Last news in Fakti
  Тема: Украйна

23 Май, 2022 09:29 1 955 8

Украйна и Полша взеха важно решение

  • полша-
  • украйна-
  • митница-
  • русия-
  • война-
  • володимир зеленски-
  • анджей дуда

Полско-украинската граница трябва да обединява, а не да разделя

Украйна и Полша взеха важно решение - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Украйна и Полша се договориха за съвместен митнически контрол и да работят за създаването на обща железопътна компания с цел улесняване на движението на хора и увеличаване на украинския експортен потенциал, предаде Ройтерс.

"Полско-украинската граница трябва да обединява, а не да разделя", каза полският президент Анджей Дуда във вчерашното си слово пред депутатите от украинския парламент, с което стана първият от началото на руската инвазия на 24 февруари чуждестранен лидер, произнесъл присъствено реч във Върховната рада. Зеленски определи съвместния митнически контрол като "революционен" ход.

"Това значително ще ускори митническите процедури", каза Зеленски във вечерното си видеообръщение след посещението на Дуда. По думите на украинския президент тази стъпка е и "начало на интеграцията на Украйна в общото митническо пространство на Евросъюза. Тоест действително исторически процес", предаде Укринформ. Повечето украински бежанци, бягащи от войната, влязоха в Европейския съюз през граничните пунктове с Полша, Словакия, Унгария и Румъния. Полша предостави на над 3 милиона украинци правото да живеят и работят на нейна територия и да се ползват от социалната ѝ система.

Украинският министър на инфраструктурата Олександър Кубраков каза, че двете съседки работят по облекчаване на превоза на стоки от Украйна към Евросъюза. "Работим и по създаването на съвместна железопътна компания за повишаване на експортния потенциал на украинската икономика", заяви Кубраков. Войната в Украйна, която е един от най-големите световни износители на жито и царевица, предизвика рязко повишение на цените на тези стоки на международните пазари. На територията ѝ стоят блокирани близо 25 милиона тона зърно заради проблеми с инфраструктурата. Украйна преди изнасяше по-голямата част от стоките си през морските си пристанища, но след руската инвазия тя беше принудена да осъществява експорта си с железопътен транспорт и през малките си дунавски пристанища.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Хахаха

    35 1 Отговор
    А защо не напишете за това, че украйна предоставя особени права на полските граждане в Украйна. Подписан е такъв указ. Поляците могат да работят като съдии в Украйна, могат да раздават правосъдия в Украйна, могат да работят в силовите органи и да упражняват власт върху украинците....
    Ето ви....

    Коментиран от #8

  • 3 коментар

    29 3 Отговор
    "Полско-украинската граница трябва да обединява, а не да разделя" ??? Какви са тези празнословия и лицемерие? Границата е точо за да разделя, иначе няма нужа от такава.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Доктор по медицина

    0 8 Отговор

    До коментар #2 от "Хахаха":

    Хапчетата, приятелче! Не ги забравяй, защото под ушанката ти съвсем настава нездрав хаос!
Новини по държави: