Last news in Fakti

19 Декември, 2021 17:17 8 251 74

В Русия обясниха причината за богатството на САЩ

  • сащ-
  • икономика-
  • долар-
  • кредит

Задлъжнялостта на страната възлиза на астрономическите 28 трлн. долара, а американските доходи растат по-бавно от дълговата тежест, отбеляза експертът

В Русия обясниха причината за богатството на САЩ - 1
Снимка: shutterstock

САЩ успяват да останат толкова дълго икономически успешна страна заради факта, че както държавата, така и гражданите взимат много кредити. Това коментира пред руската агенция за икономическа информация "Прайм" Максим Шеин, който е началник на отдела за инвестиционни стратегии на руската брокерска компания "БКС Мир инвестиций".

Задлъжнялостта на страната възлиза на астрономическите 28 трлн. долара, а американските доходи растат по-бавно от дълговата тежест, отбеляза експертът.

Въпреки това ситуацията остава в равновесие благодарение на способността на правителството да обслужва дълговете си, посочи той.

За да финансират бюджетния дефицит, САЩ издават облигации (US Treasuries), които се смятат за надежден финансов инструмент - много инвеститори и правителства инвестират в тях. Ниските лихви, както и възможността на правителството да печата долари неограничено, също допринасят за богатството на САЩ.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 46 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Погоди

    121 11 Отговор
    Не станаха богати щото разбиха колониалните империи на Англия и Франция и се намърдаха те там да лочат ресурси
  • 2 Тома

    121 5 Отговор
    Като печата долари.Това ми хареса най много
  • 3 Голема работа са,факт

    131 5 Отговор
    или по-точно бяха,но с тарикатлъци по банкянски не може вечно! Конфуций казва че накрая всички лисици се срещат при кожухаря..
  • 4 Рошко

    107 9 Отговор
    Долари напрчтани от нищото и без покритие , кое му е богатото, първия долар е бил равностоен на грам злато, а сега си представете 28 трилиона грама злато, според вас възможно ли е
  • 5 Виктор браво

    58 3 Отговор
    Един петък ще осъмнем с 5000$ за унция.

    Коментиран от #42

  • 6 мдаа

    16 70 Отговор
    !.... както и възможността на правителството да печата долари неограничено, също допринасят за богатството на САЩ.....?Ами да!Имат възможност печатат!Руснаците що нямат?

    Коментиран от #68

  • 7 Неразбрал

    63 10 Отговор
    Право казват батюшките: САЩ е страната с най-висок индекс на мързел, с най-ниска производителност, нямат грам активи, абсолютно неконкурентни и само в 1 сграда се работи, където от немай къде печатат доларите и си ги раздават топли още за кредити! А злощастните руснаци трябва да копаят за нефт, газ, метали, въглища и да се спасяват в този несправедлив свят…

    Коментиран от #11, #60

  • 8 Хаха

    28 59 Отговор
    Печатайте и вий рубли и бъдете богати.Само дето рублите никой не ги искат.

    Коментиран от #20, #21

  • 9 гост

    23 1 Отговор
    Ако професора с дебилите коментираше горните "експерти" май трябва да измисли нещо над 100% , щото това е крайно недостатъчно да опише пълната им мозъчна недостатъчност !!
  • 10 James 🇺🇲

    67 13 Отговор
    В Щатите е един омагьосан кръг - теглиш кредит за да учиш в университет, и то даже не Ivy League ами някой посредствен в Utah или whatever. След това почват да бачкат на 2 места за да си плащат таксите, но не могат, и задлъжняват, някои от тях с по $100-200K, и за да ги платят отиват в армията защото там заплатите са много високи, даже понякога оттам предлагат и да погасят напълно задълженията ти. Накрая се връщат с PTSD от Ирак, Сирия, Афганистан докато не превъртят и не направят масова стрелба, или по малкото зло - създават dysfunction семейство което деградира още по лошо

    Коментиран от #54

  • 11 Лъво

    26 46 Отговор

    До коментар #7 от "Неразбрал":

    Явно много филми си гледал.В Америка е върл капитализъм.Бачкат като луди.В Рашка са мързелите и у нас разбира се.

    Коментиран от #19, #22, #25, #29

  • 12 kjl

    27 10 Отговор
    По-безсмислена съвкупност от думи на едно място, отдавна не бях чел! И пак не стана ясно. Защото вземат много кредити или защото могат да си печатат долари колкото си искат?

    Коментиран от #18

  • 13 James 🇺🇲

    24 5 Отговор
    Щатите е един омагьосан кръг - теглиш кредит за да учиш в университет, и то даже не Ivy League ами някой посредствен в Utah или whatever. След това почват да бачкат на 2 места за да си плащат таксите, но не могат, и задлъжняват, някои от тях с по $100-200K, и за да ги платят отиват в армията защото там заплатите са много високи, даже понякога оттам предлагат и да погасят напълно задълженията ти. Накрая се връщат с PTSD от Ирак, Сирия, Афганистан докато не превъртят и не направят масова стрелба, или по малкото зло - създават dysfunctional семейство което деградира още по лошо. За да има записвания е армията и големи заплати, има турове в чужбина. На всеки 5 години се прави някоя малка инвазия
  • 14 Мдааа

    55 3 Отговор
    Пропуснали са да напишат най важното “Другите страни са балъци и купуват облигации и ползват доларите за световната търговия поемайки инфлацията / разликата от печатането”
  • 15 Антимаймуна

    13 40 Отговор
    Руски мозък - все едно са му рали в главата.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 бай икономисто

    33 3 Отговор
    Най вече допринася печатането на долари ! Спре ли печатницата , пиши ги бегали .
  • 18 Щото

    33 4 Отговор

    До коментар #12 от "kjl":

    Си мислят, че командорят все още света, НО от известно време насам това вече не е факт!
    Според вас защо точно сега пуснаха корона пландемията?! Знаете ли, че оборотът само на мафиотцер за 2020 е милиарди?! Вероятно пландемията е начин печалбите от Европа и др, да бъдат легално върнати на фащ, намалявайки по този начин балонът им! А като бонус ще намалят и населението, че толкова много хора със свободен избор в света не са им удобни!!!
  • 19 Неразбрал

    11 4 Отговор

    До коментар #11 от "Лъво":

    Благодаря от сърце, че ми отвори очите! Аз мога само да те посъветвам да провериш значението на думата “ирония”? Като албански реотан загряват някой читатели…
  • 20 Северозапад

    17 6 Отговор

    До коментар #8 от "Хаха":

    Що бе? Дай ми два-три чувала с рубли, хич няма да ти се обидя!
  • 21 далеко чуващ

    30 6 Отговор

    До коментар #8 от "Хаха":

    Като гледам в последно време и доларите никой не ги иска .Всички се отърват от доларовите активи. Даже и Китай дето беше най големия им кредитор , сега разчиства доларовите запаси.
  • 22 неразбрал

    25 6 Отговор

    До коментар #11 от "Лъво":

    Какво бачкат в краварника че не разбрах ? Гледат стари баби ?
  • 23 Сивата чапла

    25 6 Отговор
    Кой в Америка е богат? Какъв е процента на хората в гетата. Изобщо за чий богатство се говори?
  • 24 От страни

    43 7 Отговор
    Ограбват цял свят. Бесния принтър работи деноношно и печати, печати, печати зелени хартишки които струват 20 цента. А останалите държави в света приемат покорно тия хартишки и си дават за тях богатствата. Затова са богати. Но щом малко им се опре некой, ще се срутят за отрицателно време. Затова искат да смажат Русия, щото взе да се опира и да не си дава богатствата. Срещу Русия веднага насъскаха всичките си васали, всичките световни (уж) организации. Но това е началото на края.

    Коментиран от #30

  • 25 Сивата чапла

    31 3 Отговор

    До коментар #11 от "Лъво":

    Да, в Америка и се работи, но това не са месните, особено за небелите. Тотален мързел, на помощи, де що има възможност смучат пари. Когато те приемат на работа задължително тест за наркотици. Що ли? И да, върл капитализъм е, но това го разбират поляци, руснаци, ние българите,украинци, бялата раса. Има професии и професии. Който не го е видял, няма как да го коментира. А и които са го видели, също го тълкуват различно.
  • 26 Грульо

    25 4 Отговор
    САЩ издават облигации (US Treasuries), които се смятат за надежден финансов инструмент - много инвеститори и правителства инвестират в тях. Ниските лихви, както и възможността на правителството да печата долари неограничено, също допринасят за богатството на САЩ."...............................................................................................................................................................................................

    Демек най-голямата Понци пирамида в света. :D
  • 27 мани мани

    7 25 Отговор
    ами създали са си валута, която е полюбена от глобуса :) а рублата дори руcнаците не я искат :) създадоха си и кралят биткoйн и хората отново полюбиха :) бляд4eтата надуват етeра, ама пак кажи речи никой го не иска :) нали момчето е русначе, заминало в хамериката северната нагоре из канадския студ и oкрало опън сорса с преподаватели и нам си кви, та изсeрахa едно недоразумение, ама пак де бая идиoти го полюбиха ... нека ... на мен не ми пречи :)
    я долари искам и биткoйн, а за вазе оставям рyбли и етeр :D ако искате вземайте и турски лири, йени и подобия, които отиват към небитието и стават да си бършеш зaдникa!
    то и руснаците си печатат рубли, ама никой като не им ги ще, та дори и инфлация не могат си направят :) и им остава да си копат реално ресурсите, инак глад! хамериканците копат реални ресурси из целият глобус! създават пари от нищото, раздават пластики с чип и питат колко искаш ва ... ам еди си колко си ... ем да ма тря си ни роб ... е хубо де нямам против :) ем ей ти на ти ги ... тенк ю ... и си живеят ...

    Коментиран от #32, #33

  • 28 мдаааа

    6 12 Отговор
    Икономически успешна страна е , когато гражданите взимат много кредити ..
  • 29 новинарник

    27 3 Отговор

    До коментар #11 от "Лъво":

    Защото много бачкат , за това вече няма място под мостовете. Всичко е заето. 42 милиона на границата на оцеляването . Който работи , не спи под моста а в колата си на паркинга.
  • 30 Сивата чапла

    35 6 Отговор

    До коментар #24 от "От страни":

    Откакто падна социализмът, и го няма СИВ, американците се разпищолиха навсякъде по света чрез НАТО. Ако го имаше СИВ, нямаше да го има Ирак, Либия, Сирия, Афганистан и де що има африкански държави, където американците се наместиха уж покрай еболата, да ги "спасяват". Нагли, безкруполни, лицемери, бездуховни. За управляващата пасмина говоря. Иначе обикновеният народ го кара от заплата на заплата, докъдето стигне.
  • 31 да питам

    7 17 Отговор
    А сега специалиста да обясни , какво пречи на Русия да не е ? Една държава е богата , когато поданиците и са богати ..

    Коментиран от #36, #43, #49, #55

  • 32 будна ера

    36 4 Отговор

    До коментар #27 от "мани мани":

    След ВСВ изнудиха цяла Европа да приеме долара за резервна валута. Това беше най голямата грешка . А иначе до преди войната - глад , глад / Великата депресия/ . Благодарение на разрушена Европа си оправиха положението. От тогава не са спирали да водят войни.

    Коментиран от #39

  • 33 Сивата чапла

    20 1 Отговор

    До коментар #27 от "мани мани":

    Тази валута, доларът не е на USA, тя не е американска. Американците нямат своя валута.
  • 34 Димов

    20 1 Отговор
    Външен дълг на САЩ 28 трлн $. При 300 млн население, това прави по 93 333 $ на американец.
    Външен дълг на България 37 млрд €. При почти 7 млн население, това прави по 5286 € на българин, или по 6000 $ на българин.
  • 35 Гларус

    32 3 Отговор
    Доларът е световна валута. САЩ правят дългове, целият свят им ги плаща. Ама покрай играта на санкции картинката започна да се променя и Китай и Русия вече се разплащат с доста държави в местни валути. Корпоративният капитализъм е имперски - той работи, докато има бананови републики васали, които да експлоатира. Като свършат и рухва, защото отдавна е станал неефективен и корупмиран. Ние им платихме два милиарда за самолети дето ги няма. Плащаме прескъп ток на американския ТЕЦ, ама даже не смеят да обявят тарифите - държавна тайна са. И кой знае още как ги спонсорираме явно и неявно. Така са всичките им "съюзници".
  • 36 Дънди крокодила

    28 6 Отговор

    До коментар #31 от "да питам":

    Че Русия си е богата бе готин . На първо място в света по природни ресурси. А това че краварите опоскаха техните си е лично техен проблем. "Замразените " петролни полета с набучените сонди са си чиста бутафория. Нефт там няма. Измъкнаха даже нашето злато.

    Коментиран от #44

  • 37 Димов

    31 4 Отговор
    Избиха цяла една нация, да й вземат земята. Останалите заточиха в резервати.
    Поробиха друга нация, да им бере памук и да им строи пътища.
    Сега примамват младите умове от вси страни, докато разнасят демокрация по света.
  • 38 Ами...

    9 12 Отговор
    Правителството на САЩ не печата долари, печата ги Федералният резерв, който е частна структура. Руски експерти няма, има руски „експерти”.
  • 39 Сивата чапла

    33 4 Отговор

    До коментар #32 от "будна ера":

    Точно така, 1929 година когато американците измират от глад, у нас в България е нямало криза. Точно защото не сме били вързани за долара. Защо си отиде Кадафи? Щото искаше да направи собствена валута и то със златно покритие. ..... Сега се сетих, ако го имаше СИВ и Югославия нямаше да бъде осеяна с бомби. Понякога я забравяме, но тя е част от печалната история.
  • 40 нннн

    24 2 Отговор
    Защото "законно" крадат от такива като нас.
  • 41 стоян

    5 20 Отговор
    Въпросът е -щом може безконтролно да се печатат долари -защо руснаците не печатат рубли -ще печатат рубли ама цената им ще стане 00.02стотинки
  • 42 Якошиба

    0 6 Отговор

    До коментар #5 от "Виктор браво":

    след 50000 петъка е възможно
  • 43 Сивата чапла

    21 0 Отговор

    До коментар #31 от "да питам":

    Ами играта с долара им пречи, вързаните централни банки, нали затова скачат като ужилени американците, когато някой реши да се разплаща с валута различна от долара.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 USA

    2 13 Отговор

    До коментар #16 от "ПЕНКО":

    Ами правете го и вие глупендери
  • 46 Hoho Boho

    27 3 Отговор
    Когато се спука балонът "САЩ", пак ще почнат да скачат от прозорците на небостъргачите. Имат опит с този спорт от Голямата депресия...
  • 47 Дънди Крокодила

    6 1 Отговор

    До коментар #44 от "ЛИЧИ СИ,ЧЕ СИ .. РАБОТНИЧЕСКО-СЕЛСКА":

    Щом говориш за кози ,значи че си вътре в нещата.А и гледам , че писането не ти е силната страна. А иначе да питам , гушкаш ли се вечер с козите или предпочиташ пръча ?
  • 48 Йозеф

    5 17 Отговор
    Сега нека обяснят в Русия защо със 74 рубли може да се купи 1$. 😂😂

    Коментиран от #50, #52

  • 49 Сивата чапла

    21 1 Отговор

    До коментар #31 от "да питам":

    Много си прав, по критерият който посочи, поданиците на една държава бедни или богати са, САЩ са бедни. Няколко милиардера, куп милионери и малко средна класа не са всички поданици на една държава. Затова ги заливат с филми за американското благополучие. Да е чувстват американци, демек богати.
  • 50 Сивата чапла

    10 0 Отговор

    До коментар #48 от "Йозеф":

    Може да се обясни на умен човек
  • 51 Предлагам и ние

    8 1 Отговор
    Да почнем да печатаме левове на поразия ко ни бърка ще задминем Сащ щом това е тайната

    Коментиран от #57

  • 52 много питаш

    15 1 Отговор

    До коментар #48 от "Йозеф":

    А Японците защо дават 144 Йени за един долар ? Сигурно вече са умрели от глад ?
  • 53 Доко

    14 3 Отговор
    Така е защото създадоха арабската пролет и небивалия мигрантски поток към Европа. И много войни с цел лични облаги, като петрол и присвояване на природните ресурси на Либия, Ирак, Сирия и т.н.
  • 54 Николай

    6 2 Отговор

    До коментар #10 от "James 🇺🇲":

    В армията плащали големи заплати :D
  • 55 Гонзо

    17 3 Отговор

    До коментар #31 от "да питам":

    Е а краварите богати ли са като нямат два цента в джоба ? Всичко им е на банката. Утре не си на работа - умираш като куче на улицата. То не че и тука не стана така де .
  • 56 Bai...

    7 2 Отговор
    А ми, и турците печатаха лири, и за туй са на същото дередже !
  • 57 Шанкара

    17 0 Отговор

    До коментар #51 от "Предлагам и ние":

    Нищо не ни пречи да ги напечатаме левовете , само трябва да убедим Европейците да го приемат за резервна валута.
  • 58 Русомиш

    5 12 Отговор
    Положението с американският дълг посредствените русомишки няма как да го проумеят..1во дълг напрактика няма защото парите който напечатат ФЕД се прибират от големите им компании..няма огромен обем пари който да нараства..дълга се гарантира от американската икономика съответно щом расте тя расте и дълга..общо взето си е чисто борсов инструмент за осигуряване на ликвидност на правителството..ако в раша напечатат същият процент дълг и рублата ще пламне на минутата

    Коментиран от #59

  • 59 НИдялко

    14 1 Отговор

    До коментар #58 от "Русомиш":

    Защо говориш глупости ? Чуваш ли се изобщо какво си написал ? Я провери конгреса им какво казва по въпроса при приемането на новия таван на дълга.
  • 60 Гошо

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Неразбрал":

    А леко с това копане ,че ако става на въпрос американците копат най много и най на дълбоко
  • 61 Комуниста

    8 1 Отговор
    Богат с дългове няма има заборчил тези са свършили курса банкрутирали са!

    Коментиран от #66

  • 62 Димитрион

    9 1 Отговор
    95 % от доларите са безналични, т.е. не са на хартия. Така че на янките не им се налага да печатат много.
  • 63 $%^

    6 8 Отговор
    Сега чакаме от Русия да ни обяснят причината за беднотията в "Путинският Рай".Нямат дългове,икономиката е "цветуща",а народа беден.Мистерия.

    Коментиран от #65

  • 64 Тодор Правешки

    6 5 Отговор
    Еми какво пречи на Рассия да прави същото бе, товарищ? М? И защо цял свят се натиска да емигрира там, а не в Блядостан?55
  • 65 Антимилиционер

    6 4 Отговор

    До коментар #63 от "$%^":

    В САЩ има в пъти повече бедност,бездомни и спящи под мостовете не само от Русия а от и цяла Европа и 2/3 От Азия.

    Коментиран от #67

  • 66 ЕВРО НЮЗ

    3 0 Отговор

    До коментар #61 от "Комуниста":

    Сега като накарат седем милиарда да се дупчат по четири пъти в годината и ще си оправят дълговете. Мошеника винаги има вариант за спасение..
  • 67 $%^

    8 6 Отговор

    До коментар #65 от "Антимилиционер":

    Бедни има навсякъде.Прости,неуки и мързеливи.В "Путинският Рай" обаче,всички са бедни.Това е една от причините руснаците да емигрират ва САЩ,а не американците в Русия.Изключвам Сноудън,но той човека има проблеми от друго естество.Ако някой се сети за друг емигрирал в Русия американец,нека да ни съобщи името и причините,довели до тази малоумна постъпка.
  • 68 Монси

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "мдаа":

    А България защо не може?
  • 69 ВънСатаНАТОтЗемятаНи

    4 2 Отговор
    Краварете са богати,заради безчинствата,войните, терора и кражбите им по света.Примери много: Ирак,Либия, Афганостан, Виетнам,Корея....
    Да продължавам ли ?
    Дано има Господ,който често да напомня на безбожниците.щ за себе си
    Амин

    Коментиран от #71

  • 70 123

    3 0 Отговор
    Руснаците са научили тайната на Американците,и сега ще я въведът за да станат най-богатите хора на света, след българите разбира се.
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Дудю

    0 2 Отговор
    Еййй...умни хора в тая Русия,бе!Аз се чудех от къде идва топлата вода!🎄🈸🈴🈴🈵🈲
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания