15 Ноември, 2021 08:11 5 134 15

Радиационната обработка на храни удължава 10 пъти срока им на годност

  • храна-
  • годност-
  • радиация-
  • росатом-
  • русия-
  • атомна енергетика

Атомната енергия е надежден и устойчив източник на енергия

Радиационната обработка на храни удължава 10 пъти срока им на годност - 1
Снимка: Shutterstock

„Ежегодно хората изхвърлят около 1,3 тона хранителни продукти, това е близо 1/3 от произвежданата храна в света. Радиационната обработка на хранителните продукти увеличава от 2 до 10 пъти техния срок на годност и позволява да се унищожат до 99% от вредните бактерии и вируси“. Това обяви директорът на департамента по международен бизнес на „Росатом“ Борис Арсеев по време на дискусия на конференцията за климата COP26 в Глазгоу.

Панелът „Ден на чистия атом“ бе организиран от руската държавна корпорация и очерта значението на атомната енергетика за достигане на въглеродна неутралност. „Основна част от големите икономики в света развиват атомна енергетика по две основни причини. Първо, тя е източник на чиста енергия с най-ниското ниво на въглеродни емисии, даже в сравнение с възобновяемите източници на енергия. И второ – атомната енергия е надежден и устойчив източник на енергия“, заяви първият заместник генерален директор на „Росатом“ Кирил Комаров.

В дискусията участва и генералният директор на Световната ядрена асоциация Сама Билбао-и- Леон. Според нея е изключително важно да се осигури финансиране на атомните проекти. „Ние проучваме различни инициативи на ESG-финансиране (социално отговорно и устойчиво финансиране), за да разберем как ядрените технологии могат да се използват в рамките на тези инвестиции и борбата с промяната на климата“, обяви тя.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мислещ

    36 2 Отговор
    Отново ще почнете да рекламирате и пиенето на радий като полезна практика ли?
  • 2 Аха

    32 0 Отговор
    Сега разбирам защо хората в засегнатите от Чернобил райони живеят толкова дълго.

    Коментиран от #5

  • 3 русенец

    46 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Ежегодно хората изхвърлят около 1,3 тона хранителни продукти, това е близо 1/3 от произвежданата храна в света.
    ...
    Значи годишно в света се произвеждат 3,9 тона храна? Че то в един квартален Лидъл на ден се продава толкова. Изобщо превеждащите с Гугъл статии за сайта наясно ли са с мерки, теглилки и изобщо притежават ли някаква елементарна интелигентност?:))))

    Коментиран от #8, #12

  • 4 провинциалист

    34 1 Отговор
    Освен това пести и енергия - нощно време продуктите светят в тъмното и няма нужда човек да включва лампите.

    Коментиран от #9

  • 5 гост

    19 3 Отговор

    До коментар #2 от "Аха":

    Там направо обработват хората радиационно , после могат да ядат всичко , включително и други хора !
  • 6 Д-р Ох Боли

    12 3 Отговор
    Да ви е сладко 🤣
  • 7 ракетчик

    12 1 Отговор
    Че това се практикува отдавна, особено за зарзавата, не е новина просто.
  • 8 Защо бе?

    16 0 Отговор

    До коментар #3 от "русенец":

    Работят усилено по дебилизацията на населението. И се справят не лошо.
  • 9 Те и

    8 2 Отговор

    До коментар #4 от "провинциалист":

    хората ще засветят, подобно на аквариумните гло фиш.
  • 10 ГОСТ

    15 0 Отговор
    ЧУВАТЕ ЛИ КАКВО СТАВА?! ОЩЕ ЛИ НЕ ВЕРВАТЕ, ЧЕ ВОДЯТ ВОЙНА СРЕЩУ ЧОВЕЧЕСТВОТО?!ВСИЧКО, КОЕТО ДО СЕГА Е ОТРИЧАНО ОТ МЕДИЦИНАТА КАТО ВРЕДНО, СЕГА СЕ ПЕДСТАВЯ КАТО СУПЕР ПОЛЕЗНО ОТ МЕДИЦИНАТА И НАУКАТА НА НОВОНЕНОРМАЛНИЦИТЕ! ЩЕ НИ ЗАДЪЛЖАТ ДА ЯДЕМ СИНТЕТИЧНИ ХРАНИ СЪВСЕМ СКОРО!
  • 11 ДаЗдраПерМа

    6 0 Отговор
    тази технология се практикува поне от 50 год при подготовката на семената за посев
  • 12 плевен

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "русенец":

    Що се заяждаш с Марето? Тя е талисмана на сайта. На кого ще се смеем толкова много, ако я няма нея?

    Коментиран от #15

  • 13 Стефан

    4 0 Отговор
    Това се прави с черен пипер и много подправки още отпреди поне 50г. Обработка на храни с лъчение е практика не от вчера. Плътността на вълна в фабрика за платове се следи на дължина 4 метра с изотоп Америций. Плътността на дървени частици с друг изотоп. На много неща е неизбежно използването на радиоактивни материали. По притеснително е че държавата абдекира и от този вид контрол. А в тези неща е важно експонирането с радиоактивен
    вен изотоп.
  • 14 Стефан

    0 0 Отговор
    Това се прави с черен пипер и много подправки още отпреди поне 50г. Обработка на храни с лъчение е практика не от вчера. Плътността на вълна в фабрика за платове се следи на дължина 4 метра с изотоп Америций. Плътността на дървени частици с друг изотоп. На много неща е неизбежно използването на радиоактивни материали. По притеснително е че държавата абдекира и от този вид контрол. А в тези неща е важно експонирането с радиоактивен
    вен изотоп.
  • 15 Натопорчен

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "плевен":

    Тая превръзка дето си я е сложила на очите от SEXWELL ли е?