Last news in Fakti
  Тема: Украйна

12 Април, 2022 10:15 1 780 15

Изданията на Великобритания и САЩ за новата фаза на войната в Украйна

  • великобритания-
  • сащ-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • путин-
  • байдън

Разговорът на Байдън и Моди и нарастващата изолация на Путин

Изданията на Великобритания и САЩ за новата фаза на войната в Украйна - 1
Снимка: Shutterstock

Как ще приключи войната в Украйна, пита се британският в. "Гардиън". В момента това далеч не е очевидно, ето защо и двете страни се подготвят да изпитат силите си в Донбас, след като Русия беше принудена да се откаже от опита си да превземе Киев, смята изданието.

Вестникът посочва, че настоящата военна активност на Русия изглежда навежда на мисълта, че Москва е била принудена да ограничи своите военни цели и да се съсредоточи само върху намиращите се в източната част на Украйна Донецка и Луганска област.

Още новини от Украйна

Изданието цитира професор Трейси Герман от катедрата по отбранителни изследвания в Кралския колеж в Лондон, която смята, че Русия може би вече е увеличила броя на батальоните си в Източна Украйна "от 30 на 40 през последните дни" и единният фронт "може да осигури на Путин нещо, което може да бъде представено като победа".

По западни оценки Русия би могла да удвои или може би дори да утрои силите си в Донбас, което би представлявало решителна промяна съотношението на силите в полза на Москва. "Гардиън" отбелязва, че Русия вече е засилила предварителните операции, бомбардирайки най-бързите линии за снабдяване на украинските сили, които са се окопали в района. Но проблемът на Москва е дали нейните вече понесли загуби сили могат да изпълнят задачата. Вестникът цитира оценки на западното разузнаване от понеделник, според които 37-38 от руските батальони, участващи в инвазията вече не са боеспособни, след като са понесли загуби около Киев, Чернигов и Суми.

За Украйна проблемът в настоящата фаза е остър, ако не и екзистенциален, коментира "Гардиън". Киев е показал, че може да организира ефективни контраатаки срещу руските механизирани сили със западни противотанкови оръжия, но силите му също така са изтощени и не са успели да изтласкат руснаците далеч назад. Украйна ще се опита да спре руското настъпление, за да избегне обкръжаването на силите си в Донбас и вместо това да доведе Русия до нещо като патова ситуация, тъй като и двете страни са все по-изтощени след повече от два месеца сражения. Това обаче би оставило Украйна до голяма степен откъсната от морето, а Русия би се сдобила със сухопътен мост от Донецк до Крим. Украйна може и да не бъде демилитаризирана, както поиска Путин, но въпреки това икономиката ѝ е опустошена, като по оценка на Световната банка се е свила с около 45% тази година, заключва британското издание.

Американският в. "Ню Йорк таймс" коментира телефонния разговор от вчера на президента на САЩ Джо Байдън с индийския премиер Нарендра Моди. Байдън се е опитал да убеди Моди да не увеличава зависимостта на страната си от руския петрол и газ като част от глобалните усилия на САЩ да поддържат икономическия натиск върху Русия заради нахлуването ѝ в Украйна. Американският президент е наблегнал и на засилващото се сътрудничество с Индия в областта на отбраната - линия, която американските официални лица все по-често подчертават с надеждата да убедят Делхи да заеме по-твърда позиция към руската инвазия.

Но изданието отбелязва, че Моди вчера отново е отказал да посочи Русия по име, въпреки че е осъдил очевидните нарушения на човешките права в Буча, за които САЩ и съюзниците им твърдят, че са доказателство за военни престъпления. "Ню Йорк таймс" припомня, че Индия отдавна разчита на Русия за военна техника, което е важен фактор в дълбоките исторически връзки между двете страни. И така, въпреки глобалното осъждане на руската агресия в Украйна, администрацията на Моди се опитва да запази неутралитет - въздържа се от критики към Русия, като същевременно призовава за преговори и изпраща хуманитарна помощ в Украйна. Макар че американските официални лица проявяват разбиране към сложната индийска позиция и смятат Делхи за важен съюзник в противопоставянето срещу Китай, те понякога изразяват разочарование, че индийската позиция осигурява на Путин известно прикритие, отбелязва изданието.

Американският вестник смята, че Индия е емблематична за предизвикателството, пред което са изправени Байдън и другите западни съюзници в опитите си да разширят коалицията от държави, готови да накажат Путин за неговите действия. Американският президент заяви, че глобалното единство зад икономическите санкции е ключът към принуждаването на руския лидер да се откаже от неговата "война по избор" в Украйна. Но докато САЩ са успели да обединят повече от 50 държави, включително голяма част от Европа, зад тази стратегия, Индия и други страни по света засега се въздържат да заемат позиция, заключва "Ню Йорк таймс".

Повече от шест седмици след началото на войната си срещу Украйна руският президент Владимир Путин усеща тежестта на провала, пише американският в. "Вашингтон пост". Хиляди убити руски военни на бойното поле. Три отстъпления от страна на руската армия. Милиони украинци, които никога няма да простят на Москва. Повече изолация от всякога и опасно малко постигнати цели, изброява вестникът. Как е възможно Русия - страна с толкова дълбоки семейни, културни и исторически връзки със западната си съседка - да сбърка толкова много в Украйна, пита американското издание.

То цитира американски и европейски служители от разузнаването, които описват високомерен и изолиран лидер, обзет от предразсъдъци и изкривена информация, който настоява за катастрофално решение, без да се консултира с цялата си група съветници. Путин се е втурнал стремглаво в Украйна, уверен в способността си да постигне бърза победа и да устои на евентуален отпор в рамките на авторитарната система, която е изградил у дома си. В основата на предположенията му стоят погрешни схващания за Украйна, които се коренят в колониалното минало на Москва, смятат служителите.

Руският лидер е известен с това, че не използва смартфон и рядко влиза в интернет, припомня "Вашингтон пост". Той прекара години в потискане на руските независими медии и издигане на авторитарна система на управление, лишена от конструктивна обратна връзка или несъгласие. В началото на тази година той е работел в ехо камера, заобиколен от съветници, които са били научени, че не се носят лоши новини. Изолацията на Путин допълнително се е задълбочила поради коронавируса и ограничените му контакти с други хора.

Британският вестник "Телеграф" също коментира близкото обкръжение на руския президент. То цитира разсекретени доклади на американското разузнаване от миналия месец, които сочат, че Путин е все по-разочарован от своите шефове на разузнаването и военни лидери, тъй като руската армия не е успяла да постигне целите си. Според докладите Путин е хвърлил в затвора висш ръководител на шпионска служба заради опасения от очевидното изтичане на информация към САЩ относно плановете на Русия в Украйна. В тях се посочва, че генерал-полковник Сергей Беседа, ръководител на звеното за външно разузнаване на Федералната служба за сигурност, е бил изпратен в московския затвор с висока степен на сигурност "Лефортово", в който обикновено се настаняват лица, заподозрени в държавна измяна.

През седмиците, предшестващи инвазията, американските медии многократно цитираха източници от разузнаването, които изглежда имаха пълна представа за подготовката на Кремъл за войната, припомня британското издание. То отбелязва и че през последните седмици руски медии са съобщили за още няколко уволнения на високопоставени лица. Заедно с генерал-полковник Беседа и неговия заместник, за когото също се съобщава, че е бил задържан миналия месец, заместник-началник на руската национална гвардия е бил уволнен от работа в очакване на неуточнено разследване. "Вашингтон пост" коментира, че според западни служители от разузнаването слабото представяне на Русия в началните етапи на войната е довело до влошаване на отношенията между руските военни и разузнавателни служби и до сериозно търсене на изкупителни жертви.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 GnG

    7 0 Отговор
    "Американский метод Джордж Илайсон про Украину" - в ютуб
  • 2 Б А Й Х @ Й ‼️

    25 5 Отговор
    Защо след като Италия показа номера на Точка У с която бе ударена гарата на Краматорск , западните медии не покажат къде е била на склад ‼️
    Нека покажат Лошия Путин откъде я е взел ‼️

    Коментиран от #11

  • 3 Б А Й Х @ Й ‼️

    19 3 Отговор
    Не е лошо дс подготвят населението за провокацията на Русия , че в Азовстал са открити НАТОвски офицери и биокомпоненти
    😉😉😉😉😉😉😉😉😉😉😉
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 другарят

    17 3 Отговор
    Западните бандити продължават да възприемат желаното за действително! Такива "експертизи" четат и нашите туземни "експерти" и след това ги повтарят по студията!
  • 6 Кога

    14 3 Отговор
    ще ни осведомите какво мислят китайските, индийските и бразилските медии ?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 EREBOR

    10 3 Отговор

    До коментар #4 от "Иванушка  🇷🇺":

    Окрайна на практика вече няма армия, има разни групи от терористи разпръснати!
  • 9 Явно

    16 1 Отговор
    Не само по Бг медиите пишат тапизми досега хохолите някак се биеха като се криеха по сгради и храсти , и удряха тиловаци,сега трябва пълномащабна контра атака за разблокиране на донбаската групировка,незнам как ще стане без техника и въздушна подкрепа,пък и руснаците вече са с подсигурен тил скоро ще има финито ла комедия
  • 10 Дъ-Ге

    11 0 Отговор
    Запада както винаги се снишава и ще започне да участва едва тогава, когато всичко е решено на страната на победителя. Така беше и през Втората световна, така ще е и сега. Продаването на оръжие на една от страните отдавна вече не е участие във война. По принцип сега е времето на Запада да заеме правилната страна, защото след 5-10 дни вече няма да са актуални. Иначе на нас говорят за снишаване. Неспирането на доставките на газ за запада е снишаване и мишкуване. Изпълняването на искането на Путин за плащане както той желае също е снишаване. Иначе много ми прилича на един клип, дето кучето лае минувач злобно и имаш чувството, че само телената ограда го спасява да не го изяде. Само че в един момент оградата свършва при което кучето със скимтеж и подвита опашка се скрива в колибата си.
  • 11 Дъ-Ге

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "Б А Й Х @ Й ‼️":

    Пропагандата работи, работи и пак работи денонощно. Нищо не се е променило от времето на Гьобелс, защото ползват неговите похвати. Премълчаване на истина и пропагандиране на лъжа по всички възможни начини. И до ден днешен всички знаят по света, че Димитров е запалил райхстага, а само ние заинтересованите знаем, че самия нацистки съд го оправдава, за което не се споменава нищо във вестниците. Що се отнася до тази Точка У, тука някой беше написал точно къде е зачислена и точно къде е била в момента на пуска, както и трите имена на офицера дал заповедта аз изстрелване. Някъде чех, че се прокрадва идеята, че тази точно тази точка У е била изстреляна за някъде другаде, но руската ПВО я е свалила там и видите ли, независимо, че е била изстреляна от украинската армия, то руснаците пак са виновни, щото не са я свалили другаде, а там в района на гарата. Никой обаче не обръща внимание, че въпреки логиката украинските сили са струпали там бежанците, които са искали да бягат в Русия и влакове не са тръгвали от доста време. Демек, струпваме там хора без да бъдат извозвани, за да бъдат бумнати максимално много. Еми така е с гьобелсовата пропаганда. Хубаво е, че има и у нас за сега свободни телевизии като АЛФА, Българска свободна телевизия, от части ЕК, за да понаучаваме това онова и от другата страна.

    Коментиран от #15

  • 12 Гошо111

    4 1 Отговор
    Русия не е имала дори и намерение да превзема Киев. Тия само лъжат. Очакваме сигурна победа на справедливостта!
  • 13 Piss on Z

    2 5 Отговор
    Рашисти, имам лоша новина за вас. Путлер ке падне, а с него и човеконенавистния му режим. За вас скотове нямам надежда, че ще преудолеете душевната си нищета и ще изпитате емпатия към страданието на милиони невинни хора от Украйна. Това убийства, бежанци, разрушения, страдание и смърт е нищо. Важното за вас е: ми защо НАТО се разширява към Русия? Ми защото самите държави го искаха, щото познават мисленето на чекистите и знаеха, че това което се случва в Украйна, рано или късно щеше да се случи и с тях. Но да благодарим на Запада, че с много търпение и жертви ще ампутира рашизма от Русия.
  • 14 точно

    3 0 Отговор
    за канефа....Добър удар
  • 15 трябва да се знае

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Дъ-Ге":

    След процеса, не помня кой, но Англичанин, разочарован от Чембърлейн казва: "В Европа има само един смел човек и той е Българин" Става въпрос за Георги Димитров.
Новини по държави: