ФАКТИ.БГ

Брюксел: Балканите трябва да са в ЕС, а светът се нуждае от правила, не от джунгла

ЕС винаги ще бъде на страната на онези, които призовават за спазване на техните универсални права, понякога с големи лични рискове

Публикувана: 11 Юни, 2021 14:20
22 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1121
Брюксел: Балканите трябва да са в ЕС, а светът се нуждае от правила, не от джунгла
Снимка: shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.

Върховния представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел коментира пред Съвета за сигурност на ООН ролята на ЕС за поддържането на международния мир и сигурност.

Живеем в свят, в който търсенето на многостранни решения е по-голямо от предлагането. Виждаме повече разделения и по-голямо недоверие, отколкото светът може да си позволи. Мултилатерализмът, основан на правила, е термин, който може би е добре разбран в ООН и в Брюксел. Може би това не е проста, нито привлекателна фраза; но нашата работа е да го оживим, обясни той.

Нуждаем се от глобално сътрудничество, основано на договорени правила. Алтернативата е законът на джунглата, където проблемите не се решават. Всеки ден виждаме цената на отсъствието на многостранни действия: намален достъп до ваксини, недостатъчно действие по отношение на климата, кризи за мир и сигурност, които се нагнетяват.

Основната причина е нарастването на политиката за власт и идеологическите съревнования, водещи до ерозия на доверието. Трябва да се справим с този дефицит на многостранност и да се противопоставим на селективните и самоцелни подходи към многостранността.

ЕС остава ангажиран с ООН и многостранността, основана на правила. Сърцевината на нашата стратегия е да защитаваме, реформираме и изграждаме многостранност, която е годна за целта.

Най-големите промени в света произтичат от новите технологии. Те могат да бъдат както разрушителни, така и овластяващи. Помислете за изкуствен интелект, големи данни и изчисления в облак или генно инженерство, автономни оръжия и наблюдение.

Един от най-големите въпроси, с които се сблъскваме, е как да гарантираме, че правилата, които са ни необходими за тези нововъзникващи технологии, отразяват ценностите на универсалната декларация за правата на човека. В противен случай технологията ще бъде използвана срещу хора и общности в кошмарен сценарий.

Всички знаем, че предотвратяването на конфликти и изграждането на мир са от ключово значение. Трябва да работим със страни в риск, преди да избухне конфликт и изграждане на устойчив мир. Устойчивият мир ни принуждава да бъдем приобщаващи, с особен акцент върху жените и младите хора.

Миналата година казвах, че по време на глобална криза ни е необходим Съвет за сигурност, който да може да вземе необходимите решения, а не такъв, който да е парализиран от вето и политически борби.

За нещастие ситуацията не се е подобрила. През изминалата година видяхме да избухват нови конфликти (в Тиграй), по-старите се възобновяват (Мианмар, Нагорни Карабах, Израел-Палестина), и хроничното насилие продължава (в ДР Конго, Йемен).

Във всички тези случаи се нуждаем от този Съвет, за да вземе необходимите решения. Става въпрос за живота на реални хора. Цената на бездействието се плаща при неразрешени конфликти, недоставена хуманитарна помощ и загубени животи.

Заседанието в Съвета за сигурност е сериозна отговорност, политическа, дори морална. Хартата на ООН даде на този Съвет най-висшата отговорност по въпросите на мира и сигурността. За ЕС няма приемлива алтернатива, няма друга организация, към която можем да се обърнем.

Така че Съветът за сигурност трябва да осигури подкрепата и защитата за хората в конфликтните зони. Очакваме Съветът за сигурност на ООН да отговори с единодушна подкрепа за призива на генералния секретар на ООН за глобално прекратяване на огъня с пълен ангажимент за неговото прилагане.

ЕС беше и остава твърд привърженик на ООН във всичките три стълба. Казвали сме го много пъти и го имаме предвид. Нашата подкрепа не е само в това, което казваме, въпреки че това има значение, но във финансово, човешко и политическо отношение.

Работим с мисии на ООН на много места. Имаме 17 операции и мисии, допринасящи за целите на ООН с мандати на ООН; 13 от тях действат заедно с мисии на ООН. Понастоящем определяме нашия следващ набор от съвместни приоритети между ЕС и ООН относно операциите за мир и управлението на кризи, за да засилим нашето сътрудничество и да увеличим максимално въздействието.

Ние сме изцяло отдадени на целите за устойчиво развитие. И ние се основаваме на убеждението, че истинската сигурност зависи от хора, които се радват на своите права и свободи.

ЕС винаги ще бъде на страната на онези, които призовават за спазване на техните универсални права, понякога с големи лични рискове: в Хонконг, Венецуела, Мианмар и другаде.

В много случаи, предвид отказа на власти да зачитат основните права на хората, ние наложихме санкции. Те никога не са самоцел, а инструмент, който да настоява за зачитането на универсалните права. Нашите санкции са насочени и не пречат на доставката на хуманитарна помощ.

Подчертавам няколко конкретни области, в които ЕС е силно ангажиран и където се нуждаем от спешни резултати.

Израел-Палестина: Миналия месец видяхме драматична ескалация с големи човешки жертви. Сега трябва да надградим примирието, за да възобновим преговорите за решение на две държави.

Нека помним, че сигурността не е същото като мира. И едно несъстоятелно статукво може отново да се превърне в нов цикъл на насилие. Следователно уреждането на преговорите е спешно и наистина единственият начин да се дадат права и сигурност както на израелците, така и на палестинците.

Сирия: Тази година отбелязваме 10-годишнината от войната в Сирия. Сирийският режим и поддръжниците му оставиха страната в руини. Предвид драматичната хуманитарна ситуация е от съществено значение трансграничният механизъм да остане отворен и аз призовавам членовете на Съвета за сигурност да го подновят през юли.

Либия: Постигнат е важен напредък с правителството на националното единство. Но прекратяването на огъня все още е крехко и трябва да бъде подкрепено от силен механизъм за наблюдение, така че изборите да могат да се проведат в оптимални условия през декември.

ЕС предложи подкрепа. Приветстваме единодушното подновяване на оръжейното ембарго и разрешаването на инспекции и изземването на незаконни товари в открито море. Операция "Ирини" ще продължи работата си по прилагането на ембаргото. Нуждаем се от по-голямо внимание върху въпроса за изтеглянето на чуждестранни бойци и наемници от Либия, за да се избегне дестабилизацията на целия регион.

Сахел и Африканският рог: И двата региона държат ключа към африканската сигурност. Ревизираната стратегия на ЕС е изградена около необходимостта от повече резултати и по-голяма държавна отчетност. Трябва да продължим ангажимента си, но също така да предприемем твърди действия срещу онези, които пречат на мирния и приобщаващ процес на преход.

Иран: Ние работим непрекъснато, за да възродим ядрената сделка във всичките аспекти, т.е. ядрените дейности и премахването на санкциите. Активно съм ангажиран с всички основни играчи, както и моят екип, който води преговорите във Виена. Постигаме напредък, но преговорите са интензивни по редица въпроси.

И някои случаи по-близо до ЕС:

Беларус: В продължение на месеци наблюдаваме масирани репресии срещу мирни протестиращи, които излязоха на улиците с искане да изберат своя президент. Наскоро режимът прибегна до скандалното принудително отклоняване на цивилен самолет, пътуващ между две столици на ЕС, за да арестува водещ журналист и неговия спътник.

Това е сериозна атака срещу въздушната безопасност и реакцията на ЕС е твърда и принципна. Затворихме въздушното си пространство за самолети от беларуски авиокомпании и сме в процес на приемане на нов пакет санкции. Съгласихме се също на пакет от 3 милиарда евро за икономическа подкрепа, който ще бъде на разположение на демократична Беларус.

Украйна: Съжалявам, че ситуацията в страната има тенденция да бъде инструментализирана за политически цели тук, в Съвета за сигурност.

За да бъде ясно: 6 години след като всички членове на този Съвет за сигурност единодушно подкрепиха Минските споразумения, малко е направено за тяхното прилагане. Русия е страна в конфликта и ние разчитаме тя да заеме конструктивна позиция. Приветствам инициативата на президента Зелински за свикване на срещата на върха на платформата Крим; Възнамерявам да участвам с президента Шарл Мишел и се надявам да има възможно най-широко участие на членовете на ООН.

Западни Балкани: ЕС няма да позволи да почива, докато всички страни от региона не влязат в ЕС. За тази цел ние сме напълно мобилизирани да подкрепяме помирение и реформи като най-доброто противоотрова за националистическата реторика. През следващите дни ще бъдем домакини на следващото издание на диалога Белград-Прищина.

В Европа не искаме геостратегическа конкуренция, искаме мирен, проспериращ и стабилен регион, без така наречените продължителни конфликти и зони на влияние.

Белгия

Поставете оценка на статията:
Оценка 2.1 от 7 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Само да питам ние като сме от 2007 в ЕС
1 Отговор
И точно в този период досега държавата се грабеше с пълни шепи и вие финансират мафията, с какво се подобри територията?

Коментиран от #16


Оценка:
-0 +17

никой на пречи
2 Отговор
на Македония да влезе в ЕС, тя сама си пречи като краде чужда история и самоличност за да си избива комплексите.

Оценка:
-0 +19

главата
3 Отговор
И ние сме за това .но не да вкарате макетата за сметка на нашата история

Оценка:
-0 +13

гост
4 Отговор
Блокада на македония докато спре да използва чужда история и идентичност.

Коментиран от #8


Оценка:
-1 +14

чудя се
5 Отговор
как ще накарат Сърбия да признае Косово това няма да се случва никога тоест западните Балкани никога няма да влязат в ЕС просто някой на запад има интерес Македония и Албания да влязат в ЕС и затова ни натискат да се откажем от исканията си да не говорим че и в Босна има много сърби и те няма да позволят Босна да влезе в ЕС

Оценка:
-1 +5

Deepdown
6 Отговор
кой ще плаща фактурата им

Оценка:
-0 +0

Полковник РУМНО
7 Отговор
Нe нa влизaнeтo нa РCМ в EC. Влизaнeтo oзнaчaвa крaй нa бългaрcкaтa aзбукa, пиcмeнocт и иcтoрия. Гърция вoди прeгoвoри 28 гoдини и нaкрaя РCМ ce cъглacи c уcлoвиятa нa гърцитe.

Оценка:
-2 +4

Полковник РУМНО
8 Отговор

До коментар #4 от "гост":


Абсолютно!

Оценка:
-0 +3

име
9 Отговор
Толкова много празни приказки, нямащи нищо общо с действителните действия на Брюксел. В половината изброени въпроси ни правят абсорютно нищо, а и нама какво да направят. А по другата половина точно обратното вършат на "целите" им.

Оценка:
-0 +4

Перо
10 Отговор
Дрън,дръндрън…. .Джендърски изяви! Как ще реформирате чугунените глави от РСМ,освен през комина!

Оценка:
-0 +4

Георги Илиев Митев
11 Отговор
Висшис започнал да говори, за да уговори някаква игра значи е в беда. Учен да те защити от " селските черти " и " градските мечти " значи, че греши, защото най-голямата беда е планетната мечта . Автор: Георги Илиев Митев. Трето поколение репресиран. Потърпевш от милицията, военните, военните медици, полицията, медиците, институции и граждани. София (2014).

Оценка:
-1 +1

РОКЕН РОЛ
12 Отговор
ДОКАТО НЕ СПРЕ КРАЖБАТА НА ИСТОРИЯ И ДУХОВНО ВЯРЯ И АБВ ТВЪРДО НЕ НЕ НЕ

Оценка:
-1 +3

XYZ
13 Отговор
На дъното на проблемите на Балканите е Сърбия - и преди и сега мъти водата на отделните етнически групи!
Нали помним чии поданици бяха осъдени за престъпления срещу човечеството!
Така че ЕС да не се прави, че страда от амнезия!

Оценка:
-2 +2

пак не разбрал
14 Отговор
Та, кой направи, Балканите, да заприличат на джунгла ?

Оценка:
-1 +4

Павел Пенев
15 Отговор
Предлагам да приемете Македония в ЕС,когато разделите Белгия на две на франкофони и фламандци. Простаци.

Коментиран от #20


Оценка:
-1 +3

Само казвам
16 Отговор

До коментар #1 от "Само да питам ние като сме от 2007 в ЕС":


Кой ти е казал, че ЕС е съюз, в който постоянно ще идват да следят дали ти мирише зад.ика ? Видял ли си други такива управляващи недоразумения за последните 30 години в друга държава от ЕС ? В крайна сметка ЕС се намеси, видя как се крадат средства и направи прокуратура, май точно заради такива като нашите управляващи. Да ти напомням ли, че Румъния беше по-назад и от нас, а сега са ни изпреварили с няколко века и най-важното е, че сам самички и задружно се хванаха и си свършиха работата, па ти чакай ЕС

Оценка:
-2 +0

ДЖУНГЛАААА АМА СИЙ НАШАААА
17 Отговор
НИ ВИ ЩЕМ ДЖЕНДЪРСТВОТО И ПОРНОТО.НИ ЩЕМ ДА НА КУМАНДВАТ НЯКВИ ОТ ГЕЙЗАПАДА....

Оценка:
-2 +2

Не е ЕС , а е НАТО !
18 Отговор
Не ми ли вярваш ? А ние в Шенген включени ли сме ? Е ? Тогаз , за какъв "Х" ни тикат в ЕС ? Кому са нужни " Бедните роднини " ? Простотията ни няма ЛИМИТ !

Оценка:
-1 +1

Отговор
19 Отговор
Това с Европейските колониални интереси
Правителството на Сирия оставило страната си в руини?
Или Африка е получила много добрини от колониалните страни в Европа?
Трябва да си наистина олигофрен за да вярваш в "добрите намерения" на колониалистите от Европа.
Последната вълна на колонизирани държави -страните от Източна Европа се "радват" че са колониално зависими .

Оценка:
-0 +1

бай Георги
20 Отговор

До коментар #15 от "Павел Пенев":


По добре да разделят Австия на Германо говорящи и на Австийско говорящи. Също ги видяхме как действат и реагират на Каталунските събития, замазаха положението с голямата маламашка а от както се разбра със сигурност че Британия излиза от кенеф@ не се пряха да мятат л@йн@. А сега натискат от Радев до чистачката му да клекнем на макетата...Пряка демокрация това е референдум Радев да го направи а ние ще си кажем там така поне и да го натискат разни кравари и гейци само ще повдига рамене.

Оценка:
-0 +0

Сашш
21 Отговор
На фона на политическата и военна мощ на САЩ, Русия,Китай - Европейския съюз е немощно джудже с объркани виждания и възгледи,въобще не се интересуващи от проблемите на обикновените хора.
Това ще доведе неминуемо до неговият разпад.

Оценка:
-0 +0

Сульо
22 Отговор
Някакви джендъри се пенят....

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Стивън Кинг
Майсторът на ужаса блокира президента на САЩ в Twitter
Без клоуни за теб, Доналд. Хвърли се сам в пространството"

Още бисери
ТОП 5