Last news in Fakti

28 Октомври, 2021 16:14 1 616 9

ЕК прие нови ограничения за някои от най-вредните химикали

  • ек-
  • ес-
  • химикали-
  • вредни-
  • околна среда-
  • здраве-
  • отпадъци

Отстраняването на устойчивите химикали, съдържащи се в отпадъците, е изключително важно за опазването на нашето здраве

Европейската комисия прие предложение, насочено към опазването на здравето на човека и околната среда от някои от най-вредните химикали в отпадъците — устойчивите органични замърсители. С него се въвеждат по-строги ограничения за максимално допустимите концентрации на тези химикали в отпадъците, за да не се допуска обратното им връщане в икономиката.

Комисарят по въпросите на околната среда, океаните и рибарството Виргиниюс Синкявичюс заяви: „Днес правим още една крачка към изпълнението на обещанието си да премахнем най-вредните замърсители от нашето ежедневие. Отстраняването на устойчивите химикали, съдържащи се в отпадъците, е изключително важно за опазването на нашето здраве и околната ни среда. Строгите ограничения за тези вещества са необходими и за насърчаването на висококачествени, нетоксични вторични суровини, които да може да се използват безопасно в разрастващата се кръгова икономика.“

Устойчивите органични замърсители са химикали с токсични свойства, които остават в околната среда дълго време, акумулират се в хранителните вериги и могат да увредят здравето на човека и околната среда. Целта на днешното предложение е да се премахнат или да се сведат до минимум емисиите на устойчиви органични замърсители от отпадъците. Въпреки че като цяло вече не се използват в нови продукти, те все още се намират в отпадъците от някои потребителски продукти, като например мебели, пластмаси, електронно оборудване и непромокаеми текстилни изделия.

Днес Комисията предлага да се въведат строги ограничения за максимално допустимите концентрации на следните три вещества или групи вещества в отпадъците:

- перфлуорооктанова киселина (PFOA), нейните соли и свързаните с PFOA съединения — откриват се в непромокаеми текстилни изделия и в пожарогасителна пяна;

- дикофол — пестицид, използван по-рано в земеделието;

- пентахлорофенол, неговите соли и естери — откриват се в третирана дървесина и в текстилни изделия.

Комисията освен това предлага по-строги ограничения за максимално допустимите концентрации в отпадъците за други пет вещества или групи вещества, които вече са предмет на правните разпоредби. Предложението е важна крачка към постигането на по-ефективна кръгова икономика, както беше обявено в Плана за действие за кръгова икономика. То представлява принос към Европейския зелен пакт, Плана за действие за нулево замърсяване и Стратегията за устойчивост в областта на химикалите, както и свързаните с нея действия по отношение на пер- и полифлуороалкилираните вещества (PFAS), често наричани „вечни химикали“.

С днешното предложение се изменят приложенията към Регламент (ЕС) 2019/1021 относно устойчивите органични замърсители. С Регламент (ЕС) 2019/1021 относно устойчивите органични замърсители се изпълняват международните ангажименти на Европейския съюз, произтичащи от Стокхолмската конвенция и Протокола на Икономическата комисия за Европа на ООН за устойчивите органични замърсители. Съгласно посочения регламент отпадъците, съдържащи устойчиви органични замърсители, трябва да се управляват по екологосъобразен начин, с минимално въздействие върху здравето на човека и околната среда. Чрез него емисиите на устойчиви органични замърсители във въздуха, водите и почвите трябва да се сведат до минимум, като крайната цел е тези емисии да се премахнат. С него също следва да се сведе до минимум степента, до която токсичните вещества се отделят в околната среда. Получените вторични суровини следва винаги да могат да бъдат безопасно използвани и доколкото е възможно — да са свободни от токсични вещества. При обезвреждането на отпадъци, които съдържат устойчиви органични замърсители над определените ограничения за максимално допустимите концентрации, съдържащите се в тях устойчиви органични замърсители трябва да бъдат унищожени или необратимо преобразувани.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАХАХАХАХАХАХ

    10 0 Отговор
    обаче сипват антибиотици в питейната вода.
  • 2 За радикални проблеми радикални решения

    10 1 Отговор
    Няколо атомни бомби над париж лондон рим и берлин и никой повече няма да цапа хубавата ни планета.
  • 3 Кокльо бокльо

    18 0 Отговор
    Ох, колко са загрижени за хората! Боже, какви чаровници са служителите на ЕС. Направо умрат за нас! Боже упази!
  • 4 Мандра

    6 0 Отговор
    Ами сега как ще правиме сирене и кашкавал бе?
  • 5 отегчен

    4 0 Отговор
    Демек ес иска да премахне фиксините ???Щото по-вредни от тоя химичен коктейл няма!!!Смятайте щом вътре има и 6 протеина на спин,оттам нататък има ли смисъл да се коментира !!!
  • 6 Тогава

    8 0 Отговор
    да забранят и така наречените ваксини. Те са крайно опасни отрови.
  • 7 Watchdog

    5 0 Отговор
    ЕС регулира всичко що мърда....И всеки път иде реч за вадене на пари за сметка на евро раята. И всеки път в защита на някакви корпоративни интереси. Лобизъм, подкупи и корупция. Това е Брюксел. Едва ли някой вече им вярва. Те от студ и тъмнина ще започнат да умират кокошките, нежели от химикали в отпадъците. Добре че все още питейната вода не са решили да регулират, че ще спрем и да се къпем...
  • 8 Ами ...

    5 0 Отговор
    Тези освен ограничения, нищо друго не могат да измислят.
  • 9 Явор

    0 1 Отговор
    За да се избегне замърсяването трябва да произвеждат качествени продукти. Защо един смартфон след 3 години трябва да се смени с нов? Вярно ли е че за телевизори, перални, компютри, смартфони и др производителите прилагат планирано остаряване/ прекъсване на функционирането на продукта? За да закупите нов. Тази политика се използва и при автомобилната индустрия. А в облеклото например ако купиш оригинални маратонки , переш ги в пералнята на деликатна програма и ги носиш 12 години- няма проблеми но ако вземеш евтини китайски маратонки до една седмица ако издържат на ходене, не се знае какво ще излезе от пералнята🤣. Ако има замърсяване то е от евтин консумизъм. Избирайте да купувате малко вещи но качествени. По - малко е по - добре .