Last news in Fakti

3 Май, 2022 11:47 1 890 33

ЕС се стреми да засили сътрудничеството си с Африка, за да компенсира вноса на газ за Европа

  • газ-
  • африка-
  • русия-
  • европейски съюз-
  • сътрудничество

Страните в Африка, по-специално в западната част на континента, като Нигерия, Сенегал и Ангола, предлагат до голяма степен неизползван потенциал за втечнен природен газ (LNG)

ЕС се стреми да засили сътрудничеството си с Африка, за да компенсира вноса на газ за Европа - 1
Снимка: Shutterstock

Европейският съюз ще се стреми да засили сътрудничеството с африканските страни, за да помогне за замяната на вноса на руски природен газ и да намали зависимостта от Москва с почти две трети тази година.

Страните в Африка, по-специално в западната част на континента, като Нигерия, Сенегал и Ангола, предлагат до голяма степен неизползван потенциал за втечнен природен газ (LNG), според проектодокумент на ЕС, видян от Bloomberg News. Съобщението за външния енергиен ангажимент се очаква да бъде прието от Европейската комисия по-късно този месец като част от пакет за изпълнение на плана на блока за намаляване на енергийната зависимост от Москва.

27-членният блок иска да се отклони от най-големия си доставчик, след като президентът Владимир Путин нахлу в Украйна. Проектът за енергийна стратегия също има за цел да подготви региона за внос на 10 милиона тона водород от възобновяеми източници до 2030 г., за да подпомогне замяната на газа от Русия, в съответствие с амбициозната зелена сделка на ЕС за излизане от изкопаемите горива и постигане на климатична неутралност до средата на века.

Планът на ЕС да увеличи вноса на втечнен природен газ с 50 милиарда кубически метра и да увеличи доставките на тръбопроводен газ от страни, различни от Русия, с 10 милиарда кубични метра, изисква установяване на отношения с традиционните доставчици на нова основа и разширяване на търговията с нови нововъзникващи доставчици, според документа.

Ключовите стъпки включват пълно прилагане на споразумението със САЩ за доставка на 15 милиарда кубически метра допълнителен LNG през 2022 г. и около 50 милиарда кубически метра годишно до 2030 г. Друга цел е подписването на тристранен меморандум за разбирателство с Египет и Израел за увеличаване на LNG доставки за Европа до лятото на тази година, предаде BG ON AIR.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 електрошок

    37 5 Отговор
    САЩ ще събира оттам природен втечнен газ и ще ни го продава скъпо и прескъпо. Дано не ни напълнат и с африканци!

    Коментиран от #12

  • 2 ТаУмВзе

    29 3 Отговор
    ОАЕ, ясно Обясни, че няма да смогнат на Европа и ще продават в Юани. Баш в Нигерия, Сенегал и Ангола има Всичко, че и повече! Бухахахах
  • 3 Фърчило

    36 6 Отговор
    Да бе да, след три до шест месеца в Африка няма да има какво да ядат ако Русия не им изпрати нещо - тогава ще видите какво "сътрудничество" с туземците ще бъде. Вместо кораби с вте1нен газ ще пристигат пълни кораби с освирепяла паплач

    Коментиран от #30

  • 4 Киро Ракетата

    24 1 Отговор
    То вече не е смешно...
  • 5 Продажници

    42 5 Отговор
    ЕС полудяха. Приятелска Русия е отстеща с газ и всичко, а те евролудите ни предадоха
  • 6 Африка - Помогни!

    19 1 Отговор
    Дано африканците ни помогнат. Студ и глад.

    Коментиран от #8, #10

  • 7 Да бе да

    26 3 Отговор
    Европейските колонизатори на Африка я изгубиха! Край! Руснаците са в Африка вече!

    Коментиран от #9

  • 8 SCH JVLIVS II

    7 1 Отговор

    До коментар #6 от "Африка - Помогни!":

    Може и така да се случи че доста европейски граждани ще се заселят в Африка евтин имот в цивилизованите части красива природа ,топло в другата част има миротворци от години 😉Голяма част са в Европа другата на мусколи добре че има банани и дрога .
  • 9 К Н Р

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "Да бе да":

    И китайските другари
  • 10 Едва ли

    27 3 Отговор

    До коментар #6 от "Африка - Помогни!":

    Африка помни европейските зверства!
  • 11 😆😆😆

    24 3 Отговор
    Министъра на Икономиката на Германия КЛЕКНА и заяви в интервю след срещата на ЕС по енергетика : ние ще превеждаме на Газпром така както искат в Евро, а те да ги конвертират в каквото искат, само искаме да не спират доставката на Газ!😆😆😆😂😅😅😅

    Коментиран от #17

  • 12 Рошко

    15 2 Отговор

    До коментар #1 от "електрошок":

    Тц, ако това стане и там очаквам африкански пролетти. Краварите току тъй не дават Европа да си взема отдето иска
  • 13 между другото

    19 2 Отговор
    Европейците се сетили да се преорентират . През 2017 г. Русия и Нигерия подписаха споразумение за военно сътрудничество.
  • 14 един от многото

    23 3 Отговор
    Боже мили Господе , света е полудял , газта и петрола е под носа на Европа , но слушайки тъпотиите на САЩ , се отказват от всичко питомно и тръгват да гонят дивото в Африка! Точно страните в западната част на континента не ги препоръчвам на никого. Вярно , че Нигерия имат и газ и петрол , но и обичат да ловуват за бели хора , отвличат кораби , стрелят по когото и както си искат! Така , че дерзайте , напълнете Европа с африканци и след това ще трябва да мислите къде да мигрирате вие , баш европейците и баш демократите!

    Коментиран от #16

  • 15 Стига американски фашизъм

    17 2 Отговор
    Лицемерите от Империята на лъжата и злото Сащ и Ес направиха изведнъж пътека до Индия и Африка да заплашват и шантажират. Западните диктатори не търпят друго мнение. Вече 70 г. показват уродливото си лице, като водят войни далеч от територията им. И донесоха десетки милиони жертви.

    Z

    Коментиран от #20

  • 16 SCH JVLIVS II

    10 2 Отговор

    До коментар #14 от "един от многото":

    Всичко е истина ама от години НАТО е там 😁 а африканците нямат достъп до ЕС и конферентна връзка със Дядо Рамбо памперса -като Зелински никой не снима и няма журналисти хората умират от глад ,спин ,зависиост от дрога пускат им с хеликоптер нови спринцовки и медикаменти цели селища в агония ,болести и кучешки живот съм гледала предавания тиха война самочистка обезлюдяване
  • 17 kkk

    17 2 Отговор

    До коментар #11 от "😆😆😆":

    Че то никой и никога не е казвал "плащайте в рубли"- единствената промяна е банковата сметка по която се превеждат $ и €, нататък е просто техническа подробност... Голямата болка отзад на всичките у ЕС идва от това, че сега ще трябва съвсем реално да си платят газа щото вече не могат да "санкционират" (разбирай- ОТКРАДНАТ) нищо... Бонус- като плащаш у руска банка едни десетки милиарди месечно изтичат от европейските банки което яко ще им обърка отчетите и печалбите, а най-лошото нещо за банкерите е да кажат на чорбаджията "Господарю, тази година дивидентите ще са с 60% по-малки от преди"
  • 18 Гюрю

    16 2 Отговор
    Винаги ще сме наведени, докато слушаме Хамериканците. Айде да е честита новата цена на благодатния Хамерикански газ. Айде честито 10лв за л, много скоро.
  • 19 ФАКТ

    16 1 Отговор
    Пълна пародия.Робовладелците се молят на робите !
  • 20 kkk

    14 2 Отговор

    До коментар #15 от "Стига американски фашизъм":

    Не пътека, а направо аутобан + 2 самолетни писти направиха да обикалят из Индия и Африка ама нещо удариха на камък... Индия ги отсвири изключително грозно, а Африка няма къде да мърдат щото там в момента господарите са Русия и Китай. И буквално Африка може да умре от глад ако играят срещу Русия- те и сега са на границата на смъртта, но без Русия ще измират бавно и мъчително.
  • 21 НЕВЕРОЯТНО НО ФАКТ☝

    6 2 Отговор
    ДО СЕГА „ВНАСЯХМЕ ”ФУТБУЛИСТИ ОТ АФРИИКА СЕГА ЩЕ ВНАСЯМЕ И ГАЗ👍
  • 22 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 0 Отговор
    ИНТЕРЕСИ а и БЕСПЛАТЕН обяд НЯМА
  • 23 Алко Балко

    4 1 Отговор
    Мъск няма ли да пусне програма за добиване от Марс?Преди години имаше един кандидат-президент на САЩ,който обещаваше на америте,че ще им закара боклука там.Та им давам идея на връщане корабите да не пътуват празни.
  • 24 Путинче

    2 6 Отговор
    Ето шанс да се подобри положението в Африка като същевременно се отреже Раша от парите на Европа.

    Коментиран от #25, #26

  • 25 AlienMind

    6 1 Отговор

    До коментар #24 от "Путинче":

    Да бе интереса им е да подобрят икономиката им! Не ме карай да се смея на глас!
  • 26 Ха ха ха ха ха

    5 0 Отговор

    До коментар #24 от "Путинче":

    Ти пиян ли си?
  • 27 Ами да

    4 0 Отговор
    Ама закъсняха.Вагнер им отряза тревата под краката.
  • 28 Майдан

    2 0 Отговор
    Днес, 18 часа, площад "Народно събрание" , да не допуснем въвличането ни във войната. Мислете не какво е сега, а какво ще дойде в близко бъдеще с ескалацията на конфликта и прехвърлянето му отвъд границите на Украйна. Не Чикаго и Ванкувър, а София, Пловдив, Варна и Бургас ще са на фронтовата линия. Не допускайте жертването на българския интерес за сметка на американския.
  • 29 Майдан

    0 1 Отговор
    Днес, 18 ч., пл. "Народно събрание"

  • 30 zor

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Фърчило":

    до 3 ком -другар -замисляш ли се -тая пшеница русия ако не я продаде какво ще я прави -за мишките ли ще я оставят -тая опорка че русия нямало да изнася жито е за пред вас и влюбените в путина

    Коментиран от #32, #33

  • 31 123

    1 0 Отговор
    Пробвайте да засилите сътрудничеството пък дано африканците са забравили демократичното ви колониално минало/съвремие и робство.
  • 32 kkk

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "zor":

    Просто казано- Путин забрани износа на пшеница, слънчоглед, олио, торове и още няколко основни суровини до края на август, тоест докато се прибере новата реколта. Цените им вече са близо двойни на борсата и ще растат още- без торовете които идват от Русия и Беларус реколтите в Европа ще бъдат поне с 30% по-слаби. Разбира се Осраина тази година я отпишете като износител- те едва себе си ще изхранят + 60% от земеделските земи "случайно" се оказват при руснаците в момента.
    Тоест в световен мащаб зърното ще поскъпва яко. По-важното е друго- дали Русия ще продава зърно на всички или само на "приятелските" страни? Нали помните, че ЕС е в списъка с "врагове", а Африка е в готиния списък... Все още положението не е тотално оcрано, но перспектива от въвеждането на купони за храна в Европа (и то не в БГ) е реална...
  • 33 123

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "zor":

    Ами нали има санкции, затова не може да я изнася пшеницата- я получи пари я не. Да не мислиш, че тоя диктатор не познава парите. Лошото е това, че пак обикновените хора ще страдат.