Last news in Fakti

23 Май, 2022 23:00 3 346 3

Атентатът, който пробуди Италия от летаргията на мафията

  • джовани фалконе-
  • мафия-
  • сицилия-
  • ндрангета-
  • коза ностра

Пред дома на Джовани Фалконе в Палермо се събират много хора с негови портрети, снимки и рисунки, които издигат мирни послания

Атентатът, който пробуди Италия от летаргията на мафията - 1
Снимка: DW

На днешния ден преди 30 години в Сицилия беше убит известният борец срещу мафията Джовани Фалконе. Този атентат завинаги промени Италия и я пробуди от летаргията. Хората отказаха да са съучастници на мафията.

Като по чудо Джузепе Констанца оцелява от този атентат. „Намерили са ме в безсъзнание на задната седалка. Мислели са ме за умрял и дори са ми били приготвили ковчег. И тогава съм се събудил“, разказва шофьорът на Джовани Фалконе.

В деня на атентата той по изключение не е шофирал - зад волана е седял самият Фалконе. Бомбата е била заложена във водосточна тръба под магистралата. Взривена е дистанционно – общо 500 килограма тротил изравят огромен кратер в асфалта, а тази част от магистралата е била направо отнесена. Освен Фалконе умират съпругата му и трима телохранители. Атентатът е дело на сицилианската Коза Ностра.

Протести в цялата страна

Пред дома на Фалконе в Палермо се събират много хора с негови портрети, снимки и рисунки, които издигат мирни послания. Протести се провеждат и на много други места в страната, хората се активизират.

Преди това не е било така, спомня си кметът на Палермо Леолука Орландо: „Лицето на мафията бяха корумпирани епископи, мафиотски министри и обикновени хора, които не виждаха, не чуваха и не говореха нищо и се превръщаха в съюзници на мафията, защото бяха предпочели да се откажат от свободата и достойнството си“, казва той.

Второ убийство седмици по-късно

Фалконе не е сред тях - той постига забележителни успехи като ловец на мафиоти и успява да изправи стотици от тях на подсъдимата скамейка. От средата на 1980-те години той работи като съдия-следовател, а на огромен съдебен процес в средата на 1980-те години са произнесени многобройни дългогодишни присъди. Фалконе работи заедно с приятеля си от детските години - съдия Паоло Борселино, който няколко седмици след покушението на Фалконе също е убит от сицилианската мафия.

Тези две убийства превръщат борбата срещу мафията в общонационална задача, а страната сякаш се събужда от летаргията си. Кметът Орландо, който също е поставен под денонощна полицейска охрана, посочва 1992 като годината, в която настъпва прелом във войната срещу мафията - от изолирана битка на неколцина прокурори, духовници, политици и бизнесмени тя се превръща в борба на целия народ.

Италия приема строги антимафиотски закони, които помагат да бъдат задържани босовете на сицилианската Коза Ностра, на калабрийската Ндрангета и на неаполитанската Камора. По призива на Фалконе „Следвай парите“ следователите реконструират пътя на паричните потоци и разкриват схемите за пране на пари.

Мафията не е непобедима

Но и организираната престъпност е станала модерна: Ндрангетата - най-мощната мафиотска организация - от повече от 15 години вече се разплаща в бизнеса си с наркотици с биткойни и други алтернативни валути. Новите технологии, с които си служат гангстерите в комуникацията помежду си, улесниха и прехвърлянето на големи парични суми от нелегална дейност, както и тяхното изпиране.

В тази нова метавселена на дигитална реалност мафиотите се чувстват у дома си. Мафията днес използва също и т.нар. NFT (Non-Fungible Tokens, незаменими токени), които са уникални и непроменими и се запаметяват директно в блокчейна. По този начин могат да се прехвърлят парични суми, без те да бъдат проследявани.

Антимафиотът Маурицио Валоне е оптимист – спомня си как навремето Фалконе често е казвал: „Мафията не е непобедима, тя е човешки фактор. И както всяко нещо, което е дело на хора, има начало и край.“

30 години след смъртта на Джовани Фалконе неговите последователи са убедени, че мафията ще бъде победена. Въпросът е само кога.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мафията ще бъде победена-

    21 3 Отговор
    Когато се оправи България! 😂😂😂😂😂😂
  • 2 ИВАНЧО

    19 3 Отговор
    А каскета плака скоро на гроба му, лицемера долен.
  • 3 Бойко

    1 1 Отговор
    Добре, че Гешев го пази НСО... България не е Италия... Няма опасност за живота за борец N1 срещу мафията в България
Новини по държави: