Last news in Fakti

7 Септември, 2021 13:05 1 463 21

И САЩ отхвърлиха присъдите срещу беларуските опозиционери

  • сащ-
  • беларус-
  • александър лукашенко

Говорителят на върховния представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел призова за незабавно и без предварителни условия освобождаване на всички политически затворници

И САЩ отхвърлиха присъдите срещу беларуските опозиционери - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън в понеделник осъди като политически мотивираната присъдата срещу беларуските опозиционни фигури Мария Колесникова и Максим Знак. "Тези присъди са допълнително доказателство за пълното пренебрежение на режима към правата на човека и основните свободи на народа на Беларус", се казва в изявлението на Блинкън, цитирано от "Ройтерс".

Блинкен отхвърли обвиненията срещу двамата като фалшиви и заяви, че те не са получили справедливо и публично изслушване от безпристрастен съд. Съединените щати отново призовават за "прекратяване на репресивната кампания срещу народа на Беларус, за уважаване правата на човека и незабавно и безусловно освобождаване на всички политически затворници.

Припомняме, че Европейският съюз вече упрекна Беларус заради "грубото пренебрежение към човешките права".

По-рано днес беларуски съд осъди на 11 години затвор опозиционерката Мария Колесникова, изиграла водеща роля при протестите срещу режима на президента Александър Лукашенко. Заедно с нея присъда от 10 години получи и адвокатът Максим Знак. Те бяха признати за виновни в "заговор, целящ завземане на властта", "създаване на екстремистка организация" и "призиви към действия, поставящи под заплаха националната сигурност".

Говорителят на върховния представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел призова за незабавно и без предварителни условия освобождаване на всички политически затворници в бившата съветска република, които според Брюксел са над 650.

Съюзът вече наложи санкции на Беларус заради репресиите срещу опозицията, а през юли Брюксел заяви, че обмисля и въвеждането на нови санкции.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МАГНИТСКИ

    30 0 Отговор
    И БЪЛГАРИЯ ОТХВЪЛИ МАГНИТСКИТЕ ПРИСЪДИ НАД ДОГАНЯ, ПЕЕВСКИ И Т.Н. И КВО ОТ ТОВА????
  • 2 джон

    31 1 Отговор
    Голям праз! Да ги хфърлят колкото си искат,говньовците ще си лежат
  • 3 3.14К

    50 0 Отговор
    А задържаните за щурма на Капитолия ги чакат присъди от 20г. Тях ще ги освобождаваме ли? И те се бореха за справедливост!
  • 4 Що за лицемерие

    45 0 Отговор
    А присъдите от Капитолия кога ще отхвърлят?
  • 5 делоп

    44 0 Отговор
    САЩ обичат подлогите си и носителите на тяхната домускрация!
  • 6 Някой

    44 0 Отговор
    Че кой ги е питал САЩ, че ад отхвърлят съдебни решения на съд в независима държава?
    То, ако някой се захване, много присъди в САЩ биха били оспорени. Да не би американците да се трогнат от това? А и не признават юрисдикцията на никой чуждестранен съд. Никой не може да съди американец, освен американски съд. Няма значение къде, какво е извършил.
  • 7 Бай Манчо

    35 0 Отговор
    Малко са им 11 години в Капитолия тези които не застреляха ще лежат 20 години . Лицемерие до безкрай .
  • 8 А стига бе

    37 0 Отговор
    Сащ да си гледат вонящата си кочина-и в никакъв случай да не дават акъл на света.Че убиха мирно протестиращи...че измамиха на изборите си за президент...че има гонения за подръжници на Тръмп...че ...да продължавам ли още с американските простотии?
  • 9 Антитрол

    29 0 Отговор
    "осъди като политически мотивираната присъдата срещу беларуските опозиционни фигури"

    А осъди ли като политически мотивирана присъдата срещу Асандж?. А нещо за тези без присъда в Гуантанамо каза ли? Каза ли че използват мъчения за изтръгване на самопризнания?

    "незабавно и без предварителни условия освобождаване на всички политически затворници" - а за краварника важи ли това или за там не важи?

    А нещо за ненамеса във вътрешните работи не каза ли?
  • 10 Българина

    26 0 Отговор
    и аз отхвърлям закона магнитски, защото не е български, както и всичко което мисли щувства и казва нечии щатски доклад или посланик за България
  • 11 Сандо

    22 1 Отговор
    Когато са те напердасали и си избягал на пожар след загубената война,е най-добре да си мълчиш и да се покриеш,за да не ти се смеят.Но наглите и агресивни американци не знаят,а и не ги умеят тия неща.А със слонските си изпълнения превърнаха иначе натискащия им се Лукашенко във враг.
  • 12 ПЕНКО

    12 1 Отговор
    АКО САЩ ПОЧНАТ ДА КОПАТ В НЮ ДЖЪРСИ --- ЩЕ ИЛАЗАТ НЯКЪДЕ ОКОЛО БРЕСТ -БЕЛАРУС !!!!! ЗЕМЯТА Е КРЪГЛА И ПО- ГОЛЯМА ОТ ЦИОНИСТКИТЕ ЩАТИ !!!!!!!
  • 13 браво партнери

    11 1 Отговор
    так держать, аз пък отхвърлям безкрайността на вселената.
  • 14 1100

    26 0 Отговор
    Най-корумпираната страна в света САЩ, няма срам.Критикува суверенни държави.Назначава санкции, вместо да се справи с големите си проблеми-мързеливи негри,живеещи от помощи, бели престъпници ,а и негри,които всеки ден разтрелват невинни жертви, негрите крадат от магазините/преди 4/6 месеца,чупиха витрините на магазини за храна и дрехи и ги окрадоха/И сега един евреин/защото сащ се упрлавлява от евреите;Израел/Блинкен седнал да дава съвети на страни със свое управление, вероизповедание/в сащ има 25/30 престъпни секти,като започнем с престъпните адвентисти и петдесятници и завършим с мормоните и лютераните/там членува мюсюлманката Херо Мустафа/,нападенията от негрите на Капитолия, унищожаването на паметници на бели/много скоро Белия дом ще стане Черния дом/.Тъпите сащ,които предателя Бойко Методиев Борисов вкара в България,чрез отдаване на авиобазите на тази впиянчена пасмина/по думите на Богомил Райнов/, без да плащат наемни ,докараха падението до което сме.Когато Русия ,Беларус 3/4 от Украйна и всички праваславни народи/550 милиона/ не желаят да имат нищо обща с американци, Б. Борисов ,а сега и Радев /чрез Кирил Петков и компания/ни тикат към това пропаднало племе.Е, кой ще остане свободен ,разбира се Русия, Поднебесната, Сев. Корея ,Куба, Виетнам, Сърбия, Гърция/тя умее да се измъква/, Турция /въпреки своите апетити към България/,Румъния/винаги защитавана от Франция/Австралия,част от страните на Скандинавския полуостров/основно Монархиите/,естествено Япони
  • 15 1100продължение

    21 0 Отговор
    .Вместо самостятелна политика, суверенитет, Българско Правителтво с Български граждани, ние гоним вятъра.Затова мисирките на Борисов да не критикуват суверенни държави,като критикаря- евреина Блинкен-той за света е никой.
  • 16 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    11 0 Отговор
    Никой не ги е питал краварите...
  • 17 МалкоЛогика

    10 0 Отговор
    Освободете Асанж, затворете Гуантанамо, амнистия за Сноуден! Ето и аз де се изокам нещо... със същия ефект.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 АУУУУУ

    2 11 Отговор
    Ехаааа колко силно реват в коментарите дъртите комуняги..... И най-смешното е че минусите и страшните коментари НЕ МОГАТ ДА ПРОМЕНЯТ НИЩО.... Беларус скоро ще получи още по тежки санкции... 😂😂😂😂😂😂😂
  • 20 От страни

    2 1 Отговор
    Ще си пита .... Батката. Той ги връзва на снопове и айдииии.
  • 21 Читател

    2 1 Отговор
    Америка взе да се превръща бавно но сигурно от държава в типа ,Никой не я иска а те на попа къщата търсят. Май само ние българите и украинците и безрезервно робуваме . Не си научихме урока от миналото ,което е нормално от държава унищожаваща и отхвърляща историята си