Last news in Fakti

17 Декември, 2021 10:59 1 172 3

Лекарственият регулатор на САЩ разреши хапчета за аборт да се получават по пощата

  • мифепристон-
  • сащ-
  • аборт-
  • хапче

Медикаментът мифепристон е одобрен за употреба до 10-та седмица от бременността и е едно от двете хапчета, използвани за прекратяване на бременността и за лечение на спонтанен аборт

Лекарственият регулатор на САЩ разреши хапчета за аборт да се получават по пощата - 1
Снимка: shutterstock

Регулаторният орган на САЩ за лекарствата одобри промяна, според която възможността лекарства за аборт да се поръчват по пощата ще стане перманентна. Тази опция беше въведена по-рано през годината заради мерките срещу коронавируса, предаде BBC.

Решението на Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) ще разшири достъпа до аборти на жени в отдалечени места, които не могат да посетят клиники за целта. Ходът обаче вероятно ще бъде отменен в 19 щата, които вече имат правила, забраняващи хапчета за аборт да се поръчват по пощата.

Медикаментът мифепристон е одобрен за употреба до 10-та седмица от бременността и е едно от двете хапчета, използвани за прекратяване на бременността и за лечение на спонтанен аборт. Ограниченията върху лекарството, което е одобрено за първи път през 2000 г., бяха отменени по-рано тази година поради локдауните в пандемията.

Промяната вече е постоянна и позволява на жените да получават хапчетата по пощата от сертифициран медицински работник или аптека, както и да бъдат консултирани за аборт по интернет.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ъпдейт на търговията с дрога

    5 1 Отговор
    Сега и по пощата... Това е ФАЩ,баце!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Знаех си,че американците са

    0 1 Отговор
    мързеливи,но не чак до там, че на жените,решили да прекъснат бременността си им е трудно да си вдигнат задниците и отидат до гинеколога си? Гласуват по пощите, пазаруват по Интернет. Излизат ли изобщо от домовете си? Голям напредък е да можеш да направиш аборт чрез пощата.