Last news in Fakti

16 Март, 2022 06:06 1 523 15

ПАСЕ: Русия не може повече да бъде държава членка на Организацията

  • русия-
  • пасе-
  • членство

Тя извърши тежки нарушения на Устава и не спазва ангажиментите си към организацията, се казва в официално изявление на институцията

ПАСЕ: Русия не може повече да бъде държава членка на Организацията - 1
Снимка: orer.eu

Руската федерация „е извършила тежки нарушения на Устава на Съвета на Европа, несъвместими със статута на държава членка, не спазва ангажиментите си пред Съвета на Европа и не изпълнява поетите пред него задължения”. Поради това Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) счита, че Руската федерация „не може повече да бъде държава членка на Организацията”, се казва в официалното изявление на организацията, разпространено, снощи

Текстът, приет единодушно в края на извънредна пленарна сесия, изразява солидарност с Украйна, украинския народ и украинските членове на ПАСЕ, като потвърждава „непоколебимата подкрепа за суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници”.

Асамблеята е дълбоко обезпокоена от доказателствата за сериозни нарушения на правата на човека и международното хуманитарно право от страна на Руската федерация, включително нападения срещу граждански обекти и хуманитарни коридори, „безразборно използване на артилерия, ракети и бомбардировки”, както и вземане на заложници.

Парламентаристите приветстваха щедростта и солидарността, проявени от съседните държави, които продължават да приемат стотици хиляди бежанци, повечето от които жени и деца, докато в Руската федерация антивоенните протести са жестоко потискани, свободата на изразяване и събрания е ограничена, а почти всички независими новинарски организации са закрити.

В случай че Руската федерация престане да бъде член на организацията, Съветът на Европа трябва, според ПАСЕ, да предвиди инициативи, за да може да продължи „да подкрепя и да се ангажира със защитниците на правата на човека, демократичните сили, свободните медии и независимото гражданско общество”.

С оглед на участието на Беларус в агресията на Русия Бюрото на ПАСЕ следва да „преустанови отношенията” между Асамблеята и властите на страната във всички свои дейности.

В края на заседанието председателят на ПАСЕ Тини Кокс заяви: „Тъжно ни е, че днес трябваше да поискаме да изгоним държава, която е член на нашата Организация повече от 25 години, но се радвам, че се осмелихме да го направим. В тази Организация няма място за онези, които преминават червените линии”.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ттт

    27 6 Отговор
    Че те и много не се натискаха-ама как без тях Европа ще осигури европейската безопасност????
  • 2 Укронацистите по затворите

    37 8 Отговор
    Фашистка Европа много се активира бе!
    Какъв мир и благоденствие беше до вчера, а Русия развали рахата на хората.
    Ненавиждам Ви, лицемери долни!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ТО-220

    39 3 Отговор
    А истината е, че руснаците сами напуснаха тази псевдоорганизация.

    Коментиран от #8

  • 5 Солидарност

    17 8 Отговор
    Да бъдем съпричастни с. Русия и от 27.03.22 г. превъртим часовото време 1 ч. напред по Московското време !!!

    Коментиран от #6, #11

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 АзДаПита

    29 4 Отговор
    Аз да питам за един приятел: ако изгонят Русия от всички организации ... после ако искат да накарат Русия да направи нещо, чрез какви лостове точно ще успеят да го направят, защото на мен сега поече ми прилича, че развързват ръцете на Русия, а не че я наказват ? Трябва малко повече мислене в действията, а не удобни новини да се хвърлят на маста.... Света се променя, за жалост ние не си научихме урока от ПСВ и ВСВ .... и пак сме избрали да сме на страната на губещия.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Куку

    35 4 Отговор
    "В тази Организация няма място за онези, които преминават червените линии”.
    Добре казано, но твърде еднопосочно и лицемерно! Когато руснаците ви говореха за "червени линии", вие се правехте на глухи! Когато ви говореха, че в Донбас и Луганск украинската "армия"(?) избива мирни жители, вие се правехте на слепи! Когато ви говореха, че Минските споразумения не се спазват от тези, които трябва да ги спазват, вие се правехте, че това не ви засяга! Е, за какво да членува в такава организация, която де факто пет пари не дава за "правата на човека", когато това касае американските интереси? Защото единствено отвъдокеанските имат интерес от този конфликт...!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 мдаааа

    2 8 Отговор

    До коментар #5 от "Солидарност":

    Обърни си и левовете у рубли ...
  • 12 Трайно безработен

    7 1 Отговор
    Путин да не Пасе трева като вашите хора
  • 13 Маркиз ДЬО САД

    6 1 Отговор
    Тия от САЩ и ЕС да не би да са ме изучавали? Колкото повече ги клатят, толкова по-убаво им става!!!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Раша

    4 0 Отговор
    Малка неточност-Русия беше подала молбата й за излизане от СЕ!
    И нищо повече няма да плаща на този "клуб по интересите"!