Last news in Fakti

20 Октомври, 2021 09:14 1 635 19

Евродепутати поискаха да се използват всички мерки, за да бъдат защитени полските граждани

  • полша-
  • ес-
  • евродепутати-
  • върховенство на закона-
  • варшава-
  • санкции

Мнозинството от евродепутатите поиска от Комисията да използва всички налични инструменти, за да защити преди всичко полските граждани

Евродепутати поискаха да се използват всички мерки, за да бъдат защитени полските граждани - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В пленарен дебат с участието на полския министър-председател Матеуш Моравецки, председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен и словенския министър на външните работи Анже Логар, повечето членовете на ЕП осъдиха спорното решение на полския Конституционен трибунал от 7 октомври. Те поставиха под въпрос независимостта на самия съд и предупредиха за регресивния път на полското правителство към тоталитаризъм. Членовете на ЕП подчертаха, че всички държави от ЕС доброволно са се съгласили с общи правила при присъединяването си към Съюза и настояха, че няма противоречие между правния ред на ЕС и полската конституция.

От името на Словенското председателство на Съвета на ЕС министър Логар заяви, че върховенството на правото на ЕС е основата на ЕС и основата за съвместен живот в общия европейски дом. Той подчерта, че Съветът интензивно обсъжда въпроса за върховенството на закона и че председателството се ангажира да постигне напредък в процедурата по член 7.

"Решението на полския Конституционен съд поставя под въпрос основите на ЕС и е пряко предизвикателство за единството на европейския правен ред", заяви председателят на Комисията фон дер Лайен. За първи път съд на държава членка намира договорите на ЕС за несъвместими с националната конституция - продължи тя. Тя обяви, че Комисията ще предприеме действия, като се позова на процедурите за нарушение, механизма за условност и други финансови инструменти за защита на бюджета на ЕС срещу нарушения на принципите на правовата държава, както и на процедурата по член 7, определяща сериозно нарушение на ценностите на ЕС.

Полският министър-председател Моравецки заяви, че "върховенството на правото на ЕС не се разпростира върху конституционната система (...). Полската конституция е най-висшият правен акт в Полша; тя стои над всеки друг правен принцип". Той твърди също, че конституционните съдилища в други държави членки, включително Германия, Франция, Дания, Испания, Италия и Румъния, в миналото са издавали решения, подобни на сега обсъжданото.

Мнозинството от евродепутатите поиска от Комисията да използва всички налични инструменти, за да защити преди всичко полските граждани и най-накрая да задейства механизма за условност свързан с върховенството на закона. Те също така поискаха да се започнат процедури за нарушение и Съветът най-накрая да предприеме действия в съответствие с член 7 (ДЕС). Членовете на ЕП изразиха силната си подкрепа за полските граждани, които излизат на улицата, за да се борят за върховенство на закона, и за съдиите и прокурорите, които продължават да прилагат правото на ЕС, и призоваха полските власти да се вслушат в техния глас и да ги уважат.

От друга страна, някои евродепутати разкритикуваха институциите на ЕС, че са загрижени за независимостта на съдебната система и разделението на властите само в някои държави членки, като заявиха, че върховенството на правото на ЕС се използва, за да се дадат повече правомощия на ЕС, отколкото първоначално са определени в договорите.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 жжжжжж

    24 0 Отговор
    ЕК иска винаги да променя в движение правилата и да няма брожения...няма да стане.
  • 2 Някой

    41 0 Отговор
    Че ако европейското право е с приоритет, то защо да има държавно такова? Тогава няма да има нужда и от национални правителства и президенти. Всичко се решава в ЕК. От хора, за които никой не е гласувал. Които защитават определени интереси - чисто лобистки.
    Аз не искам правото на тези хора да бъде над националното. Все пак искам да живе я държава, която има някакъв суверенитет.
    Погледнете кои държави са силни и значими - всичките са с голям суверенитет.

    Коментиран от #15

  • 3 пунта мара

    28 2 Отговор
    А Баце като краде от ЕС намесиха ли се ? Като видяха протестите , заинтересуваха ли се ? Когато американците биха тъпана , че в България има огромна корупция , от ЕС някой прояви ли интерес ?
    Пълна деградация на тия измислени ценности .
  • 4 цербер

    10 1 Отговор
    председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен

    Коментиран от #11

  • 5 оценка

    17 0 Отговор
    Това не са ценности,а на някой от северните държави прищевките. ЛГБТИ-прищевки.
  • 6 Хахаха...

    17 0 Отговор
    Загрижил се ЕС за поляците.Ами къде беше да се загрижи за нас българите.Да си го кажем както си е :Страх ги е Полша да не излезе от затворническата група .Да не я последват и останалите.
  • 7 Тихомир

    15 0 Отговор
    Мисля, че поляците по-добре знаят как да се защитят от еврогейската комисия. Имат си 1000 години история.
  • 8 долу ЕС

    13 0 Отговор
    къде бяха когато Германия смаза Полша? а къде бяха когато турците смазаха ЦИЕ И БАЛКАНИТЕ? а кой ще защити непротестиращите полски граждани от прпизвола на ЕК и ЕП, а те са мноого повече от 40 млн Полша!
  • 9 Тихомир

    15 0 Отговор
    Въпроса е, кой ще защити поляците от европейската комисия!?
  • 10 someone

    12 1 Отговор
    ЕС в началото е съюз на суверенни държави , сега го изкривиха тия евро чиновници и целят да имат те пълната власт , а националните държави напрактика да не съществуват. За либерализма държавата трябва да е мъртва , за да могат да си налагат техните изкривени глупости.

    Коментиран от #12

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Watchdog

    3 2 Отговор

    До коментар #10 от "someone":

    Никога не е бил съюз на суверенни държави... Не е такъв замисълът му... Организация на суверенни държави е например ООН... Но ООН не пише и не налага закони на държавите... ЕС законодателства и налага правни норми върху територии.... Помислете върху това... И още... В какво всъщност се изразява държавния суверенитет?

    Коментиран от #16

  • 13 ЕС....

    8 1 Отговор
    Превърна европейските страни във затворнически колонии.За тази цел беше измислен и Ковида,които беше хибридно лабораторно сътворен и умишлено пуснат.Пълнен контрол над цяла Европа от страна на ЕС,които беше измислен от САЩ.Предизвикаха пандемия и завъртяха колелото.
  • 14 Анонимен

    7 0 Отговор
    Върховенство на правото преведено от европейски на нормален човешки език означава : Свободния за всякакви маргинални сексуални малцинства и организации паразити целящи унищожаване на народите в които са се заселили .
  • 15 да питам

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Някой":

    Ти па какъв суверенитет бълнуваш бе? Мигар България е суверенна държава с тия подлоги.Който и да хванеш- и Тиквата и Радев и всичката пасмина, дето мина през управлението на територията, някога наричана България, са все с подвити лапки и изплезили език като улични псета, да им хвърли някой месар кокал. ПФУ..и ти ми говориш за суверенитет ли?

    Коментиран от #17

  • 16 да питам

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "Watchdog":

    То ако имаше с какво да мислят, не бихме стигнали до това положение. Виж, чехи, поляци, унгарци имат скакво да мислят, за разлика от Ганчовеца, простия балкански цървул, който мисли само със седалищната си гънка..щото тя му е единствена и си я пази.
  • 17 Някой

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "да питам":

    Говоря принципно. За България е ясно какво е положението, макар да ми се иска да вярвам, че може скоро да се промени нещо в посока гарантиране на суверенитет.
    Знам че това е почти невъзможно да се случи.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания