Last news in Fakti

11 Май, 2022 15:41 1 228 3

Унгария може да участва в строителството на атомна централа в Узбекистан

  • атомна енергетика-
  • аец-
  • унгария-
  • узбекистан-
  • петер сиярто

Узбекистан иска да построи атомна централа и за нея трябва голямо количество вода

Унгария може да участва  в строителството на атомна централа в Узбекистан - 1
Снимка: Shutterstock

Унгария е готова да участва в строителството на АЕЦ в Узбекистан. Това заяви министърът на външните работи Петер Сиярто, който участва в заседание на узбекско-унгарската междуправителствена комисия по икономическо сътрудничество в Ташкент. По думите му програмата за сътрудничество между двете страни се развива в три основни направления – атомна енергетика, селско стопанство и безопасност на националните граници.

„Знаем, че Узбекистан иска да построи атомна централа и за нея трябва голямо количество вода. В района, където ще се изгражда обаче, водата е недостатъчно. Унгарската технология е основана на метода на сухо охлаждане на реактора (изпарителните мокри охладителни кули със затворен цикъл се заменят от сухи охладителни кули, където за охлаждане се използва само въздух). На тази основа се водят преговори и има голяма вероятност атомната централа в Узбекистан да се строи с участие на унгарски специалисти. Работим заедно и при подготовката на кадри, тъй като имаме богат опит в сферата на атомната енергетика и обучението на специалисти“, уточни Сиярто.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    1 1 Отговор
    Явно Урсулута оня ден им е обяснила, че руска АЕЦ няма да как да имат, та и те като наш Баце сега ще се пробват да прибутат бидончетата, на който се хване на кукичката.
  • 2 хихи

    2 3 Отговор
    И ЩЕ ГРЪМНЕ НА ПЕТИЯ ДЕН! ОТ КОГА УНГАРЦИТЕ РАЗБИРАТ ОТ АТОМНИ ЦЕНТРАЛИ?
  • 3 Така е

    7 0 Отговор
    Къде е Унгария, къде сме ние ? Едно Белене ни идва много !