4 Май, 2013 14:03 3 548 0

Расте броят на жертвите при най-тежката индустриална катастрофа в Бангладеш

  • бангладеш-
  • дака-
  • сграда-
  • срутване-
  • загинали-
  • рухване
Расте броят на жертвите при най-тежката индустриална катастрофа в Бангладеш - 1
Снимка ЕПА/БГНЕС

Броят на загиналите при най-тежкия индустриален инцидент в Бангладеш достигна 540 души, съобщиха местните власти, цитирани от международните агенции.

Само през последното денонощие от руините са извадени 15 трупа.Спасителните екипи продължават да намират тела сред развалините. Те използват внимателно кранове и булдозери, за да разчистят планината от бетон и стомана.

"Все още работим предпазливо, за да можем телата да останат непокътнати", каза Сазад Хосаин, ръководител на операциите по разчистване на терена пред АП.

Факти.бг припомня, че на 24 април 8-етажната сграда Рана Плаза в Савар, индустриално предградие в столицата Дака, се срути. Повече от 3000 души, предимно млади жени, са се намирали в сградата, където са се помещавали пет фабрики за облекло.

При трагичният инцидент бяха ранени над 2400 души. В неизвестност остават 50 души, 127 от телата не са разпознати.

По-рано тази седмица бяха арестувани 12 души, включително собствениците на сриналата се фабрика и инженерите, които са я проектирали. Срещу тях бяха повдигнати обвинения в небрежност.

В петък стана ясно, че причината за срутването са вибрациите на четири големи генератора на покрива на сградата, както и тези на хилядите шевни машини там, съобщава Ройтерс.

"Когато тези генератори са се задвижили след прекъсване на захранването те са създали вибрации и заедно с вибрацията на хилядите шевни машини са предизвикали колапс. В рамките на пет минути сградата се е огънала като смачкано тесте карти“, Удин Кандакер, един от ръководителите на екипи, работещите по инцидента.

Трагедията дойде само пет месеца след като пожар убити 111 души в намираща се на близо фабрика за дреха.

Бангладеш е вторият най-голям износител на дрехи в света след Китай. Индустрията съставлява 80% от износа на страната, а над 40 процента от жителите работят в този сектор.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА