Last news in Fakti
  Тема: Украйна

21 Май, 2022 04:47 1 430 31

ЕС търси начини да използва замразените активи на руски олигарси

  • урсула фон дер лайен-
  • европейски съюз-
  • пари-
  • олигарси-
  • русия-
  • украйна

Намерението е с тях да се възстановява Украйна след края на войната

ЕС търси начини да използва замразените активи на руски олигарси  - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз търси начини да използва замразените активи на руски олигарси за финансиране на възстановяването на Украйна след войната, заяви в петък председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред телевизия ZDF, предаде БНР, позовавайки се на Ройтерс.

Комисията предложи в сряда заем от 9 милиарда евро на Украйна, за да поддържа финансово страна, докато тя се бори да отблъсне руската инвазия и иска да възстанови инфракструктурата си след войната.

Още новини от Украйна

"Нашите юристи работят интензивно върху намирането на възможни начини за използване на замразени активи на олигарсите за възстановяването на Украйна. Мисля, че Русия също трябва да даде своя принос“, каза Фон дер Лайен пред ZDF.

Тя също така каза, че подкрепя съчетаването на дългосрочното възстановяване на Украйна с реформите, необходими за присъединяването ѝ към Европейския съюз. Докато украинците виждат бъдещето си в рамките на ЕС, трябва да бъдат изпълнени определени стандарти за членство в области като върховенството на закона и в икономическата и политическата сфера, каза шефът на ЕК.

Междувременно украинският премиер премиерът Денис Шмихал заяви, че Европейският съюз е изплатил 600 милиона евро на Киев като част от програмата за макрофинансова помощ.

"Днес ЕС изплати нов транш от 600 милиона евро по програмата за спешна макрофинансова помощ на Украйна", написа Шмихал в акаунта си в "Туитър".

Шмихал също така посочи, че е благодарен на Европейската комисия и нейния председател Урсула фон дер Лайен.

"Ще спечелим и ще възстановим Украйна заедно", каза още той.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хасан двата у....

    18 7 Отговор
    НА ТАА ОТ ПИКЧЪРСА ФСТАА
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 СЪЩИТЕ СТЕ КАТО ПУТИН

    59 7 Отговор
    Як комунизъм .Нали частната собственост е НЕПРИКОСНОВЕННА при капитализма. !!!Това е основната разлика м/у комунизъм и капитализъм,а??.Забраниха на спортисти да участват в оломпиядата само защото са руснаци.На манекенка в Кан ,живееща на запад ,но рускиня беше отстранена от участие.Господа евролидери ,вие сте болни мозъци и наистина си търсите злото.На Шроденгер-бившия преди Меркел канцлер,му отнемат превилегиите,офисите ,всички полагащи му се по закон бонуси ,само защото не се е изказа срещу Руисия.Законите се погазват и твърдят ,че били НЕКОМУНИСТИ..Опитват се да създават закони за целия свят ,за да ктадат средстава от където могат.Абсолютен тоталитаризъм, и на вас ще ви дойде времето.На руските олигарси щели да им отнемат всичко ???Ало ,ЧАСТНАТА СОБСТВЕННОСТ Е НЕПРИКОСНОВЕННА!!!!!!!!Къде се намирате,ЕС СЕ ТРАНСФОРМИРА В ПИРАДСКА ОРГАНИЗАЦИЯ.Народите започнаха да се питат .Каква е тая Европа ,вместо да търси варинти за спиране на войната,създава условия за разрастването ѝ.Днес ,за първи път ИТАЛИЯ създава програма с ООН за възможно прекратяване на войната.А тая Урсула и онея с болните мозъци ,големите "ДЕМОКРАТИ ЧОВЕКОЛЮБЦИ"трябва да бъдат подведени под отговорност за съдействие на престъпления с/у човечеството в Украйна и не само,както и Путин.. Кажете ми по какво се РАЗЛИЧАВАТЕ ОТ ПУТИН??????
    Същите сте като него..Не ни казвайте че с изпращане на оръжия ще спрете войната..Само малоумници биха ви повярвали.Изпращайте послания ,създавайте условия за во
  • 4 Жоро

    68 7 Отговор
    Вече на кражбата му се вика начин да се ползват чужди активи! Колко иновативен метод за обир
  • 5 Анка

    40 6 Отговор

    До коментар #2 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Не знам за западна европа ама зимата в Българските градове ще е като при обсадата на ленинград
  • 6 Урюрвкос

    46 4 Отговор
    кой съд определя принадлежност към олигархично съсловие и кой съд определя че тези олигарси са добри а тези лоши. Всъщност знаем че тези които строят мостове или развиват художествената гимнастика са лошите олигарси защото живеят в Русия а тези които живеят в Лондон и са окрали руските банки с няколко милиарда са добрите олигарси.Така погледнато в Русия има 146 млн лоши олигарси а в Лондон 1500 добри.
  • 7 Че, кой ви е казал, че след края

    37 4 Отговор
    На войната няма да ви е до украйна, а ще мислите за собственото си възстановяване от руините!
  • 8 Експроприация!

    5 42 Отговор
    Същото трябва да стане с Лукойл в България! Основен проводник на Корупцията генерирана от Путлер!
  • 9 Уви

    22 3 Отговор

    До коментар #2 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Господ е турчин. Преди век турците бяха 3 пъти повече от българите. Оттогава те са увеличили населението си 5 пъти, а ние сме на изчезване. Господ хич не ни обича.
  • 10 Сава

    48 1 Отговор
    Нещо за героите от Азов?
    За великата укронацистка армия с американско оръжие и канадско обучение и френски боти, и белгийски тениски?
    Как мънкат и тръгват на курорт в Сибир без 40лв дневно!?
    Или е заповядано само да ги хвалите, ..?
    За един приятел питам?
  • 11 Съсипаха Украйна

    44 1 Отговор
    Сега се чудят как да оправдаят скъперничеството си. Забравиха, че техни дипломати крещяха под прозорците на ВСУ да пуснат криминалите на нацистките групировки 2014 г., с държавен преврат смениха властта, за да воюва Русия с Украйна. Честито, постигнахте си целите. Ще воювате до последният български, украински, полски, балтийски, румънски войник срещу Русия. Ще крадете активи на Русия, за да избягате от факта, че ЕС и НАТО унищожиха Украйна. Настанаха времена в които, живите завиждат на мъртвите. Такова безчестие и цинизъм в световен план, след кризата 2008, Ковида, и сега Украйна, нямам думи. Светът се самоунищожава. Забравено е всичко Добро.
  • 12 АЗ МИСЛЕХ

    34 1 Отговор
    ЧЕ ЖИВЕМ СВОБОДНА ДЪРЖАВА КОЯТО ГАРАНТИРА ПРАВАТА НА БИЗНЕС НА ВСИЧКИ ГРАЖДАНИ.
    И ЗАМРАЗЕНИ ПАРИ ОЗНАЧАВА ПАРИ В CD ДЕПОЗИТ БАНКА С ДОБЪР ЛИХВЕН ПРОЦЕНТ. ТЕ НЕМОГАТ ДА СЕ ТЕГЛЯТ НО ПО ТЯХ ТЕЧАТ ЛИХВА. ДРУГОТО СЕ КАЗВА ГРАБЕЖ И СЕ НАКАЗВА ОТ ЗАКОНА НА ВСИЧКИ СТРАНИ. ТАКЪВ ГРАБЕЖ ФАШИСТИТЕ ПРИЛАГАТ НА ЕВРЕЙТЕ. НЕСАМО ГИ ОГРАБВАТ НО ГИ УБИВАТ В ГАЗОВИ КАМЕРИ ДА Е ПО СИГУРНО ЧЕ НЯМА ДА СИ ТЪРСЯТ ПАРИТЕ. А ВИЕ ГОСПОДА И ГОСПОЖИ КЪДЕ ЖИВЕЕТЕ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ КОЯТО ГАРАНТИРА БИЗНЕС,ЧОВЕШКИ ПРАВА И ПРАВА ЗА ПРАВЕНЕ НА БИЗНЕС НА ВСИЧКИ С CD ДЕПОЗИТ НА ЗАМРАЗЕНИ ПАРИ С ДОБРА ЛИХВА ИЛИ В ФАШИСКТА ГЕРМАНИЯ ПРЕЗ 1940-1944 ГОДИНА А РУСНАЦИТЕ СА ЕВРЕЙ. ПРЕДПОЛАГАМ ЧЕ ЖИВЕТЕ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ.
  • 13 ФИЛИП ЕЙДЖИ

    12 1 Отговор
    а бой де!
  • 14 шопо

    16 1 Отговор
    ако нане и вуте се смлатят и аз на вуте му дам секирата да маа по вуте съдията какво ще каже!?
  • 15 Може

    27 1 Отговор
    да се намери начин да се използват тия замразени активи и начинът е само един! Просто приемат закони, които узаконяват кражбата на чужда собственост, а крадецът да не носи никаква отговорност и готово...Не че ми е жал за руските олигарси, обаче тук се посяга на светая светих на капитализма - неприкосновеността на частната собственост! Което означава, че във всеки един момент държавните институции могат да конфискуват активи на физически, юридически лица, както и активи на чужди държави под някакъв благовиден предлог, какъвто е този в случая...Но можете да бъдете сигурни, че голяма част от тия пари, които ще бъдат конфискувани, ще отидат за връщане на чудовищните суми, които се отпускат на тази страна, щото и на децата е ясно, че безплатен обяд няма...Нима мислите, че американците са толкова благородни, че ще подарят на зеленикавия цели 40 милиарда само заради черните му очи?
  • 16 Оги

    24 1 Отговор
    Демек бабата гинеколожка търси начин да откраднат едни милиарди от Русия. Браво, демокрация, ценности.
  • 17 Хаха

    19 1 Отговор
    Евроджендърите се чудят как да откраднат милиардите на Русия. Тази баба на снимката ще затрие Европа.
  • 18 Каква заблуда на ЦК на ЕС

    15 2 Отговор
    Какво са 300 милиарда за безценната земя на половината Украйна. Как мислите, че Русия ще Ви пусне тоя авантаж да я ограбвате? А недълновинните кадри(никой не ги е избирал) на ЕС ще си платят наглостта с покупката на двойни цени на въглеводороди, метали и жито.
  • 19 ФАШИЗЪМ

    17 2 Отговор
    КАК ТАКА,БЕЗ СЪД И ПРИСЪДА ЗАМРЕЗЯВАТЕ АКТИВИ,ИСКАТЕ ДА ГИ КОНФИСКУВАТЕ ПАК БЕЗ СЪД И ПРИСЪДА .ТОВА Е ФАШИЗЪМ ..КЪДЕ ВИ Е ДЕМОКРАЦИЯТА ,ПРАВОВАТА ВИ ДЪРЖАВА И ПРАВОВИЯ РЕД ,И КАКВО СА ВИНОВНИ ТЕЗИ ХОРА ,БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ ДАЛИ СА ОЛИГАРСИ ИЛИ НЕ ????????САМО СЪД МОЖЕ ДА РЕШИ ТОВА ,АКО УСТАНОВИ ВИНА..ТОВА Е В ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СТРАНИ ..БЕЗ СЪД И ПРИСЪДА ВИЕ НЯМАТЕ ПРАВО ДА КОМФИСКУВАТЕ ДОРИ 1 ЦЕНТ.КАКВИ СА ТЕЯ НАЛУДНИЧАВИ ИДЕИ .ТОВА Е РАЗБОЙНИЧЕСТВО,КРАЖБА..ИМАЛИ ПРАВИСТИ В ТОЯ ТЪП ЕП??????
  • 20 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    15 1 Отговор
    Крадливото бабе не се наяде!
  • 21 Ами

    15 1 Отговор
    демек ЕС щи краде! Това е "морал, демокрация и ценности!"!
  • 22 Ломчанин

    15 1 Отговор
    ЕС = крадец = САЩ
  • 23 Айде Бегай

    7 0 Отговор
    Как се е разхубавила палавата баба Урсула, ако знае каква изненада и е приготвил испанския мачо дедо Хосеп ще хлъцне.В Брюксел се говори, че звездната двойка се готви да откъсне голямо парче от руската баница под предлог, че разходите по сватбата били големи.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Някой

    10 1 Отговор
    Всъщност това може да се и окаже от най-голямата междудържавна кражба историята в едно доста добро решение! Ако след замразяването последва и присвояване и откровена кражба, то това било огромен пирон в ковчега на долара и еврото. Всяка една държава, държаща свои активи под формата на долари, евро и злато в западни банки, ще започне да преразглежда това решение и да си изтегли активите. Това решение на запада само демонстрира реално техния диктат и произвол и, че всеки може да бъде прецакан и обран по всяко време, ако не е послушен. А за Русия не ги мисля, те ще си вземат западна Украйна и Донбас, район, който е особено богат на изкопаеми, където има големи залежи на много качествени и калорични въглища (не са като нашите български залежи, които са от некачествени въглища). Русия ще си вземе и излаза на море, а Украйна ще им плаща яки такси за износа на зърното си, защото десетки и стотици милиони тонове зърно не се изнасят с камиончета, без пристанища не става. Когато си свърши работата, Русия ще си възстанови активите чрез същата тази Украйна, победителите винаги си вземат своето, затова са победители!
  • 27 Започва се

    10 0 Отговор
    Дааааааа,това ни връща в годините 1928-1939!Това ,което иска Урсула си е възраждане на хитлеризма!Как може да се конфискуват чужди активи?Кой има интерес от унищожаване на Европа?Историята ще даде отговор на този въпрос, макар и след години!
  • 28 Тиквата е нищожество

    8 0 Отговор
    Ало, тези пари да не са на ЕС,че да ги използва.Нещо което не е твое ,значи че не твое ,къде остава сигурноста в какво време живеем ,хора
  • 29 Стрелата

    7 0 Отговор
    Тия тъпаци не разбраха ли че окрайна е Руска вече. Щте въстанавят Кратуните си Празни.
  • 30 Сандо

    7 0 Отговор
    Ех,този европейски новоговор.Абе признайте си,че искате да окрадете парите на хората,че и бай Асан от Факултета или от Филиповци да се почувства истински евроатлантик,носител на най-демократичните ценности!
  • 31 Чудят

    3 0 Отговор
    Се как да сътворят кражбата много справедливите еврогейци