Last news in Fakti

14 Октомври, 2021 16:41 3 516 14

Ким Чен-ун трябва да плаща обезщетения по съдебен иск

  • япония-
  • южна корея-
  • ким чен-ун

Магистратите не очакват Ким нито да се яви на делото, нито да плати, но се надяват, че решението може да помогне в бъдещите преговори

Ким Чен-ун трябва да плаща обезщетения по съдебен иск  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Вождът на комунистическа Северна Корея Ким Чен-ун трябва да плати обезщетения за схема от 1959-84 г., според която повече от 90 000 души се преместиха там от Япония. Това постанови съд в Токио.

Кампанията за репатриране по-късно беше осъдена от някои като "държавно отвличане".

Петима души, които са участвали и по-късно са избягали от Северна Корея, поискаха по 100 млн. йени (880 000 долара) всеки.

Те не очакват Ким нито да се яви на делото, нито да плати, но се надяват, че решението може да помогне в бъдещите преговори.

Хиляди корейци се преместиха в Япония - мнозина против волята им - по време на колониалното ѝ управление на Корейския полуостров от 1910 до 1945 г. По-голямата част от хората, участващи в схемата за презаселване, бяха етнически корейци, на които беше продадена визия за "отечеството" като "рай" " - и някои японски съпрузи отидоха с тях.

Северна Корея и Япония подкрепиха кампанията.

Северът се отчаял да се възстанови, след като бил опустошен от Втората световна война и Корейската война.

Япония счита корейците за външни лица и с удоволствие помага при преместването им.

Комбинацията от дискриминация в Япония и севернокорейската пропаганда, обещаваща идиличен живот на безплатно здравеопазване, образование и работа в родината, беше огромно изкушение.

За мнозина реалността е принудителен ръчен труд във ферми, мини или фабрики, нарушаване на правата на човека и невъзможност да напуснат.

Съдебното дело има символично усещане - петимата ищци го приемат.

Четирите етнически корейци и японската съпруга на кореец, които са се присъединили към програмата, всички по-късно са се оттеглили обратно в Япония.

Адвокатът на ищците Кенджи Фукуда заяви: "Не очакваме Северна Корея да приеме решение, нито да изплати щетите".

Но ако спечелят, "надяваме се, че японското правителство ще успее да преговаря със Северна Корея".

Страните нямат официални дипломатически отношения.

Г -н Ким е посочен, тъй като е настоящият лидер на Севера.

Искът твърди, че Северът е измамил ищците чрез "фалшива реклама за преместване в Северна Корея", където "упражняването на правата на човека като цяло е било невъзможно".

Един от ищците, етническият кореец Ейко Кавасаки, на 79 години, заяви пред Асошиейтед прес, че никой нямаше да отиде, ако знаеше какво ги очаква. Тя избяга от Севера през 2003 г., оставяйки след себе си възрастните си деца.

Друг борец за компенсация е Лий Тае-кюнг, който отплава на север на осем години през 1960 г.

Той каза пред New York Times: "Казаха ни, че отиваме в" рай на Земята ". Вместо това бяхме отведени в ада и ни отказаха най -основното човешко право: свободата да напуснем."

Г -н Ли избяга от Северна Корея след 46 години.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 6969

    36 3 Отговор
    Не съм чул някой иракчанин, либиец, сириец, да е осъдил някой от президентите на ФАЩ за разрухата и загубените човешки животи.
  • 2 идея

    23 2 Отговор
    Прогонените от България да съдят Боко Шкафа.

    Коментиран от #12

  • 3 123

    26 6 Отговор
    Те японците първо да си платят на китайците, защото още никой не е забравил зверствата им, които надхвърлиха тези на нациститите. После да платят на руснаците за биологичното оръжие, което използваха срещу невинните хора в Хабаровск и накрая да си слагат въжето и да си направят по едно сепуко, защото нищо не е останало от самурайската им чест и достойнство като се превърнаха в марионетки на Краварите, чиито военни всеки ден изнасилват жените им и то днес. Ким е велик. Мачкай Кимчо!
  • 4 гадно

    25 4 Отговор
    По тази логика, ако Китай и Корея заведат дела заради зверствата и убийствата на самураите през втората световна война острова ще фалира.

    Коментиран от #13

  • 5 Някой

    16 1 Отговор
    Колко ракети с ядрен заряд имат в Токиа, за да отидат ида си вземат парите по присъдата?
    Хората се занимават с безсмислени неща, при това далеч не само в България.
    А "медиите" ги преписват и си мислят, че са медии.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 хихихихихи

    4 0 Отговор
    Страхотен превод в ефир)! Владимир Береяну би завидял!
  • 9 Механик

    15 2 Отговор
    Някой от вас зацепи ли защо Ким, трябва да плаща нещо което е било преди той да се роди?! И изобщо, какво е това преместване? Корейци ли са били изселени в Япония или обратното?
    Честно, аз не схванах за какво иде реч изобщо. Каквиса тия 90000, па после само 5 от тях реват чеса "десиденти" като нашите синове и дъщери на царски офицери, полицаи, пъдари, бирници и убийци.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 big

    10 1 Отговор
    Пак тъпотии! Нови последователи на американската политика! Ким ще си го премести в другия крачол.
  • 12 до глупака

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "идея":

    Дали няма да осъдиш така и идолите ти, които докато дойде Боко, бяха прогонили цели 2 и милиона човека
  • 13 Танкист без танк

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "гадно":

    Колкото и да уважавам японците като нация, островът отдавна вече е фалирал, поне като държава. След 1945 е "State of Japan", а императорът е само за украса. Една от страните с най-застаряващо население, много младежи изобщо нямат деца, а пък другите са толкова извртени, че..... Няма я едновремешната Япония, от която половината свят пълнеше гaщитe.
  • 14 Кимчо

    5 0 Отговор
    Ма ще платим бе, с ядренни ракети може ли?
Новини по държави: