Last news in Fakti

29 Септември, 2021 10:23 1 465 9

Лукашенко: Трябва промяна в конституцията

  • александър лукашенко-
  • беларус-
  • конституция-
  • опозиция

Той не поясни какви специфични промени в конституцията са планирани

Лукашенко: Трябва промяна в конституцията - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Беларуският президент Александър Лукашенко призова за конституционни промени, които ще попречат на опозиционното движение, което се надигна срещу него при масови улични протести миналата година, да вземе властта, съобщи държавната информационна агенция Белта, предаде Dariknews.bg.

Лукашенко предложи конституционна реформа като средство за излизане от политическата криза, която последва оспорваното му избиране през август миналата година. Но опонентите му отхвърлиха подобна промяна като машинация за задържането на политическия ветеран на поста му.

Подкрепян от Русия, Лукашенко извърши репресии, за да потуши протестите, при които десетки хиляди бяха задържани. Неговото правителство заклейми демонстрантите като подкрепяни от чужбина престъпници, склонни да прибегнат към насилие и да извършат бунт. "След последната година ние разбираме, че не може да се допусне те да управляват. Понеже не само ние ще бъдем ликвидирани", заяви Лукашенко. "Затова новата конституция трябва да вземе предвид тези детайли", каза той на среща с официални представители на властта.

Той не поясни какви специфични промени в конституцията са планирани, но повтори, че за тях трябва да се проведе референдум през февруари. След срещата председателят на Конституционния съд Пьотър Миклашевич заяви, че новата конституция предвижда преразпределяне на властовите правомощия между президента, правителството и парламента. Той каза още, че новата конституция също предвижда да придаде правен статут на Общобеларуското народно събрание, което Лукашенко стартира тази година на фона на критики от страна опозицията.


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РАДЕВЧЕНКО

    10 12 Отговор
    Приятелю мой, обречен си......народа ще те свали......
  • 2 лукадренку

    6 11 Отговор
    Изрод прост.
  • 3 пешо

    5 9 Отговор
    "Лукашенко извърши репресии, за да потуши протестите"

    мръсник! диктатор! вместо да постъпи либерално и демократично, както сториха при протестите в париж, в нашингтон и къде ли не още! предлагам да го порицаем и оплюем. както сторихме с бай дън и с макарон.

    Коментиран от #5

  • 4 ТаУмВзе

    5 7 Отговор
    Трябва промяна в конституцията и аз като Путин да царувам цял живот.

    Коментиран от #9

  • 5 плешу

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "пешо":

    Много си оригинален, направо се начишках.
  • 6 Землянин

    4 3 Отговор
    Тоз е втората любов на русофилнята след вова....🤣🤣
  • 7 Надъхано

    8 1 Отговор
    Доста лъжлива и надъхана с омраза статия. Но тая с очилата пише само по опорки.
  • 8 Мухаа,хаа!

    2 0 Отговор
    Батьката ще го навърви на всички неолиберали и глобалисти,поникнали на местна почва.Ще се промени Конституцията по модела на руснаците.Първо референдум,който със сигурност ще бъде масово подкрепен от народа( промените са в интерес на милионите обикновени хора). Какво ще бъде заложено: От селски кмет,през областен управител,до депутат,министри включително Президент,да отговаря на следните изисквания: Уседналост- последните 20 г,а за Президент-25 г без прекъсване. Да няма имущество и банкови сметки зад граница.Децата му задължително да учат единствено в Белорус,и евентуално в РФ.Да няма двойно гражданство,той и всички членове на семейството.Да няма повдигнати обвинения или досъдебно производство, независимо за какво.Ще отреже до корен, мераците на скрити лимонки,който сега са навън,и от чужбина,се " борят" активно с режима, единствено през медиите.С подобен акт,и милиарди да пръсне Обора, ефекта ще бъде нулев.Няма как да промениш Конституцията,защото прокси - елементи няма да имат достъп до Парламента и Президентската институция.
  • 9 Липсва ти

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "ТаУмВзе":

    много за да осъзнаеш,че това вечно царуване го няма,защото просто никой не е вечен. Целта е да се направи така,че да има рапределение на властта между президент,парламент и правителство,а не центриранав една или две точки.При това положение неможе да се направят неща които се случиха в Украйна,които западняците и американците силно желаят.
Новини по държави: