Last news in Fakti

14 Март, 2022 21:26 2 060 62

Путин подписа закона за онлайн гласуване в Руската федерация

  • путин-
  • онлайн-
  • избори-
  • руска-
  • федерация-
  • русия

Руският президент, Владимир Путин, подписа закон за провеждане на дистанционно електронно гласуване за всички избори и референдуми в Русия

Путин подписа закона за онлайн гласуване в Руската федерация - 1
Снимка: Shutterstock

Руският президент, Владимир Путин, подписа закон за провеждане на дистанционно електронно гласуване за всички избори и референдуми в Русия. Законът беше публикуван на портала за правна информация в понеделник, съобщи "Интерфакс", предадено от news.bg.

Документът е изготвен и внесен от депутатите от "Единна Русия", Дмитрий Вяткин и Дмитрий Ламейкин.

"Говорим за следното: да се възложи на централните избирателни комисии в регионите реалното регулиране на въвеждането на определени системи за дистанционно електронно гласуване, каза по-рано Вяткин. Сега дистанционното електронно гласуване се регулира от временни закони. Правилата за възможността за използване на дистанционно електронно гласуване ще последват влизането в сила на предложените разпоредби, които вече са в основния закон, тоест 67-FZ, каза депутатът.

"Опитът от използването на дистанционното електронно гласуване на изборите през 2019-2021 г. като експеримент, показа необходимостта от утвърждаване на основни принципи при този вид гласуване, което ще бъде унифицирано за всички избори и референдуми в Руската федерация, се казва в обяснителна бележка към законодателството.

Законодателството предвижда дистанционното електронно гласуване да се провежда с помощта на държавната автоматизирана система "Вибори", както и други държавни информационни системи, които са сертифицирани и отговарят на изискванията, определени от Руската централна избирателна комисия.

Това предполага, че идентифицирането, удостоверяването и потвърждаването на самоличността, както и анонимизирането на резултатите от волеизявлението, тяхното криптиране по време на гласуването и дешифрирането след неговото приключване са задължителни. Съгласно законодателството, след волеизявление от избирател, не се допуска промяна на волята (повторно гласуване). Избирател, който има достъп до дистанционно електронно гласуване, няма право да получи бюлетина в избирателна секция.

Освен това, законодателството установява, че руски гражданин, който е заемал пост на висш служител и е бил отстранен от руския президент, не може да бъде номиниран като кандидат в рамките на пет години.

Новото законодателство предполага, че руското министерство на правосъдието ще поддържа единен регистър на информацията за лица, изпълняващи функциите на чужд агент или свързани с лица, определени като чуждестранни агенти.

Новото законодателство разширява списъка на лицата, които нямат право да бъдат избирани. Включва осъдените за извършване на екстремистки престъпления, чиито присъди са заличени или освободени до изтичане на пет години от датата на заличаване или изчистване на съдимостта им.

Списъкът ще включва осъдените на лишаване от свобода за принуда към сексуални действия, извършени срещу непълнолетно лице или за полов акт с лице под 16 години, както и осъдените на лишаване от свобода за извършване на тези престъпления, чиито присъди са снети от тяхното свидетелство за съдимост или заличени до изтичане на пет години от датата на отстраняване или заличаване.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 17 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Русия

    18 17 Отговор
    Тхе Бест!

    Коментиран от #6

  • 4 Руский медведь 🐻

    28 33 Отговор
    Нека сега амерските подлоги кажат има ли по-голяма демокрация от това?👍Z👍

    Коментиран от #56

  • 5 Райхсвер

    38 23 Отговор
    Още една крачка към пълния тоталитаризъм и военен комунизъм в Москалия!
    Руски смешници и жалкари, сега ще се изядат взаимно, но нека - дано и до канибализъм да прибягнат рушляците. Както страдаха украинците през двата Голодомора, натресени им от онова животно Сталин. Тогава беше геноцид, рубладжийски подлоги, а не сега като измислиците в Донбас ..

    Коментиран от #53

  • 6 Съжалявам

    10 2 Отговор

    До коментар #3 от "Русия":

    Тези не дадоха на Ен да го напиша
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 да бе

    19 11 Отговор
    тия имат ли още интернет? като гледам как тук ботове натискат + и -, мога да прогнозирам кой ще печели изборите в росия
  • 9 Иванушка 🇷🇺

    14 10 Отговор
    Нещо се пече в Русията, дано да знаят кво правят, ама като гледам какво правят в Украйната дупе да ни е яко.
    Къде може да закупя руски Каска и Противогаз на промоционални цени. Чувам че утре олиото ще е 2.40лв в Кауфланда....псссът, не сте го чули от мен, не бъдете агрессивни 😁😁😁

    Коментиран от #20, #42

  • 10 Ами

    22 13 Отговор
    Тоя сложи западната евро,г,е,й,ска демокрация в малкия си джоб
  • 11 Джуджето комунде

    17 17 Отговор
    Хе хе .. комуниста терорист иска сега да фалшифицира изборите и винаги терора в Русия да надделява :)
  • 12 Цирк кремъл

    9 11 Отговор
    Да се чете путлер отмени изборите..чудно защо при условие че 900 процента от руснаците го подкрепят..
  • 13 ТОЯ

    8 10 Отговор
    Е НАПЪЛНО НЕАДЕКВАТЕН....
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 оня с коня

    4 4 Отговор
    Питам съвсем Теоретично:ВЪЗМОЖНО ЛИ Е при Всякакви видове Гласувания и модификациите им в Русия Путин да бъде свален?
  • 17 Батьтко Махно

    7 7 Отговор
    Бюлетините ще са на китайски,защото крепостните ще се откажат от империалистическата българска азбука!
  • 18 Иван Василев

    8 7 Отговор
    Много ме радва този възторг от ушанките, как си харесват жужи, пожелавам им да ги управлява още поне10 години, да им разбие държавата тотално! Ама те с такава скорост губят военна техника, орки и финанси че надали ще издържат толкова. А подлостите дето ги вършат ще ги наредят до Фюрера в историята...
  • 19 Венецуелизация

    9 3 Отговор
    Сега ще печели изборите с 99.5%
  • 20 SCH💿Nino Brown

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "Иванушка 🇷🇺":

    Ми не е скъпо ,как ще е скъпо френска цена даже малко по евтино 1,65 € или 2 € бутилката .Кирето трябва да вдигне заплатите в България. Горивото на каква цена е 2 € и + цента ако не е скоро ще стане всеки ден скок

    Коментиран от #27

  • 21 Честита победа ZzzzzzzZzz

    8 8 Отговор
    1ви канал в Русия редакторката извадила плакат
    СПРЕТЕ ВОЙНАТА..кремълските кучета няма да изкарат до края на седмицата
  • 22 😂😂😂😂

    10 5 Отговор
    Батюшка Путин отново изби рибата 😂, какво беше??..електронно и дистанционно гласуване за избори и референдуми 😂, досега го избираха с 80%, сега 480%, ще има референдум, рублата да замени всички валути в света, референдум батюшката да стане президент на САЩ, и император на ЕС, и Копейкин да му е личният шут 😂, ние се бъзикаме, обаче наистина този е изтрещял от всякъде.

    Коментиран от #52

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Избирател

    3 3 Отговор
    Ааа в "демократичния" запад не може такова нещо - ние гласуваме само по пощата за да могат и хора на 140 години да гласуват за "правилния" кандидат. Те на оня свят интернет нямат но пък писма с "правилните" бюлетини могат да пращат.
  • 26 Перо

    5 2 Отговор
    В колониалната кочина,това никога няма да се случи,защото гласуването и резултата е извън контрол! Току виж, някой предложи референдум за ЕС и НАТО,какво ще стане?
  • 27 Иванушка 🇷🇺

    4 2 Отговор

    До коментар #20 от "SCH💿Nino Brown":

    "...Кирето трябва да вдигне заплатите в България..." - Киро нищо не може да вдига, пък и никой работодател нищо не може да вдигне. Заплатите в България идват директно от колкото пари ни пусне Европа, товсжнибе "бизнеса" и "икономиката"

    Коментиран от #32

  • 28 Rado

    7 2 Отговор
    Ясно е. Готвят пак референдум, някъде в Украйна. Само Ердоган да не пусне такъв онлайн в Кърджали
  • 29 Опонент

    7 4 Отговор
    ✔Руският президент, Владимир Путин, подписа закон за провеждане на дистанционно електронно гласуване за всички избори и референдуми в Русия. ✔
    🍀Два са изводите от това "мероприятие":
    1.За путинофилите:Електронното гласуване е черешката на тортата в "най-демократичната държава", "пример" за модерния свят.
    2.За скептичните: Електронното гласуване е лесно за фалшифициране и затова гарантира властта на диктаторите.🍀

    Коментиран от #30, #31

  • 30 Избирател

    4 3 Отговор

    До коментар #29 от "Опонент":

    Да бе то с хартиени бюлетини изобщо не е лесно за фалшифициране - помним Тиквата как го "избираха". Ти за електронен подпис чувал ли си - как се фалшифицира. Защо ли не могат да ти фалшифицират банковия акаунт.

    Коментиран от #33

  • 31 Блабла

    6 1 Отговор

    До коментар #29 от "Опонент":

    Почти си прав, но искам да допълня:

    2. Като си диктатор, дали елктроно или мелектроно е гласуването, винаги може да го фалшифицираш. Иначе какъв диктатор си като чеп за зеле не ставаш?
    1. Електронното гласуване показва просто напредък в технологиите и свързаността, още повече в огромна дъжава като РФ. А у нас тука на 40 км от София има села не само без интернет, но и без 3G.

    Коментиран от #34, #35, #39

  • 32 Komapak

    6 3 Отговор

    До коментар #27 от "Иванушка 🇷🇺":

    Образованието ти клони около нула, икономическото ти такова, даже под това ниво. Не може икономика с мащабкте на Испания да диктува на света какво да се случва. Факт. Ще бъде потвърден. По лошото е, че руските подлоги в този сайт няма да бъдат съдени за действията си. Визирам точно теб, разбира се.
  • 33 Опонент

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Избирател":

    😪Какъв подпис? Банката има интерес от такава ДОСТОВЕРНА информация за идентификация, а ПОЛИТИКЪТ има интерес от РЕЗУЛТАТА В НЕГОВА ПОЛЗА. А ако някой се съмнява в този резултат, нека иде в руската ЦИК да бръкне в софтуера и САМ да се убеди, че е разпространил невярна информация, съмнявайки се. (ако не - ще бъде убеден!)😪
  • 34 Мдаа

    3 3 Отговор

    До коментар #31 от "Блабла":

    Малко трудно става фалшифицирането ако никой не ходи да гласува..сега просто ще напишат един произволен резултат и путлер ще спи спокойно
  • 35 Komapak

    5 2 Отговор

    До коментар #31 от "Блабла":

    В Естония се гласува електронно от 18 години... Е и? Проблеми? Изненада, няма. Вероятно лилипутин е намерил вратичката к този път не играе покер. Все тая. Ще умре тоя плъх. По един или друг начин.

    Коментиран от #41

  • 36 5G мрежа

    6 2 Отговор
    путлер стана и виртуален!
  • 37 БОЛШЕВИК

    1 7 Отговор

    До коментар #23 от "Иванушка 🇷🇺":

    Новото ще е добре познатото старото. Нов СССР и България в него, унищожаване на капитализма и само държавна икономика без чорбаджии и робовладелци!

    Коментиран от #38, #45, #58

  • 38 боко

    3 1 Отговор

    До коментар #37 от "БОЛШЕВИК":

    с тоя матриял болшевиките пак ще станат чорбаджии и капиталисти,това ли искаш?
  • 39 Опонент

    4 1 Отговор

    До коментар #31 от "Блабла":

    😜Точно така е при диктаторите. 👍 Но е малко по-трудно да се придаде достоверен вид на резултата по традиционния способ и много по-скъпо, отколкото по ефтиния (купуваш или заплашваш само един програмист) модерен и бръз електронен. 😜
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Опонент

    4 1 Отговор

    До коментар #35 от "Komapak":

    Неподходящ пример. Естония не е управлявата от кадър на КГБ.

    Коментиран от #44

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Z_V

    3 5 Отговор
    Нашите умни и красиви да вземат пример от Русия, че за послените 20 години и похарчени милиарди имаме едно почти нищо като електронизиране на държавните услуги.
    Браво на управляващите сега Русия!

    Коментиран от #51

  • 44 Komapak

    1 1 Отговор

    До коментар #41 от "Опонент":

    Няма и как да бъде, но избирателната им система е най-добрата в света. Гласува се една седмица. Толкова продължава и предизборната кампания. Може да местиш гласа си в рамките на тази седмица. В неделя се занулява и.... Някой печели. Имам доста наблюдения върху Естония. Не всички обаче, положителни. В смисъл отнеха ми клиент за 200000 usd. Тарикатчета....
  • 45 Опонент

    3 0 Отговор

    До коментар #37 от "БОЛШЕВИК":

    Комунизмът е утопия (неосъществим идеал)
    "Всички са равни", ама някои са ПО-РАВНИ от други.:)

    Коментиран от #50, #54

  • 46 MGewehr

    4 1 Отговор
    Министър Божанов: Блокирали сме хиляди злонамерени IP адреси от Руската федерация
  • 47 боджо хакнатия

    5 1 Отговор
    с машини, софтуер и виртуално гласуване всичко е бетон по изборите
  • 48 СИК/РИК

    4 0 Отговор
    Ами много скоро няма да има с какво да гласуват онлайн. Но ще е по-лесно за другаря Путин да си пише служебни победи.
  • 49 кочо

    2 0 Отговор
    Очакваме референдум с предизвестен резултат 101%.

    Коментиран от #55

  • 50 Komapak

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "Опонент":

    Джордж Оруел ти заби лайк 😀😀😀
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 дааа

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "😂😂😂😂":

    Да бе тоя все едно му е спуснат списък с няколко стъпки с,които да закрива сотатъка от СССР.Аз не съм му бил фен никога,но съм му имал респект ,смятах го за далеч по-умен.Може да са го чипосали с ваксината и сега чика Бил с дистанционно да го командва.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Р. Рейгън

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "Опонент":

    КОМУНИЗНА СИ ОТИВА
  • 55 Р. Рейгън

    0 0 Отговор

    До коментар #49 от "кочо":

    Сега ще има референдум - освободихме ли достатъчно Украйна? Да освободим ли и Австралия? Луната е руска, да? Марс подкрепя Войната срещу Украйна защото е червената планета?
  • 56 Най-демократичното

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "Руский медведь 🐻":

    интернет копче за гласуване в Кремъл.Абе не виждаш ли,че след действията на демократа от Кремъл това изглежда като най-големия световен виц

    Коментиран от #57

  • 57 Това ми напомня

    0 0 Отговор

    До коментар #56 от "Най-демократичното":

    много стария виц от времето дето чакахме "светлото бъдеще"- СССР най-накрая пратили космонавти на луната,ама не да изследват нещо(тя съветската наука беше най-учена на света и тогава),ами да вземат да боядисат луната цялата червена.Свършили "бойната си задача в мирно време"(също лав от тогава)космонавтите и тържествено се завърнали.ЦРУ разтревожени докладвали на президента си какво са свършили руснаците.Той се почесал там където не го сърби и казал: - Ами на нас нищо друго не ни остава освен да пратим момчетата с малко бяла боя да напишат отгоре Кока Кола. ...и те така за напъните на този или онзи съветски или руски диктатор да се изкара самодостатъчността на Русия.Тя е част ост света и ако не се държи като слон в стъкларски магазин народи и най-после може да заживее по-човешки.
  • 58 Голем Клатикрачко

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "БОЛШЕВИК":

    И аз искааааам.Заплатата си върви,я се праим че работа,мое си крадна за дом квото трябва,лижа партийния секретар на завода и съм пръв "с карта" за почивка на морето,баламите нека бачкат!Добре си беше!
  • 59 Айде стари номера

    0 0 Отговор
    В НРБ половин век БКП "печелеше" избори с 99,99% срещу ...ми май нямаше срещу кого,че те концлагерите в Белене,Скравена,"Слънчев бряг" край Ловеч,Ножарево,Зелен дол и много други,не участваха в изборите.
  • 60 НЕКА КИРЧО И БОЙКО , ДА ВИДЯТ СЕГА

    1 0 Отговор
    КАК СЕ ПРАВЯТ ИЗБОРИ И КАК СЕ РАЗСТРЕЛВАТ ПРОДАВАЧИ И КУПУВАЧИ НА ГЛАСОВЕ КАТО НАПРИМЕР ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ , БОЙКО , СТАНИШЕВ , КАРАКАЧАНОВ , ДЖАМБАЗКИ , БАРЕКОВ , ДОГАН И МАТЕМАТИКА ПРЕСТЪПНИК !
  • 61 РУСИЯ ЩЕ ВЪВЕДЕ СОБСТВЕН ИНТЕРНЕТ И ЩЕ

    1 0 Отговор
    ВРЪТНЕ КРАНЧЕТО НА ШПИОНСКИЯ ........... ЯДЕЦ !
  • 62 ПУТИН ЩЕ ИЗЧИБА ВСИЧКО ЗАПАДНО

    1 0 Отговор
    БЪЛГАРИЯ СТАВА РЕПУБЛИКА НА РУСИЯ , А БОЙКО САМ ЩЕ ВДИГНЕ ПАМЕТНИК В БАНКЯ И МОСКВА - ЗАЕДНО С ПУТИН ЩЕ УПРАВЛЯВАТ - ПУТИН РУСИЯ , А БОКО ОСТАНАЛАТА СУША И ОКЕАНИТЕ , СЕГА САМО ТРЯБВА ДА ОБМЕНЕ ЧЕКМЕЖАЦИТЕ В РУБЛИ !
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания