Last news in Fakti

24 Юни, 2021 12:45 2 448 3

Джаксън Хол - там, където живеят американските милиардери

  • джаксън хол-
  • милиардери-
  • уайоминг-
  • сащ-
  • богаташи-
  • природа-
  • дива природа

Джаксън Хол, в американския щат Уайоминг, е място с дива и недокосната природа, което е сякаш на края на света

Джаксън Хол - там, където живеят американските милиардери - 1
Снимка: Shutterstock

Брокерът на недвижими имоти Андрю Елът помага на хората да осъществят мечтата си за ранчо сред дивата природа в северните части на Скалистите планини. При него идват милионери и милиардери, които си търсят перфектно място за почивка насред нищото. А Елът може да им предложи точно такива.

„В ранчото можете да оседлавате конете си и после да яздите необезпокоявани в продължение на часове“, хвали той достойнствата на една от офертите. Имотът се състои от 120 хектара земя, сграда с няколкостотин квадратни метра жилищна площ и къща за гости с три спални помещения. В имота могат да се отглеждат неограничен брой коне.

Близо до града, но сред девствена природа

Следващият аргумент е много важен за кандидат-купувачите: цената е „само“ 4,6 милиона долара. Но като цяло това е истински добра сделка, като се има предвид, че една луксозна дървена къща край реката с прекрасни условия за риболов излиза към 18 милиона долара.

Най-голямото предимство на Джаксън Хол, по думите на брокера, е това, че хем си близо до града, хем си сред дивата природа. Най-много три пъти в годината обаче изникват подходящи предложения за продажба на самотно ранчо: само 3% от земята в района е частна собственост, останалите 97 процента не се продават. Планини и широки долини, гори, езера с кристално чисти води, лосове, стада бизони и мечки, а по полята - диви цветя. Мястото е истинска идилия с три ски-зони и два национални парка в непосредствена близост. Един от тях е прочутият парк „Йелоустоун“.

Нищо чудно, че този район в северната част на каубойския щат привлича като магнит най-богатите американци. Но те не идват само заради дивата природа: „Това е един от данъчните оазиси на САЩ. Тук хората плащат минимален данък върху собствеността, а данък върху общия доход изобщо няма“, казва 28-годишният Бен Уилямсън, който ръководи местното дружество на природозащитниците в района на Северните Скалисти планини. Той обаче е против това девствената природа да се превръща в обект за инвестиции. Уилямсън смята за абсурдно това, че тъкмо този отдалечен район има най-високия доход в цялата страна - по повече от 250 000 долара на глава от населението. В Манхатън, например, той е с близо една трета по-нисък.

Животът на местните хора стана труден

„Хората, които не спадат към този един процент от най-богатите хора в страната, живеят доста трудно“, казва Уилямсън. Защото през последните години едновременно с пазарните цени на луксозните имоти скочиха и наемите. А в пандемията още повече хора от големите градове по Източното и Западното крайбрежие се преместиха да живеят на подобни места. Сега освен мениджъри на хедж-фондове, шефове на компании, филмови актьори и актриси започнаха да пристигат и обикновени служители с високи доходи, които работят в „хоум офис“. За местните хора наемите на жилищата междувременно станаха прекалено скъпи. Затова те се изнасят към съседните общини, а това ги принуждава да прекосяват планинския проход и да пътуват по един час, за да отидат на работа. А натрупа ли се прекалено много сняг през зимата, проходът е затворен. Тогава Джаксън Хол, мечтата на много американски милиардери, остава откъснат от останалия свят в продължение на дни.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 стефчо

    14 3 Отговор
    Kaпитализма го захранват бедняците дето се скъсват от бачкане за ядене и наем. Искам всико това да рухне скоро и тези да го дохат гол на два ката. Да бачкат на полето за едно ядене !
  • 2 факт

    8 4 Отговор
    бедняците го захранват щото са прсти което не им позволява да претендират за високи заплати което ги прави и бедняци и понеже огромната маса са прсти това захрянва малкото богаташи.
  • 3 Гошо Монтана

    1 0 Отговор
    Две години живях на 20 км от там. Самото градче не е нещо впечатляващо, има един парк в центъра входовете на който са големи арки направени от преплетени рога на елени. На север е езеро Jackson Lake уникално място и природата. Това беше 2001-2002 не си заключаха колите, много неща видях, как се управлява природен парк, как се мисли с план за следващите 25 години и т.н. Който има възможност да отиде та екскурзия, ще остане доволен. Още ми е мило за там, и сега да съм там, но животът поднася изненади