Last news in Fakti

30 Септември, 2021 19:32 3 239 8

Остров порасна с 10 хектара

  • ла палма-
  • вулкан-
  • остров-
  • испания-
  • канарски острови

Около 800 сгради на острова са били унищожени

Остров порасна с 10 хектара - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Малкият канарски остров Ла Палма е пораснал с около 10 хектара след продължилото с дни вулканично изригване, предаде БТА, цитирайки ДПА.

Вулканът Кумбре Виеха в южната част на острова започна да изригва на 19 септември за първи път от половин век. Във вторник вечерта лавата достигна до Атлантическия океан, след като се спусна поне 100 метра по стръмен бряг и отдели токсичен дим. На видеозапис, публикуван днес в Туитър от Испанския изследователски институт, се вижда как след като влиза в контакт с океанската вода, лавата, която е с температура от около 1000 градуса по Целзий, започна да изстива и вече образува малък полуостров с ширина около 500 метра.

Температурата на океанската вода е само 20 градуса. Първоначалните опасения от потенциална заплаха за здравето на жителите на близките населени места от токсични газове, които може да се образуват, когато лавата и солената морска вода се срещнат, не се оправдаха. Еухенио Фраиле от Испанския океанографски институт каза, че изпаренията ще бъдат издухани много бързо към океана от силен североизточен вятър. Въпреки това полицейски час, който беше наложен в четири близки района с общо около 300 жители, засега остава в сила като предпазна мярка.

Вулканолози подчертаха, че изтичането на лавата в океана е облекчило ситуацията на острова и е намалило риска лавата да се разпространи на сушата. Около 800 сгради на острова са били унищожени или повредени от началото на изригването. Повечето от тях са жилищни, съобщи в. "Вангуардия". Междувременно въздушният трафик към и от Ла Палма беше възобновен и няколко авиолинии обявиха полети за днес.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Продават се

    18 2 Отговор
    Топли, топли парцели на първа линия!

    Коментиран от #2

  • 2 Хахаха

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Продават се":

    Цели 100 декара. Колко хотели могат да се построят...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 2021 БГ

    5 1 Отговор
    Аладин, защо не може да прати с вълшебната лампа, малко лава около Сараите??? Скромен съм да искам и около останалото ДС МУТРАГЕНСКО крайбрежие!!!
  • 5 Неутрал

    7 1 Отговор
    Сингапур планира да увеличи територията до 1000 км2. Те трябва да инсталират няколко вулкана, за да свършат работата по -бързо.
  • 6 вулкан

    9 2 Отговор
    От другия месец се забраняват токсични вулкани ! САМО ЕЛЕКТРИЧЕСКИ !!!
    Какво е това безобразие ?
  • 7 Нямам Срам

    3 3 Отговор
    А каде е еколозите сега
  • 8 Вулкангейт

    8 3 Отговор
    Веднага Грета Тунберг да се намеси и на вулкана да бъдат наложени санкций,както и да му бъде поставен Филтър за твърди частици,катализатор и Адблу система.Какви са тея своеволия,да замърсява така без да плаща?!Призовавам зелените къртуни да се намесят и да влязат в преговори с вулкана.
Новини по държави: