Last news in Fakti

31 Януари, 2022 08:07 4 101 12

В САЩ сменят въглищни котли с малки модулни реактори

  • въглища-
  • сащ-
  • котли-
  • модулни реактори-
  • малки модулни реактори

Първите малки реактори ще бъдат готови през 2027 година

В САЩ сменят въглищни котли с малки модулни реактори - 1
Снимка: Shutterstock

Американската компания Bryden Wood създаде нова цифрова платформа, която трябва да направи възможна смяната на котли, работещи с въглища в съществуващи ТЕЦ, с малки модулни реактори.

Проектът се реализира с помощта на организацията TerraPraxis и е част от инициативата Repowering Coal, която има за цел да разработи процес за замяна на два теравата генерираща мощност на въглища с въглеродно- неутрални енергийни източници.

В проекта участват още експерти от Масачузетския технологичен институт, Университета в Бъфало, Майкрософт и KPMG. Според Bryden Wood първите малки реактори за инсталиране в ТЕЦ, заедно с цифровата платформа за тази трансформация, ще бъдат готови през 2027 година, а изпълнението на мащабната програма ще бъде завършена до края на десетилетието.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Само питам

    25 8 Отговор
    Реактори,но какви? Ако са ядрени,то вече съществуват такива и това не е новина .Ако са на слънчеви батерии или с вятърни мелници- МЕРСИ БОКУ.
  • 2 шегичка

    24 0 Отговор
    За всяка маАла по едно реакторче.
  • 3 Некой си

    26 4 Отговор
    Цифрова платформа!!!
    В която участват финансисти, програмисти и счетоводители, тоест само от сферата на услугите.
    Без участието на нито един производител от реалната индустрия.
    И ще се занимават с атомна енергия!!!
  • 4 наблюдател

    23 2 Отговор
    антрефиленцето е написано крайно неграмотно, очевидно от персона, която и хабер си няма от енергетика. все едно моя милост да пише за балет... даже при мен с балета може да се получи по-добре - навремето имах едно гадже - балерина. ;)
  • 5 незнайко

    14 6 Отговор
    КАТО ОТКРАДНАХА ИЗОБРЕТЕНИЯТА КАК НЯМА ДА ПРОИЗВЕЖДАТ МАЛКИ РЕАКТОРИ !!!
  • 6 хХх

    21 5 Отговор
    Руснаците отдавна вече ги показаха на изложението в Дубай
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 787

    12 4 Отговор
    АЕЦ "Академик Ломоносов" е построена в Санкт Петербург. Централата работи в пристанището Певек в Чукотския автономен окръг, Източен Сибир, на 350 км северно от полярния кръг.Плаващият енергоблок е построен от руската държавна корпорация "Росатом". Той е с размери 144 на 30 метра и съдържа два реактора с мощност 35 мегавата всеки, подобни на използваните в атомните ледоразбивачи.Централата осигурява електроенергия за местното население, но най-вече за нефтените платформи в района, в който Русия иска да развива производството на петрол и газ.
    САЩ са изостанали технологично от РФ с 20г.

    Коментиран от #9

  • 9 Чукча писател ...

    6 4 Отговор

    До коментар #8 от "787":

    САЩ става първата страна използвала плаващ енергоблок. На борда на съда Sturgis, собственост на американските сухопътни войски, е поставен ядрен реактор MH-1A с мощност 10 MW. Експлоатиран е на територията на Панамския канал, в периода 1968 – 1975 г.

    Коментиран от #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Ти си чукча

    7 6 Отговор

    До коментар #9 от "Чукча писател ...":

    След една година експлоатация в зоната на П канал, реакторът MH-1A е трябвало да се зарежда с гориво, процес, който отнел една седмица (17-25 октомври 1969 г.), според доклад на Инженерния корпус от 1969 г. Според доклад на Федерацията на американските учени от 2001 г. реакторът MH-1A е имал общо пет зареждания по време на експлоатационния си живот. Той използва ниско обогатен уран (LEU) в диапазона от 4 до 7%, като общото количество доставен уран-235 е 541,4 килограма. Изведен от експлоатация поради ниска ефективност 1976г.
  • 12 иван

    1 0 Отговор
    Реакторите явно ще са виртуални,щомще ги правят програмисти.