Last news in Fakti

26 Февруари, 2013 08:13 976 0

След изборите Италия рискува парализа

  • италия-
  • избори

Патова ситуация се очертава в парламента

След изборите Италия рискува парализа - 1
Снимка: БГНЕС

Италия рискува парализа. Нито една политическа формация не постигна мнозинство на проведените предсрочни избори.

Резултатът от преброяването на гласовете постави на почти равни позиции лявата и дясна коалиция. Гражданското движение на комика Бепе Грило се оказа формацията с най-много предпочитания, но и плаши международните пазари заради антикорпоративните и антиевро настроения, съобщава bTV.

Резултатите от изборите поставят италианската политика в безизходна ситуация. Лявата коaлиция е само с половин пункт преднина в долната камера и под 1 пункт в Сената по отношение на дясната на Силвио Берлускони.

Партия номер 1 се оказа дебютиращото движение на гражданите, зародило се чрез интренет и мобилизирано от Бепе Грило – комик, превъплатил се в политик през последната година, но и известен с изказванията си против еврото. Движението получи една четвърт от гласовете.

Възможността за формиране на стабилно правителство се оказва почти невъзможна, тъй като коалицията на Берлускони оспорва преднината на левите. Някои експерти хипотезират скорошни нови избори, защото при настоящето съотношение на силите парламентът се оказва неуправляем.

За листата на премиера в оставка, технократа Марио Монти гласува един на всеки десет от жителите на Апенините, което го остави без тежест дори и да подкрепи някоя от коалициите, Експерти хипотезират правителство на широка коалиция.

Това, което следва на първо време, са консултации при президента Джорджо Наполитано, който, след като изслуша всички политически формации, трябва да реши на кого да възложи съставянето на правителство.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: