Тема: Украйна

16 Май, 2022 10:51 4 585 69

Новите руски оръжия се представят добре на парад, но не и на бойното поле

  • руска армия-
  • военен парад-
  • оръжия-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • владимир путин

Войната е най-жестоката изпитателна площадка

Новите руски оръжия се представят добре на парад, но не и на бойното поле - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Всяка година парадът за Деня на победата на 9 май в Москва демонстрира най-новите руски оръжейни системи – и тази година, разбира се, имаше специално значение. Оръжията изглеждаха добре на парада – но високотехнологичните оръжия на Русия се представят далеч по-зле на бойното поле, пише британският военен експерт Франк Ледуидж, предаде Bloomberg TV Bulgaria.

Както винаги в парада, танковете и бронираните машини заеха централно място. Най-известен сред тях е Т-14 "Армата". Западните анализатори се развълнуваха с известна доза на притеснение от тази система през 2015 г., когато танкът се появи за първи път. Това е значителен напредък спрямо всички предишни руски танкове, които бяха и са адаптации на стари съветски дизайни. Проблемът от гледна точка на руската армия е, че има много малко от тези танкове. Достоверните руски доклади показват, че програмата страда от проблеми с производството и сложността и „е заложник на многото нови технологии в нея“. Сякаш техническите проблеми не са достатъчни, компанията, която произвежда "Армата", е във финансова криза още преди войната.

Още новини от Украйна

Ако всичко върви по план – достатъчно рядко срещано във всяка програма за военни доставки – този танк ще започне пълномащабно производство тази година, твърде късно за тази фаза на войната в Украйна. Други, по-малко страховити танкове, също бяха показани, по-специално различните модернизирани версии на Т-72, ​​които понесоха големи загуби в Украйна, особено от противотанковите ракети, доставени от САЩ, Обединеното кралство и други европейски страни. По-тревожна за руските генерали в дългосрочен план беше първата отчетена загуба в битка на Т-90М, най-сериозният танк на бойна служба в Русия днес, който също се появи на парада.

След танковете и разнообразните бронирани машини на парада се движеше автономната бойна машина "Уран-9". Тя е проектирана да работи без оператор по пътищата или, при по-трудни терени, като дистанционно управляван танк. Изглежда, че е била тествана и в Сирия, където е имало сериозни проблеми със системите за дистанционно управление, които очевидно не са били в състояние да намерят или поразят вражески цели в полезен обхват. "Уран-9" вероятно е на десетилетие или повече от това да бъде ефективна оръжейна система.

Празни небеса

Отдалечавайки се от земята, въздушната демонстрация на Деня на победата беше отменена заради лошото време според официално съобщение - въпреки че този ден в Москва беше светло и ясно. Така че не успяхме да видим руските „въздушно-космически сили“, както се наричат, в пълния им блясък. От друга страна, тяхната очаквана доминация не е видима и в небето над Украйна.

Що се отнася до най-новите модели, руските аерокосмически сили изглежда са използвали "Сухой" Су-57, единственият стелт изтребител в Русия, в битка поне веднъж. Това е най-близкият еквивалент на Lockheed F-35, най-модерният самолет в САЩ.

Важно е, че машината все пак е била използвана в бойна мисия, тъй като нейните малко по-стари, но ефективни братя "Сухой" Су-34 и Су-35 – еквиваленти на американските F-15 и европейските "Тайфун" – дадоха изненадващи нива на жертви в Украйна. Най-големите загуби на пилотирани самолети са понесени от руския флот от сложни и модерни ударни хеликоптери Ка-52 "Алигатор", които са подобни на американските и британските "Апачи".

Без достатъчно прецизност

Руските прецизно управляеми ракети (PGM), като балистичната ракета "Искандер-М", която беше показана на парада в понеделник, изглежда не отговарят на очакванията. Значителен брой не успяват да достигнат целите си или да експлодират при контакт.

Също толкова тревожно за руските плановици е, че след като са изстреляли над 2000 PGM, техните запаси са на изчерпване. Както каза представител на отбраната на САЩ тази седмица:

"Те имат проблеми с инвентара с прецизно насочвани боеприпаси и имат проблеми със замяната на PGM и ние вярваме, че санкциите и контролът върху износа, особено когато става въпрос за... електронни компоненти, са имали ефект върху руската отбранителна промишленост и способността им да попълват запасите от PGM."

Това е лоша новина за Русия в средносрочен и дългосрочен план. В резултат на това Русия използва остарели боеприпаси, които са по-малко надеждни, по-малко точни и по-лесни за прехващане.

Един конкретен вид PGM привлече особено внимание. Хиперзвуковите ракети с въздушно изстрелване „Кинжал“ не бяха забелязани над Москва тази година, но бяха много очевидни на парада за Деня на победата през 2018 г. Десетина хиперзвукови ракети са били използвани срещу украински цели, първоначално през март - първият път, когато такива оръжия са били изстреляни в битка - и отново тази седмица при атака срещу Одеса.

Те звучат страховито и са страхотни оръжия, но в действителност те не променят играта, тъй като са ценни повече за своя сплашващ ефект, отколкото в тактическо отношение в конвенционална война. Струва си да припомним, че много балистични ракети са хиперзвукови. Разликата тук е, че "Кинжал" имат известна способност за маневриране, което означава, че те не могат реалистично да бъдат свалени от украинската противовъздушна отбрана.

Проблеми с планирането

Това, че противовъздушната отбрана и военновъздушните сили на Украйна все още съществуват, разбира се, отчасти е доказателство за руския оперативен провал, както и за изключителното планиране и оперативна предвидливост на украинците.

Никое от високотехнологичните въоръжения на Русия, дори и да работят, както се рекламира, не би спасило армията ѝ от не толкова благоприятната ситуация, в която се намира сега. Проблемът на Русия не е по-ниско ниво на ефективност на модерното въоръжение. Има, меко казано, много скорошни западни примери за неуспешни, прекомерно скъпи оръжейни проекти. Войната е най-жестоката изпитателна площадка – и всяка страна губи огромни количества оборудване в битка.

Проблемите на Русия са концептуални, а не технически, и се намират на всички нива на войната от лошото стратегическо ръководство до непрофесионалния характер на нейните войници, дори преди да разгледаме уменията, въоръжението и мотивацията на украинските войски. Тези проблеми лежат в основата на всеки провал на Русия, а не в неефективното оръжие и поради тях руската армия може да бъде обречена на поражение на полето.

Анализът е публикуван за първи път в The Conversation.

Франк Ледуидж е старши преподавател по военна стратегия и право в Университета в Портсмут. Той е служил като офицер от военното разузнаване на Балканите и Ирак и е бил съветник на правителството на Великобритания в Хелманд, Афганистан, и Либия. Работил е в програмата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа по правата на човека и е водил програмата на ОССЕ за превенция на изтезанията.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 68 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Георги

    53 56 Отговор
    Те и руските коли да много хвалени,но руски коли по пътищата никой не е виждал. Руснаците обичат да се хвалят с неща които нямат

    Коментиран от #11, #67

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Може и така да е

    56 31 Отговор
    за конвенционалните оръжия, не знам, но това ново руско оръжие със сигурност ще се представи отлично, ако не дай боже рекат да го използват...

    Коментиран от #8

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Пропуснах

    9 14 Отговор

    До коментар #5 от "Може и така да е":

    да отбележа, че е това на снимката...

    Коментиран от #40

  • 9 мерси

    55 16 Отговор
    Продължавайте в този дебилен стил.Постигате точно обратния ефект! Так дерзайте!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Като това

    16 11 Отговор

    До коментар #3 от "Георги":

    на снимката, дето хич го нямат, нали?

    Коментиран от #21

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Последния Софиянец

    37 16 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    Новите оръжия унищожават всичко.При прочистването действа главно пехотата.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ТОДОР СТОЯНОВ

    30 9 Отговор
    ДААА...ТАКА!НАЙ-ОСТРОУМНИ СА ХОРАТА, МАЛКО ПРЕДИ ДА ИМ ПАДНАТ ПРЕДНИЕ ЗЪБИ!
  • 20 Истината

    42 26 Отговор
    То се видя в Украйна кои оръжие ги бива руснаците завладяха 50% или 300 000 кв км, а натовските оръжия помпани 8 години в Украйна нищо не помогнаха
  • 21 Георги

    24 33 Отговор

    До коментар #11 от "Като това":

    И аз нали това пиша....само се хвалят, че го имат,а в същото време нищо не струват. Руска кола виждал ли си? Елементарен въпрос,каква руска бяла или черна техника имаш у вас... Естествено,те руснаците нямат,ти откъде ще имаш

    Коментиран от #48

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 АУУУУУ

    21 25 Отговор
    АЛОУУУУ РУСОФИЛИТЕ.... ЗАПОЧВАЙТЕ С КОМЕНТАРИТЕ, ЧЕ ТОЯ НИЩО НЕ РАЗБИРА ОТ ВЪОРАЖЕНИЕ.... РУСКАТА ВЕЧЕ ПОБЕДИ.... УТРЕ И В ДРУГИДЕН..... СТАВАТ 2-ВА ДНИ..... ХА ХА ХА
  • 24 р345

    24 23 Отговор
    Путин си се оказа една пунта-мара!
  • 25 Що за изостанала страна требва да си

    23 21 Отговор
    Че сека година да парадираш с оръжия за убиване и да твърдиш че не си агресор😂😂😂😂😂
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Сър

    23 25 Отговор
    На парад и ние сме силни, но рашките на бойното поле от Парад правят Пародия , толко си моат. Една Украйна я мъчат стана 3 месеца .. Да са благодарни, че Германците още не са предявили нови претенции към Московчани да пият сутрешно кафе с поздрав ГУТЕН ТАГ

    Коментиран от #54

  • 29 Гост

    17 17 Отговор
    Човека с тжва се занимава и си е показал анализа, но българския путист това не го интересува.Той си знае неговото, затова няма ни бъде.Колкото и да ви е мъчно русия стана за смях във военните среди, това е няма нищо на лице.Тактика 0, военна мощ 1 клоняща към 0, боен дух 0.От всякъде са я забатачили, язък за руския народ, заради управниците си ще страда, както впрочем и ние.
  • 30 Руснаците

    20 20 Отговор
    са окупатори, злото на 21век и, затова всички държави предпочит да членуват в НАТО ,ако не беше тая руска диващина всичко щеше да си върви кротко и спокойно, няма държава около русия да не е страдала от руското съседство!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 1234

    13 14 Отговор
    Не може вечно да лъжеш всички. До 1 месец донбаската групировка на украйна ще бъде размазана. Голата истина ще лъсне.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 не може да бъде

    21 14 Отговор
    От евроатлантическите средства за масова информация в последно време се лее просто един негативен информационенен потоп срещу всичко руско ,особено що се касае до войната -загуби в жива сила ,поражения на военна техника,провал в статегията и тактиката,вече не достигат ракети ,защото заводите изнемогват поради липса на части и икономически проблеми,войниците не искат да се бият и т.н.В дужа на тази атмосфера би трябвало да кажем че Русия е пред военна катастрофа което би трябвало да радва особено Украйна ,а също така Великобритания и САЩ!?А както се разбира военният министър на САЩ Лойд Остин е звънял на Шойгу в неделя и е провел обстоятелен разговор! Вероятно да приеме капитулацията на Русия ,как мислите!?Или точно за обратното ...е не за САЩ разбира се,,може би за това че военните експерти вече оценяват положението на Украйна като трагично,и това при положение че Русия не е завзела някакви сериозни територии !?

    Коментиран от #35, #36

  • 35 Радо Калинов

    10 9 Отговор

    До коментар #34 от "не може да бъде":

    Продължавай да си неграмотен! Безаналогов!
    СмЕх
  • 36 Радо Калинов

    11 3 Отговор

    До коментар #34 от "не може да бъде":

    Нали ти казах, само като ти видя пунктуацията и те разоизнавам, въпреки 15-те ника, тролчо!
    Хахахаа, безаналоговия!
  • 37 Иванушка  🇷🇺

    14 10 Отговор
    Бв на знам за оръжията ама сутринта след поредната порция РСЗО Град с високотемературни Магнезиеви снаряди, първата група Азовци излязоха от дупките с Бял Флаг и кафеви гащи 😆✌Z✌
  • 38 big

    17 13 Отговор
    Интересно, щом като не са ефективни, защо досега САЩ и НАТО не са ги нападнали, а се правеха на "мъже" в Югославия, Либия, Ирак, Сирия, Афганистан и другаде, пък там "ядоха" здрав пердах! В Украйна нещата са по-различни, те са един народ с един език, изключая западните части и те се стремят с цената на свои жертви да ги предпазят, но не се получава поради фашистките националистически военни формирования.

    Коментиран от #41, #55

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 mi6osp

    12 2 Отговор

    До коментар #8 от "Пропуснах":

    Това на снимката е МБР Ярс, приета на въоръжение 2009.
    Хиперзвуковите оръжия на Русия бяха приети на въоръжение след 10-12 г.
  • 41 Путинче

    12 11 Отговор

    До коментар #38 от "big":

    Първо не нападат Русия защото има ядрено ръжие. Иначе тази война отдавна да е свършила с подписана брзусловна капитулация на руснаците и Путин зад решетките. Те с една Украйна не могат да се справят а ако им се изсипе цяло НАТО са съвършени. Те и самите си го признават че нямат шанс в конвенционална война с НАТО затова са толкова против разширяването му и плашат с ядрено оръжие. Само САЩ имат по силна и голяма армия способна да смачка руската даже без другите от НАТО

    Коментиран от #44

  • 42 От страни

    7 11 Отговор
    Малко пропаганда го пускате? Ей, вземете един учебник по военно дело и погледнете основните закони на войната: какво е съотношението на бройките и какви са загубите на настъпващи и на бранещи се и го смятайте. За да настъпваш трябва да имаш на 3 пъти повече войници и носиш на 3 пъти повече загуби. Това го няма в Украйна но русняците бавно но напредват. Друг момент - все още се опитват да минимизират трепането на самите окраинци и на сто процента да запазят цивилни и инфраструктура.

    Коментиран от #43, #50, #51

  • 43 Путинче

    9 4 Отговор

    До коментар #42 от "От страни":

    Мда в Мариопул почти нищо не засегната хаха

    Коментиран от #45

  • 44 Хохохо

    7 8 Отговор

    До коментар #41 от "Путинче":

    Кое нато бе? Такива като теб ли. Окрайна има най силната и голяма европейска армия. Диванен експерт. Всичко ще си дойде на мястото. Демек ще се върне в Русия всяка една педя земя.

    Коментиран от #46

  • 45 Питай

    0 8 Отговор

    До коментар #43 от "Путинче":

    Нацистите от азов за мариупол. Русия има още един град герой.
  • 46 Путинче

    8 6 Отговор

    До коментар #44 от "Хохохо":

    Хаха. Украйна имала най силната армия в Европа хахаха. А аз като съм диванен експерт ти какъв си - работещ на бойното поле експерт ли си хаха. Такава глупoст дето я каза показва колко си наясно. Явно Франция, Турция, Англия са с по слаби армии от Украйна хаха. Не Украйна има толкова силна армия а руската армия е жалка и особено неадекватно то им ръководство
  • 47 атака...Русия

    6 3 Отговор
    Колко време мина от 9 май....сега се сетиха някой ред да драснат, е абасралис
  • 48 бабофила

    4 2 Отговор

    До коментар #21 от "Георги":

    Абе гошо това е ракета не е пералня...у вас такава ли е или е перла 5...
  • 49 Сталинчо

    13 6 Отговор
    Каквито им са колите такива и оръжията рашките да си мерят парадите със северна корея да си мерят картонените ракети и да помпат самочуствие.НАТО само с подръчни оръжия им разказа играта,а ако се включат и тежките оръжия ..........и бункера няма да спаси вовата
  • 50 6500

    11 5 Отговор

    До коментар #42 от "От страни":

    Ти май си слънчасал на лунна светлина сляп ли си градовете са сринати из основи, Хиляди мирни граждани загиват .А ти ще ми бълнуваш че пазели инфраструктура и хората .Много си нагъл и циничен.

    Коментиран от #53

  • 51 Сталинчо

    12 3 Отговор

    До коментар #42 от "От страни":

    Защо ти не вземеш такова учебниче и да почетеш- прецедент страна "победител" във втората световна война дала повече жертви от всички участващи страни взети заедно?!?!А казваме Пирава победа , а тя била руска.Силата на една армия е в големият интелек,високите технологии и малкото жертви давани в бой,все неща табу за руско-съветската орда
  • 52 Тиквата е нищожество

    4 4 Отговор
    Кой смешник е любопитен да разбере тази ракета на снимката какво може ,пък после да пише глупости.
  • 53 tomito

    5 10 Отговор

    До коментар #50 от "6500":

    Инфраструктурата си я унищожават украинците ако не си разбрал и на война както на война.
  • 54 Али бабата

    5 7 Отговор

    До коментар #28 от "Сър":

    В Германия сутрин не се казва гутен таг на чаша кафе, а салам алейкум на чаша чай, както след 20 години ще е в цяла Европа, па вия си се смейте на руснаците, че техниката им била калпава
  • 55 САЩ и НАТО не са умни като Путин

    8 4 Отговор

    До коментар #38 от "big":

    НАТО е отбранителна общност, точно срещу кресливи маниаци като Адолф Путин!
  • 56 чипове от перални

    7 4 Отговор
    До сега русняците слагаха и на въоръжението си вносни чипове! Сега ще им слагат таймери от перални!
  • 57 Дайте шанс на мира!

    1 1 Отговор
    Добра новина е че, не се използват.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Шамана на Монтерей

    10 6 Отговор
    Войната в Украйна окончателно развенча мита за "безаналоговата втора армия в Света".Посредствено командване,некадърност,неграмотност,некомпетентност,липса на професионализъм.Независимо от фанфарите,които надуваше кремълската пропаганда,въоръжението на тази сбирщина от башибозуци се оказа остаряло,неефективно и дори новите системи рекламирани като "безаналогови",в най-добрият случай едвам се доближават до нивото на западните.Парадният цирк,който създаваше илюзията за някаква "свръхмощ",особено в промитите от руска пропаганда,интелектуално ограничени русофили,не можеше да заблуди воените експерти на Запад,за реалното състояние на армията на Путин.След началото на "специалната операция" шока за Диктатора и неговото обкръжение от лакеи,беше неочакван и хвърли в тих ужас алкохолизираната кремълска мафия.След катастрофалните загуби и поражения,които понася ордата от примитиви,единствената мисъл,която е обзела съзнанието на кремълският режим е как да се измъкне от ситуацията,която сам създаде.Все по-ясно се очертава наближаващото поражение в Украйна и неизбежният разгром на остатъците от "безаналогови освободители",които осъзнават,че са изпратени на сигурна смърт,заради прищевките на един побъркан,сенилен старец.
  • 62 Путинче

    7 5 Отговор
    Последното поколение руски танк ще има възможност да носи до 5 перални окачени отвън. Работи се и по вариант с ремарке което може да поеме още 20 перални, фурни, чушкопеци и друга покъщнина. Велик е руския инженерен гений. Да живей!
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 ZАТЪПЯЛ РУСОФИЛТАК

    4 3 Отговор
    Е що не казаха нищо за новите руски секретни салове Матрьошка на черноморската пехота,новата автономна летяща система за прецизни удари Белай Гус и без аналоговият первой в мире електро Джуган всъдеход с четири автономни многоцеви картечници Снегурочка,братушките са супер без мозъчно аналогови !!!

    Коментиран от #68

  • 65 ОБЕКТИВНИЯ

    8 2 Отговор
    Четящите хора знаят с помощта на коя държава" спечелиха" Втората световна война. Храни, продоволствия и техника.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 БайГън

    1 0 Отговор
    И слава богу. Дано да се ползват само за паради. Керетенчета скапани, вие изгорете, но защо да горим и всички ние.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания