Last news in Fakti
  Тема: Украйна

16 Май, 2022 15:02 5 201 55

"Елеонора нон грата от София"

  • елеонора митрофанова-
  • русия-
  • българия-
  • нон грата-
  • украйна-
  • война-
  • посланик-
  • руски посланил

Посланик Митрофанова се прочу със словесните си гафове, но няма да е принудена да си стегне куфарите

"Елеонора нон грата от София" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

"Елеонора нон грата" - под това остроумно заглавие неделното издание на "Франкфуртер Алгемайне Цайтнг" публикува обширна статия от отличния познавач на българската политика Михаел Мартенс, посветена на руската посланичка в София Елеонора Митрофанова и на руско-българските отношения.

В началото авторът прави паралел с предизвикателното поведение на украинския посланик в Берлин Андрий Мелник, който нарече германския канцлер „Сърдитко Петко“ и коментира: „Но ако си мислите, че Мелник е някакъв уникален случай на агресивна реторика, значи не познавате Елеонора Митрофанова. От януари миналата година тя е посланичка на Путин в България, където по известност е сравнима с Мелник в Германия, а по лоша слава дори го изпреварва. В сравнение с нея той прилича на някакъв свенлив мълчаливец. С изявленията си Митрофанова непрекъснато успява да настрои срещу себе си както политическите елити, така и част от населението в България, но за разлика от Мелник тя защитава не каузата на жертвата, а каузата на агресора.“

Още новини от Украйна

Обидни сравнения

По-нататък Мартенс разказва как България и нейното правителство са били наречени от Митрофанова „евроатлантически подлоги“ и обяснява: „Излиза, че балканската държава, нейният народ и демократично избраното ѝ правителство са онзи съд, в които се облекчават другите членове на НАТО и на ЕС. Митрофанова и преди това по различни поводи внушаваше, че българската държава всъщност не е суверенна, а просто изпълнява заповедите на Вашингтон. В профила на посолството във Фейсбук министър-председателят Кирил Петков и неговият кабинет подигравателно са описани като „чиновници“ (на САЩ). И все пак сравнението с подлогата беше последната капка, която преля чашата.“

Авторът на обширната статия във „Франкфуртер Алгемайне Зонтагсцайтунг“ припомня още твърденията на Митрофанова, че българският народ бил абсолютно несъгласен с решението на премиера Петков еднозначно да сподели позицията на Запада по отношение на руската война срещу Украйна. „Но въпреки оскърбленията и въпреки претенциите ѝ да говори от името на българския народ или на някакво уж мълчаливо мнозинство в страната, посланичката все още остава в София. И докато не е удушила със собствените си ръце някой член на правителството, тя явно ще продължи и занапред да прави словесни гафове, без да ѝ се налага да си стегне куфарите. Както тя, така и нейните кукловоди от Москва добре го знаят, така че Елеонора нон грата Софийска засега необезпокоявано може да продължава официално да унизява своята страна-домакин. Нейният случай е параден пример за това, че политиката е много сложно нещо, а най-очевидното и най-просто решение не винаги е възможно“, пише Мартенс по повод призивите Митрофанова да бъде изпъдена от България.

"Питам се какво правят всичките тези хора в България"

Авторът обяснява, че една от причините за това е била съдбата на българския кораб „Царевна“ и неговия екипаж, като преразказва накратко сюжета. По-нататък в статията си той стига до въпроса за дипломатическите представителства на двете страни: „Русия поддържа в България обемисто дипломатическо представителство със 114 пратеници: внушителен брой „дипломати“ в една държава с едва 6,5-милионно население. И Петков навярно говореше не само от свое име, когато преди няколко дни каза: „Питам се наистина какво правят всичките тези хора в България.“ Българското посолство в Русия е значително по-малко. От 2019 година насам България на няколко пъти гони руски шпиони, прикрити като дипломати (само през тази година 13 на брой), а в такива случаи Кремъл винаги реагира реципрочно, тъй че ситуацията вече става проблематична за България“, пише Мартенс по повод все по-оредяващия български дипломатически персонал в Москва.

