Last news in Fakti

2 Декември, 2021 11:15 3 307 24

Консумацията на газ достигна невиждан рекорд

  • газ-
  • рекорд-
  • консумация-
  • европа-
  • русия-
  • ес

Такъв рекорд не е поставян от 2011 година насам

Консумацията на газ достигна невиждан рекорд - 1
Снимка: Shutterstock

Изтеглянето на газ от подземните хранилища в Европа през ноември достигна рекорд от 2011 г. насам, сочат данни на Gas Infrastructure Europe (GIE), предаде агенция БГНЕС.

Добивът на газ от хранилищата в ЕС през ноември възлиза на около 11,68 милиарда кубически метра. Това е втори пик от 2011 г., като първият беше през 2016 г. - когато 11,78 млрд. куб. м. бяха изтеглени от европейските газови складове.

Така общото запълване на европейските хранилища в края на предходния месец намаля до 68,05% и вече е около 73,46 млрд. куб.м.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 zeus

    48 6 Отговор
    А зимата още не е започнала, Януари Вовата ако врътне кранчето ще стане весело :)

    Коментиран от #4, #14

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Хаха

    49 1 Отговор

    До коментар #1 от "zeus":

    Краварите ще ни докарат еФтин газ, ама друг път.

    Коментиран от #7

  • 5 Тъп русофил

    18 3 Отговор
    Да живее нерушимата българо-съветска дружба!
  • 6 Д Талев 1940

    9 51 Отговор
    И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...

    Коментиран от #17, #21

  • 7 СлушаТелПо

    36 2 Отговор

    До коментар #4 от "Хаха":

    колкото повече им се връзваме на акъла, толкова по-скъп ни става живота и ние още повече ги слушаме, защото сме отслабнали. Това им е формулата: ти си партньор, но ние ще те държим слаб, за да слушаш повече.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Само да обърна

    37 1 Отговор
    внимание - типично в стила на добрата журналистическа практика, между заглавието и съдържанието общото е труднозабележимо. Дали правите разлика между "консумация на газ" и "изтегляне на газ от хранилищата на ЕС"? И второ - отношението спряма Русия е в областта на политическия онанизъм - от типа "Ние сме по-големите и по-силните и можем да наказваме по-слабите и по-малките чрез санкции". Е, какво ли ще стане, ако и когато Русия започне да санкционира за проявената простащина тези от ЕС? Ами тя още не е започнала - и ревовете са факт...

    Коментиран от #19

  • 10 Свободният и

    36 2 Отговор

    До коментар #8 от "Данъкоплатец":

    конкуриращ се енергиен пазар е химера. Ако наистина беше такъв, сега руската газ в България щеше да е доста по-евтина. ОБАЧЕ СВОБОДНИЯТ "ПО ЕВРОПЕЙСКИ" И "ПО АМЕРИКАНСКИ" ПАЗАР НА ГАЗ И НА ДРУГИ ЕНЕРГОИЗТОЧНИЦИ ВОДИ ДА СТРЪМНО КАЧВАНЕ НА ЦЕНИТЕ . Имате право да купувате саво от американците - абсолютно свободно - и само по техните цени -абсолютно конкурентно.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ЦК на КПСС

    50 3 Отговор

    До коментар #8 от "Данъкоплатец":

    Слушай кравешки слуга, когато бяхме с Русия, бяхме на водещи места в света в почти всички отрасли. Сега от как сме слуги на кравите сме на последните места в почти всички отрасли.
  • 13 Тц тц тц..

    18 1 Отговор
    Абе що ми се струва че Бог от Йерусалим се е прехвърлил в Moscow напоследък?
  • 14 яко ни лъжат

    25 1 Отговор

    До коментар #1 от "zeus":

    ЕВРОГЕЙТЕ САМИ СА СИ ВРЪТНАЛИ КРАНЧЕТО, САМИ СА СИ ГО ЗАТВОРИЛИ КАТО НЕ ПУСКАТ СЕВЕРЕН ПОТОК 2. РУСИЯ НЯМА ВИНА! ИСКАХА БОРСА И ДА СИ КУПАТ АЗЕРСКИ ГАЗ. ЕТО ВИ БОРСА ГАЗ ИМА БОЛ, НО НА КАКВИ ЦЕНИ?????
  • 15 не може да бъде

    19 0 Отговор
    Искам да обърна внимание на обстоятелството,че скъпият газ ще засегне в ограничена степен битовите потребители на Запад,но за промишлеността ще бъде почти смъртоносно и по-специално производството на торове,като цяло химическата промишленост в т.ч.фармацевтичната,производството на храни,парниковото отглеждане на зеленчуци,металургия и т.н.,а това е по-страшно!?Ще има фалити на предприятия,продукцията става или непродаваема или неконкурентна,ще има удар изобщо върху производството и доходите-а това е реална перспектива ,защото не се вижда надежда за съществено намаляване на цената на газа и нефта през целия зимен период !
  • 16 Аз лично

    14 1 Отговор
    увеличих производството на газ двойно - просто много наблегнах на вариавата... Ако всички правим така ще имаме независима енергетика.. пръц, ето.
  • 17 Сандо

    12 3 Отговор

    До коментар #6 от "Д Талев 1940":

    Ако се разпадне ЕС,последни ще го напуснат България и Румъния - Бойко Борисов
  • 18 прочети

    4 0 Отговор
    Първо газа от хранилища не се добива а тегли. Второ, не може нещо което е с 100 милиона по - малко от 2016 да е невиждано.
  • 19 плевен

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Само да обърна":

    Любопитен съм каква е разликата между "консумацията на газ "и "изтегляне на газ от хранилищата". Веднъж изтегленото количество газ от подземните хранилища, се консумира на практика веднага. Няма къде да се съхранява.

    Коментиран от #20

  • 20 гост

    3 8 Отговор

    До коментар #19 от "плевен":

    Ами разликата е , че в консумацията освен изтегления от хранилищата влиза и доставяния в момента от всякакви източници ! Щото колкото и да им е неприяттно на русконадупените доставките не са спирали и си вървят и в момента , от Норвегия , Холандия , Африка , Азербайджан и разбира се втечнен газ от цял свят ! А това "рекордно теглене" е още по-лоша новина за вожда , щото просто оня ден излязоха прогнозите за мека зима в Европа и операторите няма за какво да пазят запасите , а почнаха да ги ползват , вместо да купуват скъп газ от борсата ! Което само ще свали цената и то скоро !

    Коментиран от #23

  • 21 барчо

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "Д Талев 1940":

    Комунизма ще живее, докато има бедни и богати!!! Дори да има двама оцелели на земята и когато единия е богат, а другия беден, то той ще бъде комунист. Така че си далече от истината. В момента най-много комунисти има в братска Америка, но все още са неосъзнати какво точно искат и като разберат какво искат, ще търсят и начини как да го постигнат - исканото. За сега богатите подхвърлят трохички на бедните и по тази причина няма някакви движения. Само не казвай, че да имаш апартамант, кола и вила не били трошички. В сравнение с това което имат богатите са си трошички.
  • 22 До номер 20 "гост"

    2 0 Отговор
    Чета ти глупостите и се чудя дали може да има толкова Прости и малоумни хора като теб.погледни само как американофилчетата и джендърчетата се молят на Путин да им даде повече газ от договореното,че направо им се плаче.чичо сам ги остави на милосърдието на руската мечка вместо да изпрати повече танкери с LNG към Европа.Мазохизмът им край няма.
  • 23 ГазоБрък

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "гост":

    За първата част на поста си прав, че изтеглената е част от консумираната, обаче втората може да се разглежда и от друга гледна точка. Теглим, щото доставките не стигат, или са скъпи и се надяваме Газпром да се смили и да пусне допълнителни количества.

    Коментиран от #24

  • 24 гост

    1 3 Отговор

    До коментар #23 от "ГазоБрък":

    Ми надявай се , ама цените на борсата падат , а немците казаха черно на бяло , че никакви потоци няма да пускат поне до май и то ако газпром го пререгистрира като немска компания , иначе пък хич !!! И това ако ЕК го одобри , което също е силно съмнително ! А иначе след нова година ще гледаш кой ще се моли и кой ще се смее !!