Last news in Fakti

3 Юни, 2013 10:27 1 204 0

След Таксим пламна и Бешикташ-Видео

  • турция-
  • протести-
  • таксим
След Таксим пламна и Бешикташ-Видео - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Протестите в Истанбул се разрастват. След няколко дневни сблъсъци между полицаи и протестиращи на площата Таксим вълненията обхванаха и Бешикташ. В квартала бяха издигнати барикади, а силите на реда използваха сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръснат протестиращите.

Полицаите са озверели. Обстрелвали са протестиращите с газови гранати и парещ химикал. На метри от екипа момче е било улучено в окото с газова капсула колкото длан, предаде бТВ.

Междувременно министърът на вътрешните работи на Турция Муамер Гюлер опроверга информацията за двама загинали по време на безредиците. Четирима от ранените са в критично състояние, уточни той. Според медици, в Истанбул са били ранени 1000 души, а в Анкара няколко стотин.

Премиерът настоя, че проектът за обновяване на парка Гези ще продължи, въпреки протестите. Тираничната тактика на властите доведе до над 90 демонстрации в цялата страна в петък и събота, коментират световните медии. Премиерът Ердоган обвини главната опозиционна партия за антиправителствените протести. Целта била управляващата му партия да бъде компрометирана преди изборите догодина. Той отхвърли обвиненията, че е авторитарен лидер.

Протестиращите се върнаха в неделя на площад „Таксим" в Истанбул - мястото, където малък протест срещу премахването на парк прерасна с бурна конфронтация. „Ние ще построим джамия на „Таксим" и не ни е нужно разрешение от Републиканската народна партия или от няколко лентяи, за да го направим", подчерта Ердоган. ЕС осъди полицейското насилие в Турция.

Междувременно стана известно, че турският премиер няма да отмени планираните си визити в Алжир, Тунис и Мароко.

Междувременно хакери от групата „Анонимните" атакуваха няколко турски правителствени сайта, показвайки по този начин подкрепата си за демонстрантите, искащи оставката на министър-председателя и кабинета му. В съобщението се посочва, че в неделя са атакувани сайтове на турските държавни ведомства, в това число сайта на Министерството на вътрешните работи на Турция, както и официалния сайт на министър-председателя Реджеп Тайип Ердоган. Уебсайтовете и до този момент са недостъпни.

В същото време турската диаспора в чужбина също изрази своята солидарност към протестите в Турция.

Стотици турци се сбраха пред посолството в Берлин.

Полицаите проявиха насилие срещу демонстрантите, коментира пред Евронюз местният съветник Хакан Таш.

"Полицаите бяха твърде насилие с демонстрантите", заяви Хакан Tas, местен съветник. Говори се за хиляди ранени, Има непотвърдени съобщения за смъртни случаи. Ние сме тук, за да покажем нашата солидарност с хората в Турция и на площад Таксим, и затова днес сме тук, в Берлин, коментира Хакан Таш.

Други 300 души се събраха пред посолството в Амстердам. Спонтанни прояви на солидарност имаше във Великобритания и Канада.

Хората в Турция са подложени на натиск от режим на Ердоган, каза протестиращият в Амстердам Мурат Бахтир. Според него пълзящото влияние на исляма, ограничаване на правата на човека и правата на жените, тези неща са в разрез с духа на турската светска република.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА