Last news in Fakti

24 Ноември, 2021 12:09 1 319 17

Германия ще се откаже от въгледобива през 2030 година

  • германия-
  • въглища-
  • енегетика-
  • газ

Като енергоизточник на бъдещето очакваната тройна коалиция в Берлин определя т.нар. син водород, който се произвежда от изкопаеми горива като природен газ, но е изчистен от въглероден диоксид

Германия ще се откаже от въгледобива през 2030 година - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германия се отказва от въгледобива още през 2030 година. За това са се договорили трите партии, които преговарят за съставянето на правителство. Очаква се по-късно днес те да представят коалиционния договор.

Трите преговарящи партии - социалдемократи, Зелени и либерали - спазиха обещанието си да не изнасят предварителна информация от преговорите. Въпреки това през последните дни стана ясно, че трите партии е трябвало да изгладят различията си в климатичната политика. По настояване на Зелените те са постигнали споразумение за отказ от въгледобива още през 2030 вместо през 2038 година.

Освен това най-късно през 2040 година Германия трябва да се откаже от природния газ като източник за производство на електроенерегия, твърдят запознати с хода на преговорите. Следващата година ще бъде изключена и последната ядрена централа.

Като енергоизточник на бъдещето очакваната тройна коалиция в Берлин определя т.нар. син водород, който се произвежда от изкопаеми горива като природен газ, но е изчистен от въглероден диоксид с помощта на технологиите за улавяне и съхранение на въглерод.

Смята се, че основните постове в бъдещето правителство са раздадени. В седмицата след Никулден Бундестагът трябва да избере социалдемократа Олаф Шолц за канцлер. Външен министър се очаква да бъде съпредседателката на Зелените Аналена Бербок, а другият лидер на партията, Роберт Хабек, да поеме мегаминистерство на екологията и икономиката. Председателят на либералите Кристиян Линднер вероятно ще поеме финансовото министерство.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Филип Ейджи

    4 0 Отговор
    А руснаците от износ на газ!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ново

    2 15 Отговор
    Германците са много умни.Сигурен съм че са си направили сметката много добре.Тук в България битува мнението че там се случват неща граничещи с лудост и тотална недомислица но не е вярно.Всеки който е живял там знае че всичко се основава на хладна преценка втч. приема на бежанци и зелената сделка.Друг въпрос е дали това което е добро за Германия е добро и за България?

    Коментиран от #4, #5, #12

  • 4 ГАЗ БОРСА

    10 1 Отговор

    До коментар #3 от "Ново":

    СЛЕД ПЕТ ГОДИНИ ЩЕ УДЪЛЖАТ СРОКА С ОЩЕ 15 ГОДИНИ. ЗНАЕМ ГИ ТИЯ НОМЕРА.

    Коментиран от #6

  • 5 Hess

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Ново":

    Принципно чертите които описваш са така но...Предателите,които узурпираха властта в Германия обслужват чужд интерес и добруванвто на немския народ за тях е без значение!Докато други нации се развиват то ние се връщаме към(куча) каручката...Давам пример-тълпите от бежанци дали са добре планирани и съобразени към нуждите на немеца...
  • 6 гост

    2 10 Отговор

    До коментар #4 от "ГАЗ БОРСА":

    Нали , то това само остана надеждичката на кочината , хаха !! Ама нещо за ядрените централи не удължиха и ден !!! Каквото казаха преди 15 години , това и стана !! И само за последните 10 години стигнаха над 50% ток от ВЕИ , а зимата над 60% !! Дали за още 10 години няма да смогнат и за другие 40 %?? В момента имат изкупени милиони декари в края на пустинята в Тунис , Алжир и Мароко и почват монтаж на гигантски слънчеви ферми , а през Средиземно море ще се полагат 4-5 подводни кабела за пренос на ток ! Общия капацитет е колкото 70% от сега произвеждания , а перките във Северно море ще се УТРОЯТ , не удвоят до 20230 !! Тоя водород всъщност им е за резерва и за да не изхвърлят излишния ток от ВЕИ като в момента !

    Коментиран от #7, #8, #9, #10

  • 7 Колко

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    пъти тук те молят да дадеш телефона на дилъра си! Много качествена стока вземаш!

    Коментиран от #13, #16

  • 8 Уни са като Грета и Адолф.

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Че са умни го знаем отдавна. Фюрерра го доказа.
  • 9 Магрибски

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Аха в Магриб се готвим Лекари и Инженери на гости при умните германки.
  • 10 vinety$

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Когато тролите за немците, винаги трябва да се изхожда от мисълта, че са наказани за холокоста, от кого сам се сети. До кога - до 20230!!
  • 11 От страни

    0 0 Отговор
    Еееееее, как така ве? Утре! Още утре. Щото до вчера глобеваха поляците по един милиона ойро на ден а сега казват 2030 за Германия?
  • 12 От страни

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Ново":

    Много умни - няма що. Като прочетох, че този проблем с закупуването на газ и пълненето на газови хранилища са го правили с програми от искуствен интелект и той не е пълнил хранилищата заради високите цени на спота е чакал да дойде есента. ЕСЕНТА!!! Сигурно е мислил завалията че ще поевтинее....

    Коментиран от #14

  • 13 гост

    2 4 Отговор

    До коментар #7 от "Колко":

    Ами като ти кажа и как Чили и Австралия пускат такъв кабел през целия океан за Китай и няма да ти трябва никаква дрога , направо ще се гътнеш !
    Чили изгpaждa пoдвoдeн ĸaбeл, ĸoйтo щe ce изпoлзвa зa пpeнoc нa cлънчeвa eнepгия дo Kитaй. Toй щe бъдe c дължинa 15 000 ĸм., a изгpaждaнeтo нa yчacтъĸ oт 1300 ĸилoмeтpa щe cтpyвa 2 милиapдa дoлapa. Πpoгpaмaтa e пpeднaзнaчeнa пoтpeбитeлитe дa ce възпoлзвaт oт oгpoмния пoтeнциaл нa пycтинятa Aтaĸaмa. „Tyĸ имa oгpoмeн пoтeнциaл зa гeнepиpaнe нa чиcтa, възoбнoвяeмa и иĸoнoмичнa cлънчeвa eнepгия, ĸoятo мoжeм дa изнacямe, зa дa cнaбдим aзиaтcĸитe cтpaни“, зaяви чилийcĸият пpeзидeнт Ceбacтиaн Πиepa. Според проучването има капацитет за 600 ГИГАВАТА ( 600 ядрени блока) само от леснодостъпните части на пустинята .
    Cпopeд чилийcĸoтo пpoyчвaнe нaй-дoбpият мapшpyт зa ĸaбeлa щe минaвa oт тиxooĸeaнcĸия пpиcтaнищeн гpaд Baлпapaиco пpeз Hoвa Зeлaндия дo Cидни, Aвcтpaлия, ĸъдeтo мoжe дa ce cвъpжe c линии ĸъм Aзия. Плюс това поради географското си положение когато в Чили и Австралия е ден в Китай е нощ и лято , когато в Китай е зима !
  • 14 vinety$

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "От страни":

    Искуствен интелект няма, няма и да има.
    Тепърва ще се оакват с резултатите от експериментите по темата. Учените в тази сфера са пълни лъжци. Топ студенти от математика и информатика надушили пари, ще ги мотат с тоя интелект 20-ина години. И ще валят пари в ресърч и девелопмънт като за световно. Идеално, нямаш квоти, нямаш проджект мениджмънт, нямаш одит, защото не схващат алгоритмите. Кеф, пишеш си алгоритъмчета и си живееш като рок стар. Обикновено Пентагона отсвирва безумните одей за около 20-30 години наливане на пара. След това ще дойде био-синтетика на мода например.
  • 15 Я сметни колко

    1 0 Отговор
    яйца можеш да опържиш с 600 ГИГАВАТА ( 600 ядрени блока)!?И те признавам!Дилъра и него!
  • 16 гост

    3 3 Отговор

    До коментар #7 от "Колко":

    Дори в момента само от Тунис до Италия има РАБОТЕЩИ три кабела , два по 2000 Мвт (колкото цялата Козлодуй!!) и един 500 Мвт !!! Съжалявам , че не дават линкове , та да се гътнеш още сега !

    Коментиран от #17

  • 17 Линка

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    не можеш,дай телефона!
Новини по държави: