Last news in Fakti
  Тема: Украйна

17 Май, 2022 09:14 2 346 37

Финландия и Швеция стават потенциални мишени на Русия

  • финландия-
  • швеция-
  • русия-
  • нато-
  • война-
  • членство в нато

Рискът от конфликт расте, а двете неутрални досега страни стават потенциални участнички в бойните действия

Финландия и Швеция стават потенциални мишени на Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Предстоящото влизане на Швеция и Финландия в НАТО като дипломатическо и политическо решение няма много да промени сегашната ситуация. Поне защото и двете страни вече сътрудничат с алианса по-тясно от някои негови официални членки, пише руският в. „Известия“, цитиран от БТА.

Швеция и Финландия ще бъдат обхванати от ангажимента на НАТО за колективна отбрана, но и това според вестника не променя много нещата, „поне доколкото Русия няма намерение да напада никоя от тези страни“. Границата на Русия с Финландия е сред най-демилитаризираните райони на федерацията – там няма големи войскови съединения, а на практика и военна инфраструктура, с чиято помощ оперативно да бъдат развърнати такива съединения. Русия няма сухопътна граница с Швеция, а Балтийският флот днес е най-малкият от флотовете на Москва и фактически може да решава само отбранителни задачи, се казва в коментара.

Още новини от Украйна

Най-вероятният сценарий на хипотетичен конфликт е Швеция и Финландия да се включат в евентуална война между Русия и друга страна от НАТО. В мирно време двете страни не разполагат с особена военна мощ, но при обявена война могат да мобилизират голям брой резервисти и войската на всяка от тях - близо 30 хил. души, да нарасне на почти 100 хиляди. Сами по себе си въоръжените сили на тези страни не са значителна заплаха в контекста на евентуална война Русия – НАТО, но тя може видимо да нарасне, ако в тях се появи инфраструктура на алианса, чрез която там ще може да бъде разположен голям контингент войски и техника. Швеция обаче напълно осъзнава този риск и управляващата ѝ партия заяви, че на нейна територия няма да има военни бази на НАТО и ядрени оръжия. Руският президент Владимир Путин заяви, че отговорът на Русия ще зависи тъкмо от този фактор, посочва изданието.

Дори ако в Швеция и Финландия не бъде изградена натовска инфраструктура, там ще се засили присъствието на самолети и кораби от други членки на алианса. Най-напред ще се активизира разузнавателната авиация на пакта, очаква „Известия“. В прогноза за реакцията на Москва вестникът предполага, че Русия ще изпрати в Република Карелия няколко бригади сухопътни войски, средства за противовъздушна отбрана и военновъздушни сили. Според него федерацията може също "доста бързо" да увеличи своите сили в Кронщат с оглед заплахата по море откъм Финландия, а тази откъм Швеция да бъде контрирана чрез развитие на главната местна руска военноморска база в Балтийск, Калининградска област.

Решението на Финландия и Швеция за членство в НАТО няма да увеличи нито собствената им сигурност, нито сигурността в региона като цяло, заявява „Известия“. Рискът от конфликт – например с участието на друга страна от НАТО, расте, а двете неутрални досега страни стават потенциални участнички в бойни действия, изтъква руският всекидневник.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И РУСИЯ Е ПОД ПРИЦЕЛ

    16 19 Отговор
    Не само от Финландия и Швеция.....
  • 2 Развийш ли

    18 29 Отговор
    Сигурно досега не са били мишени Целия свободен свят е мишена на диктаторите

    Коментиран от #7

  • 3 Б А Й Х @ Й ‼️

    18 11 Отговор
    Ние му викаме
    Да си купиш фабрика на осми септември ‼️

    Коментиран от #11

  • 4 Бачо Киро

    21 22 Отговор
    РуZия нещо май понацапва гащите ми се струва :)
  • 5 Емил

    14 11 Отговор
    Ще им сгигнат ли ракетите за новите цели!?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 7 Отговор

    До коментар #2 от "Развийш ли":

    Явни ти не развийш ! Русия бе изтеглили войските си на повече от ПЕТСТОТИН км от границата с новите мераклии ‼️
  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 19 Отговор
    да попитам агресора ПУТИН нормален ли е
    ДАМИ и ГОСПОДА
    колеги
  • 9 Комон Сенс

    11 2 Отговор
    Финаландия и Швеция сами си решават дали да се превърнат в мишени.
    Влизайки във военен алианс те стават потенциални мишени от една страна, а от друга получават гаранцията на член пети. И ние и всички останали членки сме в същото положение.
    Без това действие, те не биха били мишена за никого.
    Но ако те са решили, че това е тяхно цивилизационно задължение - да не бъдта неутрални, то никой не може да им забрани да се присъединят към и да подкрепят страната, която са харесали.

    В случая със и без Скандинавия, важното е между НАТО и Русия и Китай да бъде запазен мирът. Много е възможно цената да е Втора Световна Студена Война.
    Може би точно тази перспектива кара скандинавците да кандидатстват за НАТО? Тогава не военни действия, а политичекси, агентурни и икономически ще бъдат повлияни от това членство....
    Ще видим.
    Много зависи от лидерите и качествата им. А аз не съм оптимист за това, че качството на елитите е по-високо от това преди 100 години.
  • 10 Развийш ли

    11 20 Отговор
    Путен е най голямата мишена в момента Затова се крие като плъх в бункера и от свои и от чужди
  • 11 Емил

    3 6 Отговор

    До коментар #3 от "Б А Й Х @ Й ‼️":

    Много добра инвестиция! Купуваш за жълти стотинки, клед 45 години ставаш милионер!
  • 12 Димо

    8 15 Отговор
    Путин и съмишленици ще оставят Русия с най-големите политически и икономически щети за последните 200 години.Вероятно вече го осъзнават.Лошото е,че вече са във фаза в която трудно биха им приели позициите.
  • 13 Иванушка  🇷🇺

    7 3 Отговор
    "... Русия няма сухопътна граница с Швеция..." - ако Украинската авантюра беше минала успешно, можеше да кажа че биха могли да имат. Но да, вече за Русия е невъзможно да има общи граници със Швеция, Молдова и България. Те така во веки веков ще са си "дружки" с Украйна и НАТО ))
  • 14 Неанонимен

    9 11 Отговор
    Всяка държава, в която по къщите има течаща вода, храна и бяла техника, е потенциална мишена на Русия.

    Коментиран от #22

  • 15 БКП

    8 0 Отговор
    Щото до сега не бяха, нали.
  • 16 хмм

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Тъй го смятаха и за Украйна, ама нъцки.
  • 17 И РУСИЯ Е ПОД ПРИЦЕЛ

    5 2 Отговор

    До коментар #6 от "САТЪРА НА ХАНА":

    И НА РУСИЯ И ТРЯБВАТ ТОЛКОВА РАКЕТИ.....АМА ПО МОЩНИ
  • 18 СССР ОТ НЕБИТИЕТО

    5 7 Отговор
    Путин, Путин не се захващай с НАТО да не дойдеш при нас.....
  • 19 Кога най-сетне

    10 1 Отговор
    Всички "Политици" ще проумеят,че народите им не искат война под никаква форма!Тази нелепа и неуместна за съвремието война само доказва това!Такива нападения за територии са анхронизъм от 18 век и колкото по-рано го проумеят в Москва толкова по-добре за целия свят!Не на войната - Да на стремежа към хуманизъм и прогрес на човечеството!
  • 20 WTF

    7 5 Отговор
    Никакви потенциални участници не стават, стига с тия внушения и опорки. Току-що си гарантираха пълна безопастност от руския агресор.
  • 21 ПУТИН В ШОК

    3 6 Отговор
    С Финландия и Швеция сам си го на...х
  • 22 Иванушка  🇷🇺

    4 6 Отговор

    До коментар #14 от "Неанонимен":

    "....Всяка държава, в която по къщите има течаща вода, храна и бяла техника, е потенциална мишена на Русия...." - уби ма 😆😆👍
  • 23 Истината

    10 6 Отговор
    Швеция беше неутрална повече от 200 години, Финландия от 77. Бяха неутрални по времето на Студената война, когато света се бе разделил на два лагера. И трябва да си много голям гений за да накараш тези две страни да желаят членство във военен съюз. Цялата руска антинатовска истерия, ултиматума: "Събирайте си парцалите и се оттеглете на границите от 1997 година" и агресията срещу Украйна доведе до разширяването на НАТО и двойно увеличаване на границите му с Империята на злото!
  • 24 Баш софиянец

    9 6 Отговор
    Представете си че Финландия и Швеция станат членове на НАТО. Това значи, че ако имат конфликт с Русия ( което в този случай става много вероятно) ние директно влизаме във война, както и голяма част от Европа и Америка. Демек - световна война. Тя обаче се води в Европа, но Щатите дърпат конците (няма какво да се лъжем - НАТО са Щатите). Те затова много държат на приемането на Финландия и Швеция. И какво-заради техния интерес Европа си прави хар.кири.

    Коментиран от #27, #28

  • 25 Франсис Фукуяма

    6 6 Отговор
    Изглежда, че някои страни не могат да постигнат самоуважение освен за сметка на други страни. Мисля, че Русия е класически случай. По някакъв начин тяхната национална идентичност е силно свързана с господството над други народи около тях. Това е било вярно за Русия от XIX век и си остава вярно за путинова Русия.

    Единственият начин да се противопоставим на това е класическата геополитика. Ние няма да успеем да ги спрем, ако от наша страна няма достатъно силно противодействие.

    Коментиран от #33

  • 26 Истината

    5 7 Отговор
    Ето какво отвръща на руските заплахи генерал Гамис Ставридис от Финландия:"Каним ви да се присъедините към 200 - те хиляди руснаци, които вече са заровени на няколко метра в земята на Финландия след последният ваш опит в 1939 година."
  • 27 Баш несофивнец

    5 3 Отговор

    До коментар #24 от "Баш софиянец":

    Кво му пречи на Путин да анексира ПРИБАЛТИИСКИТЕ републики....НАТО........Финландия и Швеция са в безопасност под крилото на....НАТО.

    Коментиран от #31

  • 28 НАТО НИ БРАНИ, ЕС НИ ХРАНИ

    5 6 Отговор

    До коментар #24 от "Баш софиянец":

    Кво му пречи на кремълския сатрап да започне война с НАТО преди Швеция и Финландия да влязат в НАТО.....
  • 29 Ватенка

    4 3 Отговор
    Армията на ватенките кой плашат,като ги гледаме колко струват в Украйна?Гладни и примитивни човеци от източните републики са на първа линия,а оригиналните ватенки чакат в тила и потриват ръце в очакване на победа!А какво ще стане, ако се изправят срещу над два милиона армия на НАТО с модерно въоражение и атомна мощ превъзхождаща пет пъти моща на водкаджийте
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Баш софиянец

    2 1 Отговор

    До коментар #27 от "Баш несофивнец":

    Казвам че ние сме опасност, а не че Швеция и Финландия са в безопасност. И също, че влизаме във войни, които не са наши, защото на друг така му е удобно. За НАС става въпрос, не за Швеция и Финландия.

    Коментиран от #34

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 не позна

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "Франсис Фукуяма":

    Крят на историята не се състоя.
    Състоя се нещо друго - вместо стабилно - повече нестабилност, вместо просперитетр - глад, вместо уважение - омраза, вместо останалия свят да тсане като Амеирка, стана обратното - всичко лошо от останалия свят се забърка в земата на свободата....
    Ясно е, че и най-интелигентните философи са правили грешки. Проблемът е , че жиувотът не е наука , а е това което се случва на хората.
  • 34 Кой те пита

    3 2 Отговор

    До коментар #31 от "Баш софиянец":

    чия е войната бе, стане ли патакламата няма неутрални, гориме всички. Затова всички диктатори трябва да се държат изкъсо.
  • 35 Gen Gurko

    2 1 Отговор
    А те какво очакваха?
  • 36 Пъци

    2 1 Отговор
    Ставали потенциална мишена?Щото до сега не са били?Да се правя,че съм им повярвал,че до сега тези добре уредени и социално на светлинни години от обикновените руснаци държави не са били мишена на РФ???!!!
  • 37 На тоя свят

    0 0 Отговор
    Всяка страна извън Русия е нейна потенциална мишена, просто за някои ще се замисли, преди да ги нападне !
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания