20 Октомври, 2021 13:15 1 117 6

Евродепутатите призовават за минимални социални стандарти за хората на изкуството и културните дейци

  • ек-
  • ес-
  • изкуство-
  • артисти-
  • културни дейци-
  • творчество

Членовете на ЕП призовават държавите да насърчават и защитават творческата свобода

Евродепутатите призовават за минимални социални стандарти за хората на изкуството и културните дейци - 1
Снимка: Shutterstock

Европарламентът призовава Комисията да предложи "Европейски статут на хората на изкуството", като определи обща рамка за условията на труд и минимални стандарти за всички страни от ЕС. Държавите членки трябва също така да гарантират, че лицата, упражняващи свободни професии и самостоятелно заетите лица, включително хората на изкуството и културните дейци, имат достъп до колективно договаряне, заявяват евродепутатите в резолюция, приета в сряда с 543 гласа "за", 50 гласа "против" и 107 гласа "въздържал се".

Трансгранична мобилност

Те посочват различията в националните законодателства относно правния статут на творците, които възпрепятстват сътрудничеството и трансграничната работа. Държавите членки следва да работят за взаимното признаване на квалификациите и дипломите в областта на културата и творчеството, премахване на всички други пречки пред трансграничното движение и работа, например чрез преразглеждане на административните изисквания за визи, данъчно облагане и социално осигуряване. Евродепутатите призовават също така за специални програми в подкрепа на младите творци и иноватори, за могат да се движат и работят в Европа.

Приходи от авторски права и платформи за стрийминг

Заради пандемията, както хората на изкуството, така и публиката стават все по-зависими от стрийминг платформите, които налагат на авторите "клаузи за изкупуване", като купуват от тях пълните авторски права срещу еднократно заплащане и по този начин лишават авторите от заплащане всеки път, когато произведението им се възпроизвежда. Членовете на ЕП искат от Комисията да обърне внимание на този проблем и да гарантира, че приходите се разпределят надлежно и справедливо между всички творци, хора на изкуството и носители на права.

Защита на свободата на изкуството

Членовете на ЕП призовават държавите членки да насърчават и защитават творческата свобода и да гарантират, че гражданите на ЕС могат свободно да се радват на творчески произведения. Те призовават Комисията да санкционира страните от ЕС, които не отстояват тази свобода.

Докладчикът Моника Семедо (Renew, Люксембург) заяви: "Дори преди пандемията много творци изпитваха затруднения и се нуждаеха от втори доход, за да могат да живеят прилично. Призоваваме държавите членки и Комисията да предприемат конкретни мерки за справяне с нестабилните доходи, неплатения труд и несигурността на работното място, както и за гарантиране на минимален стандарт на доходите на работещите в областта на изкуството и културата. Необходимо е също така да се избегнат бюрократичните тежести, като например разрешителните за работа или за провеждане на фестивали, както и двойното данъчно облагане на артистите, работещи в чужбина."

През 2020 г. секторът на културата и творчеството в ЕС е претърпял загуби на оборот от над 30 %, което представлява кумулативна загуба от 199 млрд. евро, като в секторите на музиката и сценичните изкуства загубите са съответно 75 % и 90 %.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Закон Божи

    6 0 Отговор
    Няма хора по-ценни от други хора, има хора които не афишират качествата си.
  • 2 Хахаха

    7 0 Отговор
    Тока стана 500 лева мегавата, всичко хвърчи с цените, мрем от ковид, а те моя ти се да гарантират доход на свободни професии. Ми нали затова са свободни бре !!!
    Европейския парламент е за разформироване ... много пари за нищо, само дивотии

    Коментиран от #3

  • 3 Не си прав

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "Хахаха":

    Свободните професии са хора, които получават пари за резултатът от труда си, а има много случаи когато работиш, резултатът от труда ти е налице, но възложителят обявява че това не е работа и не плаща. Иначе най-добре държавен чиновник. Не че е много лесно, но аванс- заплата, аванс-заплата, вали гърми в кошницата ти все има по нещо!

    Коментиран от #5

  • 4 бааааси

    3 0 Отговор
    Да ви имам стандартите ... Като министъра на кОлтурата ...😁
  • 5 Борджия

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Не си прав":

    За такива, като теб си има мецанати. Хора, които покровителстват изкуството! Сигурен съм че щом правиш качествено изкуство, не е проблем да си намериш мецанат!
  • 6 БАЙ Х@Й‼

    0 0 Отговор
    А за единна минимална работна заплата или почасова ставка -ЦЪК а ‼️