Last news in Fakti

22 Ноември, 2021 20:29 10 076 53

Все повече хора в Германия не могат да си плащат сметките

  • германия-
  • икономика-
  • пандемия

В началото на подобни кризи мнозина все още имат някакви резерви, на които могат да разчитат

Все повече хора в Германия не могат да си плащат сметките - 1
Снимка: shutterstock

Все повече хора в Германия трупат дългове. В пандемията приходите на мнозина намаляха, а напоследък цените на хранителните продукти и електроенергията не спират да растат.

Преди в този офис в берлинския квартал Мите носните кърпички са влизали по-рядко в употреба. Сега обаче на бюрото на консултантката, която оказва помощ на задлъжнели хора, има голяма кутия с хартиени кърпички. Защото в офиса на консултантката Жозефа Фернандес се изливат много сълзи. Хората търсят помощ от хуманитарната организация "Каритас", защото вече не могат да си плащат наема, електричеството и парното, а това ги вкарва в дългове.

Цените растат неудържимо

За последните две години броят на задлъжнелите, които идват за съвет при Жозефа Фернандес, се е удвоил. Нараснал e и размерът на дълговете. Преди две години тези хора са имали към енергодоставчиците среден дълг от 1122 евро, сега той е скочил с още 500 евро.

Вероятно ситуацията скоро няма да се подобри. Защото цените на тока, парното и транспорта в момента са достигнали рекордно високо равнище. Непрекъснато поскъпват и хранителните продукти. "По принцип за всички е проблем, че цените растат. Но за хората, които имат малко пари, това е особено тежко", казва Фернандес. Тя се бои, че догодина помощ от нейната организация ще търсят още повече хора.

В цяла Германия през първото полугодие на 2021 година рязко се е увеличил броят на хората, които търсят подкрепа от неправителствени организации, за да се справят с нарастващите си дългове.

Положението е тревожно, казва Маря Лохайде от ръководството на благотворителната оргнизация "Диакония". "В началото на пандемията мнозина все още успяваха да свържат двата края", казва тя и веднага добавя, че междувременно все повече хора вече не се справят финансово. За висока задлъжнялост става дума най-вече при онези, които нямат достатъчно пари за всекидневните си разходи, както и за месечните сметки за ток, парно, вода и т.н. По време на пандемията такива се оказват най-вече самонаетите лица и работещите на намален работен ден.

През 2020 година в категорията хора с висока задлъжнялост в Германия са попаднали 6,85 милиона души - по-малко, отколкото през 2019. Но това не е повод за оптимизъм, смятат експертите от Института за финансови услуги. Защото трайните последици от такива кризи като пандемията за задлъжняващите често пъти се усещат едва с известно закъснение. В началото на подобни кризи мнозина все още имат някакви резерви, на които могат да разчитат. Лошото идва, когато тези резерви се изчерпят.

Точно това все по-често наблюдава консултантката Жозефа Фернандес. Тя разказва, че повечето хора се решават да потърсят помощ едва тогава, когато вече е късно: когато наемодателят се готви да ги изхвърли от жилището, а енергийната компания всеки момент ще им спре тока. "Повтарят, че ако спрат да плащат наема, тогава ще могат да си платят останалите сметки", казва консултантката за мнозина свои клиенти, които вече не съумяват да контролират финансовото си затъване. Само че човек може да отлага други плащания, но не наема и тока, припомня тя.

"Винаги има някакъв изход"

Жозефа Фернандес дава кураж на задлъжнелите хора. "Винаги има някакъв изход, просто те трябва да се посъветват с нас." Тя обяснява, че първата и най-важна задача е клиентите ѝ да не останат без покрив над главата си. И уточнява, че в това отношение мнозина наемодатели все пак са готови на някакъв компромис.

Жозефа Фернандес хвали онези клиенти, които своевременно търсят помощта ѝ, защото при тях все още има достатъчно възможности. Задружно те разработват различните варианти да се спестят пари. "При мнозина обаче месечният финансов баланс тъй или иначе е много тънък и почти няма какво да задраскваш", обяснява тя. Консултантката очаква, че занапред ще расте броят на онези хора, които вече не могат да пестят нито цент. А като имаме предвид ръста на цените, все повече хора ще имат нужда от помощта на Жозефа Фернандес.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грульо

    78 7 Отговор
    Великото зануляване. Западняците ще усетят как се живее с 300 лева пенсия. :D

    Коментиран от #12, #43

  • 2 загрижен

    60 2 Отговор
    горките,да емигрират при нас е по-добре

    Коментиран от #8, #23

  • 3 Ами ...

    55 1 Отговор
    Covid фашизъм?
  • 4 тарикату

    71 5 Отговор
    иначе ковида им е проблема, не виждат, че са я закършили яко. и у нас е така, хората нямат какво да ядат, те за ваксини ми разправят по цял ден.

    Коментиран от #47

  • 5 Гручо

    13 64 Отговор
    Нали не хвалите Германия колко е богата . Бойко направи България по-богата държава от Германия ама го свалихте

    Коментиран от #7, #26

  • 6 Оспамокс

    47 2 Отговор
    То в България защото можем. Важното е ваксини и конвенция за половете да има, нали така пропагандиращи зелки долни!
  • 7 Отдел " Убииства"

    45 6 Отговор

    До коментар #5 от "Гручо":

    Ма те и ФАЩ хвалят и самите ФАЩ си се хвалят а под мостовете им вече почти колкото по къщите им.
  • 8 бл.134 в Зап. парк

    27 1 Отговор

    До коментар #2 от "загрижен":

    Да благодарят на ЕЦб,ФЕд, МВф .....
  • 9 123

    39 0 Отговор
    Както казаха Сатанистите: Няма да имаш нищо и ще бъдеш щастлив.
  • 10 Свилен

    70 3 Отговор
    Реват защото няма да могат да сменят любимия си "Голф" на всеки 4 години.
    А как хранят милионите мигранти там ?
    Аз Германец на нивата или по строежите не съм виждал .
    И те като Англичаните са забравили как се работи.
  • 11 При социялизъма

    45 8 Отговор
    си беше добре. Нямаше безработни и гладни и 90%собствеи жилища. Ама тия саксите си печатеха пари и се глезеха само дето правеха хубави коли.

    Коментиран от #13, #20

  • 12 да питам

    3 29 Отговор

    До коментар #1 от "Грульо":

    Грульо , развяваш ли руските знамена на Копринка бе ...😁
  • 13 Грешка в заглавието

    9 0 Отговор

    До коментар #11 от "При социялизъма":

    СоциАлизъм. Извинете
  • 14 там не могат

    19 0 Отговор
    пък тука кво да кажем
  • 15 Леонсио

    33 3 Отговор
    Мързи ги да бачка калпазаните.... Затова не ат пари.... Хиляди места в калници, за шофьори и мн. Други, са незаети.... Ама калпазаните чакат Социал-ХартаN4
  • 16 грешка

    36 11 Отговор
    Грешката на цял свят е, че твърде много се довериха на китайските стоки, нашите предци са казали, че евтиното излиза скъпо,..., даже и ние българите почнахме от китайците мартенички да купуваме..., бийте дузпата на китайците и светът пак ще си дойде на мястото

    Коментиран от #39, #40

  • 17 Guest

    28 3 Отговор
    Един французин се вайкаше как пенсионерите във Франция щели да живеят с 800€

    Коментиран от #25

  • 18 АААААХАХАХАААА....ТАКАВА ПР'ОС'ТО'ТИЯ

    13 28 Отговор
    НЕ БЯХ ЧЕЛ..СКОРО! АБСОЛЮТНА ФАТМАШКА МАНИПУЛАЦИЯ!!
    НАИСТИНА ТУК В ГЕРМАНИЯ ИМАТ СЕРИОЗНА ДИЛЕМА,...С ЕДНА НАДНИЦА ДА ОТИДАТ ДО..ПАЛМА ДЕ МАЙОРКА ЗА 1 СЕДМИЦА,..В 4 ХОТЕЛ, САМОЛЕТЕН БИЛЕТ И ОЛ ИНКЛУЗИВ ИЛИ...ЗА 2 СЕДМИЦИ НА РИБОЛОВ В..АВСТРИЯ?!?
    ААААААХААААА...
    ВЕЕЕА У ТЪПАЦИТЕ
  • 19 ковидиотин

    38 2 Отговор
    Накрая цяла Европа ще се превърне в една България с ниски заплати и мафиотски управления
  • 20 Хахаха

    14 43 Отговор

    До коментар #11 от "При социялизъма":

    От вашият социЯлизъм вече повече 30 години не можем да се съвземем. Какво му беше хубаво? От недоимък и скъпотия един път в седмицата се къпехме, със закърпени панталони ходихме, за две кисели млека по два часа съм чакал на опашка, за хляб също, постоянно имаше режим на тока, във всяка къща, в всяка стая на стената имаше газена лампа, тока постоянно спираше........

    Коментиран от #27

  • 21 Смешници

    11 3 Отговор
    да бегат наисток, украйна, русия, работа бол , евтин газ и ток .............
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Рошко

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "загрижен":

    Даааа, и ир поверява на дойчевото зеле вай вай
  • 24 koko

    27 2 Отговор
    германеца трудно взели да плаща сметките а имигрантите получават безплатна храна, квартира,медицина за нищо не плащат машшалаа с като свършат кинтите тези имигранти ще започнат да им режат зелките защото ще трябва да работят и да ги поддържат това ниво на бовот
  • 25 Иван

    28 4 Отговор

    До коментар #17 от "Guest":

    Колкото и да се вайкат французи, немци...., хората си имат Държава зад тях. Ако не ти стига пенсията, Държавата ти подава ръка, ако не ти стига заплатата, Държавата ти подава ръка.., плаща ти наема, дава ти достатъчна парична помощ... В България се запиши в трудовата борса като безработен търсещ работа, виж как те карат да си плащаш и здравните осигуровки
  • 26 Ами ...

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "Гручо":

    На държавните така ли ви изглежда? Скоро ще слезете на земята.
  • 27 сороснята

    33 4 Отговор

    До коментар #20 от "Хахаха":

    Колкото заводи , фабрики , язовири, Тец ,Вец ,Аец ...... се построиха тогава - сега не можете само да ги боядисате!

    Коментиран от #36

  • 28 Торбалан

    5 23 Отговор
    Спикк, по-голяма кочина от Русия няма да има скоро.
    Там мизерията е нсчин на живот. Алкихолизмът и ранната смърт единственото спасение.

    Коментиран от #48

  • 29 Топлофикация

    8 0 Отговор
    Ох на мама? Сега ще ви изпратим съдия изпълнител
  • 30 Торбалан

    3 20 Отговор
    Спикк, по-голяма кочина от Русия няма да има скоро.
    Там мизерията е нсчин на живот. Алкихолизмът и ранната смърт единственото спасение.
  • 31 Торбалан

    2 17 Отговор
    Спикк, по-голяма кочина от Русия няма да има скоро.
    Там мизерията е нсчин на живот. Алкихолизмът и ранната смърт единственото спасение.
  • 32 ТорбаланН

    2 18 Отговор
    Спикк, по-голяма кочина от Русия няма да има скоро.
    Там мизерията е нсчин на живот. Алкихолизмът и ранната смърт единственото спасение.
  • 33 Коко

    15 1 Отговор
    Затова пък все повече българи могат да си ги плащат. Това ли искате да кажете?
  • 34 КОВИДАРИТЕ

    13 0 Отговор
    ОТКРАБНАХА ЖИВОТЪТ И НИ НАПРАВИХА НА ТАЛИБАНИ И НИ УБИВАТ А НИЕ ХОРА ЛИ СМЕ ИЛИ ВЪШКИ - НА ВЪЗСТАНИЕ ЗЕМЛЯНИ ДА ИЗБИЕМ БОГАТАШИТЕ
  • 35 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    16 1 Отговор
    Според мен голяма част от германците,за младото поколение говоря са много по бедни от бг.Говоря за живялите при империалистите.Там има голямо разслоение,докато в източната част има все още доста собственици.Там да си купиш недвижимост е почти невъзможно ,ако си сам и имаш супер доход.за там много добър доход е бруто на месец над 6000евро.като ти вземе налога държавата и ще ти остане около 3500 за теб.жилище поскъпва ежегодно и ще гониш черна котка в тъмна стая ,когато котката я няма.
  • 36 Така ли бе червенушко

    12 7 Отговор

    До коментар #27 от "сороснята":

    Колко фабрики, земи, имоти..., присвоихте от Българския народ и ризата от гърба на българина свалихте и със сила го накарахте да работи за вас на собствените си ниви и фабрики

    Коментиран от #49

  • 37 Лудница

    9 0 Отговор
    Да се местят в България ,ще могат да си плащат всичко,даже и ще им остават за почивка, кола,нова къща или апартамент,Абе с две думи ще се чувства изобилие.
  • 38 Hoho Boho

    8 0 Отговор
    Аз се чудя как още не са фалирали.

    Покрай коронаистерията
    Хората са затворени и не работят, но получават пари (за нищо)
    Хората са затворени и работят, но с по -ниска ефективност
    Плащат се пари от хазната за глупости - тестове, ваксини и т.н.
    Ковида си го има - дават се пари за лечение на болните
    и т.н...
    А кога ще фалират(те и подобните икономики), не знам.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 LEVSKI LOM

    2 3 Отговор

    До коментар #16 от "грешка":

    и тогава Телефонец откъде бе умнико? от високотехнологичните Ирак или Никарагуа ли? дето нямат врати на къщите още хаххахаххахаха
  • 41 оня с коня

    1 1 Отговор
    Дей Оня дето призоваваше Горещо тука да Емигрираме и да се "спасяваме час по-скоро" през Терм- 2?И ПАК ще го питам - КЪДЕ да емигрираме щото е по-хубаво от БГ,и Той ПАК няма да ми отговори!
  • 42 Атила

    4 0 Отговор
    Че кой мисли за германците и всички в ЕС.Целта е американците да са добре.
  • 43 Ехоо

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Грульо":

    За съжаление никога няма да усетят пенсията от 300лв а минимума от 970€ т.е 1940лв ама като си платят поне 400€и ток и вода 120€ т.е 520€ пак са повече от бг 450€ ама остават за храна а не за всички сметки като бг така че няма как да е осетят тая бг пенсия от 300лв-150€.
  • 44 Просветен илюминат

    0 0 Отговор
    Около 3000 евро на човек - според проучване с толкова може да се повишат средните годишни доходи в Германия до 2035 г. Но демографската промяна застрашава бъдещия просперитет, предупреди Институтът за германската икономика (IW). След 15 години на пазара на труда в страната ще има недостиг на повече от 5 млн. работници. Затова изследователите от IW призовават политиците да действат, докато не е късно.

    „Бъдещото федерално правителство трябва да реагира на намаляващото население; само тогава компаниите могат да си направят домашната работа“, обяснява директорът на IW Михаел Хютер. „Продължаването по сегашния модел струва на всички нас просперитет и не може да бъде в интерес на политиката“.
  • 45 Нане

    0 0 Отговор
    мдааа така е било 1917 г в Руската империя.
  • 46 Курбанколи Пардимагомедов

    2 0 Отговор
    Те не са само в Германия.Ами ние с гайдите какво да кажем?Решение има,хващайте сопите!Видяхте нас докъде ни докара прословутият ,хвален мирен преход,който още продължава.
  • 47 Ам гъл

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "тарикату":

    Ами както "Хранят" Африканците така смятат да "Хранят" и Европа с "Ваксини". Англосаксонците си Играят все същата Игра с Европа.
  • 48 Ам гъл

    3 0 Отговор

    До коментар #28 от "Торбалан":

    И поне си "Мъдрец" ти да не си от АнглоФашт. Те така Англосаксонците създават напрежение между Европа и Русия защото ако бяха Обединени за Англия и САЩ щеше да е Страшно, А сега както и Преди онези зад Океана и на Темза си развяват Коня в Европа а ние си Мрънкаме. Така накрая пак Ние/Европа плащаме сметката на Онези.
  • 49 Ванко

    4 0 Отговор

    До коментар #36 от "Така ли бе червенушко":

    Ти като гледам май още не си отрезнял от 32 годишния преход, щом го сравняваш със Социализма. Бил се редил на опашки. (А то щото сега като ги няма, като че ли някои хора могат да припарят въобще вътре в магазина, за да си вземат дори неща от първа необходимост?). Ходил със закърпени панталони. (Такива са ти били изискванията за обличане. Хората може да не са били последна мода, но бяха прилично облечени. По - важно е че бяха сърцати, отзивчиви и добронамерени). Ходил си веднъж седмично на баня. (Да ти кажа ли болшинството от хората преди 1944 г. по колко пъти на баня са ходили? Нито по веднъж. В коритото вкъщи. Това си е чист еволюционен процес.) Работил си бил насилствено на собствената си земя, която била национализирана. (Общото благо не се създава без определен дял от всеки един в обществото - дали чрез данъци или дял от собствеността на всеки. Материалната база не може да се създаде от въздуха а ти да си стоиш със всичко което имаш на завет и само да й се наслаждаваш.)
    Какво беше хубавото на социализма ли? Имаше образование, имаше здравеопазване, нямаше крайно бедни (бездомници), криминалитетът беше снижен до дребни епизодични случай а не широкомащабни измами дори на държавническо ниво. Да не говорим за мафиотските структури от днешно време.
    Какво повече да кажем? Усмивката и доброто настроение сред хората в Соца бяха често срещано явление.
  • 50 ХайПотлер

    1 0 Отговор
    Понеже българите започнахме да си ги плащаме, вие се загрижихте за немците.
  • 51 александър

    2 0 Отговор
    Докато се казва Жосефа Фернандес, проблемите на немско - говорящите ще са Гооолям проблем ;)
  • 52 Фейк нюз...

    0 0 Отговор
    .... типично за статия без автор!
  • 53 грух

    0 0 Отговор
    Лъжат ви ! Бягайте на Запад, там е хубаво, там живее нейде "американската мечта", там е чудесен разкош ! кикики
Новини по държави: