Last news in Fakti

5 Април, 2022 10:11 4 551 16

Турция и САЩ задействаха стратегически механизъм

  • турция-
  • сащ-
  • реджеп ердоган-
  • джо байдън-
  • механизъм

Двете страни изразиха желание за среща на министерско равнище по-късно тази година

Турция и САЩ задействаха стратегически механизъм - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Стратегическият механизъм между Турция и САЩ, който беше договорен между президентите на двете страни по време на разговора им в Рим миналата година, е бил стартиран официално в столицата Анкара вчера, съобщи турското министерство на външните работи, цитирано от Анадолската агенция.

В изявлението се посочва, че в този контекст по време на разговорите между делегации в Анкара с участието на заместник-министъра на външните работи на Турция Седат Йонал и заместник-държавния секретар на САЩ по политическите въпроси Виктория Нюланд са били разгледани теми, по които двете страни имат общи интереси, включително сътрудничеството в икономиката и отбраната, борбата с тероризма, регионални и глобални въпроси.

"Турция и САЩ потвърдиха съвместните си ангажименти за защита на суверенитета и териториалната цялост на Украйна. САЩ приветстваха усилията на Турция да улесни намирането на справедливо и дипломатическо решение на войната", се посочва още в съобщението. С цел да насърчи икономическия и търговския аспект на сътрудничеството в рамките на механизма, в Анкара днес и утре ще бъде заместник-министърът на търговията на САЩ Мариса Лаго. Двете страни изразиха също желание за среща на министерско равнище по-късно тази година.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факти

    20 6 Отговор
    На Ердога пак ще му простят.Турция винаги е използвана от Запад за противопоставяне на Русия.Путин стана прекалено опасен за всички.
  • 2 Еха

    9 4 Отговор
    Друго си е да си турски съюзник
  • 3 No comment

    21 14 Отговор
    Напишете в Гугъл "репортаж на бтв за конфликта в Украйна 2015" и ще видите неподправената истина за зверствата на Киевския режим спрямо българите.
  • 4 Коцето

    19 13 Отговор
    След албанския башибозук чакаме и турски на наша територия, за да ни пази от лошите ни освободители :))) Ако не беше трагично, щеше да е смешно
  • 5 Някой

    9 16 Отговор
    Ердо на колене целува ръката на Бай Антон 😂
  • 6 Русия, враг №1 на България

    19 10 Отговор
    1964-67 г. – Русия провежда Черкезкият геноцид прогонват черкезите, голяма част се насочват към българските земи, като стават основния башибозук по земите ни
    1871 г. – граф Игнатиев протестира срещу чл.10 от екзархийския ферман от 1870 г., открил пътя за присъединяването чрез плебисцит на македонските епархии към Българската. Русия се опитва да откъсне Македония от българския народ.
    1872 г. – по искане и заплахи на граф Игнатиев тримата български владици Панарет Пловдивски, Иларион Ловчански и Иларион Макариополски са заточени в Измир
    1872 г. – Руската църква и Вселенската патриаршия, която се поддава на натиска на граф Игнатиев, обявяват схизма против Българската църква.
    1872 г. – граф Игнатиев след лична визита до султана отстранява Махмуд Недим паша по чиято заповед до привременния български съвет в Ортакьой избира екзарх на основание на фермана.
    1873 г. – граф Игнатиев предлага на Турция Левски да се съди и от българи, на които казва, че съдят обикновен крадец, заради думите на Апостола: „Тоз който ни освободи, той ще да ни и пороби.

    Коментиран от #8

  • 7 БгСеляндури

    13 14 Отговор
    всеки иска да се докопа до приятелство със САЩ, само Бг русоробията копнее за СССР, комунизъм и диктатора кръволок путя ............

    Коментиран от #9

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Сороспийски лъжец

    8 7 Отговор

    До коментар #7 от "БгСеляндури":

    Видяхме им убавинята на господарите ти. Пропищя светът от крадливата им кървава демонкрация. Сега ще им напукат кратуните, ще им подрежат крадливите, кървави ръчички и пречупят крачетата, та да си стоят в демократичната кочинка и да се задоволяват само с тяхното. Па ако искат и дасе самоизяждат.

    Коментиран от #14

  • 10 без да искам

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "Антитурчин":

    натиснах минус.
  • 11 Кацамунски

    7 9 Отговор
    И феса ли "легна" пред Байдъна и тръгна да му целува ръката !
    До там ли стигна турчагата със своята ПРОКЛАМИРАНА "Независимост от САЩ",
    след като инфлацията в страната му взе . . .невиждани размери !
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Горкия

    4 1 Отговор
    Кога пуснаха автора от Карлуково?
  • 14 БгРаалност

    5 3 Отговор

    До коментар #9 от "Сороспийски лъжец":

    за Япония, Германия и пр. които поеха по пътя на демокрацията и с помощю на САЩ са най големите икономики, няма да коментирам, щи посоча само Виетнам, които също приеха демокрацията и икономическия модел на САЩ, сега и тях неможем да стигнем, благодарение на кремълския диктат и грабеж сме най най последни по всичко !!!!
  • 15 XaXaXa

    2 4 Отговор
    Илюзиите на турците, че турция ще открадне газа на Гърция и Кипър и ще принуди Eвреи и Eгиптяни да изпращат своя газ в Европа през нея са много забавни. Cигурно в тези дни на голяма мизерия, подобни приказки стимулират морала на гладните, наивни, турци!
  • 16 МИНЧО

    0 0 Отговор
    НА СНИМКАТА СЕ ВИЖДА ЕРДОГАН Е ВЪСПИТАН ОТ ДЕТЕ ЦЕЛУВАЙКИ РЪКА НА ПО ВЪЗРАСТЕН ЧОВЕК И СЕГА ХАЙДЕ НА ПАЗАР
Новини по държави: