8 Август, 2021 12:20 2 857 7

Гори остров при съседите

  • гърция-
  • пожари-
  • остров

На север от Атина пожарите намаляват

Гори остров при съседите - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Гръцките пожарникари, получили подкрепления с въздушни и наземни сили и техника от ред европейски страни, се борят днес за 12-и пореден ден срещу силни горски пожари, които все още бушуват на остров Евбея, но отслабват северно от Атина. Стотици хора са евакуирани от остров Евбея, разположен на 200 км източно от Атина - втория по големина в Гърция след Крит. Хиляди хектари борови гори там са унищожени от пламъците и тази сутрин все още горяха.

Огромният планински остров, привличал винаги гръцки и чуждестранни туристи, е същински кошмар за огнеборците заради неравния терен и стръмните склонове. В северната част на острова действат днес 263 гръцки пожарникари с 66 коли, подпомагани от над 200 украински и румънски колеги. В борбата с огъня участват 7 самолета и хеликоптера, които хвърлят отгоре вода.

Погълнали вече стотици къщи в региона, пламъците са стигнали до селата Елиника, Василика и Псаропули.

Фериботи и военни кораби са поставени в готовност да евакуират нови групи от местното население. Десетина жители са спасени от плаж, обкръжен от огъня, съобщи гръцката агенция АНА.

Вчера са настанени във временни жилища около 2000 евакуирани жители на Евбея, информира снощи зам.-министърът на гражданската защита Никос Хардалиас.

В Гърция, връхлетяна от изключителни летни жеги, бяха преброени вчера 55 активни пожара, 5 от които твърде мащабни.

Стабилизира се обаче ситуацията северно от Атина, където пожарникарите отчетоха тази сутрин отслабване на огъня, съсипал редица селища от вторник насам.

Все още активни са днес основните фронтове на пожарите на полуостров Пелопонес, където вчера бяха евакуирани редица села.

Над 56 000 хектара площи в Гърция са опустошени през последните десет дни, сочат данни на Европейската информационна система за горските пожари. През годините от 2008 до 2020 за същия период са били унищожавани средно по 1700 хектара.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бах

    5 15 Отговор
    Нека гори по дълго . Това е добре за нас .

    Коментиран от #2, #6

  • 2 С какво е по-добре?

    14 1 Отговор

    До коментар #1 от "Бах":

    Като се замислиш с тези пожари по цял свят колко дървета изгарят. А другите се изсичат. Нещо за връзката между дървета/растения и въздуха, който дишаме... Или викаш, няма проблем - можем и с кислородни бутилки да ходим.
  • 3 оня с коня

    4 10 Отговор
    Мъдрият Народ е казал че Дяволът кат си нямал работа си е.ял Децата.Е тия Гърци по неговия пример си палят островите!И се чудя КАК има още Гламави българи да да се редят на километрични опашки на Границата ни с тях за да снесат на Гърците за Чакъла им вместо Пясък 3 ПЪТИ повече ВАЛУТНОБОРДОВИ ЛЕВОВЕ, отколкото за една нормална Почивка на Родното Черноморие?!
  • 4 ПЕНКО

    3 4 Отговор
    ХИЛЯДОЛЕТИЯ ГРЪЦКИТЕ ОСТРОВИ НЕ СА ГОРЕЛИ !!! ДНЕС ГОРЯТ ПОРАДИ ЛАКОМИЯТА И ЛАКОМИЯТА НА ГЪРЦИТЕ -"ЕВРЕИ" !!!???!!! КОЙ Е ПО- ГОЛЕМИЯТ ВРАГ НА ЕЛАДА ...КСЕРКС ИЛИ ТУРИСТИТЕ ОТ ЗАПАДНИЯ СВЯТ --- НО ЕЛАДА И СПАРТА ЩЕ СЪЩЕСТВУВАТ ВИНАГИ В ИСТОРИЯТА НА СВЕТА ---ПОИЗГОРЕЛИ -ПОИЗПЕЧЕНИ - ОБЕЗПАРИЧЕНИ ОТ ГЕРМАНИЯ -И С МЕРАК ЗА СВОБОДА !!!!!!!!!!!!
  • 5 Атика

    4 2 Отговор
    Всеки ден турците са арестувани с запалителни устройства в ръце. Всички те твърдят, че са афганистански бежанци. Истината е, че човек не може да ги различи. Грозни азиатци с разцепени очи и обгорено лице са и двата народа.
  • 6 Полиц

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бах":

    Най добре за човечеството влизай съм в гроба
  • 7 бай Даньо

    0 1 Отговор
    Гори скъпа, гори!
Новини по държави: