Last news in Fakti

19 Януари, 2022 14:05 9 879 12

Внимание, отрова: забраняват използването на хранителната добавка Е171

  • е171-
  • титанов диоксид-
  • отрова-
  • ес-
  • ек-
  • храни-
  • рак-
  • здраве-
  • хранителна добавка-
  • оцветител-
  • канцероген

Добавката крие опасност от развитието на рак

Внимание, отрова: забраняват използването на хранителната добавка Е171 - 1
Снимка: Shutterstock

Титановият диоксид (титанов двуокис) омайва клиентите: когато към сладкишите, десертите, готовите супи, печивата и сосовете се добави E171 – всички те изглеждат по-блестящи, по-пресни и хрупкави. Индустрията се възползва от силната яркост и добрите покривни качества на белия пигмент, който се среща и в множество козметични продукти, като например паста за зъби, където се крие под обозначението CI77891. Намираме го и в редица медикаменти, слънцезащитни кремове, лепила и гумени изделия, в лакове и бои, дори в бетона и хартията.

Крие опасност от рак

Производството на титанов двуокис е огромен бизнес – световното производство е между 4 и 5 милиона тона, от които само в Европа се произвеждат малко повече от един милион тона. Хранително-вкусовата промишленост на европейския пазар ще трябва обаче да се откаже изцяло от тази добавка, защото след дългогодишни преговори Еврокомисията забрани в средата на януари 2022 храните в ЕС да съдържат титанов двуокис – поради евентуалното му канцерогенно действие. Франция забрани употребата на тази съставка в храните още през 2020-а. В резултат на това редица производители на храни предвидливо се отказаха да ползват оспорваната добавка – отчасти или изцяло.

Предложението на ЕК за забрана на съставката беше внесено още през пролетта на 2021 въз основа на преработена препоръка на Европейската служба за сигурност на храните (EFSA). А в средите на EFSA преобладаваха съмненията относно сигурността на Е171. В крайна сметка не бяха представени окончателни заключения за токсичния характер на съставката, но същевременно не бе изключена и възможността тя да има отрицателно влияние върху човешкия наследствен материал или да предизвиква рак. Съмненията, следователно, не бяха напълно разсеяни, поради което от EFSA препоръчаха отказ от използването на титанов двуокис в храните.

Колко опасен наистина е Е171?

От години съществуват съмнения, че титановият двуокис може да е канцерогенен. През 2017 френски учени доказаха с опитни мишки, че редовното поемане на E171 вреди на имунната система и предизвиква възпаления на червата. В тези опити бе доказано, че титановият двуокис преминава чревната бариера и постъпва като наночастица в кръвта. Неясно остава само дали той може да премине и през кръвно-мозъчната бариера. Тя е пропусклива за хранителни вещества, но не и за повечето вредни субстанции или патогенни организма. Кръвно-мозъчната бариера служи за защита на мозъка. Докато европейските институции за сигурност на храните изпитват силни съмнения относно вредното въздействие на титановия двуокис, най-важните производители на тази субстанция в Европа защитават точно противоположното мнение. Те твърдят, че позицията на EFSA се основава на нереалистични предположения, а използваните в тестовете материали нямали представителен характер.

Опасност при вдишване на частици

Обявената от Еврокомисията забрана на титановия двуокис ще влезе в сила след половин година, но се отнася само да хранителните продукти. В останалите той ще може да се влага и занапред. Само че широкоизползваният омекотител навярно създава рискове за здравето не само в храните. През 2017 комисията за оценка на риска в Европейската служба за химическите субстанции ECHA например окачестви титановия двуокис като „предполагаемо канцерогенен при вдишване“. Това се случва например при пръскането с лакове и бои, съдържащи титанов двуокис, или при използването на слънцепредпазни спрейове. В строителство на пътища субстанцията се използва например под формата на зрънца, които се влагат в бетоновата настилка. Целта е под въздействието на слънчевата светлина титановият двуокис да превръща азотния двуокис във водоразтворим нитрат, който после се отмива от дъжда. Това намалява вредните вещества във въздуха. Досега така и не е окончателно установено дали вдишването на титанов двуокис е канцерогенно или не. Мненията по въпроса остават диаметрално противоположни.

Забрана не само при храните?

Химическата индустрия се опасява, че Еврокомисията може да разшири забраната за използване на титанов двуокис и за продукти извън хранително-вкусовата промишленост. Забраната на E171 в храните във всеки случай няма да сложи точка на ожесточените спорове по темата.

Автор: Александър Фройнд


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 18 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тома

    31 5 Отговор
    При нас няма кой да ги забрани само ще се увеличи рушфета
  • 2 до автора фройд

    9 24 Отговор
    С ТИЯ статии хептен ЩЕ ПСИХО развалите АНТИ вкасите ТОТАЛНО ЩЕ напълнят центровете за ПСИХИЧНО здраве😱

    Коментиран от #5

  • 3 баба ми

    29 1 Отговор
    Е как може и у храните и у бетона все едно да се слага, бива ли тъй мари баба? Яжте манджичките на баба и няма да умрете без време...
  • 4 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    24 2 Отговор
    ААА,другото,което не е написано..............Дойде време,сам да си произвеждаш всичко за ядене и сам да се лекуваш....Иначе,Лоооошооо!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ами

    37 0 Отговор
    Палмовото масло е със същите последствия. Него защо не го забраняват?
  • 7 БСП на Бунището

    35 2 Отговор
    А употребата на изкуствения подсладител Аспартам или другото му име - Нутрасуит....с обозначение Е 951...Кога ще забранят....Кога бе??Този подсладител причинява ДИАБЕТ и при децата....Десетки хиляди Диабетици е причина употребата му в дъвки,близалки,безалкохолни и квото сладко се сетиш.10 хиляди пъти по- сладък от Захарта и лъже организма ,че приема Захар ...Организма отделя Инсулин обаче захар няма...И така ,както го лъже ,по неже е умен и си казва - ми що отделям Инсулин като няма Захар и спира да го отделя.- Придобит рефлекс...И ето ви ДИАБЕТ.....Е 951....Аспартам !!!
  • 8 Гост

    14 3 Отговор
    Малиии, ми вий я вижте какви съставки има у ваксите бре.
  • 9 Сбогом Лицемери !

    30 5 Отговор
    Всички правителства са лицемери и се интересуват единствено от печалбата ! Здравето на населението е на последно място ! Една от най-страшните отрови се предлага в цял свят без ограничение ! Милиони умират от РАК поради употребата и , но не се забранява ! Към нея напоследък се привързват особено жените и младите момичета ! Излезте на улицата и обърнете внимание , 99% от жените пушат ЦИГАРИ ! Това са майките на бъдещото човечество , които го тровят още преди да се появи ! Друг е въпроса ,че цигарите отнемат минимум 10 години от младостта им ! Няма нищо по-отблъскващо от една пушачка ! Смрад !
  • 10 ...

    17 0 Отговор
    Яжте мед като ви се дояде нещо сладичко.. другото е химия.. 9943
  • 11 ген. Вазов

    15 0 Отговор
    Те като минат 20 години кажете всичката помия която сме изяли а ? Химик в хранителна промишленост е за концлагер!
  • 12 Зимният ужас в Мексико!

    10 1 Отговор
    Дипломати раздават кисело зеле за сарми с титандиоксид след ваксинация!