Last news in Fakti

8 Декември, 2021 14:17 5 752 8

Разкрития от посолството на Беларус

  • беларус-
  • посолство-
  • граница

Обръщение към медиите

Разкрития от посолството на Беларус - 1
Снимки: Посолството на Беларус

Посолството на Беларус в България излезе с обръщение към медиите. Предлага подробности за случилото се по полската граница на 16 ноември.

В последно време Република Беларус поради независими от нея обстоятелства се сблъсква с увеличаването на мигрантския поток от страни, засегнати от конфликта. Крайната цел на мигрантите са страните от Европейския съюз. Този транзит не е нещо ново или уникално и значително отстъпва по мащаб от потоците за Гърция и Италия. Имало го е и преди, но със съвместни усилия на Беларус и съседни страни успешно са се подсигурявали общите интереси в сферата на безопасността на региона и охраняването на границите.

Ситуацията се е променила след отказа на ЕС за конструктивно взаимодействие с Беларус. В частност, ЕС е прекратил финансирането на проекта за международна техническа помощ за строителството на центрове за нелегални мигранти в нашата страна, което е било предвидено в Споразумението за реадмисия и Декларацията за Партньорство заради мобилност.

От април тази година Беларус многократно се е обръщала към Европейската комисия с предложение да проведе консултации по указания проект за техническа помощ и изобщо за взаимодействие в сферата срещу борбата с нелегалната миграция. ЕС последователно отказва да проведе подобен диалог и политизира този проблем. В нарушение на разпоредбите на Конвенцията от 1951 г. за статуса на бежанците, вместо да се установи конструктивно сътрудничество, полските и литовските власти използват тактика за прехвърляне на задържаните на своя територия лица обратно в Беларус, като използват насилие. Документираните факти са описани в онлайн книгата.

Като се вземе предвид пълното бездействие на ЕС Президентът на Беларус взе решение да се погрижи за бежанците, като осигури безопасни условия на територията на нашата страна. Така бежанците бяха настанени в транспортно-логистичен център (около 2 хиляди човека), където са им осигурени топли дрехи и храна, там работи и денонощен медицински център. В помощ на бежанците на границата с Полша, Беларус вече е похарчила около 25 млн. долара, мигрантите са получили над 100 тона хуманитарна помощ.

Беларус е била и ще остане отговорен и надежден партньор в сферата на борбата с нелегалната миграция и охраняване на границите, като продължава да изпълнява действащите международни изисквания.

Ето няколко факта.

За януари-август 2021 г. за нарушение на законодателството за държавна граница са задържани над 600 души, за нарушение на законодателството за правния статут са задържани 130 чужденеца. Прекъснати са 12 канала за нелегална транзитна миграция в ЕС, задържани са 15 организатора и съучастника и са образувани 14 наказателни дела.

За септември-октомври 2021 г. над 30 туристически фирми, които системно са нарушавали миграционното и визовото законодателство са отстранени от възможността за подаване на заявки за получаване на туристически визи от летището и дипломатическите мисии на Беларус за граждани на страни с миграционен риск.

От 19 октомври 2021 г. напълно е прекратено издаването на туристически визи за граждани от Афганистан, Йемен, Сомалия, Демократична Република Конго. Беларуската страна не нарушава своите международни задължения.

В доказателство на това Беларус е подсигурила достъп до международни структури за мигрантите на границата на своята територия и продължава да сътрудничи за оказване на помощ съвместно с Управлението на Върховния комисариат на ООН за бежанците.

Международната организация по миграция и Беларуското дружество на Червения кръст. На този фон Полша и Литва, уж, за да защитят европейската безопасност, демонстрират недостъпност от всякакъв национален мониторинг и международно взаимодействие, въведоха извънредно положение, за да оправдаят жестокото отношението си към търсещите убежище.

Разкрития от посолството на Беларус

Нелегалната миграция представлява постоянно общо предизвикателство, на което може да се устои само с общи усилия. В тази връзка Беларус е готова да работи с всички международни партньори, оставяйки настрана политическите разногласия, за да не допусне по-нататъшното изостряне на миграционната криза в региона.

Относно използването на специални средства срещу мигрантите от полските военни на контролно-пропусквателния пункт «Брузги» на 16 ноември 2021 г. На 16 ноември 2021 г. полските служители на реда извършиха опит за насилствено разгонване на група мигранти, събрали се на беларуско- полската граница в района на пропусквателния пункт «Брузги».

Разкрития от посолството на Беларус

При разпръскването е приложен всякакъв възможен арсенал от специални средства, които са нанесли сериозна вреда върху здравето на мигрантите, сред, които е имало много деца и жени, в това число и бременни. В частност, полската страна е използвала водни оръдия, сълзотворен газ, светкавични гранати, в някои случаи от водните оръдия се е пръскало химически раздразняващи вещества, които предизвикват сълзене, кашлица, изгаряне на лигавицата, очите и кожата.

Според анализа на Държавния комитет по съдебна експертиза на Беларус, основната съставка на химическата смес, взета от мястото на инцидента, е делтаметрин – токсично вещество, което се използва за борба срещу насекоми и има силно дразнещо действие.

След инцидента около десет мигранти са се обърнали за медицинска помощ, в това число и във връзка с получени изгаряния от въздействието на химическото вещество. Няколко служителя на беларуската погранична служба също са получили изгаряния.

Следствения комитет на Република Беларус е образувал наказателно дело по член 128 от Наказателния кодекс на Беларус (престъпления срещу безопасността на човечеството).

В действията на полските военни е очевидно нарушение на редица международни и двустранни норми и споразумения, в това число и взаимодействие в гранична зона. Използването на специални средства близо и през територията на суверенна държава изисква правилна правна оценка. Беларуската страна инициира разследване на провокацията на полските власти като привлече международни организации.

Относно насилственото изхвърляне на мигранти от литовски гранични служители в Беларусь на 17 ноември 2021 г.

На 17 ноември 2021 г. през нощта на беларуския пограничен пункт «Клевица» е регистриран пореден опит на литовските граничари за изхвърляне на мигрантите на територията на Беларус с използване на физическо насилие, специални средства и служебни кучета.
На видеозаписа се вижда как група литовски граничари събуждат мигранти, които спят на земята на територията на Литва. При това се вижда как специализиран транспорт на граничната служба на Литва ослепява мигрантите със светлина от фар, включени са и сирени на висока степен. Един от литовските граничари удря с крак легнал в спален чувал мигрант и спуска куче срещу него, като то го хапе за крака и започва да разкъсва спалния чувал.

След това същият граничар взима вещите на мигранта и ги изхвърля на територията на Беларус. Останалите литовски охранители също изхвърлят на беларуската страна спални чували и лични вещи на бежанците.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Разбира се

    45 6 Отговор
    няма виновна държава от ЕС или служеща на американците.

    Коментиран от #4

  • 2 Сух

    44 10 Отговор
    Ясно е, че беларусите и те не са цвете, но отношението на ЕС е под всякаква критика. Меркел нали ги канеше, що не си ги прибира сега?
  • 3 BOBO

    51 9 Отговор
    БАТКА В БЪЛГАРИЯ ДЕИСТВА ЗАПАДНА ПРОПАГАНДА, ЗАТОВА НЕ СЕ ОБЯСНЯВАИ НИЕ ЗНАЕМ ИСТИНАТА И ВИ ПОДКРЕПЯМЕ

    Коментиран от #5

  • 4 До 1

    7 24 Отговор

    До коментар #1 от "Разбира се":

    И до останалите невежи комунистически кретени като него. Заминавайте другари комунисти в Беларус,за да видите колко прекрасен е животът там.А тези,които са ви промили мозъците с лъжлива русофилска пропаганда пращат децата си да учат в "покварения еврогейски Запад" и там купуват имоти,а не в любимата им (уж) Русия. Тоест те са като оня дето казвал: "Не ме гледай какво правя,а не слушай какво ти говоря."

    Коментиран от #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Abc

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "До 1":

    Малко ти е грешен цитатът.нещо като"каква е разликата между кокошката"
  • 7 Едуард Петров-Едо

    6 0 Отговор
    Господин Посланик на Беларус! всичко, което сте представили, е ТОЧНО ТАКА! Станахме лично свидетели на ИЗДЕВАТЕЛСТВАТА на полските военни и другите бивши Съветски членове от малките държавици, но с големи усти - Литва, Латвия, Естония! Не мога да си представя, че тези държавици са надеждни СЪЮЗНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ В НАТО! Това е някакъв кошмар! От друга страна да попитам: Кой пусна мигранти от Далечен Афганистан и от Другите Ислямски държави, да достигнат чак до Беларус, точно срещу Полша? Това изглежда на отлично проведена операция! ОТ КОГО?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: