Last news in Fakti

29 Март, 2022 10:17 1 015 7

Блинкен ще се срещне с лидера на ОАЕ в Мароко

  • оае-
  • блинкен-
  • сащ-
  • мароко-
  • лидер-
  • среща-
  • петрол-
  • иран

Държавният секретар на САЩ, Антъни Блинкен, ще се срещне с лидера на Обединените арабски емирства в Мароко

 Блинкен ще се срещне с лидера на ОАЕ в Мароко - 1
Снимка: Shutterstock

Държавният секретар на САЩ, Антъни Блинкен, ще се срещне с лидера на Обединените арабски емирства в Мароко, във вторник, в опит да облекчи разногласията относно петрола, Иран и кризата в Украйна, предаде Агенция "Ройтерс".

По време на посещението си, Блинкен ще проведе разговори и с марокански и алжирски официални лица след период на засилено регионално напрежение около спора за Западна Сахара.

Пътуването на Блинкен е насочено към укрепване на връзките с арабските съюзници.

Очаква се Блинкен да се срещне с престолонаследника на Абу Даби шейх Мохамед бин Зайед ал Нахайян във вторник, за да подчертае важността както на ОАЕ, така и на Саудитска Арабия за Вашингтон.

Те ще обсъдят войната в Йемен, Иран, глобалните енергийни пазари и сближаването на ОАЕ със сирийския президент Башар ал Асад, казаха представители на САЩ.

Съединените щати казват, че остават дълбоко свързани с региона, въпреки че дългосрочният им фокус е върху Китай, а вниманието им сега е насочено към кризата в Украйна.

Вашингтон иска арабските му съюзници да заемат по-силна позиция срещу Русия, като гласуват със Съединените щати в Организацията на обединените нации, присъединят се към западните санкции или дори изпратят помощ за сигурност на Украйна.

ОАЕ се въздържаха при гласуването на Съвета за сигурност на ООН за Украйна миналия месец, а Мароко не се яви на гласуване в общото събрание. И ОАЕ, и Саудитска Арабия имат все по-важни енергийни връзки с Русия.

Държавите от Персийския залив от години са разочаровани от това, което виждат като бездействие на САЩ в противопоставянето на ролята на Иран в региона, но опасенията им нараснаха, откакто Джо Байдън стана президент.

Те са загрижени за въздействието на потенциално ново ядрено споразумение с Иран и раздразнени, че Вашингтон прекрати подкрепата си за войната им в Йемен.

Преди посещението на Блинкен, Държавният департамент заяви, че разглежда плана на Мароко за автономия в Западна Сахара като сериозен, надежден и реалистичен и "един потенциален подход", за да отговори на стремежите на хората на спорната територия.

Признаването на суверенитета на Мароко над Западна Сахара от САЩ в края на 2020 г., като част от споразумение, което включваше и засилване на връзките на Рабат с Израел, разгневи Алжир, който подкрепя движението за независимост на фронта Полисарио на територията.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДА ИЗМЕТЕМ крадливата пасмина ГЕРБ

    23 0 Отговор
    Явно ще притиска арабите да правят мръсно на Русия...
  • 2 Карл Маркс

    24 0 Отговор
    Какво ще им обещава Блинки на арабите
    умрели доларчета с външен дълг от над 30 трилиона?
  • 3 Шерлок Холмс

    17 0 Отговор
    Блинкен ще се среща с тех обаче от ОАЕ още не знаят!
  • 4 Б А Й Х @ Й ‼️

    20 0 Отговор
    След като шейховете не вдигнаха телефона на Бай Дън, след като отказаха да гласуват със САЩ, след като решиха да продават петрол не само срещу долари - блинДкен доста ще му се иска да ги натиска ‼️
  • 5 Яко Проблемация

    19 0 Отговор
    За нефт и газ. Ами сега? СА отказа, не увеличава добив-изнудвахте ги че гледали порно. Иран отказа, убит генерал. Венецуела отказа-опити за убийство и смяна режим. Азербайджан 50% собственост Русия. От Русия за СПГ в ЕС Йок.Чрез Турция йок-опит убийство Ердоган. Сирия, там Асад е сърдит. Норвегия няма, намали добивите. Шистов газ, фракинг, фракинг, докато не си унищожите цялата природа. Донбас залежи Шистов-Русия си я върна. Проблемацията е голема.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Пешо

    1 0 Отговор
    Сашовците ще се учат да свирят на дудук с една дупка.