Last news in Fakti

14 Юли, 2021 16:37 1 126 1

10 жертви при взрив в автобус в Пакистан

  • взрив-
  • бомба-
  • автобус-
  • загинали-
  • китайски инженери

Автобусът е превозвал китайски инженери и според Пекин става въпрос за бомбено нападение

10 жертви при взрив в автобус в Пакистан - 1
Снимка: БГНЕС

При взрив на автобус в северозападен Пакистан, който след това се потопи в дере, загинаха 10 души, включително шестима китайски граждани, съобщиха официални представители.

"Взривът е предизвикал пожар в двигателя, забивайки превозното средство в дере и убивайки 10 души, включително шестима китайски граждани", заяви висш служител на местната администрация пред АФП, поискал да не бъде посочен.

Още 31 китайски граждани са ранени при взрива в района на Горен Кохистан, добави той.

Пекин заяви, че девет китайски работници са сред 1-те души, убити в бомбено нападение срещу автобус в северозападен Пакистан и призова за строго наказание, но Исламабад твърди, че експлозията е поради "изтичане на газ", пише Actualno.

Автобусът превозваше около 40 китайски инженери, геодезисти и механици до строителната площадка на язовир за водноелектрически централи в провинция Хибер Пактунхва. Исламабад е най-близкият регионален съюзник на Пекин, но сигурността на китайските работници в тази страна отдавна буди притеснения. Голям брой от тях са базирани в страната за надзор и изграждане на инфраструктурни проекти.

В изявление на пакистанското външно министерство се казва, че автобусът " е паднал в дере след механична повреда, довела до изтичане на газ, който е причинил взрив". Междувременно говорителят на външното министерство на Китай Джао Лицзян изрази своя "шок и осъждане заради атентата". Той призова Пакистан да "накаже строго" виновните и "сериозно да защити" китайските граждани и проекти.

По-рано китайското посолство в Исламабад заяви, че неговите граждани са били подложени на "нападение".

И двете страни съобщиха, че девет китайски работници и трима пакистанци са загинали при инцидента, който се случи около 7 часа сутринта.

Ариф Хан Юсафзай, висш държавен служител в област Кохистан, където се е случил взривът, каза, че около 28 души са ранени. Те са били прехвърлени в болница от военните, съобщиха служители.

Пакистанските власти съобщиха, че се води разследване.

Изграждането на язовир Дасу на река Инд е започнало през 2017 г. и е трябва да бъде приключено в рамките на пет години, сочи Пакистанската агенция за развитие на водите и енергетиката.

През април пакистанските талибани поеха отговорност за атака на атентатор-камикадзе в луксозен хотел в югозападен Белуджистан, където се беше настанил китайският посланик. Дипломатът се отърва невредим от атентата.

Наскоро групата пое отговорност за поредица от нападения - не само в неспокойните племенни райони на Пакистан по границата с Афганистан, но и в градовете на страната, включително в столицата Исламабад.

През последните години Пекин вложи милиарди долари в Пакистан, за да засили инфраструктурата на страната. Но проектите, финансирани от Китай, предизвикаха недоволство, особено сред сепаратистките групи, които твърдят, че местните жители виждат малка полза, като повечето работни места отиват на външни лица.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Талибан

    1 2 Отговор
    Съгласувано с крем@л