Last news in Fakti
  Тема: Украйна

10 Март, 2022 04:57 2 994 33

Пентагонът: Пращане на полските изтребители в Украйна няма да промени нищо на фона на руските възможности

  • сащ-
  • украйна-
  • полша-
  • пентагона-
  • самолети-
  • джон кърби

САЩ не подкрепят идеята на Полша, която предложи да им предаде всичките си руски изтребители, за да подкрепят с тях украинските ВВС

Пентагонът: Пращане на полските изтребители в Украйна няма да промени нищо на фона на руските възможности - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

САЩ не подкрепят идеята за прехвърляне на полски изтребители МиГ-29 на Украйна.

Това заяви председателят на Пентагона Джон Кърби, цитиран от gazeta ua.

Още новини от Украйна

Според него допълнителните военни самолети "няма да повлияят много на ефективността" на украинските военновъздушни сили. В същото време подобни действия могат да доведат до ескалация на отношенията на НАТО с Русия, каза той.

Кърби каза, че министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин е разговарял с полския си колега и „е подчертал, че в момента не подкрепяме прехвърлянето на допълнителни изтребители към украинските военновъздушни сили и следователно няма желание да ги вземаме под наш контрол“.

„Вярваме, че най-добрият начин да подкрепим украинската отбрана е да им предоставим оръжията и системите, от които се нуждаят най-много за отблъскване на руската агресия, по-специално противотанкова и противовъздушна отбрана. Ние, заедно с други държави, продължаваме да им изпращаме тези оръжия и знаем, че се използват с голям успех. Бавното напредване на Русия и оспорваното въздушно пространство над Украйна са основно доказателство за това", каза той.

Кърби отбеляза, че макар възможностите на руската авиация да са значителни, тяхната ефективност е ограничена от стратегическите оперативни и тактически наземни системи за противовъздушна отбрана на Украйна, ракети земя-въздух и ПЗРК.

„Второ, украинските военновъздушни сили в момента разполагат с няколко ескадрили от напълно работещи самолети. Според нашите оценки е малко вероятно добавянето на самолети да промени значително ефективността на украинските военновъздушни сили в сравнение с възможностите на Русия. Ето защо ние вярваме, че ползата от прехвърлянето на тези МиГ-29 е малка“, каза говорителят на Пентагона.

Той добави, че разузнаването смята, че прехвърлянето на МиГ-29 в Украйна може да бъде отчетено като ескалация и може да доведе до голяма руска реакция, която може да увеличи перспективите за военна ескалация с НАТО.

„Следователно ние също така оценяваме прехвърлянето на МиГ-29 в Украйна като висок риск. Ние също така вярваме, че има алтернативни варианти, които са много по-подходящи за подкрепа на украинските военни в борбата им срещу Русия. Ние ще продължим да ги използваме като опции", каза той.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 23 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Империя на Лъжите

    59 1 Отговор
    Е ако беше от Полски летища не е толкова сигурно, ама от базата Рамщайн нищо няма да промени, помним Иран като пусна 100 ракети към Иракските бази преди две години, как си пообрахте крушите
  • 2 ффф

    63 2 Отговор
    И за какво бяха тия лозунги , край , ето пращаме самолети от Полша ... Русия изнемогва в битките с украинците . И на САЩ и на Брюксел позициите им се менят всеки ден . Знаят какво ги чака след като Русия приключи с Украйна и са в паника , че ще им вземат робите от Изт. Европа.
  • 3 Фон клайст

    4 68 Отговор
    Сега е момента рашата да бъде унищожена завинаги като се пратят 60 милиона армия милиони танкове и самолети от цивилизования свят

    Коментиран от #4, #8, #12

  • 4 денчо жамбата

    57 3 Отговор

    До коментар #3 от "Фон клайст":

    ти ли си цивилизован бе шмугльо!

    Коментиран от #15

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 име

    60 2 Отговор
    Путин започна спец.операция по прочистването на Украйна от фашизоиди, действащи под упеката на васални на САЩ управляващи. Именно САЩ и пионките им обръщат операцията в пълномащабна война, която има опасност да премине в сирийски вариант, ако не се прекъсне продаването/даването на оръжия и боеприпаси на групировките в Украйна. ВОЙНАТА МОЖЕ ДА Я СПРЕ И САЩ, като наредят на Зеленски, но именно те я подготвяха с оръжейни доставки, неспазване на минските споразумения, забрана на руски медии с цел информационно затъмнение, провокации към Русия. Но целта им е поне да разрушат Украйна, щом няма да я имат!
  • 7 САТЪРА НА ХАНА

    24 1 Отговор

    До коментар #5 от "САТЪРА НА ХАНА":

    ИЗВИНЯВАМ СЕ ...
    .. ЧЕТА ВАЗОВ ....
    А СТИХОТВОРЕНИЕТО Е НА ПЕТКО СЛАВЕЙКОВ
  • 8 абекаун

    54 2 Отговор

    До коментар #3 от "Фон клайст":

    Къде ще събереш 60 милиона армия с тия джендърски изцепки в днешно време? Под полата на онази гинеколожка урсулата ли, дето беше министър на отбраната на Германия?
  • 9 Що ми се струва,че

    34 2 Отговор
    се по наакахте.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Вова

    8 19 Отговор
    Адмирации за НАТО. Мачкат ме с разум, а моите само ме излагат.
    По същество. Украйна има боеспособни самолети, които няма къде да приложи на практика. ПВО, съчетано с модерни и допотопни системи за радиоелектронна борба, прекрасно сковава нашите действия по въздух. Номерът с проникването на "половин" дълбочина на тежка техника, която бе откъсната от веригата за доставки, също е решение, което трябва да бъде запомнено като добро. Позиционната война в момента дава приемливи щети за Украйна и безпрецедентни за руския народ. Как будем без Биг Мак, товарищи?
    От друга страна, изчерпването на запасите от амуниции с прецизно насочване, ще наложи използването на гравитационни бонби. Бомбомятането там се осъществява по друга траектория, и ЛА става елементарна мишена.

    Пълен провал, Алинушка, пълен позор! Макаров ще е моято най-добър приятел. Ското, много скоро!
  • 12 Путин

    28 6 Отговор

    До коментар #3 от "Фон клайст":

    Търпение приятелю като приключат руснаците в Украйна ще минат и през България тук също има много фашистки елементи за премахване. Като гледам и твоята кандитатура вече е приета , събирай куфарите ,че може и да нямаш време да избягаш после.

    Коментиран от #26

  • 13 Трън

    39 1 Отговор
    Нали НАТО ще праща самолети, пък Пентагона взема решенията. Нещо се объркаха. НАТО е васал на САщ. Войната е между Русия и Америка, като Америка използва глупавите украинци. Скоро дори и Зеленски ще се усети че са маша в ръцете на един крадлив и лъжлив елит, който и 5 пари не дава за Украйна.

    Коментиран от #17

  • 14 Българин

    22 1 Отговор
    За да си угодим на всички страни и да няма недоволни,предлагам да изпратим на украинците,всички наши самолети,които немогат да летят,а те повечето са такива,ще е типично по нашенски,и никой няма да е изненадан и да ни се сърди.

    Коментиран от #23

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Брей и в САЩ имало разумни кравари,

    31 2 Отговор
    много е прав, и 100 самолета да изпратят в Украйна, какво ще постигнат, най много да удвоят броя на избитите хора. И нашите смешници си мислят, че с 8 самолета могат да бранят България, това са явни подлоги на САЩ и знаем защо ги платиха тези тенекии, които никога няма да видим тук. Досега се оправдаваха с вируса, сега с Украйна и така докрай. На Полша дават 35 самолета Ф35 за 3.5милиарда, на нас за 3 милиарда "уж" продават 8 самолета, де Илия на кирия, ето затова сме в киреча, заради продажници.

    Коментиран от #24, #28

  • 17 Ти сега ли разбра, че САЩ се крие

    27 4 Отговор

    До коментар #13 от "Трън":

    зад НАТО, като зад параван. НАТО е сбирщина от глупаци, които обикалят като хиени по света и се опитват да плячкосват като пирати, защото са мутренска организация, те друго не могат да правят. Под предлог, че уж са отбранителна, най безочливо нарушават всякакви споразумения и искат да си правят каквото им е изгодно. Тази война в Украйна е точно тяхно дело. Понеже са страхливи САЩ сами да се опълчат на Русия, използват палета, дават им оръжие и пари и ги насъскват да се бият, вместо краварите. Но това скоро ще им приседне.

    Коментиран от #21, #27

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Вова

    12 0 Отговор

    До коментар #14 от "Българин":

    Самолет без заверена летателна годност, не означава повреден самолет. Поляците искаха да се отърват от желязо с изтичаща летателна годност, защото при създалите се международни отношения, те няма как да я продължат. И нашите самолети са в същото положение, но просто Киро още не го знае.

    Зеленият чорап може да му обясни, че самолети на подпис се продължават до време. После започват да падат, а подписалият ги става долуподписан.

    Сложно е, братя!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Да видим

    2 7 Отговор

    До коментар #12 от "Путин":

    По- скоро руснаците ще преключат.
  • 27 Сбирщина от глупаци

    2 8 Отговор

    До коментар #17 от "Ти сега ли разбра, че САЩ се крие":

    Скоро ще стане ясно, кой е сбирщина от глупаци.
  • 28 Верно ли

    10 1 Отговор

    До коментар #16 от "Брей и в САЩ имало разумни кравари,":

    От едно изказване на Янев стана ясно, че ние даже не сме страна по договора с производителя, т.е. ние не можем да ги съдим за забавянето на тези златни хартиени самолети, ами само американците можели да търсят отговорност за забавянето.
  • 29 Бай Благой

    5 1 Отговор
    Щом Зеленски пусна затворниците и ги въоръжи. Щом даде оръжие на "куцо, кьораво и сакато" ( със закон от вчера) значи работата вече е отчаяна.
  • 30 Чичо Тони

    6 2 Отговор
    Разбира се, че изпращането на самолети няма да решат нищо - ще бъдат унищожени в рамките на два-три дена. А по-важното е, че за САЩ идеята за тази война е тя да продължи максимално дълго с военни действия в градска среда, цивилни жертви и още санкции. Резултат - тежки икономически последствия за икономическия съперник ЕС и нови възможности за американските корпорации. В геополитиката винаги става въпрос за пари.
    P.S. За страшно много пари!
  • 31 айде ся

    3 0 Отговор
    Джон Кърби ма гозо го сЪрби?
  • 32 Gen Gurko

    2 0 Отговор
    Една истина да кажат.
  • 33 антифашист

    0 0 Отговор
    Много правилен извод! Както са запалили двигателите да ги загреят-следва "Кинжал", прах и пепел! Като с фашиските наемници в Яворов, които стрелят от 2 км по мирни жители в Ирак и сега незнайно какво търсят в Украйна.