В обширната си статия, посветена главно на руската посланичка в София, авторът се връща към главната си героиня: „И така, Митрофанова остава. Нещо повече: тя създава впечатлението, че това истински ѝ харесва. Когато пое поста си в София, тя вече беше на 67 години, тоест – отвъд пенсионната възраст. Но за Митрофанова сякаш е нещо повече от обикновена служба да представлява политиката на Путин и да разпространява лъжите на Кремъл. Тя с удоволствие прави гафовете си в името на Русия, работата явно не е само до пари. Освен това тя изобщо не е напълно изолирана в България. Да, мнозинството от населението отхвърля войната на Путин, а популярността на руския президент, който само допреди месеци получаваше сериозно одобрение в България, сега силно спадна в допитванията. Въпреки това обаче много българки и българи изпитват емоционална свързаност с най-голямата от всички славянски държави“, припомня авторът.

Какво празнуват българите на 3 март

Михаел Мартенс се връща назад в историята и цитира историка Улф Брунбауер, който говори за Руско-турската война от 1877-1878 и за Санстефанския договор. Ето как авторът коментира идеята за Велика България и 3-ти март като държавен празник: „Излиза, че на своя национален празник българите празнуват нещо, което е трябвало да се състои, но не се е състояло. Зад това явно се крие едно твърде философско възприемане на историята, което е познато на българския народ още от поражението в Междусъюзническата война през 1913 година, когато се провали поредният опит за създаване на Велика България“.

Михаел Мартенс обяснява на читателите за разпространения в България възглед за „турското робство“ и обобщава, че в тази връзка името „Шипка“ е магическо слово, с което руската дипломация като „Сезам, отвори се!“ прониква в сърцата и главите на българите. Той припомня, че Елеонора Митрофанова доста добре се справя с българския език, но „такива детайли не могат да замажат факта, че тъкмо Митрофанова допринесе за ледниковия период, настъпил между България и Русия“. В края на статията авторът коментира, че руската посланичка вече е на нож „с неблагодарните българи, които близо 150 години след освобождението си явно вече си мислят, че могат да взимат собствени решения“.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 73 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жоро

    29 56 Отговор
    Митрофанова е извънземен трол.

    Коментиран от #20

  • 2 честен ционист

    91 18 Отговор
    Този дойчовец отлично познаващ българската политика, май не знае, че българи и руснаци ходят на Шипка и през август.
  • 3 123

    78 18 Отговор
    Проблема не е в DW а в тези които дават подтоянна трибуна на такива сеотични ями...
  • 4 ДОСТ

    46 20 Отговор
    АБСОЛЮТНА ИНСИНУАЦИЯ.
  • 5 Б А Й Х @ Й ‼️

    55 11 Отговор
    Тръгнали да коментират нас, за да ЗАБРАВЯТ "УСМИХНАТИЯ КРЕнВИРШ" на Ze ‼️
  • 6 Теле

    58 21 Отговор
    Митрофанова е супер

    Коментиран от #31

  • 7 РУСИЯ

    57 15 Отговор
    ЗА РАЗЛИКА ОТ ГЕРМАНИЯ Е НЕЗАВИСИМА ДЪРЖАВА.АКО НЕ БЕШЕ МИТРОФАНОВА ЩЕШЕ ДА Е ДРУГ И ПАК ЩЯХМЕ ДА ЧУЕМ СЪЩОТО
  • 8 Иванушка  🇷🇺

    55 21 Отговор
    Всичко ще си дойде на местата много скоро, га на Украйна и цъфнат налъмите от бой 😆😆😆
  • 9 Фриман

    58 18 Отговор
    Какво общо имат този цайтунг с България? Някой ги е питал за мнението ли? Я се разкарайте и без вас стана ясно, че всяка медиа се опитва да формира анти-руско настроение, за да прикрие интересите на властимущи, които ги подхранват. Всеки вече си мисли сам, а новините четат вместо вицове.
  • 10 Българка

    25 48 Отговор
    "И докато не е удушила със собствените си ръце някой член на правителството, тя явно ще продължи и занапред да прави словесни гафове, без да ѝ се налага да си стегне куфарите." За Мутрофанова не зная кога ще се вземе решението
    И аз питам какво правят 114 кремълски пратеници? Крайно време е поне половината да си ходят с еднопосочен билет. Всички знаем, че те са руски агенти, изпратени за да контролират подчиняването на България на Москва.

    Коментиран от #17

  • 11 Урюрвкос

    11 21 Отговор
    Митрофанова да тропне едно хорце на Банго Василий и ще я хвалят като най добрия дипломат.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 руски варвари

    23 40 Отговор
    Мутруфанова и чеп за зеле не става,типично надута руска тьотка.Марш отсюда на вокзала за могучията расия,ама трябва да си вземе памперси че там нямааа

    Коментиран от #16

  • 14 🇧🇬🇷🇺

    50 15 Отговор
    И Херо Мустафа вън от България
  • 15 Шамана на Монтерей

    19 44 Отговор
    Другарката Митрофанова е време да стяга чемадана.Времето и изтича и не защото стадото от русофилски лакеи в България е намаляло,а защото дори то започва да се еманципира.Едни нови избори,неизбежно ще върнат ГЕРБ в играта,колкото и да не им се иска на някои.Провала на това правителство,съставено от коренно различни партии е очевиден.БСП най-вероятно ще изпадне извън борда или окончателно ще се превърне в маргинална формация.Янев и Копейкин едва ли ще вкарат повече от 15-20% общо в Парламента.Следващото правителство ще е съставено от коалиция център-дясно,независимо че в България тези понятия са доста условни.
  • 16 Бай Байдан

    2 3 Отговор

    До коментар #13 от "руски варвари":

    Аз имам ве
  • 17 Оставка на

    38 15 Отговор

    До коментар #10 от "Българка":

    Просто Кирчо и продажното им правителството
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Митрофан Ханъм

    16 25 Отговор
    Пак казвам .не може да ме изгоните подлоги такива. Пред мен са Радев Янев Копейкин.те ще ме защитят ,ако трябва ще се саможертват за да ме спасят .от мен зависят всички рубли и копейки .казах ,иначе спирам кранчето . Ще лазите в краката ни, че да не се върне Жириновски.
  • 20 Скоро и без нея

    14 16 Отговор

    До коментар #1 от "Жоро":

    В България!!!!!
  • 21 Когато Путин

    17 26 Отговор
    Падне и Митрофснова се махне ще дойде някой нормален руснак на тяхно място
  • 22 Че то

    31 14 Отговор
    от "Козяк" 16 сътвориха в България един голям, вече повече от 30 годишен гаф, наречен "демокрация", но и от там никой не си тръгва, освен ако не си го приберат тези , които са го изпратили!
  • 23 мустафа грата

    17 9 Отговор
    Авторът от ФАЦ ни насочва към промяна на националния празник по примера ЕС по отношение на 9 май- деня на победата. Много е европейско това внушение и с активната помощ на българските историчари историята ни ще бъде променена.
  • 24 още малко

    29 17 Отговор

    До коментар #12 от "Трак🇩🇪🇺🇦🇮🇷🇮🇹🇧🇬🇯🇵":

    За Митрофанова не знам ,надали ще посмеят , ама вие краварски слуги какъв шут ще получите след Окрайна ....
  • 25 Кочо

    34 13 Отговор
    Германци и медиите ви! Вие сте наследници на нацисти и фашисти, на съвестта на вашето племе тежи насилствената смърт и страданията на милиони човешки същества! Проявявайте поне малко скромност и признаци на някакво съжаление за чудовищните ви престъпления! Не се изкарвайте по-гореми миротворци и демократи от колкото подобава да се представяте! Покажете разкаяние а не наглост с тази ви медия DW! Управниците ви носят кръвта на убийци и палачи!
  • 26 Сталинчо

    23 30 Отговор
    Вън всички руснаци от България

    Коментиран от #33

  • 27 Срам !

    26 13 Отговор
    Велика България я унищожиха западните чакали ,късащи изконни български територии и население.А,сега им лижем подметките !
  • 28 смерш

    24 14 Отговор
    "Митрофанова и преди това по различни поводи внушаваше, че българската държава всъщност не е суверенна, а просто изпълнява заповедите на Вашингтон.""

    Та това постоянно повтаря Копейкин.Виж откъде го е чул!
  • 29 🐒🐵🐵🐵🐒

    12 20 Отговор
    Отлична статия 👍👍👍
    Право Куме у очи 💪💪💪💪
  • 30 Илиев

    14 18 Отговор
    Полковник Митрофан е станала известна и по света. Тя, рашистката простотия, е безгранична...
  • 31 Даа

    15 16 Отговор

    До коментар #6 от "Теле":

    ...Митрофан е супертъпа...
  • 32 Иван

    17 13 Отговор
    Човечета, дръжте се умерено. Ще ни гази мечка. Не се изхвърляйте. Ние сме държавица, създадена от Русия. А сега държавицата се руши, защото Русия е слаба. Но не се знае, знае ли се! Това трябва винаги да го имаме предвид и да не се изхвърляме!

    Коментиран от #35

  • 33 Да изселим

    11 6 Отговор

    До коментар #26 от "Сталинчо":

    Сидеров от България!
  • 34 Fen

    15 16 Отговор
    Българските русофили много обичат да карат западни коли и да почиват в Испания и Гърция с евраци !
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 mi6osp

    5 2 Отговор
    Ко о Си Чанг? Не ми се ходи там! Искам Москва, но забраниха полетите! Benjaporn Bungalow се намира в Ко Си Чанг и предлага безплатен Wi-Fi на цялата територия. Шъ ходя ли там, или няма да ходя? To be, or not to be, that is the question...
  • 41 Иван

    15 4 Отговор
    Твоите убеждения ме разсмиват. Ти изобщо ходил ли си някога в Русия? Познаваш ли руски интелектуалци? Знаеш ли руски? Мнението ти е формирано само от българските медии и няма особена стойност.
  • 42 Паулито Куельо

    14 1 Отговор
    Може ли ,, Долче шнеле" да добави нещо за ,,Херовима ,мучо грата"?Не може,защото не им стиска.
    Защо не добавите остроумното сравнение на Хеленски,който нарече Шолц-колбас?
    А той завалийката се направи,че не се отнася за него.Не може да каже,,чиба"на пудела на Пенсионера.
    Подчинена Европа.Наведена и ...
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 DW в Унгария отдавна щяха да са ви

    15 2 Отговор
    Изхвърлили, тука сте се качили на главите на много народ!! Посланик Андрий Мелник направо се кара на Щайнмаер, няма място за сравнение с Митрофанова, този Полковник Мелник Андрий, трябва да е внук на Андрий Мелник от Времето на Степан Бандера и Роман Шухевич?? На чиято съвест тежи смъртта на хиляди
    убити от Националистите Поляци, Еврей и Руснаци в Западна Украйна по време на Немската окупация!! НЕ ЧЕ ТВЪРДЯ, ЧЕ ИМАТ СЪВЕСТ!!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 111

    12 4 Отговор
    Русофобията на DW не е чак такъв проблем на фона на антируската истерия, заляла Европа и ЕС. Това е модерен тренд, от който в момента медиите не могат да се откажат, за да съществуват що-годе нормално. Проблемът им (поне за мен) е паталогичната им българофобия. Да ме извинят, но това ми идва в повече.
  • 47 Софиянка

    6 4 Отговор
    Да си погледне Меркел и Герхард Шрьодер как играеха по руска свирка и са основните виновници за руския монопол с газта.
  • 48 54321

    8 3 Отговор
    Абе то и онова двугьрбото животно хари... не се бьрка у бг ама не пищите малко ви остана пиленцата ша ги броим на есен
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: