Last news in Fakti

5 Май, 2013 13:14 2 440 0

Православният свят отбеляза Великден

  • великден-
  • православие
Православният свят отбеляза Великден - 1
Снимки: ЕПА/БГНЕС

Целият православен свят отбелязва Великден. В Москва руският патриарх Кирил отслужи литургия на която присъстваха президентът и премиерът на Русия, предаде БНТ 1.

Няколко хиляди души дойдоха в катедралния храм "Христос Спасител" за богослужението, извършено от патриарха на Москва и цяла Русия. Владимир Путин, Дмитрий Медведев и кметът на Москва Сергей Собянин също бяха в най-високата църква в Русия, която се намира в съседство с Кремъл. Великден отбелязват 89 процента от руското население.

За Великден в столицата на Украйна посрещнаха Благодатния огън от Йерусалим в Киево-Печорската лавра. В този ден вярващите се обръщат и към хората в нужда.

От настоятелството на манастира казаха, че тази година са приготвили 800 козунака, половината от тях са за сиропиталищата, за бедни хора и за инвалиди.

В Египет коптите също отбелязаха празника на фона на нарастващо напрежение между хора с различно вероизповедание. Папа Тавардос Втори разкритикува президента на страната Мохамед Мурси за реакцията му по време на събитията миналия месец когато няколко души загинаха при прояви на насилие на верска основа.

Въпреки икономическата криза, гърците отбелязаха най-големия християнски празник с фойерверки в приповдигната атмосфера пред храмовете и на площадите в градовете. В южната ни съседка Възкресението на Спасителя е национален празник. Въпреки че мнозина предпочетоха да прекарат почивните дни в провинцията, хиляди жители на столицата Атина посрещнаха Благодатния огън, който бе съпроводен с кортеж от летището.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА