Last news in Fakti
  Тема: Украйна

22 Март, 2022 21:30 9 037 110

Руското "оръжие чудо": какво могат хиперзвуковите ракети "Кинжал"

  • миг-31-
  • кинжал-
  • ракета-
  • русия-
  • украйна

Кадрите, които Русия предостави като доказателство за атаката, показват нещо друго: вижда се ферма в Източна Украйна, а видеото е на повече от седмица

Руското "оръжие чудо": какво могат хиперзвуковите ракети "Кинжал" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ракетите "Кинжал" не са чудотворно оръжие, което коренно да промени хода на войната в Украйна. Но са ясно послание на Путин към Запада, защото могат да стигнат до всеки град в Европа за няколко минути. Интервю с експерт.

Още новини от Украйна

Какво знаете за използването на ракетите "Кинжал"?

Франк Зауер: През уикендa Русия заяви, че е използвала една от тези ракети, след това започна да говори за две. CNN съобщи, че американските официални лица били потвърдили това. Американският министър на отбраната Лойд Остин каза в неделя, че нито може да потвърди, нито да отрече информацията. Украинците пък потвърдиха информацията. Но няма надеждно потвърждение от независима трета страна. Кадрите, които Русия предостави като доказателство за атаката, показват нещо друго: вижда се ферма в Източна Украйна, а видеото е на повече от седмица. Това прави крайната оценка още по-сложна. В момента обаче съм склонен да допусна, че тази атака действително се е случила.

По какво се отличават хиперзвуковите ракети?

Франк Зауер: Терминът „хиперзвукови ракети“ е правилен, но и подвеждащ. Хиперзвуково е всичко, което се движи пет пъти по-бързо от скоростта на звука. Почти всяка балистична ракета е хиперзвукова в даден момент от траекторията си. Проблемът с термина “хиперзвуков” е, че мнозина след това се сещат за хиперзвуковите плъзгащи се ракети или т.нар. Scram Jets. (свръхзвуков въздушно-реактивен двигател с постоянен поток на горивото). Случаят с “Кинжал” обаче не е такъв.

Защо?

Франк Зауер: При плъзгащата се технология в орбита се изстрелва балистична ракета, след което се освобождава бойна глава - която впоследствие вече не следва балистичната траектория, а се плъзга през атмосферата. В резултат на това бойните глави са много по-лесно управляеми, могат да правят по-големи завои и да извършват вид вълнообразно движение в атмосферата. Това прави трудно да се предвиди къде ще ударят. Изключително трудно става и прихващането им от системите за противоракетна отбрана.

Казано по-просто, скрамджетът е вид реактивен двигател, в който горивото се впръсква с висока скорост с висока въздушна компресия - без да има движещи се части като турбина с гребни колела. Това се среща в съвременните хиперзвукови крилати ракети. Много е трудно, по същество почти невъзможно, да се отблъснат такива ракети със съществуващите системи.

Хиперзвуковите плъзгащи се ракети и крилатите ракети със скрамджет наистина са връх на технологиите. Но: и двете технически характеристики не се отнасят за „Кинжал“.

Какви са характеристиките на ракетите "Кинжал"?

Франк Зауер: „Кинжал“ е ракета със среден обсег на действие, тип „Искандер“, която е преобразувана за аеробалистична употреба и пускане от самолет. Това не е високотехнологично оръжие чудо, защото технологията датира от 80-те години на миналия век и руската армия я е адаптирала. За някои от по-интересните способности на оръжието - като отделянето на примамки например - само се спекулира.

Не знаем всички отличителни характеристики на тази ракети. Но все пак може да се каже: във военно отношение те не са в състояние да „променят коренно“ хода на войната в Украйна, а преди всичко представляват политически сигнал към Запада, защото системата може да достигне до всеки град в Европа за няколко минути. Но, разбира се, това беше известно и преди войната.

Могат ли противовъздушните системи на Запада да откриват тези ракети?

Франк Зауер: Най-модерната версия на американската система Patriot, с която разполага и германският Бундесвер, по принцип има способността да прехваща балистични ракети. Колко добри са перспективите на практика това да се случи, не се наемам да кажа категорично. Предполагам, че в Европа сме до голяма степен уязвими от подобни заплахи. Между другото, за такива случаи навремето разполагахме с Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие, който забрани подобни видове ракети, за да не се заплашваме взаимно с тях. Затова доскоро не се налагаше да мислим за отбрана в Европа. За съжаление действието на договора бе прекратено през 2019 г.

Какво означава използването на тези ракети за украинската армия и за населението там?

Франк Зауер: Няма голяма разлика във военно отношение. Независимо дали идва по-бавна крилата ракета или бойна глава, летяща със свръхзвукова скорост - накрая винаги има разрушения, смърт и страдание.

Какво означава това за западната отбранителна политика?

Франк Зауер: В средносрочен и дългосрочен план трябва да се случат две неща. Като част от цялостната корекция на курса в Европа военните способности трябва да бъдат разширени, за да станат по-отбранителни. Противоракетната отбрана трябва да бъде компонент от тази корекция на курса. Но за да не се окажем в нова безкрайна надпревара във въоръжаването, трябва от позицията на силата да намерим ефективни споразумения за контрол над въоръженията, които да ни пречат да попаднем в състоянието, в което бяхме през 80-те години на миналия век - и което след това беше преодоляно с Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие.

По онова време ракетите със среден обсег в Европа служеха като заплаха за ядрено унищожение, което може да настъпи само след минути. Никой не иска да се върне там.

Така че, освен военни способности, имаме нужда от дипломатически усилия и изграждане на доверие, за да можем отново да се справим без тази взаимна заплаха. Но това ще отнеме години и десетилетия. Сега Путин изхвърли последния остатък на доверие, който съществуваше, и който започна да се разпада на съставни части още преди войната. Затова трябва да започнем от нулата.

*Доктор Франк Зауер е старши научен сътрудник в университета на Бундесвера в Мюнхен.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 62 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе мисирки

    89 15 Отговор
    Аз предлагам от пръв опит да кажете
  • 2 Майна

    73 20 Отговор
    Кукловодите на Бай дън ,сигурно не очакваха, да каже онова тихото на ГЛАС , но той си беше рисков,ха ха ха..да го каза де..,,той изрече истинския дневен ред . Райън Сааведра от The Daily Wire забеляза класическия гаф на Кинсли (случайно казва истината).

    „Мисля, че това ни предоставя някои значителни възможности да направим някои реални промени.

    Знаете ли, ние сме в преломна точка, вярвам, че в световната икономика, а не само в световната икономика, в света се случва на всеки три или четири поколения.

    Както ми каза един от моите, както ми каза един от най-висшите военни на една сигурна среща онзи ден, 60 милиона души загинаха между 1900 и 1946 г. и оттогава установихме либерален световен ред и това не се беше случвало отдавна докато.

    Много хора загинаха, но не беше близо до хаоса.

    И сега е моментът, когато нещата се променят.

    Отиваме, ще има нов световен ред там и ние трябва да го ръководим и трябва да обединим останалата част от свободния свят и да го направим.” Те така, професоре..
  • 3 СеСеСеРЕ

    52 161 Отговор
    Руският провал в Украйна е чудовищен. Бившата съветска република Украйна прави руснаците на кайма, а техниката им на скрап. А предтавяте ли си военни действия срещу някоя развита държава?

    Коментиран от #7, #81, #100

  • 4 Това е Искандер

    39 104 Отговор
    Качили са го на МИГ-31. Не е никакво ново оръжие.

    Коментиран от #74

  • 5 ДаваИ Россия !

    139 42 Отговор
    Мечката бавно но сигурно стяга мртвата хватка над укро-нацистите

    Коментиран от #92

  • 6 Други новини

    37 110 Отговор
    Путин докара в Москва 500 терориста от Хизбулла! Щом до тях опря, яко го е закъсал!

    Коментиран от #25

  • 7 Вустатати

    40 13 Отговор

    До коментар #3 от "СеСеСеРЕ":

    И коя е този държава?

    Коментиран от #31

  • 8 11111

    18 108 Отговор
    За съжаление на рашките ,Лондон/Вашингтон са на светлинни години напред във военна тактика и стратегия,сега индиректно чрез прокси Украйна принудиха раша да лашка бомби и хора напред назад
  • 9 ДДТjj

    114 11 Отговор
    Байдън го каза,ракета като ракета,само дето не можеш да я свалиш

    Коментиран от #14

  • 10 Урюрвкос

    86 8 Отговор
    няма връзка между искандера с отделянето на примамки и кинжала, тоя експерт да върне хонорара за статията.
  • 11 ЯКО НИ ЛЪЖАТ НЕУКИ!!!

    118 18 Отговор
    4 километра в секунда това е Кинжала а имат и друга, убиец на самолетоносачи 7 километра в секунда. лъжците дойче зеле да замлъкнат. РАЗПАРЯТ САМОЛЕТОНОСАЧА ОТ НОСА ДО КЪРМАТА КАТО КОНСЕРВЕНА КУТИЯ. ГЛЕДАЛ СЪМ СНИМКИ НА МЕСТА ДЕТО БЕШЕ ГРЪМНАЛА ОКОЛО КОНСТАНЦА. БЕШЕ РАЗПОРЕНА КАТО КОНСЕРВЕНА КУТИЯ. ЯКО НИ ЛЪЖАТ ЕДИН МИСИРКИ КОИТО ПОНЯТИЯ СИ НЯМАТ.

    Коментиран от #16, #23, #28

  • 12 С говеждия сПутник

    19 69 Отговор
    Както винаги-анимации.
  • 13 Баце

    81 10 Отговор
    Колко е деликатен за да не изпоуплаши жендър прайда, абе кажи си го направо първо удря светкавица, а после ако си на достатъчно отдалечено раьстояние чуваш звука, в същото време там къде то е паднала всичко е леш на дълбочина също, няма бункери, няма бомбоубежища и това даже без ядрен или обикновен заряд.
    Както е казал Дядо Вазов:
    "Когато гръм удари, как ехото заглъхва"
  • 14 Яко

    23 4 Отговор

    До коментар #9 от "ДДТjj":

    ...Е !
  • 15 Ана

    63 15 Отговор
    Не си губете времето да четете ДВеле! Дано изпитате възможностите на ракетата!

    Коментиран от #55

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Граф Алексей Толстой

    15 72 Отговор
    Има две Русии. Първата Киевската е с корени в световната и отчасти в европейската култура. Идеите за доброто, честта, свободата и справедливостта, тази Русия ги разбира така както ги разбира и целия Западен свят.
    А има и една друга Русия – Московската. Това е Русия от гората, монголска, дива и зверска. Тази Русия направи свой национален идеал кървавата деспотия и дивата жестокост. Тази московска Русия от най-стари временна е била, е и ще бъде пълно отрицание на всичко европейско и е ожесточен враг на Европа!”
  • 18 Майна

    61 12 Отговор
    Известният военен анализатор и пенсиониран полковник от армията на САЩ Дъглас Макгрегър каза в интервю, публикувано онлайн тази седмица, че вярва, че руският президент Владимир Путин вече е спечелил войната в Украйна в оценка, която значително се различава от това, което се съобщава в масовите медии.

    Тези източници почти повсеместно представят Украйна като героично отблъскваща руското нападение със смела съпротива, която нанася огромни жертви на нахлуващите сили.

    Но, казва Макгрегър, всъщност силите на Путин вече са постигнали много от целите си и в този момент украинските сили могат да направят малко, ако изобщо не могат да направят за това.

    „Това, което украинските сили все още са активни, са изцяло обкръжени, отцепени и изолирани в различни градове“, каза той пред подкаста „Сива зона“. „Украинските сили са неспособни на нищо друго освен на атака с игла върху нещо, което не изглежда много здраво или опасно.

    Коментиран от #27

  • 19 Хари

    41 4 Отговор
    Гроздето е кисело.
  • 20 Хахаха

    14 69 Отговор
    Днес путин е недоворен от мирните преговори ...
    До дни ще моли за мир
    Русия е пред разпад и Чечения ВЕЧЕ се надига срещу Кадиров и московията.

    Коментиран от #47

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Майна

    58 8 Отговор
    Макгрегър ,,Значи войната, за всички намерения и цели, е решена“, продължи той. „Въпросът за руснаците от самото начало беше „Как да продължим, без да убием голям брой цивилни и да нанесем много имуществени щети. И руският президент Владимир Путин даде много строги заповеди от самото начало, че неговите сили трябва да избягват подобни неща.

    „Проблемът с избягването му е, че той забави напредъка на операцията до точката, в която даде фалшива надежда на повечето украинци“, която „беше използвана от хората на Запад, за да се опитат да убедят света, че поражението е в ход, а всъщност е точно обратното", продължи Макгрегър. „Така че самата война на този етап от играта може да бъде решена много, много бързо – за постоянно – ако Путин даде заповед и позволи на силите да пренебрегнат загрижеността за цивилни и материални щети.
  • 23 По спокойно бе

    5 24 Отговор

    До коментар #11 от "ЯКО НИ ЛЪЖАТ НЕУКИ!!!":

    Не се пеняви, ша получиш инфаркт!
  • 24 Кинжалите

    43 7 Отговор
    Могат да накарат кравите да произвеждат тор.
  • 25 Източна ромелия

    39 7 Отговор

    До коментар #6 от "Други новини":

    И либийската национална армия командването на ген. Халифа Хафтар идва на да разбива окраиски неонацисти
  • 26 Белата Златка

    27 5 Отговор
    Кинжал наш!
  • 27 Анти Майна

    11 72 Отговор

    До коментар #18 от "Майна":

    Затова ли въоръжените сили на Украйна от 2 дни са в контраофанзива и за това ли орките не смеят да атакуват Харков , Николаев,Одеса или столицата Киев? Защото няма съпротива ли? KAПИШ

    Коментиран от #43

  • 28 РЕАЛИСТ

    53 6 Отговор

    До коментар #11 от "ЯКО НИ ЛЪЖАТ НЕУКИ!!!":

    Точно това щях да пиша. Кинжал са кошмара на самолетоносачите. Всички се дръпнаха на безопасно място след показното. They got the message. Не знаел бил тоя Пейтриът дали ще ги хване. Абе аланкоолу, те в Ирак навремето Скъд на Садам не можеха да прехванат, та Кинжал ли?

    Коментиран от #45

  • 29 Майна

    48 6 Отговор
    Макгрегър,,Така че мисля, че големият проблем в момента е, че на Запад няма истина, има пожелания. Има това впечатление за успех от украинците, което не се натрупва. Всъщност руснаците улавят големи количества западно оборудване, британско и американско, което им се доставя в този момент“, каза Макгрегър.

    „Въпросът за руснаците в момента е, че всичко, което си струва да се контролира, се контролира“, каза той, след като обясни, че руските войски са съсредоточени предимно върху населените места на Украйна и са избягвали централната част на страната, защото това е селскостопанският център и пролетта сезонът на засаждане е точно зад ъгъла.,, Дори и ВОЕННИЯ АНАЛИЗАТОР ПОТВЪРЖДАВА ХУМАННОСТТА НА ОПЕРАЦИЯТА НА ПУТИН
  • 30 какво могат хиперзвуковите ракети "Кинжа

    60 10 Отговор
    Могат да направят Овалния кабинет квадратен
  • 31 1566

    12 44 Отговор

    До коментар #7 от "Вустатати":

    Истинският фен веднага разпечатва статията слага я в рамка и дъълго я гледа спремережен поглед през почивните дни. А когато най после му дойде реда за жигула...дай боже ЛАДА НИВААА!!!!Моментално я полага грижливо на кората на задното стъкло като предвидливо прави копия за раздаване ако по улицата срещне свой побратим.
  • 32 Забелязъл.

    51 10 Отговор
    Украйна ще победи ама на световният пазар с картофи защото ще стане най голямата картофена нива в целият свят.Z
  • 33 МАШАЛА

    42 4 Отговор

    До коментар #16 от "Дамаджанков":

    АЗ СЪМ НА ПУКАНКИ И ГЛЕДАМ 1TV.COM. ПО-КЪСНО ЩЕ УДАРЯ ЕДНА СТОЛИЧНАЯ И ЩЕ МЕ ТОПЛИ УКРАИНКА. А ТИ БЕГАЙ С МЕШКАТА КЪМ КИЕВ! МОГА ДА ТИ ПОДАРЯ ЕДНА ТЕНДЖУРА ЗА КАСКА И ДЪРВЕНА ПУШКА ЗА ФУНИЙКИ. МИНИ ПРЕЗ ОКРАИНСКИЯ ПОСЛАНИК ДА ТЕ ЗАПИШИ АДРЕСА, ЩОТО НЕ СЕ ЗНАЕ!
  • 34 Раданч Татлъту

    33 7 Отговор
    Нема бе,споко!Руснаците немат нищо и бият окраинците с прашки и тояги!😁😁😁🥳🤡👍
  • 35 ханс

    27 3 Отговор
    Не губим време с вкиснато зеле
  • 36 Циркон

    68 17 Отговор
    Руските хиперзвукови ракети са недостижими поне още 5-10 години от съперниците им. Освен, че са ги направили да се движат със скорост 9 мах ( приблизително 11500 км.ч. ), това е по-бързо дори от електромагнитните прототипи ( релсотрон) са ги направили изключително маневрени при това в среда на атмосфера. Това, което враговете им не могат и няма да могат да постигнат не е скоростта, а ефектите в следствие на скоростта, а именно: огромнатс температура, и плазмената среда по време на движение. Тези ефекти са непреодолими за всички останали по отношение на издържливост и радио комуникации. Да, Русия е бензиностанция с ракети, но и с технологии, с наука, с култура, с образование, с ценности, а евроатлантиците са само едни празни бензиностанции.

    Коментиран от #78, #87

  • 37 Ghгх

    45 6 Отговор
    Голям експерт или неадекватно преведено. Къде намеси скрам при балистични!? На видеото в интернет се вижда, че кинжала е обвит в плазма, а не струя от сеплото. Най вероятно беше ниско, н около километър. И все пак взе небосклона за две секунди!!
    Щатите нямат алтернатива за тази технология, нито за торпедата, обградени от въздушен мехур (по-ниско съпротивление и съответно по-висока скорост)
    Да не говорим за подводниците без витла... говорейки за подводниците, някой пичове превзели Москва, забравят за тях...
  • 38 Иванушка 🇷🇺

    7 44 Отговор

    До коментар #21 от "Стойко":

    Нема се плашиш...Не 16 хиляди, а 160 хиляди братя Руси укрите да изтрепят, ние сме много...Ще напомня думите на Йосиф Висарионович Джугашвили известен като Сталин когато са го информирали че заради грешна военна стратегия са загинали около Ленинград 129 хиляди руснаци-" Е нищо не е станало, руските жени други ше родят"..
    Така смята и стратега Володя Путин като идола си Сталин...Да живеят Русия и Володя✌Z🤘 🇷🇺 🇷🇺 🇷🇺

    Коментиран от #42, #44, #46, #58

  • 39 ха ха

    9 28 Отговор
    Абе, къде е руската 6-та танкова бригада?... ;)

    Коментиран от #90

  • 40 Путинофил

    14 39 Отговор
    Русофилчетата пак са се превъзбудили! Айде време е да си лягате!
  • 41 "ХИПЕРЗВУКИВИ" АНИМАЦИИ ОТ 80-те😂

    10 38 Отговор
    УКРАИНЦИТЕ ГИ РАЗКРИХА ЗА 2 ДНИ!
    БОЙ И ЕРОТИКА ЗА ПИНДОС АСКЕРА НА ХУЙЛО
  • 42 Раданч Татлъту

    12 36 Отговор

    До коментар #38 от "Иванушка 🇷🇺":

    Нема наистина страшно колега русофил🥳🤠🤕 И за Сталин и сега за кумира ни Путин, живота на обикновения руснак струва колкото на един комар😆🤣😀😃В Бункера Володя танцува без да му пука колко наши раши са при СВЕТИ Петър🤪😜🥳🤠🥳🤠🥳🤠🥳🤠
  • 43 Мушкато

    36 5 Отговор

    До коментар #27 от "Анти Майна":

    Айде мама кажи "слава украину" ,че до някой ден няма да можеш...
  • 44 Лошото е

    5 25 Отговор

    До коментар #38 от "Иванушка 🇷🇺":

    че се плодят като хлебарки.
  • 45 ТУ141 МУЗЕЙНИЯ ЕКСПОНАТ

    48 9 Отговор

    До коментар #28 от "РЕАЛИСТ":

    ВЕРНО Е. НАТО, ЕДНА ПРА СТАРА СССР РАКЕТА ДЕТО Я ИМА ВЪВ ВОЕНОМОРСКИЯ МУЗЕЙ ВЪВ ВАРНА НЕ МОЖА ДА Я ЗАСЕЧЕ И СВАЛИ, ТА СТИГНА ЧАК ДО ЗАГРЕБ. ГОЛЯМ СРАМ БЕШЕ ЗА НАТО ТОЯ МУЗЕЕН ЕКСПОНАТ КАК ПРЕЛЕТЯ ПОКРАЙ ПАТРИОТИТЕ БЕЗ ДА Я УСЕТЯТ. ЗА ТОЯ СРАМ ПИШЕТЕ НЕМСКИ ЗЕЛКИ!!!! РУСИЯ САМО С ТОЧКИ МОЖЕ ДА ПАРИРА НАТО!!!
  • 46 Германците затова се изплашиха

    5 30 Отговор

    До коментар #38 от "Иванушка 🇷🇺":

    като разбраха, че ще трябва да изтрепят 200 милиона ватника, защото дебилите не се предават и отстъпиха назад.
  • 47 Мушкато

    18 2 Отговор

    До коментар #20 от "Хахаха":

    Надали и ти самият си вярваш,ама трябва да се яде,нали глопак?
  • 48 Лошо СЕДЛАРОВ, ЛОООШООО

    12 29 Отговор
    Още един десантен кораб на Орките...потъна. ➕
    1 ПРЕВЗЕТ ОБЛАСТЕН ГРАД ОТ

    .22 в УКРАЙНА!? ЗЛИТЕ ЕЗИЦИ ГОВОРЯТ, ЧЕ ПУТИК, НАКИПРЕН С КЪСА РОКЛИЧКА И ПЪЛНО БОЙНО СНАРЯЖЕНИЕ ЩЕ ВОДИ ЛИЧНО АТАКАТА СРЕЩУ КИЕВ!
    ОООХ КОТЬОООО 😂

    Коментиран от #52

  • 49 Истина ви дума дуче зеле ИСТИНААА!

    26 2 Отговор
    О да ,този клоун напълно ни убеди как тези ракети за нищо не стават.В следващия епизод очакваме по адекватни аргументи от иначе мнооого много честната дума на поредният европейски джентълмен ,която ама разбира се трябва да приемем на доверие и разбира се обяснение защо при толкова слаба и неспособна руска военщина НАТО отдавна не е освободил Кремъл от Путин или поне не се застъпи за украинския нацистки сателит - прелъстен ,финансиран ,излъган ,изоставен и оставен да бъда натъртен и да се изстрелват върху устата му ...ем не не е това което си мислите...да се изстрелват експериментални ракети.

    Коментиран от #60

  • 50 Saguaro

    31 6 Отговор
    Какво може ли?Ами едно нещо със сигурност-" ловците" наемници отишли на сафари в Украйна бяха директно телепортирани във вечните ловни полета където ще продължат ловуването .И така на порции ще изпращат още ловни дружинки докато има желаещи.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Да,бе..

    3 26 Отговор

    До коментар #48 от "Лошо СЕДЛАРОВ, ЛОООШООО":

    Дъртия Импотентен Пендел с Монголоидния СУРАТ се напикава на стола, ше води Атаката.
    Пфффф
  • 53 Дъртите нацисти подкрепят новите

    34 5 Отговор
    За ракетите вече са се изказали много западни анализатори и купчинките тор в краката им явно показват с какво точно си имаме работа.
  • 54 Путин офил

    10 26 Отговор
    Това е върхът на сладоледа, нещо като лада 1600!
  • 55 ДоАна

    15 2 Отговор

    До коментар #15 от "Ана":

    Koй да изпита възможностите и ??? Ана ли си, Анчо ли си няма значение, който зло мисли от зло умира !!!!!!
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Дошли като аслани ,бягат като наср@ни

    40 3 Отговор
    Най-весело беше с "чуждестранния легион" дошъл да помага на нацистите.След хванаха една от тези ракети в западна Окраина ,по чудо оцелелите наемници изведнъж се сетиха че има много спешна неотложна мисия другаде и набързо хванаха влака за Полша.
  • 58 Lssah

    19 0 Отговор

    До коментар #38 от "Иванушка 🇷🇺":

    Само че не е за Ленинград и думите не са на Сталин а на Жуков...
  • 59 Механик

    37 6 Отговор
    Какво могат кинжалите вече го видяхме. Палячото Зеленски реве по всичките "земни кълбета", че азовците са пред кончина и моли за още оръжие (само, дето няма кой да го ползва вече).

    Коментиран от #64, #66

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Военен

    37 1 Отговор
    "За съжаление действието на договора бе прекратено през 2019 г."

    Е защо не кажеш от кого беше прекратено действието на договора - от американците за да могат да си разположат ракетите в Полша и Румъния и те да стигат до Москва.

    "представляват политически сигнал към Запада, защото системата може да достигне до всеки град в Европа за няколко минути. Но, разбира се, това беше известно и преди войната."

    Е тук добре си разбрал "посланието" - не само че ще достигне всеки град в Европа за няколко минути но и не можете да им противодействате а "Кинджал" може да носи ядрена бойна глава - пък не знам колко ви е било известно преди войната ама тогава пропагандата беше че това са само "мултики на Мосфилм".

    Пък с какъв двигател ще се задвижва хиперзвуковата ракета няма никакво значение - дали ще е скрамджет или ракетен - предполагам и на Кинджал не е чисто ракетен а използва и околния въздух за по голямата част от окислителя. Проблема е огромното загряване при триенето във въздуха.
  • 62 1234

    30 5 Отговор
    Факти къв е тия псевдоексперт където господарите ви от дойче зеле са го изнамерили ???
    Този разбира от ракети точно толкова колкото кирето и асенчо са завършили харвард
  • 63 USAнайВеликите

    9 29 Отговор
    жужето в кой бункер се е завряло сега, колко етажа под земята ? всъщност няма значение, края му е съвсем близо !!!
  • 64 Монтьора

    5 12 Отговор

    До коментар #59 от "Механик":

    Какво си видял в мазата до кацата с ферментирало зеле само ти си знаеш.
  • 65 Рубладжия

    10 19 Отговор
    Как вървят руските денги днес?

    Коментиран от #71

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 ВАТИРАН

    9 32 Отговор
    ВИДЕХА,Я... 32 000 ОРКИ С ЦЯЛАТА МОЩ НА ПУТЬОВИЯ ПИНДОС АСКЕР СРЕЩУ...4 000 АЗОВЦИ , НА 1 КМ. ОТ ГРАНИЦАТА, 30 ДНИ УДЪРЖАТ НАПЪЛНО ОБКРЪЖЕНИЯ МАРИУПОЛ И ПОПИЛЯХА "БЕЗаналоговите" ГЕЮВЕ!!!
    СЛАВА,..СЛАВА .СЛАВА ГЕРОЯМ!!!
    4 850 ОРКИ ПОЛОЖИХА КОСТИ В УКРАИНСКАТА ЗЕМЯ!!

    Коментиран от #79

  • 68 Отряд ",, Чавдар,,"

    20 3 Отговор
    Една ракета Кинжал за НПОто за по достоверно!
  • 69 Шаро

    27 1 Отговор
    Защо научния сътрудник не споменава кой се отказа от договора за ракетите със среден обсег
  • 70 Наблюдател

    8 20 Отговор
    Кинжал не е хипер звукова ракета ,а балистична .


    Циркон и Авангард са анимации
  • 71 6 кг. ...за...1лв.

    5 12 Отговор

    До коментар #65 от "Рубладжия":

    А завтра...больше😂

    Коментиран от #77

  • 72 Бабугер

    5 0 Отговор
    А трябва ли да знаем, еле пък и да усещаме!?
  • 73 Наивник

    8 25 Отговор
    А бе рашите що не произвеждат яхти, като са толкова търсени от олигарсите? Дали защото са сложни технологично или съветските технологични достижения са само за крепостниците. Путлер е фен на западните луксозни изделия,както и приятелчетата. Ще съм много благодарен ако някой путинофен ме просветли.

    Коментиран от #82

  • 74 Кокорчо🙄

    26 2 Отговор

    До коментар #4 от "Това е Искандер":

    Посочи ми западен или какъвто и да е бил друг изтребител на миг 31 който да се качва в стратосферата

    Коментиран от #105

  • 75 урко

    7 27 Отговор
    Те имат 5 броя от това и са изразходвали вече 4 от тях!
    Последния 5 брой го пазят, за да го разфасоват и видят как е направен, понеже са забравили вече как са го направили! Така че до 20 години се чака новата партида кинжали!
  • 76 Rampage

    11 4 Отговор
    Праскай соро. снята с Клибри, Сармати, Кинжали, Буревестници да пасе трева!
  • 77 Рубладжия

    8 4 Отговор

    До коментар #71 от "6 кг. ...за...1лв.":

    Скъпо ми е ще чакам 12кг за левче към петък.
  • 78 Мдаааа

    3 12 Отговор

    До коментар #36 от "Циркон":

    Много ценности
    Особено цени човешкият живот .
    Ти защо не пътуваш за да те ценят , а си тук и драскаш ????
    Ако драскаш така там ще се уредиш със храна и квартира за 15 години - ако се сещаш какво имам в предвид ….
  • 79 Мушкато

    9 3 Отговор

    До коментар #67 от "ВАТИРАН":

    Какви герои са тия хлебарки бе наивник,видяха им сметката като на мръсни плъхове ...и напълно заслужено.
  • 80 Читател

    20 5 Отговор
    От всичко казано от г-на много тънко по тъч линията се разбра , че в момента няма американски аналог за противодействие , което всеки опитващ се да омаловажава показния урок на Путин с едно на ум за всяко действие и обиди на РФ може да предизвика нежелани последици от различен характер Професионалния американски генерал много тактично каза - може да се приеме че хипер ракети може и да са ползвани, а подтекст остава да си опичаме акъла и действията Ето защо Америка не иска пряко участие в прехода от специалната операция решаваща военни цели с опазване по възможност на населението към операция по овладяване на голямо административни градове за пълното сриване управлението на Украйна Подстрекателите се скриха зад гърба на един недостатъчно дипломатичен националист който проспа американската заблуда за всестранна помощ и сега предлага преговори но време пролазило казват сърбите а ние казваме отидоха конете в реката

    Коментиран от #83

  • 81 Той

    10 1 Отговор

    До коментар #3 от "СеСеСеРЕ":

    Се се се р ти на коя планета живееш ,събодисе момче
  • 82 Антитрол

    16 2 Отговор

    До коментар #73 от "Наивник":

    Ами защото си отговаряш на ника си. Значи почваш с една лъжа и после питаш защо е така. Та кой ти каза че руснаците не произвеждат яхти - ти да не мислиш че руските олигарси имат само две яхти които конфискуваха. Най голямата и скъпа яхта е на руски олигарх и е руско производство.
  • 83 има - има

    3 8 Отговор

    До коментар #80 от "Читател":

    Американския аналог е този от Хирошима и Нагазаки, дано да не се стига дотам!
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Станчо

    15 2 Отговор
    Те още умуват какво е станало на 160 метра под земята!!! Така и не разбраха че с ракета ги удариха. Нищо.. 200 читави хорица дадоха фира.. лошо ако пак се чудят и при следващ "краварник"... ферма било.. ами какво да е друго..нали са каубой "добрите"
  • 86 хаааха

    8 7 Отговор
    краварин и хиперзвукова ракета,тия нямат необходимият умствен багаж за подобно нещо,техният багаж стига само до производство на едни големи корита наречени самолетоносачи,технология от преди век, които и боримечката с черешовото топче може да уцели

    Коментиран от #89

  • 87 Писател

    4 11 Отговор

    До коментар #36 от "Циркон":

    Много приказки си чел . Човек ще си помисли че ти си създал руските ракетки .хахаха отивай да създаваш технологии за ушанките , много са напред и развити и имат нужда от такива експерти като тебе.
  • 88 Ха ха

    5 2 Отговор
    На колко водки си😂

    Коментиран от #93

  • 89 Ха ха

    2 2 Отговор

    До коментар #86 от "хаааха":

    На колко водки си 😂

    Коментиран от #91

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 хаааха

    10 0 Отговор

    До коментар #89 от "Ха ха":

    бе да ти кажа и аз като краварите като не мога нещо да направя и минавам на твърдо,хаха
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 въпрос на вкус

    5 16 Отговор

    До коментар #88 от "Ха ха":

    Те пият само водка, аз пия стария империалистически загнил капиталистически чичо Джак с едно ледче!
    Може и от империалистическата кола да си сипя малко...
    Мисля e по-добре от водка и сельодка или от пелмени и картошки и медовина
  • 94 нерез

    9 14 Отговор
    Ако това са оръжията-чудо на кремълските орки, съм спокоен за бъдещето. Те сами ще свършат работата на украинската армия.

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Крава Муууууу

    18 5 Отговор
    "Това не е високотехнологично оръжие чудо, защото технологията датира от 80-те години на миналия век и руската армия я е адаптирала."... Браво експерте! А защо краварите нямате подобни стари технологии все още?

    Коментиран от #98

  • 97 1100

    2 6 Отговор
    А горивото кюмюр ли е или нещо по твърдо ?
  • 98 Смешници

    6 9 Отговор

    До коментар #96 от "Крава Муууууу":

    Кинжала се оказа Дървен ...............
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Могат единствено

    3 8 Отговор
    да бъдат възхвалявани от руски подлоги !
  • 102 3333

    3 5 Отговор
    Да пуснат една на джуджето в бункера и да приключват с тая мъка.
  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 И кво

    6 0 Отговор
    обясни тоя пишман експерт? Нищо! Дори не спомена най голямата разлика от балистичните ракети! Балистичните ракети постигат такива скорости, извън земната атмосфера! Демек във вакуум! Където с ръка да метнеш топка, ще продължи да лети със същата скорост! А Кинжал и останалите хипер звукови ракети на Русия, летят с тази скорост в земната атмосфера! И тук е тайната как е постигнато! Тъй като САЩ правят от години подобни опити и за повече от няколко секунди полет, нямат успех, защото се достигат такива температури, при които се разпадат! Отделно се образува плазма, при която се губи всякаква връзка за контрол! Да не говорим, че трябва да ги пуснат на определена височина и скорост, за да се стартира двигателя и най малкото нарушение на тези параметри, води до не стартиране на двигателите! Тук имаме ракети, които излитат освен от самолет и от суша и от вода! Как е постигнато това, засега не се знае! Та господин експерт, разликата от балистичните ракети е огромна! Дори единствената прилика е, че се наричат ракети!
  • 105 Геренски

    0 6 Отговор

    До коментар #74 от "Кокорчо🙄":

    Ама може ли да си толкова неграмотен ,копейка ?


    Всички изтребители се качват в стратосферата . Тя започва от 11 км. височина.
    Има и бомбандировачи Стратофортрес какво означава ? Крепост в стратосферата


    МиГ 31 е толкова недъгав самолет ,че ако не беще PR проекта Кинжал щеше да бъде пенсиониран и свален от въоръжение.
    Не е важно къде се качва ,а как лети на малки височини ,всичките бойни мисии са на малки височини -той там какво може ? Нищо -сандък .

    Коментиран от #106, #109, #110

  • 106 Всеки

    4 0 Отговор

    До коментар #105 от "Геренски":

    модел изтребител, е проектиран за определена мисия! Това е самолет движещ се с огромни скорости, на големи височини! Той не е за малка височина и маневреност!
  • 107 Otoplitel

    4 0 Отговор
    Прави сте.Не е никакво чудо.Разбива противоатомен бункер на 100 метра дълбочина.Далекобойност 2000 км.Точност до сантиметри.Скорост хипер звукова -неизяснена защото няма как да бъде засечена.Няма никаква защита срещу нея.Не е чудо а чудовище.
  • 108 Украйна Победа

    1 4 Отговор
    Ако светнат още един два Генерала и ще започне масово да дезертират и Солдати и Генерали Джуджето ако е от мъжки пол въпреки фамилията си трябва да се самозастреля и войната ще свърши
  • 109 Бай Манчо

    3 0 Отговор

    До коментар #105 от "Геренски":

    Поредният "специалист" - всеки самолет се проектира за изпълнение на специфични задачи (поне при Руснаците е така) , за разлика от янките които направиха мулти функционален мулти милионен F35 , който за съжаление не отговаря на изискванията и очакванията . За Кинжалите ще се говори още дълго , но си беше показно какво може и до къде са стигнали Руските технологии .
  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания