Last news in Fakti

18 Май, 2022 21:09 2 852 65

Тънките сметки на Ердоган срещу разширяването на НАТО

  • турция-
  • нато-
  • реджеп ердоган-
  • швеция-
  • финландия

Ердоган, който очевидно предпочита агресивното поведение пред намирането на елегантно решение на въпроса, очевидно не разбира, че така проиграва международното доверие

Тънките сметки на Ердоган срещу разширяването на НАТО - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Демонстрация пред Русия, пазарлък с Америка за доставката на F-16 или просто програмиран вътрешнополитически ефект? С позицията си срещу разширяването на НАТО Ердоган може да очаква дивиденти от няколко посоки.

Турция реши засега да блокира началото на присъединителните преговори с Финландия и Швеция за членство в НАТО. Вместо да прояви солидарност и да оправдае доверието на съюзниците в момент, в който съществуването на държави в Европа е застрашено, турският президент се дели от съдбовната отбранителна общност. Ердоган се държи така, защото разбира, че това му върши работа на няколко фронта.

От една страна действията му са продиктувани от външнополитически съображения. Един от мотивите би могъл да бъде да се покаже на Русия, от която Турция е по-зависима от повечето европейски страни, че Анкара поне затруднява разширяването на НАТО. А друг мотив би могъл да бъде в рамките на пазарлък с Америка да се получат отстъпки за доставката на изтребителя F-16, което обаче заплашва да се превърне в бумеранг.

От друга страна заплахите на Ердоган са предназначени и за турската публика. Индикациите за това, че турският президент може да насрочи нови избори, стават все повече. Той използва разширяването на НАТО, за да се представи като силен световен лидер пред избирателите, измъчвани от икономическата криза. Освен това си осигурява поддръжката на държавния апарат, който се мобилизира от ПКК и нейната сродна сирийска организация YPG повече, отколкото от всичко друго. Ердоган, който очевидно предпочита агресивното поведение пред намирането на елегантно решение на въпроса, очевидно не разбира, че така проиграва международното доверие.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реджеп=Бойко

    25 37 Отговор
    По-добре да изкарат Турция от НАТО и вкарат Финландия и Швеция.

    Коментиран от #10

  • 2 Гост 2

    30 23 Отговор
    Както е тръгнало НАТО ще се разпадне!

    Коментиран от #26

  • 3 Балкански хитрости

    36 6 Отговор
    Хем с Америка хем с Руснаците хем с Украинците

    Коментиран от #7, #36

  • 4 Професора

    37 10 Отговор
    На Турция НАТО не и трябва вече те си имат вече нови приятели Руската Федерация с които могат да се чувстват много по сигурни от колкото с НАТО на краварите .
  • 5 Сандо

    43 7 Отговор
    Тънки,дебели,добри или лоши - няма значение - Ердоган воюва за да постигне бъдеще за държавата си.Така се прави,много го искат-малко го могат.А някои,като нашите,направо си подлагат главите на дръвника.

    Коментиран от #41, #58

  • 6 Брендилия

    37 7 Отговор
    Съжалявам Дойче Веле, не сте обективни! Съществуването на Украйна е в опасност, но не от Русия. Ако беше така отдавна нямаше да я има. Ердоган прави всичко възможно да спре конфликта.
  • 7 КОНТРАТА

    34 8 Отговор

    До коментар #3 от "Балкански хитрости":

    Момента в който купи ЗРК,, С400 Трумф" турците избраха да напуснат НАТО. Турците купиха С400 за да се защитават точно от САЩ.

    Коментиран от #20

  • 8 Не бе зеле

    34 6 Отговор
    Не може само Ердоган да проявява разбиране когато става дума за Европа, а Европа да не проявява разбиране когато става дума за Турция. Знам, мили са ви терористите които подкрепяте
  • 9 Моджерип

    29 8 Отговор
    Турците избраха свободата далече от НАТО.
  • 10 Т.е. да изкараш Роналдо

    20 4 Отговор

    До коментар #1 от "Реджеп=Бойко":

    И да вкараш Божинката и още някой 😂😂😂😂
  • 11 Браво ердо паша

    28 11 Отговор
    смотани български политици,слава на Русия.
  • 12 Точен

    18 7 Отговор
    Лошо е за Българско, най-антибългарското геополитическо събитие е добри отношения на Русия с Турция. ФАЩ никога няма да ни защитят от Турция. И се репчим пред Путин, Стамболов с тази си политика ни отне Македония, Беломорието /най-важното за икономиката и стратегическото ни положение/, Добруджа, Западните Покрайнини. Яд ме е, че не ние, а Турция рекетира Великите сили.

    Коментиран от #17, #21, #59, #60

  • 13 СССРБарета

    29 6 Отговор
    НАТО Е УМРЕЛ КОН!!! Ердоган не е толкова глупав че да помага на тези които искаха да го унищожат и да измени на този който му помогна да не го унищожат а това е Путин!

    Коментиран от #18

  • 14 Порно

    26 3 Отговор
    Човека си гледа интереса , не е подлога.
  • 15 Всъщност Ердоган играе доста елегантно

    19 7 Отговор
    Хем получава терористите, хем дава време на умопомрачените евроджендъри да се осъзнаят дорде е време.
  • 16 Браво на Султана

    24 5 Отговор
    сложи Урсулите в малкия си джоб.
  • 17 Ами рекетиран ги ти

    17 6 Отговор

    До коментар #12 от "Точен":

    Също си в НАТО и също имаш право на вето. За миг поне избягай от робското си самосъзнание.

    Коментиран от #35

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Всъщност Ердоган води

    25 5 Отговор
    Най-адекватната политика в НАТО до момента. Имам чувството, че всички ръководители на натовски държави са обхванати от някакъв колективен бяс и пяна им капе от устите. С ветото си Ердоган ги спира да направят някоя глупост. Иначе всички знаем как се постъпва с бесни псета.

    Коментиран от #37

  • 20 майтаки

    9 3 Отговор

    До коментар #7 от "КОНТРАТА":

    ...то от САЩ и с С-300 и Бук можеш да се защитиш, стига да имаш достатъчно. С-400 вече го пази и от Искандерите...

    Коментиран от #28

  • 21 Митраджия

    11 5 Отговор

    До коментар #12 от "Точен":

    Кой ние ли ще рекетираме ,когото и да било .нали се сещаш че това са пълни глупости .ние с една Македония не излизаме на глава хахаха.
    Просто сме руски подлоги .

    Коментиран от #24

  • 22 Шабан

    16 6 Отговор
    Дойче, бойче толкова ти е осведомеността! Той Ердоган само произнася крайният резултат от взетите в държавният апарат и различните министерства решения. Не той води тази политика, а държавата която ръководи! Разликата е огромна! Демек не човека работи за държавата, а държавата работи за човека. Нарича се имперско мислене!!!
  • 23 Иванушка  🇷🇺

    11 4 Отговор
    "..да се получат отстъпки за доставката на изтребителя F-16.." - колко дребни и неьначителни са станали гермаците и Германия. На кой му трябват 30 годишни F-16, Турция искa и ще получи F-35 най-малкото защото Гърция иска да ги има. Ще го получи хем безплатно, хем и САЩ ще доолатят че ще ги доставят безплатно
  • 24 Брендилия

    6 2 Отговор

    До коментар #21 от "Митраджия":

    Македония е създадена в Лайпциг, Германия. В нея има индианци-гуарани (мургави на външен вид) дошли от Латинска Америка през земите на САЩ и Русия. Американците палят Райхстага и крадат документите (някаква сенаторка Клаудия размахваше листа, че македонците идват от САЩ) и е обвинен Георги Димитров-Вожда май го наричаха?!, родом от македонски земи. После Сталин и Тито се скарват, следва кореспонденция между Тито и Тодор Живков, съгласно която те нямат териториални претенции за Пиринска Македония и въбще никакви териториални претенции. Това в кратце за историята.

    Коментиран от #62, #63

  • 25 Иванушка  🇷🇺

    11 2 Отговор
    "..да се получат отстъпки за доставката на изтребителя F-16.." - колко дребни и неьначителни са станали гермаците и Германия. На кой му трябват 30 годишни F-16, Турция искa и ще получи F-35 най-малкото защото Гърция иска да ги има. Ще ги получи хем безплатно, хем САЩ ще доплатят че ще ги доставят безплатно ))

    Коментиран от #30

  • 26 Дааа

    9 8 Отговор

    До коментар #2 от "Гост 2":

    Естествено че НАТО ще се разпадне , само че след разпадането на Руската Федерация като най голямата заплаха за световния мир и човечеството...!!!
  • 27 !!!?

    6 9 Отговор
    За "ветото" на Ердоган за приемането на Финландия и Швеция в НАТО има и четвърти аргумент - тежестта на Турция в предения фронт срещу Русия намалява с влизането Финландия и Швеция, тъй като те са на още по-преден фронт от Турция !!!?

    Коментиран от #34

  • 28 КОНТРАТА

    6 5 Отговор

    До коментар #20 от "майтаки":

    Нещо се обърка, С500 пази от,, искандер "обаче за съжаление на турците С500 не се предлага за продажба!
  • 29 Петкан

    20 4 Отговор
    По време на Втората световна война Турция запазва неутралитет и Хитлер не успява да открие Кавказки фронт срещу Русия ..по такъв начин спасява света от нацизма ...сега Турция има историческата мисия да спре конфликта в Украйна да прерасне в Световна война
  • 30 Брендилия

    13 3 Отговор

    До коментар #25 от "Иванушка  🇷🇺":

    Турция всъщност F-35 си доставя, но и някои си плащаха за ползването на бази на територията й. Явно САЩ не се кефят от начина на политика на Ердоган. Още със сядането си Байдън разчопли един въпрос за арменци. Това не може да е нормален човек, камо ли президент на САЩч.
  • 31 ComfortablyNumb

    3 7 Отговор
    Неминуемо е Ердоган а да не седне между два три стола с който жонглира, докато избирателите му се чудят къде изчезна евтиния лук ...
  • 32 Хуманизъм

    6 9 Отговор
    Турците от много години крещят, че не харесват НАТО, не искат отношения със Запада и никой не ги слуша. много е тъжно това, което се случва. Трябва най-накрая да им помогнем да излязат от НАТО и да спрат да търгуват със Запада, за да могат да намерят здравето си. Хората страдат, полудяват, искат помощ да напуснат.

    Коментиран от #47, #49, #50, #51, #52, #53, #54, #55, #56

  • 33 ЗАКРИВАЙ

    18 2 Отговор
    Кой със целия си разум, би повярвал на Дойче Веле??!
  • 34 То по тази логика

    9 0 Отговор

    До коментар #27 от "!!!?":

    Литва Латвия и Естония трябва да са "най-тежки"...
  • 35 Ганчо

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Ами рекетиран ги ти":

    Как да стане, на клавиатура е точен, но толкова...
  • 36 Ех това робско самостзнание

    12 1 Отговор

    До коментар #3 от "Балкански хитрости":

    Свободният човек може да има отношения с всички, докато робът има само един господар.
  • 37 Да дааа

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "Всъщност Ердоган води":

    С бесни и безстопанствени.
  • 38 Сесесере

    5 7 Отговор
    НЕ МИ ДРЕМЕ ЗА ТИЯ глупости защо олиото е 6 лв бензина 3 лв хляба над 2 лв .....ние живеем бедно и. мизерно....кой ни краде ,????? Всъщност ердо е един мошеник ще изнудва за Келепира

    Коментиран от #44

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Бай Лисан

    9 3 Отговор
    Малка обява:
    Спешно приемаме в НАТО
    кьораво, куцо и сакато.
  • 41 ммм дааааа

    1 4 Отговор

    До коментар #5 от "Сандо":

    Е той и Путин така се опита, но сега го поема на няколко ката! Не можеш да се изправиш срещу всички и да очакваш да те оставят да си разиграваш кончето. Всичко е въпрос не дали, а кога ще ти се разклатят основите.
  • 42 Някой

    12 0 Отговор
    Проигравала съюзническото доверие .... А когато американците се опитаха да сринат турската икономика? Години наред се опитват подмолно да направят преврат в Турция. Браво на турците!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Info

    3 7 Отговор
    Заблуда на Чавушоглу срещу шведския външен министър: Притеснен съм от нейната феминистка политика. Доклад на Ройтерс говори за изблик и делириум на турския външен министър Мевлют Чавушоглу на неформалната среща на външните министри на НАТО миналия уикенд (14-15/05) в Берлин. Огънят на Чавушоглу беше пуснат главно срещу шведската му колега Ан Линде, която той обвини в нейната феминистка политика. Според дипломати от НАТО турският външен министър в смущаващ момент на криза е нарушил протокола, като е нападнал министъра. „С драматичния си делириум той унищожи един исторически момент за нас, като каза, че е притеснен от феминистката политика на Линде“, казаха те пред агенцията. „Опитвахме се да разберем какво наистина искаше да каже нашият турски колега“, каза дипломат, който говори пред Ройтерс при условие за анонимност поради чувствителността на въпроса. „Беше досадно“, заключи той.

    Коментиран от #64

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Ами да

    1 3 Отговор
    Е, диктаторите се харесват и привличат. Само властта ги интересува, нищо друго!
  • 49 XaXaXa

    2 2 Отговор

    До коментар #32 от "Хуманизъм":

    Турците наистина са полудели и затова Ердоган е виновен c ислямизма и глупостите, които казва....
    Odatv,Кандидат на ПСР е въоръженият мъж, който крещеше "Аз съм Месията" в къщата на Ердоган. Въоръжен мъж нахлу в дома на Реджеп Тайип Ердоган в квартал Кисикли във вторник сутринта. Според турски медии мъжът е носел пистолет и крещеше "Аз съм Месията", докато се опитвал да влезе в къщата на турския президент. Когато той направи ход да извади пистолета, полицията го простреля в крака, спря го и го арестува. Инцидентът е станал малко след 3 часа сутринта, докато разследването на причините за постъпката на извършителя продължава. Mъжът се казва Ибрахим Каракоюн и се нарича "Месия" в няколко публикации в социалните мрежи. Турските медии съобщават, че мъжът се е кандидатирал с управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган на изборите на 24 юни 2018 г.
    !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Запознат

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "Точен":

    Ганю, Турция не рекетира тя си е велика сила! Набий си го в тъпата кратуна и всичко ще ти се изясни!
  • 60 Българските турци

    7 0 Отговор

    До коментар #12 от "Точен":

    Когато османците стъпват на европейска земя България е била поделена на мнoжество царства.Тогава е имало няколко свадливи български царчета и много крадливи боляри. Cпоред Гоце Делчев именно затова разединен и угнетен българският народ е попаднал под скиптъра на империята.През 1878 когато всички си казват че Българинът е вече свободен и независим се оказва че се е сменил само скиптърът...До ден днешен горкият български народ се лута от скиптър на скиптър...В София има все още само свадливи властолюбци...крадливи политици... обърканa и ошашавенa медия и "софиянци , готови да посрещнат всеки победител с хляб и сол на Орлов мост" !...
    На българския политически фронт вече почти 150 години няма нищо ново...чекмеджета с банкноти и кюлчета, спални c урви,далавери ,кръв и атентати...Така беше унищожен и единственият оцелял свестен български революционер от поколението на Васил Левски,Христо Ботев и "немили недраги"те хъшове...Стефан Стамболов стана фигура в "Балканския куклен театър"и водещ актьор в българския му филиал.Единствен той беше прозрял че се играе театър и че Балканите са плацдарм , тоест сцена...Успя да се маскира успешно сред куклите в шоуто и години наред лавира между апетитите на петербургската династия и западните аристократи. Той все още вярваше в думите на Левски -"Чиста и свята Репулика България" и "Свобода или смърт" на Христо Ботев до момента когато ЛАМЯТА на филофобството го разсече насред улицата!
  • 61 Българските турци

    3 0 Отговор
    продълж Ако не беше свален и беше останал жив,Одрин и Лозенград не знам, но Дедеагач,Кавала,Солун и Македония щяха да са в България, нямаше да има Балкански войни и национални катастрофи,нямаше да има Добрич, Дойран и Тутракан !...
    Днес на Балканите "Кукленият театър" е същият,променили са се само куклите и кукловодите...Изглежда духът на Стамболов се превъплащава... Дали този път Хъшовете ще съумеят да осъществят романтичната мечта на Апостола ?!...Или всичко ще си продължава по "странния" начин ! ...
  • 62 Българските турци

    5 0 Отговор

    До коментар #24 от "Брендилия":

    В една от предизборните кампании по телевизиите питаха кандидат политиците "къде би отишъл ако имаше възможност да се отиде в миналото" и един от тях беше отговорил "в месец юни 1913 година".Няма да питам какво биха направили тогава там, а само ще констатирам какво е било и какво са направили тогава.
    .България не е била на три морета, но Дедеагач и Кавала са били в България.Одрин и Лозенград също.Яне Сандански е бил убедил султана и младотурците в османския меджлис за Балканска федерация, но не успял да убеди Фердинанд в българското народно събрание и той е подпалил със своята грандомания втората Балканска война,а Яне е бил убит от засада някъде в Македония.
  • 63 Българските турци

    5 0 Отговор

    До коментар #24 от "Брендилия":

    продълж Близо 35 години след това пак в подобна ситуация отново един умен българин е услял да убеди Тито за същата Балканска федерация , но не успял да убеди Сталин.Умрял от "диабет"или от "естествена смърт" в Москва а неговите наследници в бъгарското политбюро се хванали "гуша за гуша" с Тито за Македония(и днес още не са се пуснали).
    Когато на Балканите зопочват да се чуват трезви гласове които говорят за единство,взаимна изгода , за мир и сътрудничество веднага излизат някои да трупат "дърва" и да кладат "огньове" и да приспиват народите по най слабия им "босфорски дамар" със зашеметяваща дрога от отлежал патриотизъм.
    Хайде Българи, ситуацията май пак е подобна !? Имаш възможност винаги да избереш поредният Умен Българин ,който ще се провикне за да събуди не само Българите а и всички балкански народи за свобода и независимост,за мир и сътруничество, за Съюз на Балканските народи и етноси и за не на Американския и Европейския "намордник".
    Ех , има си и рискове ,но най много избраният "Умен Българин" да мине в статистиката на предишните.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Джентълменът и ханъмата

    2 0 Отговор
    Дългият има три недостатъка. Той има глава, но няма ум. Където и да влезе, всичко се мокри. Той винаги се мотае с @@. Но също така има и предимство. Той става, така че ханъмите да седнат.
Новини по държави: