Last news in Fakti
  Тема: Украйна

16 Май, 2022 12:05 2 499 15

Швеция спешно изпраща дипломати в Турция

  • швеция-
  • турция-
  • финландия-
  • нато-
  • русия-
  • пкк-
  • кюрди

Анкара твърди, че Швеция подкрепя терористи

Швеция спешно изпраща дипломати в Турция - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Швеция изпраща свои дипломати в Турция, за да се опитат да преодолеят възраженията на Анкара срещу плана ѝ за присъединяване към НАТО, предаде Би Би Си.

Очаква се Швеция да вземе официално решение за кандидатурата си за присъединяване към военния съюз още днес. Финландия също потвърди, че ще кандидатства за присъединяване към НАТО. Двете страни искат да гарантират сигурността си на фона на военната агресия на Русия срещу Украйна.

Още новини от Украйна

Въпреки това Турция заяви, че няма да разгледа положително молбите на Швеция и Финландия. Турският президент Реджеп Ердоган каза, че „скандинавските страни са къщи за гости за терористични организации“. Анкара визира Кюрдската работническа партия (ПКК). Турция заяви, че иска скандинавските страни да спрат подкрепата за кюрдските въоръжени групировки, свързани с ПКК, която е обявена за терористична организация.

Шведската министърка на външните работи Ан Линде потвърди, че делегацията ще бъде изпратена в Анкара скоро за обсъждане на решението на шведската управляваща Социалдемократическа партия в подкрепа на влизането на страната в Северноатлантическия алианс. Решението за контактите е взето, след като Турция изрази резерви към кандидатурите на Швеция и Финландия за членство в НАТО и ги обвини, че оказват подкрепа на ПКК, която е разглеждана като терористична организация от Турция, ЕС и САЩ. Освен това Анкара настоява за отмяна на ограниченията, наложени от двете скандинавски страни за износа на отбранително оборудване за Турция.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хсхс

    47 4 Отговор
    Отиват на крака да се молят джендърите

    Коментиран от #4

  • 2 Dert

    38 0 Отговор
    Колелото на историята се въртело а сега де.
  • 3 Пряк наблюдател

    41 1 Отговор
    Шведините позволиха много на кюрдите да направят черна пара през годините там. Тази черна пара отиваше дирвктно в ПКК. Султанът знае това много добре..
  • 4 Ердоган е в мн деликатна

    10 2 Отговор

    До коментар #1 от "Хсхс":

    Ситуация. Ако одобри Шведите(кюрдите) ще загуби властта, ако не ги одобри ше спечелинпредстоящите избори. Всички може би знаете, че на първо място той е бизнесмен след това държавник. Правете си изводите..

    Коментиран от #5

  • 5 Като...

    6 21 Отговор

    До коментар #4 от "Ердоган е в мн деликатна":

    Според теб на първо място е бизнесмен, не мислиш че той е сложил на кантара ползи и загуби от тази ситуация???..много добре си е направил сметката, че ако наложи вето на членството на Швеция и Финландия, загубите му ще са огромни, а ползите никакви, а това догодина на изборите дали ще ги спечели или ще ги загуби, изобщо не зависят от членството на Швеция и Финландия в НАТО...зависят от хладилниците на турците, 70% инфлация и масово обедняване и недоволство това ще реши изборите, да не си мислиш че в тази тежка икономическа ситуация на турците им е до кюрдите в Швеция и Финландия???

    Коментиран от #7, #8, #12

  • 6 Ефенди

    14 1 Отговор
    Ердо ги клати всички които му се подиграваха и сега му целуват ръка.Умни ходове прави но съм сигурен,че ще се опитат да го подхлъзнат накрая всички в купом.
  • 7 Едва ли

    6 5 Отговор

    До коментар #5 от "Като...":

    Съдейки по празните хладилници на руснаците разбираме, че хората не мислят с корема си. А всички знаем, че рублата е две стотинки,и руснаците за разлика от Путин живеят бедно
  • 8 Личи си, че

    12 3 Отговор

    До коментар #5 от "Като...":

    Не познаваш турския народ.

    Коментиран от #11

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Да си вземат и наколенки

    7 0 Отговор
    Че мицотакис от срещата със султана се върна с протрити колена
  • 11 Може...

    2 4 Отговор

    До коментар #8 от "Личи си, че":

    И така да се каже, но ако турският народ като руският разсъждава не с главите си, а със зад..ни.ци.те си...явно не го познавам.

    Коментиран от #13

  • 12 Българските турци

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "Като...":

    Турците няма да гладуват нито за първи път нито за последен път и са един разумен народ който знае цената и на мира и на войните !
  • 13 Недей да мислиш

    9 1 Отговор

    До коментар #11 от "Може...":

    Вместо народ който никога не е попадал в робство, да не казвам като кои, че някои се обиждат

    Коментиран от #14

  • 14 Хе....

    1 6 Отговор

    До коментар #13 от "Недей да мислиш":

    Ако ти си мислиш че миналото ти може да реши бъдещето ти..значи си наивник, като си мислиш че като не попадал под каквото и да е, това те прави велик. Хайде не на мене тия..знаем се много добре какво представляваме.
  • 15 Тиквата е нищожество

    0 0 Отговор
    Швеция спешно да си наляга парцалите и много да не знае ,че ще подпали Европа наистина.И тогава всички ще ревеме.
Новини по държави: