9 Март, 2022 10:32 15 897 46

Гърция: "По едно кафе на ден - това е единственият ни лукс"

  • гърция-
  • кафе-
  • лукс-
  • икономика-
  • пенсионери-
  • бедност-
  • пари-
  • гръцка икономика

Много пенсионери в Гърция оцеляват с половината от предишните си доходи

Гърция: "По едно кафе на ден - това е единственият ни лукс" - 1
Снимка: Shutterstock

Янис Агапитос е на 86 години – преживял е три големи реформи на пенсионната система. В резултат от тях днешните му доходи на пенсионер са се свили точно наполовина. „У дома едва успяваме да покрием ежедневните си нужди. Много внимателно обсъждаме всички разходи и парите се дават само за това, което е най-спешно. Нищо излишно не можем да си позволим. По едно кафе дневно - това е единственият лукс, който все още ни е останал“, казва той.

Пенсията му днес е значително по-ниска

Преди 10 години Агапитос все още е получавал пенсия от близо 2000 евро на месец. Но след дълговата криза международните институции накараха Атина да предприеме съкращения и в пенсионното дело. Бившият журналист на щатна работа Агапитос днес е длъжен да се справя с 960 евро месечно, вместо с 2000.

"От тези пари обаче подкрепям финансово и децата ми, защото техните доходи също намаляха драстично. Щом получа пенсия, гледам първо да платя най-важните неща – ток, вода, телефон, хляб, хранителни продукти. Чак след това става ясно с какви пари разполагаме за остатъка от месеца“, казва пенсионерът.

Съкращенията на пенсиите са особено болезнени в една страна, в която пенсиите и до днес си остават най-важният стълб на социалната система. В Гърция няма система за социални помощи, нито пък за социално подпомагане на студенти от семейства с ниски доходи, а онези, които се дипломират, по правило започват работа с доста ниски заплати. Пенсиите в Гърция винаги досега са помагали да се издържат цели семейства. Днес обаче една пета от пенсионерите в страната разполагат с по-малко от 500 евро месечен доход.

Повечето изпитват затруднения

Димитриос Андреадакис, шеф на Всеобщия гръцки синдикат на пенсионерите казва: „Сред голямата маса от по-възрастните пенсионери, които нямат доходи от допълнителни фондове, а живеят само с държавната си пенсия, днес цари бедност“. Той твърди, че дори и онези, които получават малко по-високи пенсии, изпитват затруднения, защото „няма нито един-единствен пенсионер, който да не се опитва с доходите си да подкрепя и семействата на своите деца“.

По данни на ОИСР като следствие от съкращенията, предприети от 2012 година насам, нивото на средните пенсионни доходи е спаднало от 80% на 51%. В същото време още правителството на предишния премиер Алексис Ципрас вдигна пенсионната възраст. В началото на новия век гърците можеха да се пенсионират на 57 години, а междувременно средната пенсионна възраст е около 67 години – т.е. е дори по-висока, отколкото в Германия.

Проблемът обаче е в това, че концепцията за „съкращаване на пенсии и повишаване на пенсионната възраст“ изобщо не премахна трудностите в гръцкото пенсионно дело. Една от последиците е тази, че младите семейства с деца сега са изложени на значително по-голям риск от бедност, казва експертът по пенсионно осигуряване от университета в Пирея проф. Платон Тиниос.

По-висок икономически прираст

А от друга страна пенсиите все още си остават значително бреме за публичните финанси. Въпреки многократните съкращения на пенсионните доходи, делът на пенсиите в брутния социален продукт на страната си остава висок и дори се е увеличил през последното десетилетия. „И днес той си остава най-високият в цяла Европа“, подчертава икономистът.

Гърция иска да разчупи омагьосания кръг от намаляващи пенсии, слаба икономика и все по-застаряващо население. Рецептата е - по-висок икономически прираст. Само така би имало полза от финансовите жертви на пенсионерите. „Заради съкращенията животът ни в последните години не ни предлага почти никакви удоволствия“, казва 86-годишният Агапитос.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 💤💤💤💤💤💤💤💤💤

    10 6 Отговор
    🐻🐻🐻🐻🐻🐻🐻🐻
  • 2 честен ционист

    82 5 Отговор
    Византийците го карат цял живот из кафенетата. Лукс нон-стоп.

    Коментиран от #8

  • 3 Майна

    65 14 Отговор
    Вие се ПОДЧИНИХТЕ на принудителното ви ВАКСАНЕ, не подкрепихте медиците си ,които не искаха да го приемат...Скоро и кафето ще ви вземат..СВОБОДАТА НЕ Е ПОДАРЪК

    Коментиран от #19

  • 4 Сивата чапла

    66 7 Отговор
    Помня у нас как беше на Славейков, що се отнася за Макдоналдс.

    Имах приятел, който специално от провинцията беше в София, за да се нареди за сандвичи на Славейков.
    Беше икономист, възхваляваше непонятни за мен неща.
    В същото време наши заведения предлагаха в пъти по вкусни сандвичи.
    Когато се твърди, че мозъкът е най-съществената част в световната игра, ето едно потвърждение.

    Унизително е в България да се плащат лицензи за измислени пицарии, или Хепита някакви.
    Но обработеният мозък с години, години, реагира еднакво на всякаква простотия.

    Резултатите в Америка от техните храни е, изключително дебело и болно население, че и у нас вече децата са с диабет.
    Толкоз за прогреса

    Коментиран от #13, #14, #25

  • 5 Абе...

    67 6 Отговор
    То и тук скоро ще е така. Няма да ядем хляб, щото ще е скъп. Ще седим на студено, щото газта ще е скъпа. Никъде няма да пътуваме, щото горивото е скъпо.
    Скотски живот.

    Коментиран от #21, #44

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 user

    44 5 Отговор
    Тези теглят след няколко дни още 500 милиона лева дълг. Миналата година края изтеглиха 3 милиарда дълг. И нас ни чака същото както при гърците. Готвят ни гръцкия сценарий. Не македонците ще пуснем, не Преспанско споразумение ще подпишем ами и хоро ще играем скоро!
  • 8 Gucci x Balenciaga

    34 7 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Не си много прав мирогледа на хората извън България е друг можеш да видиш и жена на 65-70 години в скъп салон за прически или бутик лукс ,ходят на почивка на ресторант не седи старият човек от сутрин до вечер на нивата или пред блока да оправя клюките .
  • 9 Иван

    30 0 Отговор
    Защо не им се подигравате, както с Мария Захарова?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 гражданин

    36 3 Отговор

    До коментар #10 от "дедо Герчо":

    Наш Кирчо ще яде пастите на Линда, а ние ще ядем на Кирчо ... !
  • 12 Горките те

    70 3 Отговор
    Едвам оцеляват с 1000 евро, а какво да кажат нашите пенсионери със 200, 300 евро, че и по - малко!
  • 13 Иван

    20 1 Отговор

    До коментар #4 от "Сивата чапла":

    Милиарди долари за реклама
  • 14 Уточнение

    27 7 Отговор

    До коментар #4 от "Сивата чапла":

    Хепи е българска верига. На времето я направи Красимир Премянов, БСП, се га е продадена на незнам кой (чети в нета). "Фантастико" - също е чисто българска верига. Много ге кефя, че са български.

    Коментиран от #18, #33

  • 15 Иван

    40 4 Отговор
    Храната в САЩ е боклук марка.

    Коментиран от #31

  • 16 пенс

    42 1 Отговор
    "От тези пари обаче подкрепям финансово и децата ми ..."
    и нататък не четох ....
  • 17 Иван

    25 10 Отговор
    Русия трябва да създаде военен трибунал за американци, европейци и японци.
  • 18 Кмет на Симитли

    24 2 Отговор

    До коментар #14 от "Уточнение":

    Кефи се, няма проблем, Фантастико е на Маргините, сега може да са и разхвърляли собственоста по офшорки или на този и онзи, но е тяхно.

    Коментиран от #22, #32

  • 19 Gucci x Balenciaga

    11 11 Отговор

    До коментар #3 от "Майна":

    Ти се моли от Русия или Украйна да не тръгне радиация тези бомби които ги изстреляха как бяха бомби вакум забравих, централите им ако думнат и лаборатории ще видиш короната ще ти се стори песен .И понеже сме в Европа се моля на Бог да пази хората тук там какво се случва слабо ме вълнува и без това нещо им има по рождение

    Коментиран от #29

  • 20 А НИЕ ПО СТО КАФЕТА

    20 0 Отговор
    И УИСКИ ЖУЛИМ ПО ЦЯЛ ДЕН ...... НОЩЕМ СНЕЖНИ ТОПКИ ТРУПАМЕ !
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ФАНТАСТИКО Е НА ДВАМА ОБРАТНИ !

    8 3 Отговор

    До коментар #18 от "Кмет на Симитли":

    КВИ МАРГИНИ БЕ ?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Анти трол

    9 9 Отговор

    До коментар #4 от "Сивата чапла":

    В статията иде реч за пенсионните в Гърция, къде коментират хранителните навици на американците. В твоя ред на мисли, когато отвариха закусвалнята на площад Славейков, една наша група изпя песента "Искам да съм негър в щата Алабама", толкова хубав беше живота в България.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Да,ама

    13 1 Отговор
    ще сме с правилната ориентация и правилните евро ценности !
  • 29 Майна

    13 6 Отговор

    До коментар #19 от "Gucci x Balenciaga":

    Ти си във Франция, аз в Германия, но явно не си в част..Едно малко йонизиращо лъчение предизвикано от ядрен взрив ще бъде смъртоносно за ваксаните, това изнесоха висши медици-малко...И ТЕ ,ГЛОБАЛИСТИТЕ ЩЕ ГО ПРЕДИЗВИКАТ..ХОРАТА В МОМЕНТА СА БОМБАНДИРАНИ С ПРОПАГАНДА, която отклони вниманието им от опасността на ИСТИНСКАТА ВОЙНА СРЕЩУ ТЯХ...Айде, дано да можем още дълги години да се радваме на сутришното кафе....ДАНО

    Коментиран от #30

  • 30 Gucci x Balenciaga

    5 8 Отговор

    До коментар #29 от "Майна":

    Дано да сме живи и здрави 🥺 и децата да живеят в Мир.В Германия даваха ли че в Белгия са полудели масово си купуват хапчета с йод не ми се вярва да е без причина .Репортерите които са там не знам дали изследват нивото на радиацията
    Това откъсване на руснаците от света малко ме плаши ние сме заложници на Путин ок,а там дали не тръгна вирус ?и да не се случи както Китай ги затвориха ?Има много мистерии
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Аз пък

    9 1 Отговор

    До коментар #18 от "Кмет на Симитли":

    Аз пък чух,че майката на Настимир Ананиев е съдружник във "Фантастико". В този супер маркетинг,цените са 8-10 %по-високи отколкото в други.
  • 33 Може да е българска ама

    24 2 Отговор

    До коментар #14 от "Уточнение":

    продават месо от Испания, сигурно от времето когато Стоичков игра в Барселона.
    Държавна политика, иваха женския родител на селското стопанство и сега внасяме круши от Нидерландия. И какво ли още не.

    Коментиран от #35

  • 34 ААА СМЯХ

    31 4 Отговор
    Да не ги мислим гърците,... имат по няколко имота и след въвеждане на данък сгради за всички имоти / от 3-4ооо евро нагоре / наемите които получават от тях намаляха,.... не съм видял грък, който месечно поне 6 пъти да не е на таверна, бозуки , а ние не помним от кога не сме ходили на ресторант...
    Така, че да не им берем кахъра....
  • 35 БАЙ ДАНЬО

    20 2 Отговор

    До коментар #33 от "Може да е българска ама":

    Браво бе,... коментарите станаха от сорта нерде на камилата пу..ката , нерде на камиларя уууюю
    Каква връзка има тук на кого са веригите магазини, за хранене,... и БЕТСТВЕНОТО полужение на
    гръцките пенсионери... Ами нашит пенсионери как са,.. или те играят в СЪВАЙВЪР на живо и са добре
  • 36 Ку-ку

    31 1 Отговор
    Пенсия от 2000 евро и то преди 10 години?!
    Има ли разумен човек да смята, че Гърция може да си позволи да дава такива високи пенсии и то от 57 годишна възраст? Съвсем логично фалираха.
    Пенсията не се дава да издържаш деца и внуци, а да издържаш само себе си и евентуално съпруга/съпруг.
    Така, че вместо да се оплакват да оставят децата си да се оправят сами. Родителите не са задължени на децата си до гроб, време е тези деца на по 45-50 години да пораснат.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Умен

    16 3 Отговор
    Гръцки мизерници, Кирил Путков дава по 1200 лева кеш месечно на всеки украинец стъпил в България.
  • 39 Кирил

    19 1 Отговор
    "Помага на децата си с пенсията си",затива пие по едно кафе на ден. Колко от нашите пенсионери могат да помагат с пенсиите на децата си? И дали ще им стигнат парите после да си платят сметките, да не говорим за кафе. Гърците просто са свикнали на по висок стандарт, и сега се оплакват. Ние винаги сме на оцеляване, но си мълчим.
  • 40 Безплатно

    5 0 Отговор
    Искам да съм ГРЪК...
  • 41 Жан Виденов ден

    9 3 Отговор
    Откак Корнелия Нинова сграбчи социалните фондове в алчните си нокти, перспективата пред българските пенсионери е да умират по-бързо за да има за другите. И пари и продоволствие. Помнете Жан Виденов и се покайте!
  • 42 ...

    18 0 Отговор
    Аз помня баба ми, когато беше жива - нейният лукс беше месо веднъж месечно, за кафе не и оставаха пари. Така че тия гърчуля да не ми се оплакват, не стига че са мързеливи, са и разглезени.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Селянинът с кололото

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Абе...":

    Ало, какъв хляб и газ, събудете се , на село жито и дърва без 💰💰💰💰💰💰💰💰💰💰💰
  • 45 астерикс

    1 0 Отговор
    Малаките да ядат ракети! От НАТО.
  • 46 ха сега де!

    0 0 Отговор
    цитат: " Бившият журналист на щатна работа Агапитос днес е длъжен да се справя с 960 евро месечно... " Дай боже на всеки български пенсионер! На всичко отгоре без да сме изпадали в подобни задължения и подобно опрощавания от чужди институции.
Новини по държави: