Last news in Fakti

23 Март, 2022 08:05 1 695 14

ФБР засича нарастващ интерес на руски хакери към американски енергийни компании

  • сащ-
  • фбр-
  • русия-
  • хакери

Предупреждението на ФБР подчертава повишената загриженост на администрацията на Байдън за киберсигурността поради войната на Русия с Украйна

ФБР засича нарастващ интерес на руски хакери към американски енергийни компании - 1
Снимка: shutterstock

ФБР предупреждава, че след началото на войната на Русия срещу Украйна е забелязало засилен интерес на руски хакери към енергийните компании, макар да няма индикации, че се планира конкретна кибератака, съобщи Асошиейтед прес.

В препоръки на ФБР, получени от АП, се казва, че руски хакери са сканирали за уязвимости поне пет енергийни компании и поне 18 други компании в сектори, включително отбранителната индустриална база и финансовите услуги. В консултацията не се посочва нито една от компаниите.

Сканирането на мрежата за пропуски или уязвимости е често срещано явление и не означава, че предстои атака, въпреки че понякога тази дейност може да бъде предвестник на такава. Все пак предупреждението на ФБР подчертава повишената загриженост на администрацията на Байдън за киберсигурността поради войната на Русия с Украйна.

В понеделник Белият дом съобщи, че има разузнавателни данни, които показват, че Русия обмисля да предприеме кибератаки срещу критичната инфраструктура в САЩ. Ан Нойбъргър, заместник-съветник на Белия дом по националната сигурност за кибернетичните и нововъзникващите технологии, изрази на брифинг в Белия дом разочарование, че някои структури от критичната инфраструктура не са успели да отстранят известни софтуерни недостатъци, които биха могли да бъдат използвани от руски хакери.

В препоръките на ФБР се споделят 140 интернет протоколни или IP адреса, за които се казва, че преди това са били свързани със сканиране на критична инфраструктура в САЩ поне от март 2021 г. насам. Това сканиране се е увеличило от началото на войната миналия месец, се казва в предупреждението, "водещо до по-голяма възможност за бъдещи прониквания".


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 свидетел

    23 5 Отговор
    в отговор на фейка по всички западни медии, пък и по нашите.
  • 2 Q2z

    17 4 Отговор
    Защо ФБР изема функцията на ЦРУ ?!

    Коментиран от #5

  • 3 Е С Т Е Т В Е Н О !

    15 5 Отговор
    На ВОЙНА , както на ВОЙНА !
  • 4 Нормален

    19 6 Отговор
    отговор на санкциите !
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Програмист

    4 18 Отговор
    Блокирал съм Русия , Индия, Китай, Тор и повечето впн-и много отдавна. Никога не съм имал спам след това. Скан даже не помня да съм засичал от 5 години за разлика и китайски сканове по 5 пъти на ден преди това

    Коментиран от #14

  • 7 Руснак

    23 6 Отговор
    Какво искат американците? Да продължа да живея спокойно? Скоро ще получат пълен отговор. И не само американците, но и всички, които заслужават. Както каза Путин, ние не сме злопаметни хора, затова записваме всичко
  • 8 Въпросче

    22 1 Отговор
    Какво стана с хакера от американска фирма , който разгласи данните от НАП на всички българи ? Нищо разбира се .
  • 9 горски

    12 0 Отговор
    Всяко действие има противодействие.....
    Американците засягат икономиката на Русия.Ами нормално е да има ответни действия.....
    Проблема е ,че като се премине определена граница,враждебноста става доминантна и всички започват да страдат...
    Вместо да се грижим за благосъстоянието на гражданите си,се занимаваме със стъжняване на живота на врага....Има много български поговорки за ситуацията....
  • 10 Иван Василев

    12 0 Отговор
    Руски хакери? защо не пробваш ти да идеш в Русия и да си хакер? това са хора в пагони не е ли ясна? Кога Американците ще разберат че войната е световна и вече отдавна е започнала, просто е хибридна, много планова, украйна е един елемент ат нея!
  • 11 И как

    10 1 Отговор
    разбраха че са руски. Сигурно звездите им го говорят.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Интерес ли

    6 0 Отговор
    Тия още малко ако се напъват да творят войни исатанисткадемокрация НИКОЙ ЗА НИЩО няма да проявява интерес към тях.
  • 14 Ти да видиш.

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Програмист":

    Ами като си толкова добър,обади се на краварите та да им решиш проблема и го направи безплатно,като толкова много ги обичаш.