Last news in Fakti

21 Февруари, 2022 12:33 1 583 9

Кипър облекчава COVID мерките за неваксинирани

  • кипър-
  • ваксина-
  • омикрон-
  • коронавирус

С 24-часов отрицателен бърз тест неваксинираните от днес могат да влизат в кафенета, ресторанти, нощни клубове и други места, да ходят на сватби и кръщенета, да се настаняват в хотели

Кипър облекчава COVID мерките за неваксинирани - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

С връщането на неваксинираните в много социални места и дейности днес в Кипър започва най-значителното облекчаване на коронавирусните мерки след месеци на строги ограничения. На среща следобед на здравния министър и Научния консултативен комитет ще бъдат одобрени и обявени новите здравни протоколи, по които ще работи развлекателната индустрия и други обществени места.

С 24-часов отрицателен бърз тест неваксинираните в Кипър от днес могат да влизат в кафенета, ресторанти, нощни клубове и други места, да ходят на сватби и кръщенета, да се настаняват в хотели, след като забраната за това отпада.

Увеличава се също така разрешеният максимален брой хора в заведения, театри, кина, стадиони.

Днес много служители в сектора на услугите се връщат на работните си места, тъй като задължителният дял за дистанционна работа се намалява от 50% на 25% от персонала на компаниите.

Децата на 4 и повече години в детски градини и предучилищни звена вече трябва да бъдат подлагани на ежеседмичен бърз тест за коронавирус.

Новите здравни протоколи, които трябва да бъдат прилагани в развлекателния сектор, най-облагодетелствания от облекченията, ще станат ясни по-късно днес, след среща на здравния министър Михалис Хаджипанделас с Научния консултативен комитет.

Очакват се и решения на здравното министерство за категоризация на обществените места в зависимост от риска за предаване на коронавируса, въз основа на която се преработва и задължителният коронавирусен „безопасен пропуск” (SafePass).

Кипър се отваря за чуждестранни посетители, като премахва допълнителните изисквания към ваксинирани и преболедували коронавируса пътници за влизане в страната. Новият план за полетите и работата на летищата се прилага от днес, реши правителството, като промени първоначално обявения срок 1 март. Облекченията са с поглед и към предстоящия туристически сезон.

От днес ваксинираните и възстановяващите се от Covid-19 няма да правят тест преди полета си за Кипър, независимо от епидемиологичната категоризация на страната, от която пристигат.

За валиден сертификат за ваксинация кипърските власти изискват пътниците над 18-годишна възраст да са получили бустерна доза ваксина или да не са изтекли 9 месеца след поставянето на втората доза.

Сертификатът на преболедувалите важи 6 месеца от първия им положителен резултат.

Пътуващите за острова, които не са ваксинирани или не притежават валиден сертификат, трябва да изпълнят условията, изисквани за категорията, в която попада тяхната държава.

България сега е в „червената” група страни. Неваксинираните ни сънародници над 12-годишна възраст трябва да направят 72-часов PCR или 24-часов бърз тест преди полета, а също и PCR тест за своя сметка при кацане на летищата в Кипър.

От 1 март задължителното тестване след пристигането на острова ще бъде премахнато.

Промените изпращат много положително послание за предстоящия туристически сезон, тъй като улесняват чуждестранните гости и пътническия трафик, заяви транспортният министър Янис Карусос.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мда

    15 0 Отговор
    Отпускане на хомота за лятото. Наесен ново затягане. Хората се държат като овце и ще ги третират като такива.
  • 2 честен ционист

    1 19 Отговор
    Там само българите и румънците са все още неваксинирани. Останалите са отдавна вече с бустър и затова имат 700 умрели за 2 години, а Ганчо - 35хил.

    Коментиран от #6

  • 3 Въпросчо

    11 1 Отговор
    Май шерпите за картофите и камериерките за хотелите не щът да се бодът а?
  • 4 Оказва

    3 0 Отговор
    се ,че войници от ВСУ са нападнали граничния пункт на РФ !!!
  • 5 Ха ха ха

    10 0 Отговор
    Да им имам облекчаването на мерките....
  • 6 Хе хе

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Не са умрели, но при тези мерки това живот ли е.
  • 7 Ганьо

    6 1 Отговор
    Аз зам Ганчо, не съм ваксиниран, но и няма да ходя в Кипър, та да не натоварвам здравната им система, да се белосват и с мен хорицата там.....
  • 8 хаха

    4 0 Отговор
    Разбраха ,че само с ваксинирани пенсионери не се прави пачка. Началото на април ще почнат да пускат всички желаещи без тестове.
  • 9 Тези

    0 0 Отговор
    май са по с ума си от гърците.