Last news in Fakti

11 Май, 2022 15:19 3 773 41

Лавров: Русия не иска война в Европа

  • русия-
  • оман-
  • сергей лавров-
  • война-
  • украйна

Главният извод е изобщо да не се осланяме на нашите планове, че Западът е склонен към преговори, каза първият дипломат на Москва

Лавров: Русия не иска война в Европа - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руският министър на външните работи Сергей Лавров каза днес, че страната му не иска война в Европа, но че западните държави много биха желали да видят Русия победена във военната ѝ кампания в Украйна, предаде Ройтерс.

"Ако сте обезпокоени от перспективата за война в Европа, то знайте, че ние изобщо не искаме това", заяви Лавров на пресконференция в столицата на Оман, Мускат, след преговори с оманския си колега Бадр бин Хамад бин Хамуд ал Бусайди.

"Обръщам вниманието ви върху факта, че Западът е този, който постоянно и упорито казва, че в тази ситуация е необходимо Русия да бъде победена. Сами си направете съответните изводи", заяви руският външен министър.

"Имаме пълното разбиране как да живеем по-нататък. Главният извод е изобщо да не се осланяме на нашите планове, че Западът е склонен към преговори", каза Лавров и добави: "Един конкретен аспект от тази история е, че властите в Киев не пускат от пристанищата си десетки морски съдове, включително кораби, които трябва да доставят пшеница в различни региони на света, и дори са минирали изходите от тези пристанища, което прави невъзможно извеждането на тези кораби."

"Ако говорим за по-широка, освен чисто хуманитарната роля, която би могла да изиграе ООН, то, за мое огромно съжаление, секретариатът на тази организация, включително нейният генерален секретар (Антониу Гутериш), пропусна възможността да постигне политическо уреждане, след като дълги седем години те изобщо не реагираха на открития, откровен саботаж от властите в Киев на резолюция №2202 на Съвета за сигурност (на ООН), която утвърди Минските споразумения за уреждане на конфликта в Източна Украйна", каза руският външен министър.

"Имаме достатъчно купувачи за нашите енергийни ресурси и ще работим с тях. А Западът нека плаща (за енергийни ресурси) много повече, отколкото плащаше на Русия, и нека обяснява на своето население, защо то трябва да обеднява", каза Лавров.

Той заяви, че Русия и Оман ще усъвършенстват договорно-правната рамка помежду си. Двете страни планират да приключат работата по споразумение за безвизов режим.

"Обсъдихме насоките на потенциалната работа, която да ни позволи да развиваме съвместни взаимноизгодни проекти в енергийната сфера, в областта на туризма, транспорта, телекомуникациите и други сфери", каза още руският външен министър след срещата си със своя омански колега.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 57 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай изДън

    21 48 Отговор
    Но ФАЩ иска, иска! Америка фърст!
  • 2 Komapak

    63 55 Отговор
    Русия ще загуби, каквото и да прави оттук нататък.
  • 3 Кики

    46 61 Отговор
    Русия трябва да запука тези западни наглеци и мародери с ядрени бомби и да бъдат веднъж завинаги изтрити от лицето на земята , докато ционисткия банков кабал е наоколо никога няма да има мир на земята

    Коментиран от #14

  • 4 Булгаков казва по този въпрос

    68 41 Отговор
    следното: " ....руският лъжец е най-големия и нагъл лъжец на света". Спомнете си, Лавров се кълнеше преди 24 февруари, че Русия няма да напада Украйна !

    Коментиран от #18

  • 5 Дано

    33 41 Отговор
    САЩ искат война в Европа.
  • 6 Без Русия

    50 51 Отговор
    Русия трябва да бъде заличена от картата на Земята и тогава светът ще стане едно по-добро място за живеене.

    Коментиран от #7, #10, #37, #38

  • 7 Първо САЩ

    44 34 Отговор

    До коментар #6 от "Без Русия":

    Русия е следствие, извора на злото е САЩ!

    Коментиран от #16

  • 8 Опонент

    34 10 Отговор
    ✔Обсъдихме насоките на потенциалната работа, която да ни позволи да развиваме съвместни взаимноизгодни проекти в енергийната сфера, ✔
    😥В превод от дипломатичната разтеглива дъвка: "моля, не увеличавайте добива на петрол, че падне ли трайно цената - пропадаме, както стана със СССР. Ще се реваншираме с руснаци в туризма ви.😥
  • 9 Ха........

    41 28 Отговор
    Каква война с Европа ве дърт катър???..украинците ви бият кат даули, той с Европа щял да воюва, продавайте си газта където искате, и повече не ни занимавайте със себе си.
  • 10 Художник

    9 15 Отговор

    До коментар #6 от "Без Русия":

    Ще ти трябват доста боички и флумастри
  • 11 pepy

    47 6 Отговор
    Сергей Лавров:

    11.05.2022 год.: "Ако сте обезпокоени от перспективата за война в Европа, то знайте, че ние изобщо не искаме това"...

    15.02.2022 год.: "Само лyди хора, лишени от морал, могат да допуснат, че Русия има намерение да нападне Украйна. Русия размества войски на собствената си територия."

    Коментиран от #22

  • 12 Винету

    17 8 Отговор
    Антикентавърът изобщо не знае какво говори - не били искали война, ама те ракетите сами си излетял, Москва си била потънала от пожар..... ( Антикентавър - до кръста кон и т.н. ).
  • 13 Виктория Плюланд

    20 20 Отговор
    Русия не иска, ама Америка иска, и то много! Време е за Мейк Ъмерикъ деад ъгейн

    Коментиран от #23

  • 14 нееееее

    29 11 Отговор

    До коментар #3 от "Кики":

    И като запука Русия с ядрени бомби ,ти къде ще се скриеш бре умнико?

    Коментиран от #28, #29

  • 15 Сарая

    31 8 Отговор
    Вие и Украйна нямаше да нападане …
    Чакали
  • 16 даааааа

    14 4 Отговор

    До коментар #7 от "Първо САЩ":

    Няма ли кой да ти каже колко си заблуден и невеж?
  • 17 23456

    10 2 Отговор
    Тоя те лъже
  • 18 Komapak

    26 9 Отговор

    До коментар #4 от "Булгаков казва по този въпрос":

    Всички държави имат руски тролове, но нашите имат държава.
  • 19 Баедан

    27 11 Отговор
    Ами като Русия не иска война в Европа защо не изтегли руските си орки от Украйна, ами само си влошава положението!? Нищо.. Който нож вади, сам пада в него...
  • 20 справедливостта иска Русия да падне

    26 11 Отговор
    Западът иска, защото така е справедливо! Агресорът Адолф Путин да бъде победен!
  • 21 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    31 11 Отговор
    Защо я започнахте тогава войната????защо сринахте украински градове???Защо избихте масово мирни Граждани,защо избихте малки деца,защо почна да цвъркаш,като усети дебелия Ротшилдов Армаган???Търпи сега,ще видиш кво те чака и тебе мръсна гад!

    Коментиран от #33

  • 22 Komapak

    26 3 Отговор

    До коментар #11 от "pepy":

    Абсолютно вярно. Ако не си сигурен в нещо изчакай кремъл да го отрече 😀
  • 23 лош

    15 6 Отговор

    До коментар #13 от "Виктория Плюланд":

    Времето на Америка няма дойда скоро, но твоето идва!!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 JEFF

    23 8 Отговор
    Това са думи на психично болен . Много е опасно , ако се повярва на Ларвов . Той каза , че няма да нападат Украйна и след два дена я нападнаха . Дано не се случи същото и с Европа . Аз не му вярвам . Путин е УБИЕЦ!
  • 27 Обаче русоробите искат война😂😂😂

    21 3 Отговор
    За тех матушка рус е светая светих😂😂😂😂и требва да метка бомби по света😂😂😂инак нема да спят
  • 28 Пачата

    3 2 Отговор

    До коментар #14 от "нееееее":

    Ще сваляме атомните бомби със Це 300, още не сме ги дали на Украйна
  • 29 Българин

    14 4 Отговор

    До коментар #14 от "нееееее":

    А ти откъде знаеш, че Матушката ти ще използва атомни бомби, товарищ путлерист???
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 От Европа

    16 6 Отговор
    Западът не иска да преговаря с лъжци, терористи и убийци. Русия е нанадежден партньор и няма да е поне още 50 години. От тук само изолация, не искат Русия в Европа, те да си търсят партньори в Азия. Европа им беше най-добрия клиент, нека да си продадат на Индия или Китай за тази цена петрол или газ. А Европа ще намери изход, цените ще се вдигнат и пак ще паднат, а в Русия няма да има спадане.
  • 32 Не не искате, а не можете...

    9 2 Отговор
    Казвате, че не искате война в Европа, но вече знаете, че всъщност не е по силите ви да водите война в Европа. Великата армия се оказа куха и гнила. Абе като 20 годишен москвич, добре че е боята та да крепи изнилите ламарини....
  • 33 Име

    4 3 Отговор

    До коментар #21 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Не, че нещо, но ти откъде ги знаеш тия работи - в Украйна ли живееш или гледаш телевизия и вярваш на платените новини. Ако Русия искаше да удари истински, отдавна Украйна да е станала пустиня. Тук става въпрос за политика и интереси, които никога няма да разберем.

    Коментиран от #34

  • 34 Мхм

    3 4 Отговор

    До коментар #33 от "Име":

    Това ми припомня случка от детството. Имаше един келеш в квартала, който тормозеше по-слаби и покрай тях имаше самочувствието, че е доста як. Взе медната тръба за фунийки на едно приятелче. Живелите преди промените знаят колко ценни бяха. Като разбрах, намерих го, изяде шамарите, върна тръбата с лихва топка калинка и след това спряха проблемите с него. След години разбрах, че баща му е попийвал и му е посягал, та ми стана жал, но тогава знаех само, че той е агресор към мой приятел.
    Та така и с руснаците, все не случват на баща....
  • 35 ...

    4 3 Отговор
    преговори с хора които избиват населението на една държава и събарят блокове, училища и болници - няма как да се прави още по-малко докато не са се изнесли от земите които са окупирали. Ако това за вас е да ви победят - значи запада е прав, че не иска с вас да прави преговори. С убийци преговори не се правят бе Лабрадоров
  • 36 Гошо

    0 3 Отговор
    Взех си един литър Ямболска ракия,една сода,два думата,три краставици и една луканка на фирма Нолев!Наздраве!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Да живее Украйна 🇧🇬🇺🇦

    3 3 Отговор
    А стига уеее. Верно ли. Само операцийки ли иска.
  • 40 Пророка !

    1 3 Отговор
    Само война му е майката и трепане наред.Европа трябва да се освободи от чалми,цигани и джендъри !
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.