Last news in Fakti
  Тема: Украйна

16 Март, 2022 20:49 2 990 34

Американски вестници разчитат на "визуални следователи" за удостоверяване на автентичността на видеа от войната в Украйна

  • украйна-
  • война-
  • киев-
  • володимир зеленски-
  • фалшиви новини

Новинарските редакции все повече разчитат на такива екипи, за да сортират потока от изображения, които се появяват при конфликти и да отделят истинските видеоклипове от дезинформацията

Американски вестници разчитат на "визуални следователи" за удостоверяване на автентичността на видеа от войната в Украйна - 1
Снимка: Unian

Едно видео от Украйна, публикувано в началото на март в социалните мрежи, показа апокалиптична сцена: множество пожари, бушуващи през нощта на булевард пред жилищна сграда, откъдето се издига дим и се чуват силни трясъци. Това бяха завладяващи кадри, но журналистите, които ги гледаха, знаеха, че много подобни видеоклипове са се оказвали не такива, каквито изглеждат: Клип с предполагаемо изстрелване на ракета в Украйна всъщност е бил заснет в Турция през 2016 г.; публикация в "Инстаграм", която претендира, че показва руски самолети над Киев, всъщност е от Москва и е отпреди две години, пише в. "Вашингтон пост".

Американското издание оцени, че видеото с пожара е достоверно и че става за публикуване едва след като екип от "визуални следователи" прекара часове в анализирането му и съпоставянето му с карти и други публикации в социалните мрежи, докато в крайна сметка не бе установено точното място на улицата в Киев, където се е разиграла тази адска сцена.

Още новини от Украйна

Новинарските редакции все повече разчитат на такива екипи, за да сортират потока от изображения, които се появяват при конфликти, и да отделят истинските видеоклипове от дезинформацията. Те са затрупани от работа от началото на руското нашествие в Украйна в края на февруари, тъй като в интернет пространството се появяват стотици клипове, претендиращи, че показват картина от бойните действия. За разлика от типичните разследвания в редакциите, които разчитат на поверителна информация за разкриване на истината, специалистите по визуални разследвания използват широкодостъпни материали с отворен код, като например видеоклипове и снимки от социалните медии, Google Maps (Гугъл карти), публични бази данни или висококачествени сателитни изображения, предлагани чрез платени абонаменти.

"Това е много стриктен процес", казва Хейли Уилис, репортерка по визуални разследвания в "Ню Йорк таймс". "Имаме подобни стандарти за проверка като всеки друг журналист", добави тя. Често това е групово усилие, включващо чуждестранни кореспонденти и източници на място, които сигнализират за подобни материали. Като се има предвид потенциалът за пропаганда и дезинформация в зони на конфликт, дори видеоклипове от обикновено надеждни източници трябва да бъдат проверени, а определянето на тяхната достоверност изисква много търпение, креативност и внимание към детайлите.

Процесът започва с геолокация: определяне на картата на точното място, където е записано дадено изображение, което Уилис определи като основен елемент на проверката. "Никога няма да публикуваме клип на нашия блог или в туитовете, ако не сме го локализирали", казва тя. За целта журналистите правят дисекция на сцените пиксел по пиксел, като търсят забележителности, силуети и други детайли и съпоставят изображенията с помощта на безплатни инструменти като Google Earth (Гугъл Земя) или руския му еквивалент "Яндекс", както и с абонаментни услуги за сателити изображения. Те могат също така да сравнят няколко видеоклипа на едно и също събитие, за да открият повече улики. Понякога нещо толкова дребно като моделът на керемидите на покрива може да подскаже къде се е случило нещо.

Проверката на видеоклипа, показващ пожарите в Киев, бе особено трудна задача за специалистите по визуални разследвания, тъй като е заснет през нощта и се виждат малко детайли на фона. Те откриха други видеоклипове в социалните мрежи на същото нещо, заснети от много по-голямо разстояние. На едно от тях имаше табела с името на улица. Визуалният разследващ Джойс Лий потърси улицата в "Гугъл карти" и откри път в Киев с това име, който минава покрай метростанция и градската зоологическа градина - забележителности, които можеха да се видят в някои от видеоклиповете, посочва вестникът. Въпреки това журналистите искаха да разберат къде точно е възникнал пожарът. Така че "пътуваха" по това шосе чрез сателитни изображения, преминавайки кадър по кадър, докато накрая една буква, нарисувана на пътя, ги отведе до точното място, където е бил заснет оригиналният видеоклип. "Бях готов да се откажа и тогава видях това малко "А" на улицата", казва графичният репортер Атхар Мирза. Други детайли - силует на сграда, малък син знак на стълб на лампа и отбивка - също съвпаднали с видяното в клипа.

За да провери автентичността на появили се в социалните мрежи изображения и да установи дали те действително изобразяват това, което се твърди в тях, вестник "Ню Йорк таймс" също има екипи от специалисти по визуални разследвания. Те проверяват стотици видеоклипове, за да определят дали са истински или са изопачени. Когато болница е бомбардирана или жители заснемат обстрела на своите населени места, журналистите на "Ню Йорк таймс" удостоверяват къде и кога е заснето всяко видео, използват инструменти за видеотехническа експертиза и други техники, за да потвърдят, че видеото не е манипулирано или фалшифицирано, интервюират свидетели и си сътрудничат с колегите си на терен в Украйна, за да определят какво всъщност се случва.

Екипът от визуални и графични редактори анализира стотици сателитни изображения, снимки и видеоклипове на движението на войските и боевете, което позволява на вестника да състави карта на руската инвазия и да потвърди независимо къде са разположени войниците, кой държи ключови градове и какви щети са нанесени на мостовете, жилищните сгради, училищата и търговските центрове в страната, отбелязва "Ню Йорк таймс".


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахах

    11 46 Отговор
    А в русия разчитат на честната дума на путин хахахах
  • 2 Вова император на Третия Рим

    51 3 Отговор
    Когато даваха по CNN видеа как Турция стреля с артилерия по кюрдите, а американски зрители разпознаваха оръжейното шоу в Кентъки?
  • 3 Гошо

    25 0 Отговор
    А на фотошоп
  • 4 Ас Ан

    36 4 Отговор
    Бнт новини
    агенцията по заетостта започва кампания за намиране работа на бежанците.
    Срещаме се на интервю с Анастасия която вече познава нашата стран.
    ето думите и:
    Аз учила в Благоевград, 4ри години.Ама после излезла в Украине
    щто хмммм сложно в България
    а сега няма няма друг избор връщам се в бедна България.....
    и търсим работу


    А в Германия бежанеца няма право да работи със закон.
    Открийте разликите
  • 5 Sion

    29 4 Отговор
    Американските медии винаги са разчитали на дезинформация и пропаганда..И затова СНН го доказара до 300к зрители на най-гледаното им шоу..Джо Рогън има по 12 млн гледания на епизод за сравнение
  • 6 Уранов еУемент

    41 3 Отговор
    Как пък една медия не даде как стотици камиони с храна и хуманитарна помощ от Русия отидоха в демилитаризирани населени места.

    Коментиран от #10

  • 7 El chapo

    11 2 Отговор
    И аз докато не видя на нищо не вярвам нормално глупости и безсмислици пропаганди конспирации колкото искаш война е заблудата на човека е важна за тях лидерите на нациите
  • 8 Сашт

    35 4 Отговор
    Са виновни за войната в укра! ..В момента ползват Зеления като кукла на конци..а той не спира да се излага ...Русия срина нацистите!!! , ...но освен това доставя хиляди тонове храни и хуманитарни помощи в укра , и най важното разплащанията в половината укра вече са в рубли, дори заплати и пенсии и хората са доволни!

    Коментиран от #26

  • 9 Американските журналисти

    2 23 Отговор
    са най-честни
  • 10 Хахах

    2 29 Отговор

    До коментар #6 от "Уранов еУемент":

    Еми не гледаме руски първи канал хахахх там сигурно и руските войници заедно с народа, гаси пожари които украинската армия е запалила хаххаха
  • 11 Явно

    32 2 Отговор
    И тези почнаха да се усещат че в Украйнския ютуб е пълно с фейкове
  • 12 Урюрвкос

    7 1 Отговор
    най ценни са репортерите от окопите. Основно са военни и задачите им са да фиксират до най малки подробности ситуацията и след изучаване на материала се определя качеството на избраната стратегия. Обикновените журналисти изпълняват редакционни задачи и едва ли ще ги допуснат до горещи неща, дори и те уж от "окопите" получават предъвкана информация. Всеки генерал иска сина му също да стане генерал но ако е дъщеря решението е военна журналистика.
  • 13 ВСИЧКИ

    2 33 Отговор
    КОИТО ПОДКРЕПЯТ ПУТИН ТРЯБВА ДА СЕ ИЗДИРЯТ...ЛЕСНО Е...НАЙ - МАЛКО 10 ГОДИНИ ПРИ БАЙ СТАВРИ...ИЗДИРЕТЕ ГИ...

    Коментиран от #15, #18, #24, #33

  • 14 Сатана Z

    31 2 Отговор
    В момента тече пресконференция на шефа на Печатницата ФЕД .Хъка-мъка ...и вдигат лихвите.
    Борис Джонсън обикаля като обезумял Емирствата за да измоли газ и нефт. А от ЕС се сипят закани,лозунги и клетви срещу Путин ,Путин 1, Путин2,Абе на всички третополови само името на Путин им е в устата. Жал ми е за Българските Атлантици,Сюлейман Пуси да не е ритнал камбаната
  • 15 Русофил

    24 1 Отговор

    До коментар #13 от "ВСИЧКИ":

    Няма нужда да ме издирваш,аз сам ще те намеря!

    Коментиран от #30

  • 16 Хората

    26 1 Отговор
    На Рамзан Хаджи Кадиров , търсят под дърво и камък бандеровците (наричат ги шейтани-дяволи)...доста ликвидираха от тях , но има такива който бягат , хвърлят военните униформи и се крият с цивилните ...но кадировци са печени бойци и ги вадят от дупките!....Кадировци обещаха да няма жив бандера -нацист-азовец и подобни мъши до седмица
  • 17 Djingibi

    19 0 Отговор
    Рамзи Кларк , бивш главен прокурори на Ню Йорк,до президент Обама ,празния костюм Бай дън и всички КОНГРЕСЮЕНИ:,,1. Правителството на САЩ и всички негови публични, тайни, официални и неофициални агенции незабавно да преустановят всички форми на намеса в Украйна, включително да преустановят всякаква материална и политическа помощ за фашистки и десни организации в страната;

    2. Да отпаднат всички санкции и заплахи за санкции срещу Руската федерация — санкциите са акт на война;

    3. Въоръжените сили на САЩ незабавно да бъдат изтеглени от източноевропейския регион и да се прекратят разширяването и провокативните действия на НАТО срещу Русия.,,
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Източна ромелия

    14 0 Отговор
    САЩ станата на света
  • 20 MAN

    9 0 Отговор
    НАЙ ВЕРНИТЕ И ТОЧНИ НОВИНИ СА ОТ ДЖАМБАЗ НЮЗ

    Коментиран от #23

  • 21 Това

    3 0 Отговор
    го правя сам и обикновенно за максимум 1/2 час. Или са слабоинтелигентни или не им отърва съдържанието на клиповете.
  • 22 Крайно време е

    6 0 Отговор
    ЛАКЕИТЕ на Факти, да сторят същото. Че то крави, крави, ама пък чак толкова....
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Паляк

    6 0 Отговор

    До коментар #13 от "ВСИЧКИ":

    Да не се оглеждаш всеки път когато се прибираш?
  • 25 Абе мисирки

    3 0 Отговор
    Тоест после с автентични кадри да си направят фейк помията
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Мнение

    3 4 Отговор
    Според путинофилите война няма а Русия провежда хуманитарна акция в Украйна.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Алф

    2 0 Отговор
    Майтап Уилли!
  • 30 456

    0 6 Отговор

    До коментар #15 от "Русофил":

    Русофил и неоосманист е едно и също . Разлика йок
  • 31 Обективно

    6 2 Отговор
    Знаем ги тия "гугъл специалисти" и филма "Да разлаем кучетата" сме гледали то иначе, защо да спират излъчването и да цензурират всички руски медии? Манипулацията си върви, кучетата си лаят!
  • 32 ССсс

    6 0 Отговор
    Това трябваше отдавна да се направи а не да се публикуват видеоклипове от видеоигри,Бейрут,Сирия,Ирак ида се набеждават руснаците за несъществуваща вина.Ранената от болницата,която войника я вози на количка,участва в още 5 видеоклипа а бременната,която уж умряла е в поне 10.Украйна ни залива с фалшива пропаганда и фалшиви обвинения.И затова наистина ги намразих.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Наждак

    6 0 Отговор
    То да са само фалшиви кадри , монтаж - малко ли такива спретнаха украинците , срещу заплащане от САЩ - хубаво момиче си призна , че е получила добри пари . Колко от нацистите се облякоха в руска униформа за измама на населението и да набедят руснаците за убийства / може би и при журналистите / . При война / независимо каква / - целта оправдава средствата . Западът са способни на всичко всячески !