Last news in Fakti

24 Ноември, 2021 20:22 1 372 21

Социалдемократи, зелени и либерали се договориха. Това е новото правителство на Германия:

  • германия-
  • либерали-
  • зелени-
  • социалдемократи-
  • правителство-
  • олаф шолц-
  • канцлер-
  • бундестаг

Олаф Шолц ще е новият канцлер на Германия

Социалдемократи, зелени и либерали се договориха. Това е новото правителство на Германия: - 1
Снимка: Shutterstock

Германия е още по-близо до ново правителство. Два месеца след изборите за Бундестаг днес приключиха коалиционните преговори между трите партии: първата политическа сила ГСДП заедно със Зелените и либералната СвДП, които се наредиха на трето и четвърто място по брой депутати.

Олаф Шолц ще е новият канцлер на Германия

Начело на новото правителство ще застане социалдемократът Олаф Шолц, който досега беше вицеканцлер и министър на финансите в широката коалиция с християндемократите на Ангела Меркел. Както знаете, ХДС/ХСС останаха на второ място на изборите за Бундестаг и ще бъдат главна опозиционна сила в парламента, а досегашната канцлерка Ангела Меркел се оттегли по свое желание след 16 години като правителствен ръководител.

Очаква се останалите ключови позиции в новото правителство да бъдат разпределени между Зелените и либералите. След многоседмично премерване на силите в спор за ключовото Финансово министерство, по всичко личи, че поста ще поеме лидерът на либералите Кристиан Линднер. Роберт Хабек, един от двамата председатели на Зелените, който също се бореше за поста финансов министър, по всяка вероятност ще получи специално създаденото ново супер-министерство на икономиката, енергетиката и опазването на климата. Съпредседателката на Зелените Аналена Бербок ще бъде министърка на външните работи. Социалдемократите ще получат шест министерски поста в новото правителство, Зелените - 5, а СвДП - 4.

По-високо минимално заплащане, но без повишаване на данъците

Коалиционните преговори продължиха повече от месец. До последно партиите водиха остри спорове най-вече по двете теми, които попаднаха в ресорите на двамата конкуриращи се министри Хабек и Линднер: за парите и за климатичната политика. Носещата конструкция на трипартийното коалиционно споразумение е общият възглед, че Германия се нуждае от "широкомащабно обновление" и от решителен пробив напред. Главните предизвикателства, пред които е изправена страната са климатичните промени, дигитализацията, подсигуряването на благоденствието на хората и запазване на социалната хомогенност на обществото, смятат трите партии.

Либералите отстояха възгледа си, че в Германия не бива да се повишават данъците. В съответствие с желанието на социалдемократите пък ще бъде увеличена минималната часова ставка: когато новото правителство поеме ръководството на страната, заплащането ще бъде вдигнато на минимум 12 евро на час. Главният приоритет на Зелените е опазването на климата. По тази тема трипартийната коалиция възнамерява да ускори раздялата с фосилните горива, която трябва да бъде осъществена до 2030-а, а не до 2038-а година, както беше предвидено досега. До 2030-а година по пътищата на Германия трябва да се движат и поне 15 милиона електромобила. По отношение на миграцията новото правителство също смята да ускори някои процедури - най-вече за събирането на разделени семейства и за репатрирането.

И още нещо любопитно: понижава се минималната възраст за избирателите. Занапред на избори за Бундестаг и за Европейски парламент бюлетините си вече ще могат да пускат всички гласоподаватели над 16-годишна възраст. Освен това новото правителство планира въвеждането на "контролирана" продажба на канабис в лицензирани търговски обекти.

Предстои финално одобрение от партиите

Трите партии искат да подпишат коалиционното споразумение още тази седмица. После то трябва да бъде одобрено на съответните партийни форуми. Социалдемократите и либералите ще се произнесат на конгреси в началото на идния месец, а Зелените ще проведат допитване до членовете си.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    19 5 Отговор
    Това е и последното правителство на Германия.
  • 2 КОТарАК

    20 3 Отговор
    ,,може да си либерал и да не си гей , но ако си гей задължително трябва да си либерал

    Коментиран от #5

  • 3 Последния Софиянец

    1 3 Отговор
    Три месеца се договаряха.Дано нашите не са така
  • 4 Сатана

    15 5 Отговор
    Дойчланд юбер алес!
    Зелените психопати станаха част от власта.Гастербайтерите спокойно могат да се прибират

    Коментиран от #8

  • 5 анархист

    6 2 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    Не е задължително, нашите са гейове и са комунисти.
  • 6 Гого

    15 4 Отговор
    Чуеш ли демократи, либерали и зелени бягай на далеко.Жална им майка
  • 7 Хитлер

    8 1 Отговор
    ДОГОВОРИХА СЕ ЗА ТОВА КАК ДА ВИ НАБОДЪТ СЪС ОТРОВАТА НАРЕЧЕНА "ВАКСИНА"

    Коментиран от #18

  • 8 Денислав

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Сатана":

    А българите с образование и постоянни трудови договори? За тях някой съвет да дадеш?

    Коментиран от #14, #15

  • 9 Катастрофа

    14 1 Отговор
    Германия е на пързалката, а покрай нея и цяла Европа. Май това е предизвестения край на ЕС и цялата недъгава система.
    В Берлин да почва прайда!
  • 10 От страни

    3 1 Отговор
    Как звучи само - Изборите спечелила ГСДП а ключовите постове ще разделят либералите и зелените - "мокрацията каза да се пие кохолно" - ех баба Васо що си отиде и не виждаш тая "мокрация"
  • 11 123

    11 1 Отговор
    Зелени и либерални хомосексуалисти водят Германия към ада.
  • 12 От страни

    2 2 Отговор
    Котка бросила котят ето Путин виноват... Бухаха.
  • 13 ужас

    3 0 Отговор
    В споразумението няма нито дума за СП2. А се предвижда въвеждане на безвизов режим с Русия за някои категории граждани.
  • 14 От страни

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Денислав":

    Всички бягайте. На моите съм им казал или да се прибират или да намерят къде живеят русняците и да се местят там. Има едно градче много русняци и като им докарали мигранти в едно общежитие, а ония почнали да закачат жените, та се вдигат стотина коли с хора и с бейсболни бухалки та бой - днес е празно общежитието.
  • 15 Сатана

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Денислав":

    Нах хаузе цюрук.На Нова Германия няма да им трябват образовани Българи.Но кой съм аз,че да давам съвети.”Зелените” ще унищожат всички достижения на цивилизацията.
  • 16 Костова

    2 2 Отговор
    Ще бъде интересно с Аналена Бербок като външен министър. Тя е изключително русофобски настроена. Голяма противница на Северен поток 2.
  • 17 Браво

    0 5 Отговор
    Предстои създаването на европейски военен съюз, начело с Германия и Франция и с подкрепата на Италия. Германия, с квантовите технологии, ще контролира ядрения арсенал на побърканите от запад и от изток и ще им сложи каишки, а те от своя страна ще лазят в краката им, но устремено ще се напънат да ги разграбят, така, както направиха ВСВ и си приписаха заслуги. ЕС ще пребъде вечно, и вечна ще бъде европейската цивилизация
  • 18 Да ти кажа

    1 2 Отговор

    До коментар #7 от "Хитлер":

    че Хитлер е основополагащ фактор в света на науката, дал безгранични правомощия на германските учени от всички сфери, едва ли бе нарекъл ваксината ,,отрова,,
  • 19 Гертруд

    0 1 Отговор
    Чудя се на чий гроб плачете!? Вест готите, хуните и карагьозоте без правителството ще си поживеят охолно поне 10 години по инерция. Тук трябва да избършем сълзите и да се хванем за ръце, да издрапаме 12 годишната мизерия и нищета! Няма на къде и нищо не остана- ние сме!
  • 20 Хубаво е

    1 1 Отговор
    че партиите от ЕНПто-корумпето, губят из цяла Европа. А Меркел беше най-вредният лидер в ЕС последните 10 години.
  • 21 Десислав

    1 0 Отговор
    Абе пичове,тия дето ви дават пари на заем да си плащате интернета знаят ли що за грешка извършват?
Новини по държави: