Last news in Fakti
  Тема: Украйна

29 Март, 2022 18:51 11 132 69

Войната в Украйна: „България е много уязвима“

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • българия-
  • уязвима-
  • нато-
  • газпром-
  • заплаха

Ето как няколко големи чуждестранни медии коментират отношението на България към Русия и войната

Войната в Украйна: „България е много уязвима“ - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Статията в авторитетното брюкселско издание „Политико“ е озаглавена „Войната в Украйна извади на бял свят трайното влияние на Кремъл в България“. А германският „Зюддойче Цайтунг“ (ЗЦ) в заглавието си описва ситуацията с една позната метафора: „Между два стола“.

За България това е важна стъпка

Още новини от Украйна

Авторката на тази статия Катрин Калвайт разказва за изявленията на руската посланичка в София, които предизвикаха остри реакции в страната и споменава проучванията, показващи сериозен спад на симпатиите към Русия и Путин в резултат от войната.

„Посланичката има обаче съвсем конкретни причини за хапливите си забележки: защото българското правителство в рамките само на седмици за втори път изгони руски дипломати по обвинение в шпионаж. Освен това българският кабинет зае обща и единна позиция против нападателната война срещу Украйна, на което руското външно министерство отговори със заплахи. За една държава от ЕС и от НАТО тази позиция не е изненадваща, но за България е важна стъпка, като имаме предвид традиционно близките ѝ исторически връзки с Москва и голямата ѝ зависимост от руския газ“, коментира авторката.

За тези връзки става дума и в статията в „Политико“. Авторката Боряна Джамбазова припомня за историческия епизод „16-та съветска република“ и пише: „Дори след падането на Желязната завеса много хора, обвързани със стария режим и с неговите тайни служби, останаха в българския политически истаблишмънт. Широко разпространената корупция по високите етажи и връзките на олигарсите с правителството позволиха на Москва да използва и занапред тези обвързаности“.

По повод съществуващия възглед, че България е „Троянски кон“ на Москва в ЕС „Политико“ цитира програмния директор на Центъра за изследване на демокрацията Руслан Стефанов: „Равнището на руското влияние в България е безпримерно и прави страната много уязвима“. Същите акценти присъстват и в новина на Асошиейтед Прес от вчера: „Русия използва корупцията на местно равнище, за да влияе върху Балканския регион, заяви българският министър-председател Кирил Петков.“

Трудните задачи на Петков

А новият български лидер трябва да се бори и срещу проруската дезинформация, която твърди, че за нахлуването в Украйна били виновни САЩ, добавя „Политико“. „Петков трябва да преговаря в същински лабиринт и хем да управлява отношенията на страната си с Русия, хем да се грижи за своите избиратели“, четем още в статията.

За този проблем пише и германският ЗЦ: „Войната изцяло промени дневния ред на едно току-що сформирано и изключително хетерогенно правителство, включващо доста политически неопитни министри. То всъщност трябваше да положи ново начало и да подхване битка срещу корупцията и структурите на мафията. В момента обаче касапницата в отдалечената само на няколкостотин километра Украйна засенчва всички останали теми“.

В обширния анализ на Катрин Калвайт в ЗЦ става дума и за напреженията, които се усещат по този повод вътре в управляващата коалиция – най-вече между формацията на Петков, възникнала в резултат от протестите през 2020 година, и социалистите, които по традиция са приятелски настроени към Москва. Според авторката, по принцип подкрепа за прозападната политика на кабинета може да дойде и от най-голямата опозиционна партия ГЕРБ, която иначе защитава членството в ЕС и се застъпва за решителна политика към Москва. „Но откакто преди две седмици бившият премиер Бойко Борисов беше задържан за 24 часа заради съмнения за корупция и изнудване, а медиите вдигнаха много шум около това, базата за диалог по темата е тежко увредена“, коментира ЗЦ.

Има и шансове за България

И двете обширни статии отделят голямо внимание както на особената податливост на много хора в България към фалшивите новини, разпространявани от официалната руска пропаганда, така и на българската енергийна зависимост от Русия. ЗЦ цитира източници, близки до българския премиер, според които войната в Украйна разкрива пред България нови и немислими доскоро шансове: да не подновява договора с „Газпром“ след изтичането му през 2023 и да прекрати преговорите за АЕЦ „Белене“. И още: да преустрои армията си, която в момента използва остаряла съветска техника. По повод привеждането на армията към стандартите на НАТО, в края на статията в ЗЦ авторката Катрин Калвайт прави паралел с Румъния:

„Съседна Румъния изпъква особено именно с ангажимента си към една нова отбранителна политика. Двете страни влязоха заедно в ЕС през 2007 и все още се намират под критичното наблюдение на Брюксел. И в Букурещ управлява нова и много хетерогенна коалиция, която трябва да се справя с напреженията между проевропейски и проруски сили. (…) Но във военно-политическо отношение Букурещ взима решенията много по-бързо от съседката си. Тази бедна държава инвестира милиони в изграждането на отбранителната инфраструктура, партньорите от НАТО вече ѝ предоставиха допълнителни изтребители. Президентът Йоханис оповести увеличаване на отбранителния бюджет от 2% на 2,5% от БВП. Украйна е прекалено близо, общата граница от 640 километра е прекалено дълга, а риск за сигурността представляват още Република Молдова и контролираното от руски войски Приднестровие – все причини, поради които Букурещ си сътрудничи особено тясно с партньорите.“


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 80 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    107 0 Отговор
    Да живее България!!!
  • 2 Дичко

    100 18 Отговор
    България и без война е свършила.
  • 3 гост

    132 14 Отговор
    Не разбирам защо препечатвате тези парцали. Ние сме между два стола, но техните фирми още работят в Русия. Метро дали излезе? Нестле? И т.н. Кой плаща най-много от ЕС в момента на Русия, България ли?

    Абсолютни лицемери, които им е удобно нашата държава да е въргалят в лай на.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 БОЛШЕВИК

    129 34 Отговор
    За 32 години ви видехме и вас западняци що за стока сте! Нищо хубаво не видяхме от вас за тия 32 години откакто сме с вас - дано по-скоро да ви забравим и никога да не си спомним за вас алчни мародери.

    Коментиран от #28, #33, #38

  • 6 Не вярно

    103 19 Отговор
    DW е американска клюкарка. Нищо вярно няма. Всяка жаба да си знае гьола.
  • 7 Не се изненадвам

    66 11 Отговор
    Дойчезеле да не ни уюязви....
  • 8 Студента

    56 9 Отговор
    Боклук
  • 9 SCH JVLIVS II

    74 11 Отговор
    Изобщо украинците не познават Ганя или по точно българските русофили 🤣ще им се види тясна България и още по лошо не съм виждала с очите си но вярвам на хората които пишат тук -са запачнали да правят вандалски прояви към руските в България е здраве му кажи .Полицията да ги прибира и да ги връщат на Зелински там да чупят на воля
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Грульо

    96 21 Отговор
    За 32 години видяхме, че на никой от ЕС не му дреме за България, освен да открадне работници, пари и ресурси. ЕС, иди на...

    Коментиран от #16, #36

  • 12 Prest

    57 4 Отговор
    България и българите не са важни. Само некои дето вечно са на власт са важни, преди ги прегръща ха съветските другари, а сега--за падащите другари.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ха ха ха

    13 31 Отговор
    За съжаление са прави!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Е па как ще и дреме

    14 39 Отговор

    До коментар #11 от "Грульо":

    като знаят , че сме руски мекерета.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Професора

    57 11 Отговор
    Соросоиднните слуги от 2009 до 2022 работят срещу интересите те на РБ ксто се почне :АЕЦ Белене не реализиран проект, Южен поток
    не реизиран, тора концесия за, злато Ададна тепе и всичко води до корупция от Козяк. Турски поток руснаците си го платиха 850 милиона откраднати пари на Газпром от КТБ от слугата на,, Франц Зайдел " НПОто в Германия . Да питат Боко къде са оарите на руснаците от КТБ.
  • 19 бягай бе

    34 8 Отговор
    германска швайн!Век ....
  • 20 ComfortablyNumb

    18 32 Отговор
    Много думи за да се каже че България все повече прилича не на държава и това видно дори на фона на друга не-държава Румъния. Ех къде са Чехия , Естония и Полша който знаят за къде са тръгнали и почти са стигнали вече !? Видиотеното население от руската хибридна медийна война и политици дилетанти рано или късно я провалят тая "държава" както се обърка международното положение и ние напълно неадекватни (без армия) изглежда по скоро скоро .
  • 21 БОЛШЕВИК

    57 27 Отговор

    До коментар #17 от "Кинжал":

    Не е само православието което ни свързва с Русия! А и славянството и братството. Аз съм атеист и винаги бих предпочел Русия и руското, отколкото запада и западното!

    Коментиран от #24, #59

  • 22 Сатана Z

    65 20 Отговор
    Ние сме разграден двор ,след като някакви Укронежанжи с луксозни джипове и лимузини ни превзеха за нула време и си уредиха безплатно здравеопазване,хотел и храна на корем.
    Професия Украинец. А Българите.....кучета ги яли.

    Коментиран от #52

  • 23 Рашките банкрутираха

    19 36 Отговор
    EON и FFI заменят Русия в доставките на водород,раша фалира ,чака най страшния глад в историята им
  • 24 Кинжал

    39 13 Отговор

    До коментар #21 от "БОЛШЕВИК":

    Съгласявам се, прав сте, славянството също е много силен фактор, а да не говорим за кирилицата, която е още една допълнителна спойка.
  • 25 ЧУКАНов

    29 4 Отговор
    даже не заслужава коментар

    ПАСКВИЛА ИМ
  • 26 Тошо

    49 5 Отговор
    ВЪЛГАРИЯ НЕ Е УЯЗВИМА ОТ ВЪНШНИ,А ОТ ВЪТРЕШНИ ВРАГОВЕ КОИТО ВИНАГИ СА В УСЛУГА НА ЧУЖДИ СИЛИ. НАЙ ГОЛЯМ ВРАГ НА БЪЛГАРИНА СИ Е САМИЯТ ТОЙ.ПРИМЕРИ БЕЗБРОЙ КАТО СЕГАШНИТЕ ВЛАСТИМАЩИ.
  • 27 Ха па ти

    14 45 Отговор

    До коментар #10 от "Иванушка 🇷🇺":

    Нищо общо няма българския език с руския. Само глупости драскате тук путинофилите. 😆

    Коментиран от #35, #42, #46

  • 28 Ами ...

    6 18 Отговор

    До коментар #5 от "БОЛШЕВИК":

    Ти нищо хубаво не си видял. Което е напълно закономерно.
  • 29 Ами ...

    4 12 Отговор

    До коментар #10 от "Иванушка 🇷🇺":

    Само ти така си мислиш.
  • 30 Сандо

    38 14 Отговор
    Няма отърване от удушаващата прегръдка на Европа.Благодарение на тяхната гореща любов и загриженост трайно сме застанали на последно място в скапващия се Съюз.

    Коментиран от #32

  • 31 кой

    12 7 Отговор
    доста сносен анализ
  • 32 Ами ...

    16 33 Отговор

    До коментар #30 от "Сандо":

    Скоро ще се отървем от задушаващата прегръдка на раша. Благодарение на нея сме на това дередже.
  • 33 Опаа

    23 14 Отговор

    До коментар #5 от "БОЛШЕВИК":

    Защо не видяхме нищо добро?Дали те са ни виновни? Посочи ми една страна от бившия соц,която да е зле !Чехия, Унгария, Полша, Словения, комшиите?Проблема ни е,че оставихме старите служби,които не се контролират от българи.Виж си символите по българските банкноти.
  • 34 Ха па ти

    16 12 Отговор

    До коментар #17 от "Кинжал":

    Като са ти братя, бягай да живееш при тях. На мен не са ми и не говори от "името на болшинството"!!!
  • 35 Маке

    6 31 Отговор

    До коментар #27 от "Ха па ти":

    Напълно си прав.БГ езикът прилича много на този ,който се говори в Северна Македония. И Кирилицата идва от Македонските земи.България е Македонската Украйна.Фашисти и съюзници на Хитлер сте.

    Коментиран от #37, #53, #56

  • 36 Много дълбоко виждащ

    14 13 Отговор

    До коментар #11 от "Грульо":

    И като знаят че има толкова много михлюзи,които Копейкин да вербува.
  • 37 ПАТРИОТА

    13 0 Отговор

    До коментар #35 от "Маке":

    Не е проблем да имаш посещение..............
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 112

    10 17 Отговор
    Иванушка 🇷🇺
    238ОТГОВОР
    И кое е толова уязвимото и ненормалното след като сме два братски, славянски народа с един език и писменост ?

    НЕЩО БЪРКАШ иванушка. ВАТЕНКИТЕ ПИШАТ НА МАКЕДОНСКА АЗБУКА.
  • 40 Румънците

    14 1 Отговор
    И в борбата срещу корупцията се справят много по-добре

    Коментиран от #47

  • 41 Румънците

    7 0 Отговор
    И в борбата срещу корупцията се справят много по-добре
  • 42 Иванушка 🇷🇺

    22 4 Отговор

    До коментар #27 от "Ха па ти":

    ".. Нищо общо няма българския език с руския..." - само където 70% от думите са аналогични ))

    Коментиран от #45

  • 43 Комон Сенс

    9 3 Отговор
    Въобще не ми пробутвайте писания на родни журналетки и лизи , набутани в медии с чуждо име.
    Това е някакъв пресрелиз, пуснат от тук за тамкошната аудитория.
  • 44 Мъдар българин

    14 11 Отговор
    Преди много години българската светиня Христо Ботев за когото е доказано че е убит от българин в едно от своите стихотворения беше написал “ кажи ми кажи бедни народе кой те в таз робска люлка люлее “ ! Ами никой не го люлее той сам си се люлее в робство защото така му е по лесничко да си живурка !! !Не от Канада а от марс извън земен премиер да ни дойде няма да може да събуди българина от робския си сън !Ето за това сме най бедната държава в Евросъюза и такива ще си останем !!!

    Коментиран от #49

  • 45 Ха па ти

    8 10 Отговор

    До коментар #42 от "Иванушка 🇷🇺":

    70 %. 😆... Неграмотен си. Има известни проценти, но много по - малко. Освен това, в руския има падежи. Виж ги младите днес. Не учат задължително руски и го слушат и "разбират", колкото китайски.

    Коментиран от #48

  • 46 🤦🤦🤦

    3 2 Отговор

    До коментар #27 от "Ха па ти":

    Ти не си нормален.
  • 47 Мъдар българин

    18 18 Отговор

    До коментар #40 от "Румънците":

    Приятелю ! 100 Години срещу румънците да тичаме пак не можем да ги ститгнем ! А причината е само една ! В Румъния НЯМА РУСОФИЛИ !!
  • 48 Българин

    7 3 Отговор

    До коментар #45 от "Ха па ти":

    Разбират го много добре тряжва само ухото да свикне.
  • 49 не се обиждай

    1 4 Отговор

    До коментар #44 от "Мъдар българин":

    Но постинга ти е толкова профански, че ако можеше да го схванеш, щеще да потънеш в дънземя.
    Не се аби
  • 50 пешо

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "реалиста":

    Ех мечти,мечти.
  • 51 ХАН КРУМ

    25 8 Отговор
    За 18години в НАТО и почти 15 в ЕС , какво точно привлекателно и градивно се е случило тук? Освен едно тотално крадене,мамене ,лазене срещу заплащане, тотална простащина и масова мизерия,загуба на човешки облик и омраза.Когато за 32 години нищо положително не се случва,а държавата е в непрекъснато лашкане ,трусове ,съсипване и е в дъното във всички области в ЕС– на това ли да се радваме или дори не можем сами да се защитим.Когато не се гордееш,а се срамуваш от държавата си докарана до дъното,е нормално да гледаш и в друга посока!До тука е само разсипия,а това правителство е поредния провал,просто защото, не го може,а това с див ентусиазъм и наивност не може да се компенсира. Трябват си държавници.Тези не са!
  • 52 Това е

    7 3 Отговор

    До коментар #22 от "Сатана Z":

    Браво!
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Перо

    23 8 Отговор
    Бившият американски посланик в Москва Джак Матлок заяви: “Кризата около Украйна беше умишлено провокирана от Запада”! Бил е вътре в нещата, защо да не му се вярва!
  • 55 Да дааа

    23 7 Отговор

    До коментар #10 от "Иванушка 🇷🇺":

    Затова ни заличават вече 32 години.Изгониха младите на запад и тези който останаха тровят с всевъзможни западни боклуци включително и най новото ни правителство.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Селена

    16 5 Отговор
    Врачките ви казаха да се молим и да пазим неутралитет. Какво по-ясно от това?
  • 58 хаха

    8 2 Отговор
    българия е като племенна държава, няма ниши, ни армия ни икономика чисто голи сме и никой не проявява интерес към тази територия. после иди разправяй колко кво. Ужас дъното на дъната. България стана синоним на си г@ни
  • 59 ИМПЕРИАЛИСТ

    8 10 Отговор

    До коментар #21 от "БОЛШЕВИК":

    Петербургската академия на науките е в основата на славянската доктрина, която доктрина успешно служи за изпълнение на завоевателните стремежи на Русия,като нейни платени агенти допринасят за включването на българите към „славянското семейство”. По-късно, по същите причини се създава комунистическата доктрина , а в момента усилено са лансира ПРАВОСЛАВНАТА. Разбира се, при всички тях, Русия е шефа. За приноса на „Академии наук СССР” за отродяването на Българите от Македония и създаването на „македонски” език е излишно да се споменава.
  • 60 ха ха

    8 2 Отговор
    абе тия що не дойдат да поживеят , да поработят като обикновени българи пък тогава да пишат врели не кипели , аман от мазни мутри крещящи за човеколюбие стъпили върху човешки глави
  • 61 Иван Куртев

    7 7 Отговор
    В България уязвими са атлантиците,пасита,еленки,плювновци,тагаревци и още дузина на хранилки и грантове.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Емо

    8 8 Отговор
    В България младите българи , говорят английски , не си изследват гените дали са славяни , техните братя и сестри са българи , ходят на почивки и учат в западни страни, не се интересуват от руската култура . Така , че спрете с раша митовете , никой не му е забавно да живее извън цивилизацията.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Олига

    3 4 Отговор
    А какво ще кажете за книгата"Взривяването на Русия"? Те така се държи власт!!! Не искам да живея там, леле, че първобитно! Ама па и олигарси има колко щеш...
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 DW както винаги лъжете и Маниполирате!!

    3 0 Отговор
    Никой не се интересува от България, напразно "разлайва те кучетата"!!
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.