4 Април, 2022 08:25 3 679 52

Готова ли е Европа да се откаже от руския газ?

  • газ-
  • газпром-
  • русия-
  • радослав сикорски

Ембаргото за руския газ е предмет на ожесточени дискусии в ЕС вече от седмици

Готова ли е Европа да се откаже от руския газ? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Путин няма как да бъде поставен на мястото му, ако ЕС не санкционира и енергийния сектор на Русия. Литва, Латвия и Естония станаха първите, които се отказаха от руския газ. Дали другите са готови да ги последват?

"Ние познаваме по-добре руснаците, все пак от повече от 500 години сме съседи", подчертава Радослав Сикорски. Като външен министър на Полша той често предупреждаваше за агресивното поведение на Русия. "На Запад мнозина смятат, че 40-те години съветска окупация са ни травмирали и преувеличаваме, но се оказва, че сме били прави", казва с усмивка Сикорски, който сега е евродепутат.

Политологът Аника Хедеберг не смята, че Западът не се отнася сериозно към Изтока. Според нея Европа просто твърде дълго е поставяла на преден план икономическите си интереси: "Много европейски държави мислеха, че ще е възможно да разграничат икономическите отношения от политическите".

Европа продължи да се придържа към този принцип и когато руските агресии нарастваха. Чеченската война, бомбардировките в Сирия, анексирането на Крим, опитът за убийство на Сергей Скрипал, руската намеса в редица западни избори. "Осъждането остана вяло, малкото санкции, които бяха наложени, не бяха ефективни, а дипломатическите любезности и икономическите взаимоотношения бяха възобновени", коментира Хедеберг. Европа твърде дълго държа очите си затворени.

Страх от следващата стъпка

Все пак настоящата война на Русия срещу Украйна успя да пробуди Европа. Бързината и сериозността на европейските санкции "вероятно са учудили Путин", казва експертът по Източна Европа Андреас Умланд. Но дори реакцията на ЕС сега да е по-твърда, Общността още избягва да санкционира енергийния сектор, който е особено доходоносен за Русия.

Според Умланд това е необходима крачка, за да бъде поставен Путин на мястото му: "Германия играе ключова роля в това отношение. Погрешните решения със сериозни последствия преди и по време на управлението на Меркел насочиха германската източна политика по неправилен път". Решаващият фактор за това са връзките на германската енергийна индустрия с Русия, които дори се засилиха след анексирането на Крим. Да припомним и, че Германия се присъедини към договора за "Северен поток 2" през 2015-а година.

Спорът за енергийното ембарго на ЕС

Ембаргото за руския газ е предмет на ожесточени дискусии в ЕС вече от седмици. Полша е най-категоричният застъпник на твърдата линия: Варшава настоява за незабавно прекъсване на вноса на газ, петрол и въглища от Русия. Но засега в ЕС няма дори мнозинство за частично санкциониране на руския енергиен сектор, отбелязва Хедеберг: "Петролът е стока, която може да се купува свободно на световния пазар. Следователно петролното ембарго трябваше да бъде на дневен ред още от първия ден. Не е за вярване, че това все още не е договорено. Същото се отнася и за въглищата, които също могат да се търгуват свободно. С газа е малко по-трудно. Зависимостта на Германия се усложнява от факта, че тя не може да обърне гръб на руския газ, защото го получава по тръбопровод. Налагането на газово ембарго би засегнало особено силно Германия, Унгария, Австрия и Италия. Заедно с Нидерландия, която също внася много петрол от Русия, те са сред страните, които се противопоставят на строгите санкции в енергийния сектор. В края на краищата по-високите цени на енергията и блокирането на собствената икономика са нещо, което никое правителство не би искало да наложи на страната си".

Литва, Латвия и Естония се отказаха от руския газ изцяло, Полша се готви

Поляците са готови да платят тази цена. Техният внос на газ и петрол е нисък в сравнение с този на Германия, но пък внасят много въглища от Русия. Ако не бъде постигнато споразумение за ембарго на европейско ниво до май, полското правителство планира самостоятелно да прекрати договорите си с Русия за доставки на въглища. "Искаме да дадем пример и сме готови да платим цената, защото ситуацията в Украйна го налага", обяснява полски дипломат.

Междувременно Литва, Латвия и Естония станаха първите държави в ЕС, които като реакция на войната в Украйна се отказаха напълно от вноса на руски газ. "Щом ние можем да направим това, и останалата част от Европа може да го направи", се казва в съобщение на латвийската газова компания "Conexus Baltic Grid".

"Това е резултат от нашата дългосрочна политика в областта на енергетиката и съвременните инфраструктурни решения", заяви министърът на енергетиката на Литва Дайнюс Крейвис. В страната дори бе обявен своеобразен Ден на независимостта: руският природен газ е заменен от втечнен, който се доставя от кораб-терминал, носещ името "Независимост".

В следващите седмици и останалите страни от Източна и от Западна Европа ще трябва отново да се запитат дали са готови да се откажат от икономическите си отношения с Русия, за да сложат край на военните престъпления в Украйна. "Няма работещи санкции, за които да не тряба да се плати цена", подчертава бившият полски външен министър Сикорски.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Б А Й Х @ Й ‼️

    39 11 Отговор
    И като се откаже....
  • 2 Словакия

    50 12 Отговор
    Плащат вече в рубли.Премиерът им каза, че няма никакъв проблем
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Б А Й Х @ Й ‼️

    71 13 Отговор
    Все едно да накажеш жена си , като се откажеш да правиш секс с нея ‼️/ а комшията ти не споделя твоето мнение /
  • 5 Уверено

    17 24 Отговор
    Вървим към термоядрена война.
  • 6 Б А Й Х @ Й ‼️

    43 10 Отговор
    На думи е лесно ! Проблемът идва на практика!

    Коментиран от #38

  • 7 Васил

    16 40 Отговор
    Ами вината е на си е на Европа че още през 2014 оставиха Путя да си прави каквото си иска а сега им се досвидя да пратят военен контингент и сега всичко се връща като бумеранг.
  • 8 Русия

    48 11 Отговор
    има пазар за своите газ петрол и въглища. Но тук горивата ще бъдат на фантастични цени.... Аз ще ги плащаме ние обикновените потребители.

    Коментиран от #15

  • 9 6399

    41 10 Отговор
    Що не кажете, че вече има две държави в Европа, които плащат по новата шема с обръщане на евро в рубли а рублата я закачиха към златото.

    Коментиран от #17, #41

  • 10 Б А Й Х @ Й ‼️

    48 9 Отговор
    "Петролът е стока, която може да се купува свободно на световния пазар." - това показва колко незапознати са с това което коментират ‼️ Това не са круши или яйца !
  • 11 Фейк

    47 8 Отговор
    Погледни DW под статията и повече не и обръщай внимание.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 реванш

    44 13 Отговор
    Тия още си мечтаят да поставят Русия на колене ...цяла Украйна пожертваха за тази мечта . Сега и България бутат по този път . Трябват ни срочни избори за да се спасим от това правителство , което ни води към война .
  • 15 Гост

    11 12 Отговор

    До коментар #8 от "Русия":

    Не е баш така и за Европа е кофти ако се откаже но и за Русия в Азия не са малко играчите които продават. Иначе отдавна Путин да беше врътнал крана но тия пари му трябват няма да е същото ако пренасочи газа за Европа към Азия …
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Я кажи

    11 12 Отговор

    До коментар #9 от "6399":

    Кои са тия дето плащат в рубли?

    Коментиран от #19, #40

  • 18 ханс

    22 3 Отговор
    Миризливо зеле - пак врели некипели!
  • 19 Ответ

    15 5 Отговор

    До коментар #17 от "Я кажи":

    Умните.
  • 20 Руснак

    26 6 Отговор
    Латвия обаче (Latvijas Gāze) вече се съгласи да плати в рубли и сключи нов договор с Газпром до 2030 г. Ето санкциите...

    Коментиран от #45

  • 21 не може да бъде

    26 3 Отговор
    Ами на прибалтийските държави им е лесно да се откажат,те вече не произвеждат нищо -и пред тая криза 1/3 от доходите им идваха от транзит на руски и белоруски стоки !?.А ако Германия се откаже ,промишлеността и -без преувеличение- ще рухне!А ако рухне промишлеността на Германия рухва целия ЕС!?
  • 22 Операция Z

    22 5 Отговор
    Стара ви е информацията, Латвийската газова компания Latvijas Gaze вече заяви, че проучва възможността да плаща за руски газ в рубли. 4559
  • 23 НИКОЙ ОТ ЗАПАДНА

    32 3 Отговор
    ЕВРОПА! НИКОЙ ОТ САЩ НЕ МОГАТ И НЕ БИХА МОГЛИ ДА РАЗБЕРАТ СЛАВЯНСКАТА ДУША!
    БЪЛГАРИТЕ МОГАТ, СЪРБИТЕ СЪЩО! НИЕ СМЕ ГЛАДУВАЩИ ПОКОЛЕНИЯ НАРЕД ! ЗНАЕМ ЦЕНАТА НА ОЦЕЛЯВАНЕТО! А САМОДОВОЛНАТА ОХРАНЕНА КОНСУМАТОРСКА И ГОТОВАНСКА САЩ И ЕВРОПА ... ТЕПЪРВА СЕ СБЛЪСКВАТ С "НЯМАНЕ"! ДОБРЕ ДОШЛИ В КЛУБА НА НЯМАЩИТЕ ИДИОТИ!!!
  • 24 Треска ме тресе

    15 4 Отговор
    Сън не ме лови! От къде ще намерим рубли?

    Коментиран от #33

  • 25 трябва тояга

    30 5 Отговор
    Есента ще се наложи всички европейци да ядат демокрация. Няма да има нищо друго за ядене освен демокрация. Една шепа шпиони са яхнали народите в Европа и принуждават народите си да страдат и да гладуват заради господарите си от Хамерика. И в България платени агенти на кравария лъжат българите от 31 г. с мечтите си за демокрация а страдат българите. Те си вземат големите заплати а на нас ни казват да ядем демокрация. За да го държат на власт е готов и майка си да продаде а за българите като няма хляб им казват да ядат демокрация.
  • 26 българина

    21 3 Отговор
    като идеш на магазина и има два вида хляб, скъп и евтин, до сега си купувал от евтиния, въпреки че производеля не те кефи. Решаваш че ще си начеше крастата и кулуваш само от скъпия. скоро разбираш че е за сметка на по малко сирене и др продукти..., но пък е демократичен и колективен хляб...
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Българските

    18 1 Отговор
    голодупи политици са най-готови. За сметка на народа, разбира се.
  • 29 DW както винаги лъжете и Маниполирате!!

    17 2 Отговор
    ИЗГОНИХА ВИ ОТ Русия по същата причина!! Само лъжете!!
  • 30 Рашките фалираха

    4 18 Отговор
    Поредния мощен шут на англосакса в джуките на раша,exon спира сахалин 1 и сахалин 2" глад и мизерия в Раша,бият се за храна по магазините,липсват и лекарства

    Коментиран от #35

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 404

    17 3 Отговор
    Питам се възможно ли е толкова прости хора да управляват Европа ?? Де да беще само газта, ами зърното/фуража/?? Торовете ? Металите ?
    Без храна половината Африка и Магреба ще се изсипе в Европа. А те внасят 100 % от Русия и Украйна. И накарай /западно/европейците да свият колана с 10 %! ?Някои страни от ЕС и НАТО / САЩ, Полща, Велокобритания, Чехия, прибалтийските джуджета / са рещили да наложат волята си за война за сметка на останалите. Украйна де факто е загубена за Запада, алтернативата е ядрена война. А, не трябваше да се стига до тук. И Тръмп Ви го каза.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 kjl

    15 3 Отговор
    Това е статия която нагледно показва, че ако не си съвременник на случващото се, няма как да заемеш правилна за себе си позиция само по пропагандни материали пък дори и написани в учебниците по история. Анти руската пропаганда достигна до кресчендо последно време.
  • 35 В Раша

    16 4 Отговор

    До коментар #30 от "Рашките фалираха":

    храната е в изобилие, хранят и половината свят освен себе си. Засега боеве по магазините има само в Европата.

    Коментиран от #42

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Conexus Baltic Grid

    13 2 Отговор

    До коментар #6 от "Б А Й Х @ Й ‼️":

    Зелето да питат хАмериканците. "Доставките на петрол от Русия за САЩ през изминалата седмица са се увеличили с 43%, до 100 000 барела на денонощие." Това е заявил заместник-секретарят на Съвета за сигурност на РФ Михаил Попов. Цитата е от "проверени" руски медии, на които се позовава германският ТВ канал ARD. "САЩ принудиха европейците да наложат санкции спрямо Русия, докато самите те не само продължават да внасят петрол от Русия, но и през изминалата седмица увеличиха доставките с 43% до 100 000 барела на денонощие. Освен това, Вашингтон разреши на своите компании да внасят минерални торове от Русия, признавайки ги ЗА СТОКИ ОТ ПЪРВА НЕОБХОДИМОСТ", отбелязва Попов. По думите му, Европа трябвало да очаква от САЩ и други подобни "изненади".
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Майстор на спорта

    5 2 Отговор

    До коментар #9 от "6399":

    И си прав и не си докрай точен. Бяха 2 до петък - от днес са вече 4. В investing . com инфото се появи към 9 сутринта.
  • 42 Гост

    4 15 Отговор

    До коментар #35 от "В Раша":

    Русия е една от най-бедните и мизерстващи държави на тоя свят.Откъде го измисли това ,че Русия хранила някой ,при положение,че няма кой да нахрани Русия ,и ти не знаеш.В Русия храна по рафтовете в супермаркетите вече няма.Всичко е празно.Хората вече нямат храна, нямат стоки,нямат нищо.Русия от тук нататък ще пасе трева и ще пие петрол.Хората се бият в супермаркетите за последната стока която е останала.Европа вече забрави ,че е имала казус с дребосъка Русия ,а руснаците се върнаха в пещерната епоха

    Коментиран от #44

  • 43 TВ4 Нюз

    9 1 Отговор

    До коментар #12 от "С две думи":

    Е те понеже са големи майстори - поръчват си определени количества газ само, та си затвориха торовите заводи в половината Европа. При тези цени на газа торовете им стават непродаваеми.
  • 44 това засшужават

    3 11 Отговор

    До коментар #42 от "Гост":

    След като нападат мирна държава демократична и то в тези напреднали времена .Народа трябва да се добере до путин и да го линчуват публично.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Не е готова

    1 0 Отговор
    Не е готова
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Пю...

    6 1 Отговор
    То бива сервилност и простотия ама чак толкоз. Изхвърлям слюнка в лицето ви мекотели
  • 50 Европа

    7 0 Отговор
    Е какво като се огка жи?????? Америка не се отказва даже увеличава покупката от Русия. а ние тука нека си кютим!!!!
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Путлят

    2 6 Отговор
    Русия и руският народ са агресори и военнопрестъпници!