Last news in Fakti

23 Май, 2022 13:53 832 9

Делегация на Северна Македония е на посещение при папа Франциск

  • ватикана-
  • посещение-
  • северна македония-
  • делегация-
  • димитър ковачевски

Премиерът Димитър Ковачевски, придружен от дъщеря си Тамара Ковачевска и делегация на правителството на Република Северна Македония, е на двудневно посещение в Рим и Ватикана

Делегация на Северна Македония е на посещение при папа Франциск - 1
Снимка: БГНЕС

Зачитането на различията като един от стълбовете на изграждането на общество, в което има място за всички, е отразено в традицията на междурелигиозната толерантност, зачитането на различни религиозни вярвания и насърчаването на свободата и демокрацията в Република Северна Македония, а подкрепата на най-уязвимите във времена на криза са ценности, върху които се задълбочава сътрудничеството между Ватикана и Република Северна Македония. Това е било казано на срещата между папа Франциск и премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски и последвалата аудиенция на делегацията, която той води във Ватикана за отбелязване на делото на братята Кирил и Методий, съобщават от правителствената пресслужба.

На срещата между премиера Ковачевски и делегацията от Република Северна Македония с папа Франциск са били споделени послания за надежда и желание за просперитет в периода след пандемията, но и за справяне с най-голямата криза досега, като е било подчертано, че ползотворното сътрудничество с Ватикана ще се задълбочава заради споделените ценности на взаимно разбирателство, подкрепа за най-уязвимите, равенство, толерантност и човешко достойнство.

На аудиенцията при Светия отец, което е едно от централните събития в програмата за възпоменание на живота и великото дело на Светите братя Кирил и Методий, Ковачевски е изразил благодарност за посещението на папа Франциск в страната през 2019 г., което е определено като историческо и е първото посещение на глава на Римокатолическата църква в Република Северна Македония.

По време на разговора е била подчертана „ролята на Светите братя Кирил и Методий, които с мисията си да разпространяват християнството на разбираем за славянските народи език, изпълниха и мисията за свързване на народите на Европа. От установяването на дипломатическите отношения преди 28 години Северна Македония и Ватикана с ангажираност и взаимно уважение градят приятелство, основано на общи исторически, културни и религиозни традиции и значими личности като Св. св. Кирил и Методий и св. Майка Тереза “, пише в прессъобщението.

На срещата е било приветствана инициативата за подписване на цялостно споразумение (конкордат) между Република Северна Македония и Светия престол за регулиране на статута на Католическата църква в страната и за насърчаване на сътрудничеството в области от взаимен интерес, особено в областта на сътрудничеството между образователните институции и архивите на двете страни.

Премиерът Димитър Ковачевски, придружен от дъщеря си Тамара Ковачевска и делегация на правителството на Република Северна Македония, е на двудневно посещение в Рим и Ватикана в рамките на отбелязването на 24 май, честван в страната като Ден на всеславянските просветители.

В делегацията са включени Буяр Османи - министър на външните работи, Оливер Спасовски - министър на вътрешните работи, Бисера Костадиновска -Стойчевска - министър на културата, началникът на кабинета на премиера Мартин Попов, секретарят по комуникации, връзки с обществеността и протокол на премиера Ана Андреева, директорът на Комисията за връзки с религиозните общности Дариян Сотировски, ректорът на Университета „Св. Кирил и Методий” Никола Янкуловски, митрополитите от Македонската православна църква- Охридска архиепископия Пимен Илиевски и Йосиф Тодоровски, Зоран Стоянов от Струмишката епархия на Католическата църква.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ъъъ

    3 3 Отговор
    то и Азов май го търсиха този

    ма не помогна
  • 2 Баце

    5 2 Отговор
    То и наш Кирчо там, голямо съвпадение нещо....
  • 3 Пич

    10 2 Отговор
    Хахаха..... Прозрачно !!! Кире ще продава родината , докато папата го гали по главицата !!!

    .
  • 4 един народ

    3 0 Отговор
    Историческото примирение минава през историческо обединение. Историческото обединение минава през сваляне на политическите шайки извършвали геноцид над собствения си народ в продължение на десетилетия. И в Македония, и в България. Както и отнемане на всичките ѝм капитали придобити по незаконен и престъпен начин. И създаване на икономически и дипломатически взаимовръзки.
  • 5 Ще убеждава папата

    1 0 Отговор
    че е македонка.
  • 6 Папата

    6 1 Отговор
    ще принуди България да вдигне ветото и да признае посебността на северомакедонците, която е факт още преде 160 000 години преди Христа.
    Амин

    Коментиран от #8

  • 7 Съветник

    6 0 Отговор
    "сътрудничеството между ..................... и архивите на двете страни" - ами нека се поровят в архивите на Ватикана, ще им е полезно. Не, че не знаят какво пише там де..............
  • 8 Уточнение

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "Папата":

    1 160 000 хиляди години. Не подценявай макетата. Те са сътворили не свта, а вселената.

    Коментиран от #9

  • 9 Папата

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Уточнение":

    от великобългарски шовинизъм им отнех 1 000 000 години, на пак се оказа малко. Отивам да уча северомакедонски в югозападна македония.